• #
 • A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
 • G
 • H
 • I
 • K
 • L
 • N
 • O
 • R
 • S
 • T
 • U
 • Minden bejegyzés
  #
  A
  B
  C
  D
  E
  F
  G
  H
  I
  K
  L
  N
  O
  R
  S
  T
  U
10 bites színvisszaadás

Az LCD modulok képkocka-vezérlésével (FRC) összekapcsolva a CG képernyők - modelltől függően - 10 bites színfelbontást nyújtanak. Így a képernyő egymilliárd megjeleníthető színnel még a legfinomabb színárnyalat-különbségeket is hűen visszaadja. Előfeltétele a felhasználói szoftver és a grafikus kártya megfelelő, 10 bites támogatása.

16 bites keresőtábla (LUT)

Ha a munkavégzés során nagyon fontos a színpontosság, döntő jelentőségű hogyan különbözteti meg a monitor a színárnyalatokat. A maximális színmélység elérése, valamint a csíkozódás, a szellemkép és az elmosódás elkerülése érdekében az EIZO a tökéletességre épít: A 16 bites keresőtábla (LUT) pontos színfelbontást tesz lehetővé, ezáltal még a sötét képterületek legapróbb struktúrái is részlethűen visszaadhatók.

3D-LUT

A megszokott 1D keresőtáblákon külön táblája van a piros, zöld és kék színnek. A különösen pontos színvezérlés érdekében az EIZO modelltől függően a színhozzárendelést egy egyszeri, háromdimenziós keresőtáblához (3D-LUT) kapcsolja, amely elvégzi az alapszínek pontos hozzáadását a tetszőleges színárnyalathoz - ez az ideális szürkeátmenet és a nagy pontosságú színvisszaadás kulcstechnológiája.

A RadiCS alkalmazási osztályai

A testtájaktól/módszerektől függően a képmegjelenítő berendezésekkel szemben különböző minimális követelményeket támaszt a DIN 6868-157 szabvány. Az EIZO RadiCS elnevezésű minőségbiztosítási szoftvere ehhez I-XIII-ig terjedő csoportot tartalmaz. A következő táblázat tartalmazza az osztályok besorolását és a minimális követelményeket.

 

Hasznos tudnivaló: Minden DIN 6868-157 szabványnak megfelelő diagnosztikai képmegjelenítő rendszerhez ingadozási mérés szükséges.

Auto EcoView

A megvilágításhoz történő automatikus alkalmazkodásnak köszönhetően az EcoView rendszerrel ellátott EIZO monitor akár 50% energiát is megtakarít az inaktív állapothoz képest. Az EcoView érzékelő felismeri a környezeti fény változását, és a képernyő fényerejét automatikusan a megváltozott fényviszonyokhoz igazítja. Erősebb megvilágításnál megnöveli a képernyő fényerejét, míg gyengébb megvilágításnál csökkenti azt. A fényviszonyokhoz történő folyamatos igazítás hatására állandó kontraszt jön létre, amely a munkahelyen a legjobb ergonómia eléréséhez vezet.

Beépített érzékelő

A beépített kalibrálás érzékelő a maximális színpontosságot szabályozza. Ez a kalibráláshoz automatikusan pozícionálja magát, majd a következő mérésig a képernyő keretében védett helyen bújik meg. Minden képernyő pontosan összehangolható egy érzékelő segítségével. Így például a mérőhely a felső képernyőkeretben korrelációban van a képközéppel, így azzal is, amit az érzékelő a középpontban mérne. Az integrált megoldással kizárható a sorozatgyártásból eredő szórás, ami külső mérőkészülék esetén előfordulhat. Még a környezeti megvilágítás hatása is meghatározásra kerül az érzékelő inicializálásakor, és ezt a kalibrálás során is figyelembe veszi a rendszer.

ColorNavigator

Az EIZO ColorEdge LCD monitorokkal együtt szállított kalibrációs szoftver. A képernyő színhozzárendelést tartalmazó tábláinak (keresőtáblák) aktív vezérléséért felel és a monitor megfelelő színprofilját hozza létre.

CUD

A Color Universal Design mód stimulálja a színvakok látásmódját – például weboldalak és tájékozódási rendszerek kialakítása érdekében.

Daisy-Chain

A DisplayPort jelkimenettel rendelkező EIZO monitorok képjelei a szomszédos képernyők számára is továbbíthatók, így azok két- vagy többképernyős felhasználás céljára is alkalmasak. Következésképpen több EIZO monitor is egymáshoz csatlakoztatható (láncba kapcsolás útján). Az összekapcsoláshoz egy 1.2 vagy annál frissebb verziójú DisplayPort jelkimenet szükséges. A grafikus kártya felbontásától és teljesítményétől függően akár négy monitor is egymáshoz csatlakoztatható. Ezzel kiküszöbölhetők a számítógépek csatlakoztatásával kapcsolatos zavaró kábelezési teendők. Ideális tartozék: Rövid, mindössze 1 méter hosszú DisplayPort kábel az EIZO-tól két monitor egymáshoz csatlakoztatásához.

Digital Uniformity Equalizer (DUE)

A különösen pontos képi megjelenítéshez elengedhetetlenül fontos a homogén fénysűrűség-eloszlás és a kiváló színtisztaság. Erre szolgál a DUE, azaz a digitális képkiegyenlítő (Digital Uniformity Equalizer) áramkör. Ez automatikusan kijavítja a képfelületen jelentkező fényerő- és színtelítettség egyenetlenségeket, minden egyes színárnyalatnál, képpontról képpontra.

Dinamikus kontraszterősítés

A dinamikus kontraszt- és körvonalerősítés megnövelt képkontraszttal javítja a képvisszaadást, ezzel egyidejűleg optimalizálja az élességet. Ezáltal a sötét részek megjelenítése teljesen részlethűvé válik. Így a képek szemléletesebbek, a filmek pedig élethűbbek lesznek.

DisplayPort

Digitális jelbemenet kép- és hangjelek számára, nagy átviteli sávszélességgel és kompakt hálózati csatlakozóval rendelkező számítógépes monitorokhoz.

DVI

Digital Visual Interface (digitális vizuális csatolófelület). Digitális bemenet síkképernyők számára, amelyek a TMDS jelátviteli eljárás segítségével a számítógép digitális adatait közvetlenül és veszteségmentesen továbbítják. Kétféle DVI csatlakozó létezik: DVI-D csatlakozó kizárólag digitális jelbemenethez és DVI-I csatlakozó a digitális és analóg jelbemenet számára.

Eco View-Sense

Ahol számít az energiatakarékosság, ott fontos az EcoView-Sense funkció. Teljesen automatikusan kapcsolja ki, illetve be a monitort attól függően, hogy a felhasználó éppen a képernyő előtt tartózkodik-e, vagy sem. Már azelőtt felismeri a felhasználó jelenlétét az EcoView-Sence funkció, hogy az megérintené az egeret vagy a billentyűzetet. Így a képernyő bármikor kész az azonnali használatra, miközben a készülék a felhasználó távollétében feleslegesen nem fogyaszt energiát.

EcoView automatikus technológia

A megvilágításhoz történő automatikus alkalmazkodásnak köszönhetően az EcoView rendszerrel ellátott EIZO monitor akár 50% energiát is megtakarít az inaktív állapothoz képest. Az EcoView érzékelő felismeri a környezeti fény változását, és a képernyő fényerejét automatikusan a megváltozott fényviszonyokhoz igazítja. Erősebb megvilágításnál megnöveli a képernyő fényerejét, míg gyengébb megvilágításnál csökkenti azt. A fényviszonyokhoz történő folyamatos igazítás hatására állandó kontraszt jön létre, amely a munkahelyen a legjobb ergonómia eléréséhez vezet.

EcoView-Index

Egy gombnyomásra megjelenik a képernyőn az EcoView index. Ez megmutatja, jelenleg mennyire környezetkímélő a képernyő beállítása. Így könnyen ellenőrizhető, milyen mértékben energia- és költséghatékony az aktuális fényerő.

Felbontás

Az LCD képernyő meghatározott számú képelemből (pixelből) áll, amelyek a képernyőtartalom megjelenítése érdekében világítanak. A kép vízszintes és függőleges pixelekből áll össze. Az LCD monitorok képminősége akkor a legjobb, ha minden pixelhez van adat hozzárendelve, azaz ha a számítógépen beállított felbontás megfelel az LCD képernyő felbontásának.

Fényerőstabilizálás

A bekapcsolás pillanatától kezdve minimális szinten tartja a hőmérsékletfüggő fényerőingadozást.

FineContrast

Ideális vizuális környezetet teremt videoklip-, grafika-, kép- és szövegszerkesztés, valamint internet használat esetén. Ezzel a funkcióval minden felhasználási területet felkészülten várhatunk. Nincs szükség kellemetlen kézi utánállításra.

Flexstand

Lehetővé teszi a monitor elfordítását vagy döntését, továbbá a képernyő vízszintes vagy függőleges helyzetbe állítását is. A fokozatmentes magasságállítási lehetőség egészen alul, az íróasztalnál kezdődik, és nagy tartományban halad felfelé. Ez optimális ergonómiát tesz lehetővé, függetlenül attól, hogy a képernyő előtt állunk vagy ülünk. A maximális állítási lehetőség ellenére a FlexStand állvány mindig tökéletesen stabil marad.

Full HD

Full High Definition/Teljes képernyős felbontás Nagyfelbontású képi megjelenítés 1920 képponttal, 1080 képsorban. A Full HD vagy teljes képernyős módban 1080p (progresszív), vagy félképernyős eljárásban 1080i (váltottsoros) formában jelenik meg a kép.

Game (játék) mód

Game és Cinema mód: Ez a beállítás felerősíti a megjelenített kép apró színárnyalat-különbségeit. Ezáltal a vizuális körülmények jelentősen javulnak. Így mind a struktúrák, mind a textúrák jobban kivehetőek. Game módban gyorsabban észre lehet venni azokat az ellenségeket vagy akadályokat, melyek sötét sarkokban vagy az árnyékban rejtőznek. A funkció előnye: rövidebb reakcióidő, maradandóbb játékélmény.

Gamma

A színvisszaadás szoros összefüggésben áll a bemeneti jelszint változásával. Ezt a viszonyt általában gamma karakterisztikának hívjuk. A képi megjelenítésnél az alacsony gammaértékek fehéres képet, a magas gammaértékek kontrasztosabb képet eredményeznek.

Gamut

Az összes, készülék által reprodukálható szín. A szín a gamuton kívül van, ha a készülék nem rendelkezik ezzel a színnel.

HDCP (High-Bandwidth Digital Contents Protection/Nagy sávszélességű digitális tartalmak védelme)

Digitális jelkódolási rendszer a digitális tartalmak, például videó, zene stb. másolásának megakadályozása céljából. A digitális tartalmak engedély nélküli megosztása ellen véd azáltal, hogy a tartalmakat a küldő oldalon kódolva, DVI kimeneten keresztül továbbítja, és a fogadó oldalon ismét dekódolja azokat. A digitális tartalmakat nem lehet újra előállítani, ha a küldő- és fogadó készülék egyike sem támogatja a HDCP funkciót.

HDMI

High Definition Multimedia Interface/Nagy felbontású multimédiás csatolófelület Digitális audio- és videoadatok átvitelének bemenetei

IPS

Az IPS panelek változó látószög esetén magas kontrasztot és nagyon stabil színárnyalat megjelenítést biztosítanak. A magas színstabilitás miatt álló és mozgóképek megjelenítésére is kiválóan alkalmasak.

Kalibrálás

A felhasználó által a helyszínen végzett kalibrálás során a kívánt fehérpont és gamma görbe mérésének és számításának kombinációja átkerül a szürke tengelyre. Ez az EIZO-ra jellemző eljárás kevesebb időt vesz igénybe és precízebb, mint a legtöbb nagyobb hibaarányú kézi mérőeszközzel végzett színárnyalatmérés. Az érzékeny labor mérőeszközökkel végzett gyártó általi kalibrálás pontossága biztos alapként szolgál.

Keresőtábla (LUT)

Itt a színárnyalat-szintek jelértékeinek a monitorkimenetekhez történő hozzárendeléséről van szó. A precíz színvezérlés érdekében az EIZO monitorok a hagyományos 8 bites keresőtábla (LUT) helyett 16-, 14-, 12- vagy 10 bites LUT-okkal rendelkeznek. Precíziós technológia, melyet egy az EIZO által kifejlesztett nagy teljesítményű chip képvisel.

Koloriméter

A fényszínek méréséhez használt színmérő eszköz. A kolorimétert leginkább a monitor kalibrálásához és beállításához használják. Korlátozott mértékben a testszínek (visszavert fény) is mérhetők vele.

Körvonalerősítés

A dinamikus kontraszt- és körvonalerősítés megnövelt képkontraszttal javítja a képvisszaadást, ezzel egyidejűleg optimalizálja az élességet. Ezáltal a sötét részek megjelenítése teljesen részlethűvé válik. Így a képek szemléletesebbek, a filmek pedig élethűbbek lesznek.

Látószög

A látószögre vonatkozó adat arra a szögre vonatkozik, amely esetén a kontraszt értéke jobb, mint 10:1. Ez az érték legtöbbször 160° és 178° között van. Ez azonban nem ad információt arról, milyen nagy lehet a kontrasztkülönbség a látószögön belül. A felhasználó számára a kontrasztnak nem szabadna jelentősen változnia függőleges és enyhén oldalirányú megtekintés esetén. Nem szabad különbséget érzékelni, ha a szemlélő a kép közepére, vagy a szélére néz. Azt, hogy hogyan változik a kontraszt a különböző LCD technológiák esetén, leginkább mérési diagrammal vagy a közvetlen vizuális összehasonlítás segítségével ellenőrizhetjük. Minél stabilabb a kontraszt a felhasználó látószögében, annál jobb a képi megjelenítés.

LED háttérvilágítás

Fehér LED diódák esetén a háttérvilágítás azonos fényerejű, mint a CCFL háttérvilágítás, viszont csak fele annyi energiát fogyaszt. Ez kivételes energiahatékonyságot és jelentősen mérsékelhető villamosenergia-költséget jelent. Még egy előny: A fénycsövekkel ellentétben a LED diódák nem tartalmaznak mérgező és környezetkárosító higanyt.

Normál (1:1) felbontás

A képjel felbontásának megfelelően jeleníti meg a képet. Amennyiben a képernyő fizikai felbontása nagyobb, a kép körül kihasználatlan képpontok maradnak.

Off Timer (kikapcsolás időzítő)

A kikapcsolás időzítő funkciónak köszönhetően a monitor egy előre meghatározott időtartam után automatikusan energiatakarékos módra vált. Ez kíméli az energia előállításra használt erőforrásokat. A kikapcsolás a képernyővédőtől vagy a számítógép beállításaitól függetlenül végbemegy.

Önkalibráció

A kalibrálást a készülékek a beépített kalibrálás érzékelővel végzik, a felhasználó beavatkozása nélkül. Még a számítógépet sem kell bekapcsolni. Programozás után a kalibrálás éjjel, ebédszünetben vagy bármilyen más, egyedileg meghatározott időpontban elindul. A programozás kényelmesen elvégezhető a ColorNavigátorral vagy az OnScreen menün keresztül.

Overdrive

Ez a funkció előre kiszámítja a képpontokat és intelligens technológiával felgyorsítja azokat, így nem csak a fekete-fehér váltás, hanem az apró színváltozások is gyorsan végbemennek. A képváltás gyors videofelvételek, 3D-CAD animációk és videojátékok esetén is zavaró utánhúzás nélkül történik.

Rise/fall válaszidő

A képpont színének feketéről fehérre (rise/emelkedés) és fehérről feketére (fall/esés) váltásához szükséges idő ezredmásodpercben mérve.

ScreenManager (képernyőkezelő)

Egy képernyőmenü, melyen keresztül a monitorfunkciók nagy száma vezérelhető. A maguktól értetődő szimbólumok az egyedi igények szerinti beállítást hihetetlenül megkönnyítik.

ScreenManager Pro

A Screenmanager Pro az EIZO monitorok USB aljzaton keresztül történő vezérlésére készült szoftver. A FineContrast funkcióval ellátott készülékek esetén a szoftver lehetővé teszi a különböző programok automatikus hozzárendelését a FineContrast módhoz. A szoftver egy Windows alkalmazás.

Smart Insight

A Smart Insight úgy optimalizálja a sötét képterületek megjelenítését, hogy azok jobban láthatóak és világosabbak legyenek.

sRGB (Standard RGB)

A RGB a színtartomány nemzetközi szabványa. A különböző alkalmazások és eszközök például monitorok, szkennerek és digitális kamerák színeinek összehangolása érdekében meghatároztak egy színtartományt, melyet a legtöbb készülék alkalmazni képes. Az sRGB készüléken előállított, vagy lejátszott sRGB képek csak a teljes sRGB színtartománnyal rendelkeznek, és semmiképp sem tartalmaznak az sRGB színtartományon kívüli színeket. A színek besorolása, valamint a fehérpont és gamma érték pontosan meghatározottak.

Swing érzékelő

A beépített kalibrálás érzékelő a maximális színpontosságot szabályozza. Ez a kalibráláshoz automatikusan pozícionálja magát, majd a következő mérésig a képernyő keretében védett helyen bújik meg. Minden képernyő pontosan összehangolható egy érzékelő segítségével. Így például a mérőhely a felső képernyőkeretben korrelációban van a képközéppel, így azzal is, amit az érzékelő a középpontban mérne. Az integrált megoldással kizárható a sorozatgyártásból eredő szórás, ami külső mérőkészülék esetén előfordulhat. Még a környezeti megvilágítás hatása is meghatározásra kerül az érzékelő inicializálásakor, és ezt a kalibrálás során is figyelembe veszi a rendszer.

Széles színtartomány (Wide Gamut)

A széles színtartomány egy olyan színskála, amely jelentősen meghaladja a hagyományos LCD monitorok látható színskáláját. Modelltől függően lefedi a NTSC 100%-át és az Adobe-RGB színskála 99%-át. Ezen monitorok színhűsége meghaladja a hagyományos LCD monitorokét, és tökéletesen valósághű képminőséget nyújt.

Színhőmérséklet

A színhőmérséklet a fehér fény összetételének mérőszáma, melyet Kelvinben adunk meg. Magas hőmérséklet esetén a fehér fény enyhén kékes színű, míg alacsony hőmérséklet esetén inkább pirosas színt tapasztalhatunk.

5000 K: Gyakran használják a nyomdaiparban.

6500 K: Fényképek és videofelvételek megjelenítésére alkalmas.

Színtér

Az összes, készülék által reprodukálható szín. A szín a gamuton kívül van, ha a készülék nem rendelkezik ezzel a színnel.

Szürke-szürke válaszidő

Az az időtartam, ami ahhoz szükséges, hogy egy képpont egy-egy adott szürkeárnyalatra átkapcsoljon. Ez az Overdrive áramkörrel rendelkező képernyők jellemző adata, mivel itt a szürke-szürke átváltás egyenletesen gyors.

Távvezérlés

Megkönnyíti a felhasználó számára a képernyő optimális beállítását. A fontosabb funkciók gombnyomásra elérhetők. Ide tartozik: A konzol, videolejátszó, számítógép, kép a képben, mozi, videojáték és átvezető mód vezérlése, valamint a hangerő, a basszus, a mélyhang és a jelszint szabályozása.

Teljes képernyő

A felbontástól függetlenül a képet a teljes képernyőn megjeleníti.

Amennyiben a képjel felbontása kisebb, mint a képernyő fizikai felbontása, akkor a kép torz vagy életlen lehet.

USB elosztó

USB-kompatibilis számítógéphez csatlakoztatva a monitor USB-elosztóként szolgál, amelyre további USB-kompatibilis perifériás eszközöket csatlakoztathat.