High Dynamic Range

HDR rendszerű referenciatechnológia

A ColorEdge PROMINENCE CG3146 referenciamonitor használatával a televíziózás és a filmipar szakemberei teljes bizonyossággal meggyőződhetnek az egyes képek tényleges megjelenítéséről. Az EIZO japán gyárában elvégzett pontos kalibrálásnak köszönhetően minden egyes monitor precíz megjelenítést nyújt és kiválóan alkalmas az utómunkálatokkal kapcsolatos feladatokra. A gyári kalibrálás a széles körben elterjedt SDR és HDR szabványok szerinti ellenőrzésekre is kiterjed. Többek között a BT.2020, BT.709, DCI-P3, PQ_BT.2100, PQ_DCI-P3 és HLG_BT.2100 is a gyárilag beállított választható referenciamódok közé tartozik. Mivel az EIZO ColorEdge PROMINENCE CG3146 modellje automatikus fényerő-korlátozás, illetve helyi fényerő-szabályozás alkalmazása nélküli is referenciaminőségben jeleníti meg a HDR tartalmakat, minden egyes képpont tökéletes színben és fényerővel jelenik meg.

Gammagörbék

A ColorEdge PROMINENCE CG3146 a HDR videókkal kapcsolatos mindkét gammagörbét támogatja: a HLG (Hybrid Log-Gamma)) és a PQ (Perceptuális kvantálás) gammagörbét egyaránt. Mindkettőt pontosan az 1. referenciaosztály követelményei szerint kalibrálták. AZ SRD kijelzőkkel kompatibilis HLG görbe többek között élőben közvetített televízióadások megjelenítésére is alkalmas. Az emberi szem szín- és fényerő-érzékeléséhez közelebb álló PQ görbét többnyire filmeknél, valós idejű lejátszásnál és egyéb videotartalmaknál használják. A két gammagörbe szabványosítását a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) munkatársai végezték el, ITU-R BT.2100 néven. A PQ görbe a Filmes és Televíziós Mérnökök Társasága (SMPTE) által kidolgozott ST-2084 szabványként is ismeretes.

Videoszerkesztés és minőségjavítás

Erőteljes kontrasztokkal párosuló jelentős mértékű fényerő

1000 cd/m2 fényerejének köszönhetően a ColorEdge PROMINENCE CG3146 a HDR tartalmak megjelenítésére is kiválóan alkalmas. Az 1000000:1 kontrasztarány (jellemző érték) a nagyobb színmélységű fekete árnyalatok tökéletes minőségű visszaadását is lehetővé teszi. A HDR-HLG, illetve HDR-PQ fényerő valamennyi kódértéke az 1. referenciaosztály követelményei szerint, megbízható módon jelenik meg a monitoron.

DCI-4K felbontás

A ColorEdge PROMINENCE CG3146 a DCI-4K (4096 × 2160) szerinti felbontást is támogatja. Ennélfogva 2D és 3D CGI (Számítógéppel generált képalkotás) alkalmazásokkal, vizuális effektekkel, kompozitálással és színosztályozással összefüggő gyártási és szerkesztési feladatok elvégzésére is kiválóan alkalmas.

Videoformátumokkal kapcsolatos kompatibilitás

A monitor számtalan különböző videoformátumot támogat, a 10 bites, 4:2:2 mintavételezésű HDMI-jelek 50/60 képkocka/másodperc képfrissítési frekvenciánál történő, DisplayPort bemeneteken keresztüli továbbításától egészen a 10 bites, 4:4:4 mintavételezésű jelek 50/60 képkocka/másodperc képfrissítési frekvencia alkalmazásával elvégzendő átadásáig. Aljzatok és videoformátumok széles körű támogatása

SDI-csatlakozók

A ColorEdge PROMINENCE CG3146 alapfelszereltségéhez tartozó egyszeres csatlakozón (Single Link) keresztüli 12G/6G/3G/HD-SD-kapcsolat, és kettős (Dual Link) vagy négyszeres (Quad Link) csatlakozón keresztüli 3G/HD-SDI-kapcsolat a 4K videojelek közvetlen rendszerű bemeneti továbbítását is lehetővé teszi. A 2SI (2 Sample Interleave) mintavételezési módot is támogató SDI-csatlakozóknak köszönhetően a képmegjelenítés mindvégéig stabil marad a jelátvitel alatt. Az SDI kapcsolatok vonatkozásában a VPID (Video Payload ID) adatok szintén támogatottak.

Rugalmas csatlakoztatási módok

A monitor oldalán elhelyezett és egyszerűen hozzáférhető HDMI- és DisplayPort-bemeneteknek köszönhetően a CG3146 számos egyéb videolejátszó eszköz és számítógép rugalmas csatlakoztatását is lehetővé teszi. A készülék alapfelszereltségét négy kimeneti és egy bemeneti USB-csatlakozó teszi igazán teljessé.

Kivételesen precíz színmegjelenítés

Beépített mérőkészülék automatizált munkafolyamatokhoz

A referenciamonitorok rendeltetésszerű használatához elengedhetetlenül fontos a fehérpont karakterisztikák, színárnyalatok és elektro-optikai átviteli függvény (EOTF) szerinti pontos beállítások elvégzése. A ColorEdge PROMINENCE CG3146 az első olyan HDR referenciamonitor a világon, amelynek beépített mérőkészüléke a monitor referenciaosztály szerinti újrakalibrálását automatikusan elvégzi.

A pontos mérés érdekében a beépített érzékelők vizsgálatát egy precíziós laboratóriumi mérőkészülékkel végzik el a gyárban, hogy utána megfelelően hozzáigazíthassák azokat az adott monitorhoz. Az érzékelő ugyanakkor a felhasználó által használt egyéb mérőkészülékkel is összehangolható. A beépített mérőkészüléknek köszönhetően nem szükséges harmadik féltől származó kalibrációs eszköz az újrakalibráláshoz. Az egyszerűen elvégezhető minőségbiztosítás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a kreatív munkafolyamatokra összpontosítson. Mivel a kalibrációs adatok mentése közvetlenül a monitorra történik, a képernyőt akkor sem szükséges újrakalibrálni, ha azt egy másik számítógéphez csatlakoztatják hozzá.

Komplikációmentes minőségbiztosítás

A beépített mérőkészülék úgy is beállítható, hogy a monitor meghatározott időpontokban automatikusan újrakalibrálja önmagát. Ez akár éjjelre vagy hétvégére is beidőzíthető, hogy a felhasználóknak ne kelljen megszakítaniuk a munkájukat. Így a monitor mindig pontos színmegjelenítést nyújt. A monitor automatikus bemelegedését és a mérőkészülék aktiválódását követően megtörténik az újrakalibrálás – akár kikapcsolt számítógépnél vagy lejátszónál is.

A monitor belső kalibrációs érzékelője igény esetén külső mérőkészülékkel is megvizsgálható. A következő eszközök támogatottak:

Colorimetry Research: CR-100, CR-250, CR300
Klein: K-10/K-10A
Konica Minolta: CS-1000, CS-1000A, CA-210, CA-310, CA410, CS-2000, CS-2000A, CS-200
Photo Research: PR-655, PR-680
JETI: Specbos 1211, Spectraval 1501

ColorNavigator színkezelő szoftver

Az EIZO ColorNavigator kalibrációs és minőségbiztosítási szoftvert színkezelő funkcióval rendelkező ColorEdge monitorokhoz kínáljuk. A szabadalmaztatott szoftver leegyszerűsíti az újrakalibrálást, megbízható eredményeivel pedig hatékonyan elősegíti a pontos színmegjelenítést.

Széles színtér

Mivel a széles színtér az utómunkálatoknál használatos DCI-P3 szabvány szerinti színárnyalatok 99%-ának megjelenítésére is alkalmas, a színek teljes mértékben valósághű módon jeleníthetők meg.

10 bites megjelenítés

A 24 bites LUT (Look-Up-Tabelle) keresőtáblán alapuló 10 bites színmegjelenítésnek* köszönhetően a ColorEdge PROMINENCE CG3146 monitoron egyidejűleg több mint egy milliárd színárnyalat jeleníthető meg. Ennek eredményeként finomabb színátmenetek és kisebb mértékű színeltérések (Delta-E) érhetők el a szomszédos színárnyalatok között.

* Ehhez 10 bites megjelenítést támogató grafikus kártya és szoftver szükséges.

Pontos színvisszaadás a 3D LUT keresőtáblának köszönhetően

A beépített 3D LUT keresőtáblával a különféle színárnyalatok pontosan az RGB táblázatnak megfelelően állíthatók be. A 3D LUT keresőtábla ezen túlmenően a szürkeárnyalatok semleges hatású megjelenítéséhez elengedhetetlenül fontos pontosság eléréséhez szükséges additív – az RGB színteret alkotó színárnyalatok kombinációján alapuló – színkeverést is tovább javítja.

Megbízható minőségű megjelenítés az iparág legkorszerűbbjei közé tartozó MI (Mesterséges intelligencia) alkalmazásának köszönhetően

Mivel a ColorEdge PROMINENCE CG3146 készüléket hőmérséklet-érzékelővel is felszerelték, a színátmenetek, színárnyalatok, fényerő és egyéb jellemzők a környezeti hőmérséklet változásaitól függetlenül mindig pontosan jelennek meg. Az említett érzékelő precízen megméri a monitoron belüli hőmérsékletet, az MI (Mesterséges intelligencia) alapú algoritmus* pedig megkülönbözteti egymástól az eltérő hőmérsékletváltozási mintákat, és valós időben pontosan kiszámítja a szükségessé vált korrekciós értékeket.

*Szabadalmaztatása folyamatban

Stabil színvisszaadás mindössze 3 percen belül

A fényerő, valamint a színárnyalatok és színértékek megfelelő stabilizálódása a hagyományos monitoroknál legalább 30 percet vesz igénybe. A ColorEdge PROMINENCE CG3146 esetében azonban ehhez mindössze 3 perc szükséges, vagyis a monitor már röviddel a bekapcsolását követően tökéletesen megbízható színmegjelenítést nyújt a felhasználó számára.

Egyenletes fényerőeloszlás és színmegjelenítés a képernyő teljes felületén

Az LCD monitorok meglehetősen gyakori egyenetlen fényereje és színmegjelenítése kedvezőtlenül érinti a színpontosságot. Ennek kiküszöbölése érdekében az EIZO szabadalmaztatott DUE (Digital Uniformity Equalizer) technológiájával is ellátta ColorEdge PROMINENCE CG3146 modelljét. A funkció az esetleges színeltéréseknek a képernyő egész felületére kiterjedő korrigálásával mindig kiegyensúlyozott minőségű megjelenítést garantál.

További termékjellemzők és funkciók

Gyárilag beállított színmódok

A ColorEdge PROMINENCE CG3146 különböző megjelenítési szabványoknak megfelelő referenciamódjai a monitor képernyőmenüjén keresztül bármikor gyorsan elérhetők. A felhasználó a következő módok közül választhat: BT.2020, BT.709, DCI-P3, PQ_BT.2100, PQ_DCI-P3, HLG_BT.2100, kalibráció és jelszinkronizálás.

Automatikus színbeállítások

Annak érdekében, hogy a színbeállítások a gyártási folyamat alatt mindvégig azonosak maradjanak, a ColorEdge PROMINENCE CG3146 egy olyan jelszinkronizálási funkcióval is rendelkezik, amely a monitor különböző beállításait – így többek a jeltartományt és a színformátumot – a videojelhez igazítja hozzá.

PQ- és HLG-fényerővel kapcsolatos figyelmezetések

A ColorEdge PROMINENCE CG3146 figyelmezteti a felhasználót, ha bizonyos képterületek nem jeleníthetők meg a fényerő aktuális beállításaival. A monitor sárga vagy bíborvörös színnel jelöli meg az említett területeket, és azok jellemzően 300, 500, 1000 vagy 4000 cd/m² HDR fényerővel jeleníthetők meg.

BT.709 színtérrel kapcsolatos figyelmeztetés

A funkció aktiválásakor a készülék figyelmezteti a felhasználót, hogy a BT.2020 képek azon részei, amelyek nem ábrázolhatók a BT.709 színtér használatával, szürkeárnyalatosan jelennek majd meg. A BT.709 vágómód a BT.2020 képek BT.709 színtér szerinti megjelenítését is lehetővé teszi, HDTV készülékekre jellemző módon ábrázolva azokat.

4K felbontású nagyítás

A monitoron megjelenített kép kívánt részei a 4K felbontású nagyítással nagyszerűen felnagyíthatók, így villámgyorsan megvizsgálhatók az egyes részletek és a fókusz pontossága. A monitor elülső keretén található gombok segítségével gyorsan és egyszerűen bekapcsolható az említett funkció.

Aspect Marker funkció

A CG3146 egyidejűleg legfeljebb három jelölés megjelenítésére alkalmas. A megjelölések helye és mérete képarány, valamint középső és tetszőleges képpont szerint határozható meg. Az egyes jelölések szélessége, magassága, súlya és színe rugalmasan választható meg.

Blue Only funkció

A CG3146 Blue Only funkciója a jelzaj ellenőrzésére szolgál. A képernyőn megjelenő fekete-fehér kép a bemeneti jelnek kizárólag a kék alkotóelemeit használja fel.

D065(CRT) támogatás

A fehérpont karakterisztikák és a színhőmérséklet vonatkozásában a CG3146 olyan eltolási érték használatára is alkalmas, amellyel CRT (katódsugárcsöves) monitorokra jellemző megjelenítés érhető el.

Kényelmes kezelhetőség és ergonomikus használat

Beállítható elülső szabályzóelem

A CG3146 különböző beállításainak gyors és egyszerű elérése, valamint az értékek egyéni beállítása érdekében az elülső panelen egy forgatható szabályzóelem található, amelyhez például a fényerővezérlés is hozzárendelhető.

Villódzásmentes megjelenítés

LED-es háttérvilágítása ellenére a ColorEdge PROMINENCE CG3146 a különböző megjelenítési jellemzők, így többek között a színstabilitás veszélyeztetése nélkül, villódzásmentes módon szabályozza a fényerősséget. Ennek előnyei: Nem fárad el olyan hamar a szeme. Hosszú időn keresztül tud a képernyő előtt dolgozni.

Árnyékoló ernyő

A monitorhoz mellékelt árnyékoló ernyő megakadályozza a környezeti fény visszatükröződését. A mágneses rögzítésű árnyékoló ernyő gyorsan és egyszerűen fel- és leszerelhető.

Integrált fogantyú

A készülék hátulján található két fogantyúnak köszönhetően a monitor egyszerűen hordozható, illetve áthelyezhető.

Minőség iránti elkötelezettségünk

EIZO ColorEdge: 5 év garancia
5 év garancia

A monitor valamennyi alkotórészére – az LCD panelt is beleértve – 5 év gyártói garancia vonatkozik* (szervizközpontban elvégeztetett javítás esetén). Ez a kivételesen korszerű gyártástechnológiának köszönhetően lehetséges, ami egy egyszerű sikerelven alapszik: átgondolt és innovatív monitortechnológia, kiváló minőségű anyagok felhasználása és szigorú minőség-ellenőrzést garantáló gyári vizsgálatok.

*Legfeljebb 30 000 üzemóra (az LCD kijelző esetében 10 000 üzemóra)

Garantált minőségű fényerő és színvisszaadás

ColorEdge PROMINENCE CG3146 monitorunk fényerejére és színvisszaadására a vásárlás napjától számított legfeljebb 10 000 üzemóráig terjedő garanciát vállalunk. 6500 K színhőmérséklet alkalmazásakor a készülék fényereje garantáltan legalább 800 cd/m2.

EIZO ColorEdge PROMINENCE: Garantált minőségű fényerő és színvisszaadás
Referenciák

Monitorok használatban - Ki miért választ EIZO kijelzőt
Tovább

Gyakran Ismételt Kérdések

A termékkel kapcsolatos Gyakran Ismételt Kérdéseket a GYIK pont alatt találja
Tovább a GYIK-hez