„A kiemelkedő színhűség elsődleges fontossággal bír a munkám során. A pontos számítógépes színmegjelenítés elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a megrendelőknek szánt, vagy a könyv formájában megjelentetett képek megfelelő minőséget tükrözzenek. Mivel CG2730 monitorom beépített érzékelővel rendelkezik, biztos lehetek benne, hogy mindig pontosan kalibrált készülékkel dolgozhatok. Úgy állítottam be, hogy rendszeres időközönként korrigálja magát.“

Uli Kunz

Kunz jelenleg éppen a sarkvidéken forgat, ahol hosszú órákon keresztül egy kis gumicsónakban hánykolódik majd, hogy később a jeges vízbe alámerülve meseszép felvételeken örökíthesse meg a kardszárnyú delfinek életét. Néhány héttel ezután egy búvárexpedíción vesz majd részt egy franciaországi barlangban. Pár nappal később pedig már a 30 fokos hőmérsékletű, kristálytiszta vizű Indiai-óceánban búvárkodva dokumentálja majd a Maldív-szigetek menti zátonyokat sújtó, drasztikus mértékű korallfehéredés jelenségét. A víz alatti világ különleges csodáit megörökítő expedíciói során egyre határozottabbá vált Kunz abbéli meggyőződése, miszerint bolygónk legkiterjedtebb élővilága csak oly módon óvható meg, ha szélesebb rétegekkel is megismertetjük az ott élő növények és állatok lélegzetelállítóan színes, és a legtöbbünk számára általában sajnos rejtve maradó világát.

A speciális felszerelés jelentősége

A megfelelő készségek elsajátításán és a professzionális búvárfelszerelés összeállításán kívül a célra alkalmas fényképezőgép kiválasztása, valamint a pontos fényviszonyok megteremtése jelenti a legjelentősebb kihívást a búvárfotózás során. „A víz alatt egy káprázatosan színes világ rejtezik” – meséli Uli Kunz. A legnagyobb gondot a színek láthatóvá, következésképpen megörökíthetővé tétele okozza: a mélység növekedésével a víz elsőként a piros, majd pedig a narancssárga, illetve sárga árnyalatokat szűri ki a látható spektrumból. Míg végül egyedül a cián és a kék telített árnyalatai válnak uralkodóvá. Ugyanakkor a számtalan hajóroncs és mélytengeri barlang következtében időnként teljesen megszűnik a természetes fény. Ahhoz, hogy a színek a víz alatt is láthatóvá váljanak, a búvárfotósnak vakuval, illetve lámpával kell alámerülnie. 

A színtér fontossága

A megfelelő megvilágítással hihetetlenül színes világ fedezhető fel, a trópusi korallzátonyoknál éppúgy, mint Kunz egyik legkedvesebb merülési helyszínén, a jeges norvég fjordokon: „Víz alatti képeimen a meghatározó jellegű, kék és cián színeken kívül az Adobe-RGB színtér piros, zöld és sárga, telített árnyalatai is megjelennek. Következésképpen széles színskálájú monitort használok, hogy a színpompás víz alatti élővilág megörökített pillanatait tökéletes minőségben dolgozhassam fel” – magyarázza Kunz. 

„Jelenleg egy EIZO ColorEdge CG2730 monitort használok. Az éles és kontrasztos megjelenítésnek, valamint az Adobe-RGB színtartomány egészét lefedő színskálának köszönhetően tökéletes minőségben tárhatom a közönségem elé a képeimet az előadásaimon, valamint a könyveimben és egyéb publikációimban” – mondja Kunz. 

A beépített kalibrációs érzékelő különösen hasznos a búvárfotósok számára: „A kiemelkedő színhűség elsődleges fontossággal bír a munkám során” – magyarázza. „A pontos számítógépes színmegjelenítés elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a megrendelőknek szánt, vagy a könyv formájában megjelentetett képek megfelelő minőséget tükrözzenek. Mivel CG2730 monitorom beépített érzékelővel rendelkezik, biztos lehetek benne, hogy mindig pontosan kalibrált készülékkel dolgozhatok. Úgy állítottam be, hogy rendszeres időközönként korrigálja magát.”

A víz alatti világ védelme

A búvárfotózáson kívül Kunznak számos egyéb teendője is akad. Kiállításokat nyit meg Németországban, melyeken a szélesebb közönség is megismerkedhet a képeivel, valamint televíziós vitákon vesz részt, hogy felhívja a figyelmet a veszélyeztetett víz alatti élőhelyek védelmére. Ezenkívül a négy munkatársával közösen működtetett, víz alatti kutatásokkal foglalkozó Submaris vállalkozása is nagyszámú kutatási és dokumentációs megbízásban részesül.

Rövid életrajz

A sikeres tengerbiológusként és kutatóként, valamint búvárfotósként, illetve operatőrként tevékenykedő, Kielben élő Uli Kunz 1975-ben született. Képeit többek között már a neves GEO és National Geographic folyóiratok is megjelentették.

A tudomány és a média képviselői számára kutatásokat végző, Submaris nevű vállalkozását négy munkatársával együtt működteteti.

Uli Kunz delfineket filmez a kieli fjordokban

Búvárfotós munka közben

CG2730 CG sorozat
CG2730 ColorEdge

Köszönhetően a True-Black-Panel képernyőnek, a 16 bites Look Up Table-nek és a tartozékként szállított árnyékoló panelnek, a csúcskategóriájú CG2730 monitor a legigényesebb fotósok és tervezők igényeit is kielégíti.

  • 68,4 cm (27 coll)
  • 2560 x 1440
  • IPS (Wide Gamut)
  • Beépített érzékelő önkalibrációhoz
  • Képarány 16:9
  • 68,4 cm (27 coll)
  • 2560 x 1440
  • IPS (Wide Gamut)
  • Beépített érzékelő önkalibrációhoz
  • Képarány 16:9