A számítógépes 4k monitorok száma folyamatosan növekszik. Elképzelhető, hogy ezt enyhe túlzásnak fogja tartani, de ezek a monitorok nem csupán a megjelenítési problémákra nyújtanak megoldást. Ezek az eszközök olyan intelligens és előremutató választást jelentenek, melyekkel a legkiválóbb képernyő-környezet alakítható ki.

Hasznos tudnivaló:

Hasznos tudnivaló: Ez egy japán nyelvű cikk fordítása, melyet az ITmedia hozott nyilvánosságra 2014. szeptember 18-án. Copyright 2014 ITmedia Inc. Minden jog fenntartva.

Válassza az EIZO 4k monitorait – a tökéletes megoldás, ha magas felbontásról és nagy képernyőméretről van szó

A full HD monitorok – melyek nemrégiben még „high-end” készüléknek számítottak – ára az elmúlt években jelentősen csökkent, olyannyira, hogy mára egy 23”-os full HD képernyő szinte minden háztartásban alapeszköznek számít. A földi sugárzású digitális műsorszórás térnyerésével, egyre inkább a full HD felbontású monitorok kerülnek előtérbe. Bár a kereslet egy rövid időre stagnálni látszott, hamarosan egy újabb növekedési hullám elé nézünk. És ez természetesen a 4k monitorok kifejlesztésére vezethető vissza.

A „4K“ rövidítés a kereken 4000 pixeles vízszintes felbontásra utal. A „K” a „Kilo”, azaz az ezres szám rövidített formája. Napjainkban a legtöbb 4k képernyő 3840 × 2160 pixel (4K UHDTV) felbontású, mely a pixelszámot tekintve pontosan négyszerese a full-HD monitorokénak (1920 × 1080 pixel). Léteznek természetesen ennél magasabb, akár 4096 × 2160 pixel (DCI 4K) felbontású 4k készülékek is, melyeket rendszerint a filmipar használ.

A 4k két változata
3.840 × 2.160 pixel (4K UHD)

A 4K UHD rendszer az ITU (International Telecommunication Union) definíciója szerint a 4k kategóriába sorolható. A full HD technológiához képest a vízszintes és függőleges felbontás is megkétszereződött, és ezt immár a televízió ipar is átvette és alkalmazza.”

4.096 × 2.160 Pixel (DCI 4K)

A DCI 4K rendszer a DCI (Digital Cinema Initiatives) definíciója szerint a 4k kategóriába sorolható. A vízszintes felbontás értéke magasabb, mint a 4K UHD technológiánál. A projektorok technológiájához képest (2048 × 1080 pixel) a vízszintes és függőleges felbontás is megkétszereződött, és ezt immár a televízió ipar is átvette és alkalmazza.

A magas felbontású, 4k felvételi rendszerű digitális - és videokamerák megjelenése, a nagyfelbontású képernyővel felszerelt mobiltelefonok és táblagépek növekvő száma, illetve további hasonló tényezők miatt nyilvánvalóvá vált, hogy a full HD monitorok ideje lassan lejár. Ezzel egyidejűleg növekvő népszerűségnek örvendenek a nagyképernyős és a többmonitoros alkalmazások, melyek a párhuzamos feladatkezelés nélkülözhetetlen hatékonyságát hivatottak fokozni.

Ezek a körülmények vezettek oda, hogy az EIZO bemutatta az új, régen várt FlexScan EV3237 képernyőjét. Ez az új zászlóshajó a nagyméretű, 31,5 hüvelykes (hasznos képátló: 79,9 cm) képernyőjével az első olyan monitor a világon, mely 3840 × 2160 pixeles valódi 4k felbontást kínál. Egy olyan, rendkívüli minőségű készülékről van szó, mely új mércét teremt a monitorok világában, hiszen teljesíti mind a nagyfelbontású, mind a nagy munkafelületet igénylő alkalmazások műszaki követelményeit.

4K-Office Monitor EV3237
31,5 hüvelykes FlexScan EV3237 4k monitor az EIZO-tól

A fenti előnyök ellenére valószínűleg lesznek olyan kritikus hangok, melyek azt mondják, hogy egy 4k monitor vásárlása még túl korai. Ebben a cikkben kérdések és válaszok formájában azt tanulmányozzuk, hogyan képes megoldani a FlexScan EV3237 monitor azokat a problémákat, melyek monitoros környezetben jelenleg is gyakran felmerülnek. Meggyőződésünk, hogy a FlexScan EV3237 egy olyan jelölt, melyet minden bizonnyal Ön is szeretne hozzáadni a bevásárlási listájához.

Az EIZO 4k monitora választ kínál számos megjelenítési problémára!

Kérdés

Már megszoktam az okostelefonom, táblagépem vagy laptopom nagyfelbontású képernyőjét, és ha ezeket a számítógépes monitoromon jelenítem meg, a kép durva és homályos. Ez normális?

A képernyő részletgazdagságát pixelsűrűségben vagy képfelbontásban szokták megadni, melynek számszerű kifejezése a ppi. A ppi a „Pixel per inch”, azaz a képpont/hüvelyk rövidítése. Ha az LCD-képernyő méretének módosítása nélkül csökkentjük a képpontok közötti távolságot, a pixelsűrűség (ppi érték) növekszik. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb a képernyő felbontása.

A képpontsűrűségben előforduló különbségek
A képpontsűrűségben előforduló különbségek a képmegjelenítésben is érezhetőek. A fenti ábrán egy 10-es méretű betű kinagyított képe, míg a lentin egy fotó miniatűr (bélyeg) képének nagyítása látható. 96 ppi képpontsűrűségnél a durva minőség feltűnően látható, míg 192 ppi értéknél már teljesen egyértelmű a javulás. 384 ppi felbontásnál a kép tökéletesen kifinomult, a képpontzajok és a fűrészes szélű átlós vonalak teljesen eltűntek.

Az okostelefonok képpontsűrűsége folyamatosan növekszik, így napjainkra elérheti a 300 ppi vagy ennél is magasabb értéket. A képfelbontás olyan finom, hogy közelről nézve sem fedezhető fel semmilyen képpontzaj vagy fűrészes szélű átlós vonal a képernyőn. Léteznek olyan nagyfelbontású, professzionális készülékek is, melyek képpontsűrűsége meghaladja az 500 ppi értéket.

A számítógépes monitorok választékában leggyakrabban a 96 ppi képpontsűrűségű modellekkel találkozhatunk. Ez megfelel a 96 dpi („dots per inch”, azaz képpont/hüvelyk) felbontásnak, mely a Windows Asztal kezelőfelület alapértelmezés szerinti beállítási értéke. Habár a Windows 8 és az újabb verziók nyitóképernyőjének és a korszerű kezelőfelület egyéb területeinek szabványos felbontása 135 dpi (ahol az átkapcsolás 100%, 140% és 180% között automatikusan történik, a monitor képpontsűrűségének függvényében), az Asztal alapértelmezés szerinti felbontása továbbra is 96 dpi. Ennek ismeretében már nem lesz meglepetés, ha az Ön monitorának képe jóval durvább, mint az okostelefonjáé.

A számítógép operációs rendszerének képpontsűrűsége (dpi) azonban változhat, éppen a monitorok aktuális pixelsűrűségéhez igazodó skálázással a nagyítás tisztasága jelentősen javítható. A Windows XP bevezetése óta lehetséges a Windows operációs rendszer kijelzési felbontásának módosítása, de ez a gyakorlatban csupán a Windows 7-től kezdve tehető meg anélkül, hogy a kijelzés szerkezete módosulna.

Mi több, a Windows 8.1 már arra is képes volt, hogy több kijelzőegység csatlakoztatása esetén a különböző felbontású monitorokhoz eltérő képpontsűrűséget állítson be. Ezzel csökkenteni lehetett azokat a pontatlanságokat, ami olyan többképernyős környezetben lépett fel, ahol az egyes monitorok pixelsűrűsége eltérő volt. A beállítási fokozatok száma azonban korlátozott, és a különböző kijelzőfelbontások kombinálása nem mindig lehetséges.

A Mac OS X operációs rendszer – a Windows-t megelőzve – bevezetett egy olyan újdonságot, mellyel a képernyőfelbontást át lehet kapcsolni a nagyfelbontású monitoroknak megfelelő értékre (ezeket a monitorokat Apple „retina-kijelzőnek” nevezik). Az OS X Mavericks 10.9.3 óta ez a technológia már a külső monitorokat is támogatja.

A nagy képpontsűrűségű számítógépes képernyőkörnyezet támogatását szakkifejezéssel HiDPI-támogatásnak is nevezik. Ez a támogatás az operációs rendszeren kívül kiterjedt az alkalmazásokra is, és ez az előrelépés a HiDPI-alapú számítógépes környezetben a gyakorlatban is használható szint elérését tette lehetővé. Ennek köszönhetően a nagy pixelsűrűségű számítógépes monitorok növekedési pályára álltak.

A FlexScan EV3237 modell ezek közé tartozik. Ez a nagyképernyős, magas képfelbontású számítógépes monitor 140 ppi pixelsűrűséggel dicsekedhet. Ez a korábban említett okostelefon-pixelsűrűséghez képest relatíve alacsony érték, de mindenképpen figyelembe kell venni azt a távolságot melyről rendszerint egy mobiltelefont és egy monitort nézünk.

A 31,5 hüvelykes FlexScan EV3237 modell esetében a felhasználó és a monitor közötti távolság nagyjából 50 - 60 centiméter, így a kijelző képpontsűrűsége megfelel az okostelefonokénak. Emellett a monitor képernyője jóval nagyobb, mint egy okostelefoné, így egyidejűleg sokkal több információ tekinthető át rajta. A fényképek és a filmek is nagyobb élményt nyújtanak ekkora képernyőn megtekintve.

Kérdés

Szívesen növelném a munkám hatékonyságát, de sajnos nincs elegendő helyem ahhoz, többképernyős munkaállomást alakítsak ki. Ezen kívül, a munkám miatt jó lenne, ha az egyes képernyőket nem választaná el káva. Létezik megoldás arra, hogy a munkahatékonyságot egyetlen monitor használatával is növelni tudjam?

Alapvetően két oka lehet annak, hogy egymás mellett elhelyezett monitorokkal dolgozzunk az adott munkakörnyezetben. Az első esetben több monitort csatlakoztatunk egyetlen számítógéphez annak érdekében, hogy egy nagy munkafelületet jeleníthessünk meg. A második esetben egyszerre több számítógép adatait szeretnénk egyidőben megjeleníteni, párhuzamos munkavégzés céljából.

A FlexScan EV3237 modell mindkét felhasználási célnak megfelel. A 31,5 hüvelykes, nagyképernyős 4k monitor elsősorban hatalmas munkafelületével emelkedik ki a mezőnyből (Még akkor is, ha a nagyítást skálázással kell megoldani. Erről később lesz szó részletesebben.).

A második esetben egyszerre akár négy különböző bemenet képe is megjeleníthető (2 DisplayPort, 1 × HDMI és 1 × DVI-D 24-pólusú), ami Picture-by-Picture (képernyőmegosztás, PbyP) és Picture-in-Picture (kép a képben, PinP) funkciókkal egészül ki. Ily módon egyidejűleg több számítógép képe is ellenőrizhető egyetlen monitoron.

A FlexScan EV3237 bemenetei.
A FlexScan EV3237 bemenetei. Balról jobbra haladva: DVI-D, HDMI és két DisplayPort 1.2 csatlakozó. Ettől jobbra található az USB 3.0 hub upstream csatlakozója és a vonalbemenet. A monitor beépített tápegységgel és üzemi kapcsolóval is rendelkezik, mely utóbbi segítségével az áramellátás megszakítható, amikor a készülék nincs használatban. Ezen kívül, a monitor jobb oldalán három USB 3.0 downstream csatlakozó és egy fejhallgató kimenet kapott helyet.

A Picture-by-Picture (képernyőmegosztás, PbyP) funkció segítségével több jelforrás képe jeleníthető meg egymás mellett, a teljes képernyőn. A PbyP számos megjelenítési módot támogat: vízszintes képernyőfelosztást (két képernyő 3840 × 1080 pixel felbontással), függőleges képernyőfelosztást (két képernyő 1920 × 2160 pixel felbontással), vízszintes felosztást a bal (vagy jobb) oldlaon és egy félképernyőt (1920 × 2160 pixel és két full-HD képernyő), illetve vízszintes és függőleges képernyőfelosztást négy full-HD negyedképernyővel.

A fentiek közül egyik esetben sem látható elválasztószegély az egyes képernyők között. Ez azt jelenti, hogy a többképernyős üzemmód tökéletesen mentes a látható keretektől, így maximálisan felhasználóbarát. A négyképernyős üzemmód megfelel egy olyan számítógépes környezetnek, melyben négy 15-16 hüvelykes monitort helyezünk el szorosan egymás mellett.

A PbyP funkció használatával több számítógép jelét tudjuk egyidejűleg megjeleníteni egyetlen képernyőn. Öt különböző képernyőelrendezés közül lehet választani. Ez az üzemmód kiválóan alkalmas arra is, hogy digitális megjelenítőpanelként használjuk a monitort, melyen egyszerre videók, reklámok és egyéb információk is futhatnak.

Picture by Picture-Funktion

A PbyP funkciónak köszönhetően három különböző forrás képe jeleníthető meg egyidejűleg. A bal félképernyő felbontása 1920 × 2160 pixel lehet, míg a jobb félképernyő felső és alsó része 1920 × 1080 pixeles képeket tud megjeleníteni. A 31,5 hüvelykes képernyő hatalmas felületének, illetve a 4k felbontás finom képminőségének kihasználásával szegélyek nélküli „többképernyős“ környezet is kialakítható.

A PbyP funkciónak köszönhetően három különböző forrás képe jeleníthető

Amennyiben a feladathoz elegendő egy kisebb, másodlagos segédképernyő is, a kép a képben (PinP) funkció segítségével lehetőség nyílik a párhuzamos munkavégzésre is, egyetlen nagy képernyőfelületen. A segédképernyő mérete kétféle lehet, és mindkét esetben a főképernyő tetszés szerinti sarkában helyezhetjük el azt.

Ezen kívül azt is megtehetjük, hogy a segédképernyő képét áthelyezzük a főképernyőre, így a teljes képernyőfelületen tudjuk áttekinteni azt. Példaképpen a segédképernyőn közvetíthetjük a részvényesek megbeszélésének videóját, míg a háttérben, a főképernyőn a napi tőzsdeinformációk futnak.

Picture-in-Picture
PinP funkció
A PinP funkció használatával a segédképernyőt a főképernyő jobb felső sarkában helyezhetjük el. Mivel a segédképernyő mérete ebben az esetben kisebb, mint a PbyP funkció által kínált legkisebb képernyőméret, így a főképernyőből nagyobb terület hasznosítható más célra. Ez a felhasználási mód javasolható akkor is, ha például munka mellett videót szeretnénk nézni a főképernyőn.
Kérdés

A full HD (1920 × 1080) és a WUXGA (1920 × 1200) felbontás nem kifejezetten alkalmas nagyobb felbontású fotók és videók szerkesztéséhez. Inkább a WQHD (2560 × 1440 Pixel) vagy az ultraszéles (2560 × 1080) felbontást válasszam? Vagy ilyen célra a 4k monitorok volnának a legmegfelelőbbek?

A 4k készülékek elterjedése minden előzetes várakozásnál gyorsabb. Az Egyesült Államokban, Dél-Koreában és más országokban intenzívebb a fejlődés ezen a területen. Japánban jelenleg új, gyorsított ütemtervet dolgoztak ki a 4k / 8k felbontású megjelenítőegységekre történő átállásra. A számítógépeknél már megtörtént a HiDPI-környezet előkészítése, és az új berendezések már forgalomba is kerültek. Mindeközben a videojáték-fejlesztők arról beszélnek, hogy az új játékoknál már várható a 4k-támogatás (habár a szükséges műszaki háttér rendkívül erőforrás-igényes). A közeljövőben fokozatosan növekvő kereslet várható a 4k-képernyők iránt, így a gyártóknak minden bizonnyal bővíteniük kell gyártókapacitásukat.

Ha valaki a WQHD (2560 × 1440 pixel) felbontás mellett dönt, vagy egyelőre lemond a sokoldalúságról, és egy ultra szélesvásznú (pl. 21:9 képarányú, 2560 × 1080 pixeles) modellt választ, ezzel a „köztesmegoldással“ nem jár rosszul, amíg a 4k szabványfelbontássá nem válik. Mivel ezek a megoldások nem érik el a 4k képernyők pixelsűrűségét, nincs szükség a skálázással történő képnagyításra, így a nagyobb munkafelületek egyszerűbben megvalósíthatók. Ráadásul az említett rendszerek jelen pillanatban természetesen még pénzügyileg is előnyösebbek.

Ha azonban Ön már most 4k felbontásra képes számítógépes környezettel rendelkezik, és szívesen váltana egy olyan HD-képernyőre, melyet hosszú évekig szeretne használni, semmi sem mond ellent annak, hogy egy FlexScan EV3237 modell mellett döntsön. Másrészt viszont várhatóan minden 4k-nál kisebb felbontású monitor rövid idő alatt elavulttá válik. Ha tehát Ön közép- vagy hosszútávú monitormegoldáson gondolkodik, egy 4-k képernyőtől sokkal többet kap, és ez a befektetés idővel garantáltan megtérül.

27 hüvelykes, szélesképernyős FlexScan EV2736W monitor az EIZO-tól.
27 hüvelykes, szélesképernyős FlexScan EV2736W monitor az EIZO-tól. A képernyő felbontása WQHD (2560 × 1440 pixel/109 ppi). A FlexScan EV3237 bevezetése előtt ez a monitor volt a FlexScan EV-sorozat zászlóshajója. Ha azonban Ön éppen most kezd más modell után keresgélni, mindenképpen javasoljuk egy 4k felbontású monitor beszerzésének megfontolását.
Kérdés

Olyan laptopot vásároltam, melynek képernyője extrém magas pixelsűrűségű, ezért csak akkor tudom használni, ha a képernyők méretét 150-200 %-ra felskálázom. Nem ugyanez lenne a helyzet egy 4k-képernyővel is?

Ahogyan már említettük, egyre több laptop HD-LCD képernyővel kerül forgalomba, ugyanis a HiDPI felbontás elérte a gyakorlati alkalmazás szintjét. Ezek a készülékek értékesítési előnyként kínálják a HD-képernyőt, feltételezve azt, hogy a kívánt nagyítás skálázással megvalósítható. A nagyobb felbontás azonban nem feltétlenül jelent nagyobb munkafelületet annál, amit egy állandó pixelsűrűségű modell kínál.

A láthatóság és az olvashatóság nagymértékben függ a képponttávolságtól, de egy laptop képernyőjét közelebbről nézzük, mint egy külön monitorét. Éppen ezért a pixelsűrűség magasabb (egy 13,3 hüvelykes, 2560 × 1440 felbontású képernyőnél kb. 220 ppi). Ez azt jelenti, hogy a pixeltávolság kisebb (mintegy 0,12 mm). 100%-os nagyítási értéknél, azaz felskálázás nélkül a szöveg és a szimbólumok megjelenítése rendkívül finom.

A FlexScan EV3237 modell HD-képernyőjének pixelsűrűsége azonban még ennél is kisebb. Ha például szeretnénk megőrizni egy 23 hüvelykes full HD képernyő jellemző pixeltávolságát (kb. 0,27 mm) egy 4k felbontású monitoron, kétszer akkora, tehát 46 hüvelykes monitorra lenne szükségünk. A FlexScan EV3237 képernyőn mindent egy 31,5 hüvelykes felületre zsúfoltunk be, így természetesen a pixeltávolság is kisebb lett.

Éppen ezért a 31,5 hüvelykes képernyőn történő megjelenítés nem olyan extrém finom minőségű, mint egy 23,8 vagy 28 hüvelykes 4k monitoron. A pixeltávolság ebben az esetben kb. 0,18 mm. A megfelelő telepítési mód kiválasztásával, illetve a betekintési távolság hozzáigazításával lehetővé válik a skálázás nélküli használat. Ha túl közelről nézzük, egy 31,5 hüvelykes monitornál a szemek és a nyak igénybevétele jelentős lehet, ezért javasolt a skálázási funkció használata.

Mivel a pixeltávolság nem túlságosan kicsi, ezért nincs szükség erősebb nagyításra. A Windows képpontsűrűség / DPI beállításánál „Közepes – 125%” és ezt meghaladó értéket javasolt választani, hogy nagyfelbontású képernyőt és nagy munkafelületet tudjunk használni. Ha Ön inkább egy normál, 23 hüvelykes full HD megjelenítési módot részesít előnyben (kb. 96 dpi), választhatja a „Nagyobb – 150%” beállítást, így azonos szövegméretű képernyőt tud majd használni.

Smaller - 100%
Medium – 125%

Balra láthatja a „Kisebb – 100%” beállítást, míg jobb oldalon ábrázoltuk a „Közepes – 125%” megjelenítési módot. A méretek, illetve a szimbólumok és a szöveg felbontása változik.

Icon in Größe: Größer – 150 %
Icon in Größe: Extra groß –200 %

Balra láthatja a „Nagyobb – 150 %” beállítást, míg jobb oldalon ábrázoltuk az „Extra nagy – -200 %” megjelenítési módot. Ha a beállítás 150%, a Windows Asztal kezelőfelület felbontása közel áll az alapértelmezés szerinti 96 dpi értékhez (a standard 96 dpi képpontsűrűséghez képest 103%).

Kisebb – 100%
Képernyőfelület a „Kisebb – 100%” beállítás esetén. Ez a normál nagyítási érték, így a 3840 × 2160 képpontos 4k felbontás maximálisan kihasználható. A pixelsűrűség értéke 140 ppi, míg a pixeltávolság kb. 0,18 mm. Ez a beállítás is kiválóan használható, de a monitor kényelmesebb áttekintése érdekében javasolt a „Közepes – 125%” vagy a „Nagyobb – 150%” paraméter alkalmazása.
Nagyobb – 150 %
Képernyőfelület a „Nagyobb – 150 %” beállítás esetén. 150%-os nagyításnál már skálázásra van szükség a munkafelületet lekicsinyítése érdekében, de a szövegek és a szimbólumok felismerhetőek maradnak. A beállítás akkor optimális, ha a Windows alapbeállításnak megfelelő, 96 dpi-hez közeli képontsűrűséget választunk ki. Ez elfogadható kompromisszumot kínál a felbontás és a munkafelület nagysága között.
FlexScan EV3237 vs. FlexScan EV2436W-Z 24,1 Zoll
Balra a FlexScan EV3237 modell (31,5 hüvelyk, 3840 × 2160 pixel, kb. 140 ppi), míg jobbra a FlexScan EV2436W-Z modell (24,1 hüvelyk, 1920 × 1200 pixel, kb. 94 ppi) képernyője látható. Ha a FlexScan EV3237 monitoron 150%-os nagyítást állítunk be, a szövegek és az ábrák pontosan úgy jelennek meg, mint a FlexScan EV2436W-Z képernyőn normál nagyítás mellett. A nagy munkafelület még 150%-os nagyításnál is rendelkezésre áll a 31,5 hüvelykes monitor szélesképernyős kialakításának köszönhetően.
Összefüggés a felbontás, a képarány, a pixelsűrűség, a pixeltávolság és a főbb LCD-képernyőméretek között
Külső képernyő
Nyomtatás asztal
Képernyőméret Felbontás Képarány Pixelsűrűség Képpont méret
31,5" 3.840 × 2.160 Pixel 16:9 ca. 140 dpi ca 0,18 mm
28" 3.840 × 2.160 Pixel 16:9 ca. 157 dpi ca. 0,16 mm
23,8" 3.840 × 2.160 Pixel 16:9 ca. 185 dpi ca. 0,14 mm
29" 2.560 x 1080 Pixel 21:9 ca. 96 dpi ca.0,27 mm
27" 2.560 × 1.440 Pixel 16:9 ca. 109 dpi ca. 0,23 mm
24,1" 1.920 x 1.200 Pixel 16:10 ca. 94 dpi ca. 0,27 mm
27" 1.920 x 1.080 Pixel 16:9 ca. 82 dpi ca. 0,31 mm
24" 1.920 x 1.080 Pixel 16:9 ca. 91 dpi ca. 0,28 mm
23" 1.920 x 1.080 Pixel 16:9 ca. 96 dpi ca. 0,27 mm
21,5" 1.920 x 1.080 Pixel 16:9 ca. 102 dpi ca. 0,25 mm
Laptopba épített HD-képernyő
Nyomtatás asztal
Képernyőméret Felbontás Képarány Pixelsűrűség Képpont méret
15,4" 2.880 x 1.880 Pixel 16:10 ca. 223 dpi ca 0,12 mm
14" 3.200 × 1.800 Pixel 16:9 ca. 256 dpi ca. 0,1 mm
13,3" 2.560 x 1.600 Pixel 16:10 ca. 227 dpi ca. 0,11 mm
13,3" 2.560 x 1.440 Pixel 16:9 ca. 221 dpi ca.0,12 mm
12" 2.160 × 1.440 Pixel 3:2 ca. 216 dpi ca. 0,12 mm
13,3" 1.920 x 1.080 Pixel 16:9 ca. 227 dpi ca. 0,11 mm
11,6" 1.920 x 1.080 Pixel 16:9 ca. 190 dpi ca. 0,13 mm
Kérdés

A nagyon nagy képernyős HD-monitorok nem túl megerőltetőek a szemek és a vállak számára?

Ha a szemeinket, nyakunkat és vállainkat a lehető legkevésbé kívánjuk terhelni a számítógépes munka során, számos tényezőt kell figyelembe vennünk. Az LCD-képernyő felületének tükröződésmentesnek kell lennie, hogy a fényvisszaverődést a minimumra csökkentsük. Állíthatónak kell lenni a fényerőnek, a magasságnak és a nézőszögnek.

Általánosságban elmondható, hogy a nagyméretű, HD-felbontású képernyőkkel felszerelt munkakörnyezet megterhelő a szemek és a vállak számára. A FlexScan EV3237 monitor azonban több olyan funkcióval is rendelkezik, mellyel ezek a terhek mérsékelhetők. Az EIZO-monitor felhasználók körében már jól ismert a FlexStand rendkívüli rugalmassága és mozgathatósága. Segítségével a képernyő forgatható, billenthető és magasságban állítható. Köszönhetően a széleskörű beállítási lehetőségeknek és az egyszerű mozgatásnak, a monitor gyakorlatilag bármilyen munkakörnyezetbe beilleszthető.

És ez a képernyő fényerőbeállítására is igaz. Szinte teljesen sötét képernyőtől indulva akár a környezeti megvilágításnak legmegfelelőbb szintre is egyszerűen beállítható a monitor fényereje. Mindenképpen említésre méltó az „Auto EcoView“ funkció hatékony működése is. A beépített fényerőintenzitás-szenzor képes érzékelni a környezeti megvilágítás változásait, és automatikusan ehhez igazítani a képernyő fényerejét. A felhasználónak még állandóan változó fényviszonyok esetén sem kell bajlódnia a fényerőbeállítással.

Ezen kívül a monitor beépített „papír üzemmóddal”is rendelkezik, mely jelentősen csökkenti a kék fény arányát. A LED-háttérvilágítás hibrid vezérlési rendszere megakadályozza a képernyővillogást. Ezekkel a megoldásokkal a felhasználó szemterhelése jelentősen mérsékelhető.

flexible stand
A képernyő magassága is széles tartományban változtatható, hiszen a monitor egészen a talplemezig lesüllyeszthető. Ennek köszönhetően még a nagyképernyős modellek is beállíthatók, úgy, hogy a felhasználónak lefelé (szemmagasság alá) kelljen tekintenie.
Settings Auto EcoView
Az „Auto EcoView“ technológia az energiatakarékosság mellett a fáradt szemnek is enyhülést ad. A beállítás egészen egyszerűen, képernyőmenü segítségével történik, melyet az előlapi kezelőszervekkel lehet működtetni.
Advanced Settings Auto EcoView
Ennél a modellnél a felhasználónak lehetősége nyílik arra is, hogy beállítsa az automatikus fényerőszabályzó minimum és maximum értékét.
Menü
Az előlapi kezelőgomb megnyomásakor a képernyő jobb felső részén megjelenik a menü, melynek kezelése rendkívül egyszerű. A menü használatához nincs szükség jelölt gombokra, kivéve a monitor főkapcsolóját.
Kérdés

Szeretnék egy megbízható, magas minőségű monitort, melyet hosszú ideig használhatok. Melyik modell mellett döntsek?

Az ebben a kategóriában kínált nagyképernyős monitorok nem olcsók. Éppen ezért teljesen jogos az igény, hogy a kiszemelt készülék hosszú ideig rendelkezésre álljon. A FlexScan EV3237 monitor tökéletesen megfelel a fenti elvárásoknak.

A monitort 5 év garanciával értékesítjük. De az 5 év letelte után is maximálisan működőképes, korszerű képernyőnk lesz.

Tudnivalók a FlexScan EV3237 számítógépes csatlakoztatásához
60 Hz-es képfrissítésű 4k felbontás Display Port 1.2 csatlakozón keresztül továbbítható.
60 Hz-es képfrissítésű 4k felbontás Display Port 1.2 csatlakozón keresztül továbbítható.

A 4k monitorok számítógéphez történő csatlakoztatása nem különösebben bonyolult feladat. Ha HDMI-kábellel csatlakoztatja a számítógépet, és az kompatibilis a HDMI 1.4 szabvánnyal, a 4k monitornál alkalmazható a 30 Hz-es képfrissítés.

Ha azonban Ön 60 Hz-es (60 Hz-es 4k) képfrissítést szeretne használni, érvénybe lép néhány korlátozás. A csatlakoztatáshoz 1.2 verziójú vagy újabb Display Port aljzatot kell használni. A 4K@60 Hz felbontás nagy átviteli sávszélességet igényel (16 Gbit/s). Ez DVI (beleértve a DualLinket is) vagy HDMI 1.4 csatlakozóval valósítható meg.

A hagyományos HDMI 2.0 Level B kapcsolat használatával csak a HDMI 1.4 rendszer segítségével vihetők át a 60 Hz-es 4k jelek. Mivel azonban a színmélység csupán YUV 4:2:0 és a színek elmosódottak, ez az átviteli mód nem alkalmas monitor csatlakoztatására. Meg kell várni, amíg a HDMI 2.0 LEVEL A rendelkezésre áll, mellyel a 60 Hz-es 4 k jelek gond nélkül továbbíthatók a HDMI aljzaton keresztül. Fentiek miatt jelenleg a Display Port 1.2 az egyetlen lehetőség a 4k felbontású, 60 Hz-es jelek átvitelére.

A csatlakoztatási lehetőségeken kívül egyéb problémák is adódhatnak a 4k/60 Hz képjelekkel, de ez a képernyőtípustól függően eltérő lehet. Általánosságban elmondható viszont az, hogy a FlexScan EV3237 monitorral nincsenek ilyen gondok. Ez az úgynevezett SST-rendszernek (Single Stream Transport) köszönhető, mely a 4k felbontású 60 Hz-es jeleket a DisplayPort csatlakozón keresztül továbbítja a FlexScan EV3237 képernyőjére. 4k felbontású kép megjelenítéséhez jellemzően semmilyen beállításra nincs szükség. Lehetnek azonban olyan grafikus kártyák, melyek bár DisplayPort 1.2 aljzattal rendelkeznek, nem támogatják az SST-rendszert, ezért videokártya vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódni.

Egy másik gyártó néhány termékében az MST (Multi-Stream Transport) rendszert alkalmazza, mely bizonyos korlátokat hordoz magában. Az MST-eljárás a 4k-jeleket két félképre osztja fel (két 1920 × 2160 pixel méretű képernyő). Ezt követően a grafikus kártya meghajtójának (például AMD EyeFinity) kiterjesztési funkciójával a két félképet egyesíteni kell a monitor képernyőjén.

Scaling setting in Windows
Ne feledje, hogy a nagy pixelsűrűségű kijelzések skálázása pontosan úgy történik, ahogyan azt a FlexScan EV3237 már ma is végrehajtja.

Azt, hogy a 60 Hz-es 4k felbontású jelekről folyó vita időszerű-e, a jövő fogja eldönteni. Jelen pillanatban még irtózatos erőforrások szükségesek a 60 Hz-es 4k-videók megjelenítéséhez, arról nem is beszélve, hogy 4k/60 Hz-es videolejátszók száma nagyon csekély. A számítógépes játékok gépigényével a PC-gyártók nehezen tudnak lépést tartani. A napi rutinműveletek azonban, mint például a kurzor mozgatása, sokkal finomabban jeleníthetők meg 60 Hz-en, mint 30 Hz-en. A 30 Hz-es képernyőkkel kapcsolatban jelenleg semmilyen különleges probléma nem szokott felmerülni, azonban egy 60 Hz-es 4k monitor megvásárlása azt is jelenti, hogy a jövőben sem fog.

A csatlakoztatást követő lépés a kijelző képpontsűrűségének beállítása. Windows 8.1 esetében ez a „Megjelenés és személyes beállítások“ főmenüben, a „Képernyő – A szöveg és más elemek nagyítása vagy kicsinyítése“ opción keresztül hajtható végre. Kiindulásként használhatók az előretelepített gyári beállítások: „Kisebb – 100 %“ (96 dpi), „Közepes – 125 %“ (120 dpi) és „Nagyobb – 150 %“ (144 dpi). Léteznek módosítható beállítások is: „Extra nagy – 200 %“ és „Extra, extra nagy – 250 %“. A FlexScan EV3237 modell pixelsűrűsége kb. 140 ppi, ezért javasoljuk a „Közepes“ vagy „Nagyobb“ beállítás alkalmazását.

A HD-felbontás és a nagyméretű képernyő közötti kompromisszummal új távlatok nyílnak a kényelemben

Ahogyan már rávilágítottunk, az EIZO FlexScan EV3237 monitor olyan pixeltávolsággal rendelkezik, mely kiváló kompromisszumot teremt 4k-felbontású HD-kijelzések és a 31,5 hüvelykes hatalmas munkafelület között. Ideális képernyőformátumot kínál ahhoz, hogy számítógépen is élvezhessük a nagy felbontású 4k kép előnyeit.

A közelmúltban olyan 4k-monitorok jelentek meg a piacon, melyek kis betekintési szögű TN-LCD képernyővel felszereltek, ezért kedvező áron hozzájuk lehet jutni. Ezzel szemben a FlexScan EV3237 monitor IPS-LCD-képernyőt alkalmaz, mely széles betekintési szöget kínál, így a kontraszt- és színmódosulások minimálisak. És természetesen rendelkezik az EIZO saját fejlesztésű technológiájával is, mely fokozott képminőséget és alacsonyabb szemterhelést ígér. Normál LCD-képernyőként, 4k felbontás nélkül is extra teljesítménnyel és hatalmas munkafelülettel örvendezteti meg a felhasználókat.

Már most is vannak olyan alkalmazási területek, ahol e készülék funkciói és kényelme magasan megelőzik a full-HD felbontású társaikét: a CAD-tervezéstől és a tőzsdei környezettől kezdve, ahol maximálisan kihasználják a HD-felbontás és a nagy képernyő előnyeit, a normál vállalati és kreatív felhasználáson át, ahol nagyobb felbontású környezet szükséges (még akkor is, ha a színkezelés nem játszik akkora szerepet), egészen napjaink haladó és professzionális számítógépes munkakörnyezetéig.

A nagy felbontású FlexScan EV3237 egy olyan csúcsmodell, mely minden felhasználó számára ideális, akinek létfontosságú az extra minőség és a felhasználóbarát technológia. Ez a kivételes minőségű készülék a 4k technológia minden jelenlegi sajátosságával kompatibilis.

Ha olyan nagyképernyős, kivételes minőségű HD-monitort keres, mely közép- és hosszútávú kijelzési megoldást garantál a jövőre nézve, akkor az FlexScan EV3237 képernyő minden bizonnyal a vásárlási lista elején fog állni.

4K-Display with IPS-Panel
A hatalmas megjelenítő felület és a HD-felbontás mellett az EV3237 további előnye az IPS-panel, mely széles betekintési szöget és egységes színátmenetet kínál, 10 bites gammakorrekcióval.. A színtartomány az sRGB-vel összemérhető.

A HD-felbontás és a nagyméretű képernyő közötti kompromisszummal új távlatok nyílnak a kényelemben

Ahogyan már rávilágítottunk, az EIZO FlexScan EV3237 monitor olyan pixeltávolsággal rendelkezik, mely kiváló kompromisszumot teremt 4k-felbontású HD-kijelzések és a 31,5 hüvelykes hatalmas munkafelület között. Ideális képernyőformátumot kínál ahhoz, hogy számítógépen is élvezhessük a nagy felbontású 4k kép előnyeit.

A közelmúltban olyan 4k-monitorok jelentek meg a piacon, melyek kis betekintési szögű TN-LCD képernyővel felszereltek, ezért kedvező áron hozzájuk lehet jutni. Ezzel szemben a FlexScan EV3237 monitor IPS-LCD-képernyőt alkalmaz, mely széles betekintési szöget kínál, így a kontraszt- és színmódosulások minimálisak. És természetesen rendelkezik az EIZO saját fejlesztésű technológiájával is, mely fokozott képminőséget és alacsonyabb szemterhelést ígér. Normál LCD-képernyőként, 4k felbontás nélkül is extra teljesítménnyel és hatalmas munkafelülettel örvendezteti meg a felhasználókat.

Már most is vannak olyan alkalmazási területek, ahol e készülék funkciói és kényelme magasan megelőzik a full-HD felbontású társaikét: a CAD-tervezéstől és a tőzsdei környezettől kezdve, ahol maximálisan kihasználják a HD-felbontás és a nagy képernyő előnyeit, a normál vállalati és kreatív felhasználáson át, ahol nagyobb felbontású környezet szükséges (még akkor is, ha a színkezelés nem játszik akkora szerepet), egészen napjaink haladó és professzionális számítógépes munkakörnyezetéig.

A nagy felbontású FlexScan EV3237 egy olyan csúcsmodell, mely minden felhasználó számára ideális, akinek létfontosságú az extra minőség és a felhasználóbarát technológia. Ez a kivételes minőségű készülék a 4k technológia minden jelenlegi sajátosságával kompatibilis.

Ha olyan nagyképernyős, kivételes minőségű HD-monitort keres, mely közép- és hosszútávú kijelzési megoldást garantál a jövőre nézve, akkor az FlexScan EV3237 képernyő minden bizonnyal a vásárlási lista elején fog állni.

4K-Display with IPS-Panel
A hatalmas megjelenítő felület és a HD-felbontás mellett az EV3237 további előnye az IPS-panel, mely széles betekintési szöget és egységes színátmenetet kínál, 10 bites gammakorrekcióval.. A színtartomány az sRGB-vel összemérhető.