BT.2100 – HDR technológiáról rendelkező új, nemzetközi szabvány

Az ITU-R BT.2100 elnevezésű, nemzetközi HDR szabványt 2016. júliusban vezették be. A tartalmak előállítására és továbbítására vonatkozó szabványosításnak köszönhetően várhatóan még inkább felgyorsul a HDR technológia elterjedése.

Amint azt az alábbi táblázat is mutatja, a Full HD felbontásról rendelkező BT.709 szabvány bevezetése óta eltelt időben fokozatosan továbbjavultak az előző oldalon ismertetett, öt kulcsfontosságú tényezőt jellemző értékek. Bár a BT.2020 és BT.2100 szabványok alapvetően hasonló jellemzőkkel bírnak, a megjeleníthető dinamikatartomány eltérő.

Nyomtatás asztal
Nemzetközi HDR szabványok
BT.709 (jelenlegi Full HD szabvány) BT.2020 (4K/8K szabvány) BT.2100 (4K/8K HDR szabvány)
Felbontás Full HD 4K, 8K HD, 4K, 8K
Bitmélység 8 bit 10 vagy 12 bit 10 vagy 12 bit
Képfrissítési frekvencia legfeljebb 60 képkocka/másodperc legfeljebb 120 képkocka/másodperc legfeljebb 120 képkocka/másodperc
Színtér Rec.709 Rec.2020 Rec.2020
Fényerő (dinamikatartomány) SDR SDR HDR
BT.2100: SDR
SDR
BT.2100: HDR
HDR

Két gamma-görbe

A HDR képek helyes megjelenítéshez a fényerőszint növelése önmagában nem elegendő – ahhoz a színeket és a színátmeneteket az emberi látásnak megfelelő módon kell megjeleníteni. A színek és színátmenetek megjelenítését a képadatok be- és kimeneti továbbítására szolgáló eszközök egyedi jellemzője, a gammaérték is befolyásolja.

A BT.2100 szabvány kétféle gamma-görbét kínál a tartalom-előállítás különböző módjaihoz:

    • Valós idejű, interneten keresztüli lejátszáshoz és filmekhez: PQ (Perceptuális kvantálás)
    • TV-műsorokhoz: HLG (Hybrid Log-Gamma)

Az ember vizuális érzékelésének jellemzőin alapuló PQ gamma-görbe leginkább a megjelenítés pontosságára különös hangsúlyt fektető filmkészítés és a valós idejű, interneten keresztüli videolejátszás céljára alkalmas.

A meglévő, SDR rendszerű TV-ken keresztüli megjelenítés céljára kifejlesztett HLG gamma-görbe pedig leginkább TV-műsorokhoz, valamint videojelek valós idejű továbbításához ideális.

Nyomtatás asztal
A PQ és HLG gamma-görbék előnyei a HDR technológia vonatkozásában
PQ (Perceptual Quantization) HLG (Hybrid Log-Gamma)
Felhasználási terület Valós idejű, interneten keresztüli videolejátszás, filmek TV-műsorok, videojelek valós idejű továbbítása
Előnyök 10 000 cd/m²-ig abszolút értékként rögzített fényerő, új, az ember vizuális érzékelésén alapuló gamma-görbe a fényerő viszonylagos értékként történő rögzítése (hasonlóan a meglévő szabványokhoz), SDR rendszerű TV-kkel kompatibilis
Maximális fényerő 1000 cd/m² abszolút érték, állandó, függetlenül a képmegjelenítő eszköztől Relatív érték a képmegjelenítő eszköztől függően változó
Fekete szint 0,005 cd/m² vagy kevesebb 0,005 cd/m² vagy kevesebb
Kidolgozást végző szervezet Dolby BBC és NHK
Vonatkozó szabványok SMPTE ST 2084 és ITU-R BT.2100 kimagasló
Megjelenítés SDR rendszerű TV-ken gyenge megfelelő
Élő közvetítések megfelelő kimagaslóAz alábbi grafikon a HDR technológiával kapcsolatos PQ és HLG gamma-görbéket ismerteti.

A PQ gamma-görbe maximális fényereje 1000 cd/m² (vagy annál magasabb). Másként fogalmazva: mivel a gamma-görbe mindig ugyanolyan, a felső határértéke pedig – függetlenül a képmegjelenítő eszköz maximális fényerejétől – 1000 cd/m², következetes képmegjelenítést tesz lehetővé.

Ezzel szemben a HLG gamma-görbe maximális fényereje megegyezik a képmegjelenítő eszköz maximális fényerejével. Mivel a gamma-görbe a képmegjelenítő eszköz maximális fényerejétől függően változó, a HDR tartalmak a hagyományos, SDR rendszerű kijelzőkön is elfogadható módon, a képminőség számottevő mértékű romlása nélkül játszhatók le.

A PQ és HLG gamma-görbék összehasonlítása a HDR technológia vonatkozásában
A PQ és HLG gamma-görbék összehasonlítása a HDR technológia vonatkozásában