Jelen összeállítás az ITmedia 2016. október 26-án japánul megjelent cikkének angol fordításán alapul. Copyright 2016 ITmedia Inc. Minden jog fenntartva.

A jelenleg forgalomban lévő videobemeneti csatlakozók fajtái

A Full HD-szabvány bevezetése óta a számítógépek régi, analóg videokimeneti csatlakozófelületeit (D-Sub, illetve DVI-A/I) javarészt felváltották a digitális jelátviteli interfészek. Bár számos analóg szabvány képes támogatni a nagy felbontást, a tartalom védelmének elégtelen volta miatt a nagy felbontású jelek analóg rendszeren keresztül történő megjelenítése csak korlátozott mértékben lehetséges az audiovizuális (AV) eszközökön. A nagy felbontás és a digitalizáció ugyanakkor — ha eltérő okokból is — egyre elterjedtebbé válik a különféle AV-berendezésekben, a televíziózásban és a számítástechnikában.

A fentiekkel párhuzamosan a Full HD- és a 4K-felbontás, amelyek eddig rendszerint csak számítógépekre voltak jellemzők, mostanra már okostelefonokon és 6”-osnál kisebb táblagépeken is elérhetővé váltak. Így már nemcsak arra van igény, hogy a nagy méretű képernyőkön jelenjen meg teljes szépségében a képi tartalom, hanem arra is, hogy ezekhez a kisebb eszközökhöz is csatlakoztathatók legyenek a külső videoforrások.

Ennek köszönhetően nemcsak a számítógépek, hanem az AV-berendezésektől az okostelefonokig számtalan eszköz esetében meghatározóvá vált a digitális jeltovábbítás, a forrás és a szükséges funkciók függvényében megvalósuló tartalomvédelem miatt pedig sokféle digitális csatlakozási szabvány jött létre. Ezek között a szabványok között ráadásul számos típushoz különféle kiegészítések — például frekvencianövelés és egyéb extra funkciók — is szükségesek az átviteli rendszer magasabb osztályba emeléséhez.

Mindezek miatt fontos a választáshoz megismerni azt, hogy az adott monitor milyen csatlakozófelületeket kínál. Alább a legelterjedtebb videocsatlakozók tulajdonságait foglaljuk össze.

A 27”-os FlexScan EV2780-as monitor C típusú USB-terminállal rendelkezik. Ez a típus egyetlen kábelen keresztül továbbítja a video-, hang- és USB-jeleket, ráadásul áramellátást is biztosít. Az USB-C kompatibilis a MacBook és más újabb típusú hordozható számítógépekkel.

EV2780 termékismertető

A 27”-os FlexScan EV2780-as monitor C típusú USB-terminállal rendelkezik.

HDMI (A típus) — A jelenlegi legelterjedtebb videoátviteli csatlakozó

Jelenleg a legelterjedtebb videoátviteli interfész a HDMI (High-Definition Multimedia Interface). Bár a csatlakozó változó kialakítású lehet, a szabványos típus az A, amely egy 14 mm széles, 19 lábú, két sarkán lemetszett téglalap alakú D terminál.

Legfőbb előnye, hogy viszonylag kompakt méretű, mégis nem csupán a videojeleket képes továbbítani, hanem a hangot is. Mára azonban ugyanez a legtöbb digitális videobemeneti interfészről elmondható.

HDMI (A típus)
A HDMI (A típus) ma a leggyakrabban alkalmazott videobemeneti csatlakozó a készülékekben.

A földi digitális műsorsugárzás kötelező közvetítés- és tartalomvédelmi technológiájával összefüggésben a HDMI olyannyira meghatározóvá vált az iparágban, hogy a tévékészülékek legtöbb külső bemeneti terminálja HDMI-A típusú. Ennek köszönhetően pedig mára a legtöbb tévékészülék könnyedén csatlakoztatható bármely számítógéphez, és képes megjeleníteni annak kijelzőtartalmát. Az úgynevezett „HDMI-kompatibilis képernyők” elterjedése lehet az egyik oka annak is, hogy a stick PC-k (azaz azok a kisméretű számítógépek, amelyek HDMI-n keresztül valamilyen monitorhoz csatlakoztatva használhatók) ennyire népszerűvé tudtak válni.

Emellett a HDMI a TMDS (Transition-minimized differential signaling, azaz „minimalizált átvitelű differenciált jel”) fogadására is képes, amely összesen négy kommunikációs csatornával rendelkezik — egy-egy csatornával az RGB-színek (azaz a vörös, a zöld és a kék), valamint eggyel az órajel-szinkronizáció számára. Az eredeti, „1.0-ás verzió” legfeljebb 4,95 Gbps-os sebességű és 1080 pixeles felbontású átvitelre képes, az ezt követő, „1.2-es verzió” az asztali számítógépeket célozta, míg az „1.3-as” már Full HD-minőségű átvitelre is alkalmas volt. Később az „1.4-es verzió” elhozta a 4K-formátummal (30 Hz / 24 Hz) való kompatibilitást, míg végül megszületett a még nagyobb átviteli sebességet, a (60 Hz-es) 4K-kompatibilitást lehetővé tevő funkciókat és az okostelefonokra jellemző 21:9-es képarány támogatását biztosító „2.0-ás”. A kábelek jellemzői szintén eltérők: a „standard” változat az 1080i, a „nagy sebességű” az 1080p, a „prémium” pedig a (60 Hz-es) 4K-jeleket képes továbbítani.

Bár a kezdeti fejlesztéstől a „2.0a verzióig” az átviteli sebesség 360%-kal nőtt, és a legújabb, „2.0-ás / 2.0a-s verzió” akár a 4096 x 2160 pixeles (60 Hz-es) tartalmak fogadására is képes, a 8K igényeinek való megfelelés egyelőre túl nehéz feladatnak tűnik.

USB-C — A video-, audio- és USB-jelek egyetlen kábelen keresztül történő továbbításának legújabb szabványa

A C típusú USB olyan új csatlakozófelület, amelyet az USB 3.1-es szabvány alapozott meg: mérete azonos a mikro-USB-ével, azonban kialakítása szimmetrikus, így akár felső, akár alsó oldalával felfelé csatlakoztatható. Némi félreértésre adhat okot, hogy bár az USB-C az USB 3.1-es kábel és csatlakozó legújabb változata, képességeit tekintve nem feltétlenül biztosítja a 3.1-es szabvány minden jellemzőjét. A különbség tehát az, hogy míg az USB 3.1 kialakítása a hagyományos téglalap formát követi a standard A változatban, illetve mini is létezik belőle B típus néven, a C típus — adapter segítségével — bármelyikhez csatlakoztatható, de nem feltétlenül rendelkezik az USB 3.1 szabvánnyal.

USB Type-C
C típusú USB-csatlakozó. Nem kell ügyelni a „nyíl”-ra, mivel bármelyik felével felfelé bedugható.

A C típusú USB-csatlakozó rendelkezik egy úgynevezett „alternatív üzemmóddal” (Alt Mode), amely a csatlakozó frekvenciájának használatával másfajta jelszabvány kezelését is lehetővé teszi. Jelenleg az alábbi szabványok kezelése lehetséges:

 • DisplayPort Alt Mode: 2014-es bevezetésekor még csak a DisplayPort 1.3-at támogatta, jelenleg azonban már a DisplayPort 1.4-gyel is kompatibilis.
 • MHL Alt Mode: Szintén 2014-ben jelent meg. Akkor az MHL 3.0-hoz, azóta azonban a 2015-ben bevezetett Super MHL-t is támogatja.
 • Thunderbolt: A Thunderbolt 3-as szabvány ma már a C típusú USB-csatlakozóval is kompatibilis, míg a hagyományos változat csak a (lentebb tárgyalt) Mini DisplayPortot támogatta. A Thunderbolt 3-nál jelent meg az USB-C csatlakoztathatósága. Az USB-C típusú interfészek önmagukban még nem feltétlenül alkalmasak videojelek továbbítására, viszont ha a számítógépen a „Thunderbolt 3 támogatás” felirat látható, akkor az adott készülék képes közvetíteni a videotartalmakat az USB-C kimenetén keresztül.
 • HDMI Alt Mode: A HDMI 1.4b-hez megfelelő, 2016-ban bevezetett szabvány. Kérdéses azonban, hogy a jövőbeni képernyők alkalmazzák-e majd.

Az USB-C típusú interfész a legújabb videobemeneti és -kimeneti csatlakoztatási megoldás, amely gyorsan terjed. Sokoldalúságának köszönhetően könnyen meglehet, hogy minden jövőbeni eszköz rendelkezik majd vele, éppen ezért aki új monitor vásárlása előtt áll, annak a jövőt szem előtt tartva fontos szempont lehet ennek hiánya vagy megléte.

DisplayPort — A 8K-támogatás lehetőségének hordozója

A DisplayPortot a DVI-szabvány utódjaként fejlesztették ki, és „1.0-ás verzióját” 2006-ban mutatta be a VESA. Szélessége 16 mm, téglalap alakú csatlakozójában — melynek egyik sarka lemetszett — 20 tűláb foglal helyet.

DisplayPort csatlakozó
DisplayPort csatlakozó

Az eredeti, „1.0-ás verzió” sávonként 2,7 Gbps-os sebességet kínált (ami a négy sávon összesen 8,64 Gbps-os maximumot jelentett). Aztán 2009-ben megjelent az „1.2-es verzió” sávonként 5,4 Gbps-mal (a gyakorlatban összesen 17,28 Gbps). Végül pedig, 2014-ben az „1.3-as”, sávonként 8,1-del (összesen: 25,92 Gbps). Ez azt jelenti, hogy a DisplayPort képes akár a 8K / 30 Hz-es tömörítetlen tartalom átvitelére, sőt a képernyő átjátszási tömörítésének függvényében akár a 8K / 60 Hz-es UHD-t (7680 x 4320 pixel) is kiszolgálhatja.

Single mode DisplayPort
Single mode DisplayPort. A logó mellett nem látható pluszjel.

Az 1.2-es verziótól fölfelé a szabvány single és dual üzemmóddal is rendelkezik. A dual üzemmód a DVI/HDMI-jelkimenet esetében használható, hogy a videojel a DVI/HDMI bemeneti eszközről egy egyszerű jelátalakító kábel/adapter segítségével is továbbítható legyen, amely nem dolgozza fel a jelet. A single üzemmód ezzel szemben nem kompatibilis a DVI/HDMI-kimenettel, ezért használata esetén az ilyen jellé történő átalakításhoz aktív konverter szükséges.

Dual mode DisplayPort
Dual mode DisplayPort. A logó mellett balra két pluszjel látható

Az 1.2-es vagy ennél újabb verziójú DisplayPortok segítségével a több monitort tartalmazó rendszerek kijelzői — a számítógéptől kiindulva az első, majd a második, harmadik stb. monitoron át — láncba kapcsolhatók, ami azt jelenti, hogy egyetlen számítógép és több monitor összekötéséhez csupán egyetlen DisplayPort szükséges.

Mini DisplayPort

Mini DisplayPort csatlakozó

A Mini DisplayPort a DisplayPort kompakt változata – szélessége csupán 7,55 mm. Kis méretének köszönhetően számos gyártó akár 6 — alacsonyabb kategóriájú termék esetében 4 — ilyen terminált is elhelyez a normál méretű videokártyán.

Mac Pro-csatlakozófelület 6 darab Mini DisplayPort terminállal.

A Mini DisplayPortot az Apple fejlesztette ki, azonban 2015-ben a cég úgy döntött, hogy az Intellel karöltve megalkotja a Thunderboltot, s ez a szabvány mára a Mini DisplayPort helyére lépett. A Thunderbolt (és a Thunderbolt 2) kompatibilis a Mini DisplayPort csatlakozókkal, és a kábel nemcsak az ezen keresztül beérkező jeleket képes fogadni, hanem a PCI Express jeleit is. Ezzel szemben a Thunderbolt 3 csatlakozója — kissé nehezen követhető módon — immár az USB-C típushoz igazodik.

DVI – A digitális kimenetek úttörője

Foglalkozzunk röviden a DVI-vel, amely a számítógépes digitális videokimenetek úttörője volt.

Ez az analóg videokimeneti terminál a D-Sub után jelent meg a számítógépeken. Csatlakozófelületén 8 x 3 digitális jelátviteli tűláb helyezkedik el, melyeket egyetlen analóg láb egészít ki a csatlakozó szélén.

A DVI-szabványnak 3-féle csatlakozótípusa létezik: a DVI-D (digitális) a kizárólag digitális jelekhez, a DVI-A (analóg) a kizárólag analóg jelekhez, valamint a DVI-I (integrált) a digitális és analóg jeleket egyaránt tartalmazó információk továbbítására. Bár a csatlakozók csereszabatosak, a tűlábak elrendezése funkcionálisan eltérő lehet. A DVI-D típus egyetlen analóg jeltovábbítója a szélén található lapos kialakítású láb, míg a DVI-A/I típuson az összes analóg jeltű rendelkezésre áll.

Vezetéke — a HDMI-hez hasonlóan — a TMDS átviteli rendszert alkalmazza. Ennek köszönhetően a DVI-D/I egy passzív jelátalakító kábel/adapter segítségével HDMI-ként is használható. A TMDS-kapcsolat (átviteli vezeték) egy vagy két jel támogatására képes, ennek megfelelően single vagy dual kapcsolatról beszélünk.

A DVI jelátviteli óra 165 MHz-es sebességet tesz lehetővé; a Single Link kapcsolat ezen belül a 60 Hz-es (1920 x 1200 pixeles) WUXGA-formátumot, míg a Dual Link akár a 2560 x 1600 pixelt is támogathatja 60 Hz-en, vagy a 4K-t (3840 x 2400 pixel) 33 Hz-en. Single Link üzemmódban a digitális jeltűk két középső sora nem vesz részt a csatlakozásban, így azt összesen 3 x 3 tű alkotja. Ezzel szemben Dual Link üzemmódban mind a 8 x 3 tűláb csatlakozik.

18 lábú DVI-D (Single Link)
18 lábú DVI-D (Single Link)
24 lábú DVI-D (Dual Link)
24 lábú DVI-D (Dual Link)

Mára számos monitoron HDMI-bemenet található a DVI helyett, de egy adapter segítségével ezek összeköthetők a DVI-D/I-kimenettel, amennyiben a számítógép videokártyáján csak ez utóbbi áll rendelkezésre.

Csatlakozófelületek mobileszközökhöz

Mini-HDMI — A HDMI kisméretű változata video- és digitális kamerákhoz

Mini-HDMI (C típusú) csatlakozó
Mini-HDMI (C típusú) csatlakozó

A mini-HDMI, avagy „C típusú HDMI” interfész szélessége mindössze 10 mm. Műszaki meghatározása szerint a HDMI 1.3-as verziója, melyet széles körben alkalmaznak videokamerákban. Az A, illetve C típusú HDMI csupán a csatlakozó alakját tekintve tér el egymástól, ezért egy passzív, jelátalakítás nélküli kábel vagy adapter segítségével a kettő egymással is összekapcsolható. A legtöbb mini-HDMI-kábel egyaránt rendelkezik mini, illetve A típusú csatlakozóval.

Mikro-HDMI — A HDMI miniatűr változata kompakt kamerákhoz és táblagépekhez

Mikro-HDMI (D típusú) csatlakozó.
Mikro-HDMI (D típusú) csatlakozó.

Mindössze 6 mm-es szélességével a mikro-HDMI (D típusú HDMI) még kisebb, mint a mini változat. Műszaki meghatározása szerint ez a HDMI 1.4. A mini-HDMI-hez hasonlóan egy passzív kábel vagy adapter segítségével az A típussal is összeköthető, azonban a legtöbb mikro-HDMI-kábel gyárilag rendelkezik mind mikro, mind A típusú csatlakozóvéggel.

MHL — Az okostelefonokban leggyakrabban alkalmazott mikro-USB

MHL-csatlakozó — Ugyanolyan, mint a mikro-USB.
MHL-csatlakozó — Ugyanolyan, mint a mikro-USB.

2013 óta csökkenő tendenciát mutat a mikro-HDMI-csatlakozóval ellátott okostelefonok száma — a régi szabványt felváltotta az MHL (Mobile High-definition Link), melyet a Silicon Image fejlesztett ki a mikro-USB csatlakozók alapján.

Az MHL egyetlen érpáron 2,25 Gbps-os sebességgel képes továbbítani a video- és audiojeleket, és mivel a vezérlőjelek csupán egyetlen másik éren haladnak, az áramellátás számára fennmarad az 5 lábú mikro-USB-csatlakozó 2 utolsó útvonala. Így például ha on-demand videót játszunk le egy okostelefon segítségével, a tévéképernyőre kivetítve, nem kell aggódnunk, hogy a telefon a nagy energiaigény miatt lemerül, mivel a készülék továbbra is kap áramot.

A mikro-USB-csatlakozó ugyanúgy alkalmas töltésre és adatátvitelre, mint az eredeti USB, azonban külső eszközre is képes videót/hangot továbbítani, és kis mérete nagy előny, ha arra gondolunk, hogy az okostelefonok használata gyakran nem tágas helyeken történik. Az MHL legújabb, 3.0-ás verziója legfeljebb a 4K / 30 fps formátumot, illetve sebességet támogatja, de 2015-ben már bejelentették a következő, superMHL elnevezésű verzió érkezését. Az MHL-szabvány versenytársa, a SlimPort történetesen szintén a mikro-USB-porton alapul, azonban alkalmazására — a Nexus okostelefon-családtól eltekintve — kevés példa van.

C típusú USB — Ami mindent befogad

A korábbi számítógépek kizárólag nagy felbontású videót jelenítettek meg, ez a korlát azonban lassan eltűnik, mivel egyre gyakoribbak az olyan készülékek, amelyeken Full HD- és 4K-tartalmak is megtekinthetők. Ezzel párhuzamosan az okostelefonok és a táblagépek az illesztési felület korlátozott mérete miatt helytakarékos videocsatlakozót igényelnek, s ennek megfelelően számos különféle elgondolás és műszaki jellemző készült a különböző piacokra.

Itt jött be a C típusú USB áttörése: 10 Gbps-os*, nagy sebességű adatátvitelével, akár 100 W-os tápteljesítményével, a „teljes”-ről „mini”, majd „mikro” méretűre történő kicsinyítés nélkül is eleve miniatűr kivitelével, valamint a korábbi verziók hátrányait kiküszöbölő megfordítható csatlakozódugójával az USB-C láthatólag mindent felkínál, amire szükség lehet, és minden más videocsatlakozót maga mögé utasíthat.
*A második generációs USB 3.1-es verzió esetében. Az első generáció 5 Gbps-ot tesz lehetővé.

Mindezen túlmenően mivel az Alt Mode a fentieknek megfelelően képes az általános funkciók ellátására, egy adapter vagy jelátalakító kábel segítségével minden modern digitális interfész kompatibilissé tehető az USB-C-szabvánnyal. Monitor vásárlása esetén ez azt jelenti, hogy bár a nem USB-C szabványú interfészek is csatlakoztathatók az USB-C-hez egy adapter vagy jelátalakító kábel segítségével, jobb, ha a kiválasztott monitor már eleve rendelkezik ilyennel.

Az EIZO 2016. november 18-án megjelent FlexScan EV2780 számú modellje a márka legújabb fejlesztése, olyan 27”-os monitor, amely rendelkezik C típusú USB-csatlakozóval (és kompatibilis a DisplayPort Alt Mode üzemmóddal), valamint keskeny keretébe beépített táppal, amely az USB-C-csatlakozón keresztül 30 W-os áramellátást képes biztosítani számára.

A FlexScan EV2780 HDMI, DisplayPort és USB-C-bemenettel is rendelkezik.
A FlexScan EV2780 HDMI, DisplayPort és USB-C-bemenettel is rendelkezik.

A korábban már népszerűvé vált teljesen sík és keret nélküli formatervű FlexScan EV2750 most az ígéretes USB-C-, valamint a jelenleg elterjedt HDMI- és DisplayPort csatlakozókkal készül. Amennyiben Ön olyan fejlett hordozható számítógép felhasználója, amely C típusú USB-csatlakozóval rendelkezik — mint például a MacBook —, akkor egyetlen kábel segítségével jelenítheti meg készüléke tartalmát ezen a nagy méretű képernyőn, miközben készülékét fel is töltheti. Mivel az USB-C-szabvány alkalmazása gyorsan terjed, kompatibilitásuk révén a FlexScan EV2780 monitorok is jó eséllyel indulnak a jövő képernyőinek versenyében mint jelöltek.

A C típusú USB-csatlakozó használata a kevesebb vezetéknek köszönhetően sokkal kényelmesebb.
USB Type-C
A C típusú USB-csatlakozó használata a kevesebb vezetéknek köszönhetően sokkal kényelmesebb.
EV2780-WT EcoView sorozat
EV2780-WT FlexScan

A magas műszaki színvonalat képviselő, tetszetős kialakítású EV2780 modell a képernyőket alkalmazó korszerű munkahelyek tökéletes kiegészítője. Irodákban és a nagyközönség által használt nyilvános intézményekben egyaránt nagyszerűen megállja a helyét.

 • 68,4 cm (27 coll)
 • 2560 x 1440
 • IPS
 • USB Type-C (DisplayPort Alt Mode, HDCP 1.3), DisplayPort (HDCP 1.3), HDMI (HDCP 1.4)
 • Képarány 16:9
1052,00 EUR
RRP incl. 27 % ÁFA.
 • 68,4 cm (27 coll)
 • 2560 x 1440
 • IPS
 • USB Type-C (DisplayPort Alt Mode, HDCP 1.3), DisplayPort (HDCP 1.3), HDMI (HDCP 1.4)
 • Képarány 16:9