Megjelenítési beállítások

A monitorral összefüggő beállítások többsége a „Megjelenítési beállítások” menüből indulva végezhető el. Ennek eléréséhez kattintson a jobb egérgombbal az asztalra, és válassza ki a „Megjelenítési beállítások” lehetőséget.

Display-settings-1
Kattintson a jobb egérgombbal az asztalra, és válassza ki a „Megjelenítési beállítások” lehetőséget.

Vagy a Start menü fogaskerék ikonjára kattintva nyissa meg a „Beállítások” általános menüt. Válassza ki a „Rendszer” elemet. Ekkor automatikusan megnyílik a „Megjelenítési beállítások” menü (ha mégsem, ellenőrizze, hogy kijelölte-e a bal oldalon található „Képernyő” fület).

Display-settings-1
Vagy kattintson a Start menü „Beállítások” menüpontot jelölő fogaskerék ikonjára.
Display-settings-3
Majd kattintson a „Rendszer” elemre.
Display-settings-4
Győződjön meg róla, hogy kijelölte a bal oldalon található „Képernyő” fület.

A megjelenítési beállításokat korábban a Vezérlőpulton keresztül is meg lehetett nyitni. A Windows 10 Alkotói frissítés bevezetésével megszűnt ez a lehetőség.

Megjelenítést és elrendezést érintő beállítások

E felület az egyes monitorok beállításainak elvégzésére, valamint az elhelyezés megváltoztatását tükröző módosítások megadására szolgál. Ha például egymásra helyez két monitort, a második készüléket ábrázoló téglalapot az első fölé húzhatja. Egymás melletti elhelyezés esetén pedig egymás mellé helyezheti az egyes téglalapokat. Az egyes monitorokat jelképező téglalapok kijelölésével a kívánt beállításokat is elvégezheti az alábbi menükön keresztül.

Select-and-rearrange-1

A felbontás módosításakor annak megfelelően a téglalap mérete is megváltozik. Felhívjuk figyelmét, hogy a képpont sűrűséget (DPI) nem tüntettük fel. Például két, 27 colos monitor használatakor, melyek közül az egyik 4K, a másik pedig 2560 × 1440 képpont felbontású, az utóbbi kisebb méretben jelenik meg. Ez a funkció korábban a „Speciális beállítások”, mostantól pedig a „Képernyő” menün keresztül érhető el.

Select-and-rearrange-2
A felbontással kapcsolatos beállításokat korábban a „Speciális megjelenítési beállítások” tartalmazták.
Select-and-rearrange-3
A Windows 10 Alkotói frissítését követően a „Képernyő” menün keresztül érhetők el.

Korábban a monitorelrendezést akár egyetlen monitor csatlakoztatásakor is meg lehetett tekinteni. Az Alkotói frissítéssel ez a menü már nem jelenik meg, ha mindössze egyetlen monitort csatlakoztattak. Amennyiben két monitor csatlakoztatásakor nem jelenik meg az említett menü, az azt jelzi, hogy a rendszer az egyiket nem ismeri fel. Az érintett monitor felismeréséhez használja a „Többképernyős mód” funkciót.

Select-and-rearrange-4
Korábban a Monitorelrendezés menü egyetlen monitor csatlakoztatásakor is megjelent.
Select-and-rearrange-5
A Windows 10 Alkotói frissítését követően a monitort jelképező téglalap már nem jelenik meg, ha mindössze egyetlen monitort csatlakoztattak. Ha a számítógépe nem ismeri fel a második monitort, használja a „Többképernyős mód” funkciót.

Szín

E felületen a Windows egy új funkciója, az Alkotói frissítéssel megjelent „Éjszakai mód” kapcsoló is megtalálható. Az „Éjszakai mód” a monitor színhőmérsékletének szabályozására szolgál, vagyis melegebbre, illetve hidegebbre állítja a monitor színmegjelenítését. A hidegebbnek tetsző árnyalatok fokozottabban, míg a melegebbek kisebb mértékben stimulálják a szemet. Ennélfogva a hidegebb árnyalatú felvételek huzamosabb jellegű megtekintése jelentősebb mértékben fárasztja a szemet, és az időérzékre is károsan hat. Ennek megelőzése érdekében a munkanap végén sokan a naplementét idéző, melegebb árnyalatok megtekintését részesítik előnyben.

Color-1

Az Éjszakai mód beállításainak eléréséhez kattintson az „Éjszakai mód beállításai” elemre. Az Éjszakai mód beállításain keresztül az igényei szerint szabályozhatja a színhőmérsékletet, és ütemtervet is összeállíthat. A kívánt színhőmérsékletet az „Éjszakai színhőmérséklet” csúszkával állíthatja be. A csúszkát balra húzva melegebb, vöröses árnyalatúra vált a skála. Jobbra húzva pedig természetes hatású, kékes színben jelenik meg. Az Éjszakai mód úgy is beállítható, hogy napnyugtakor és napkeltekor automatikusan be-, illetve kikapcsoljon. Ehhez használja a „Napnyugtától napkeltéig” beállítást, vagy adja meg a kívánt időpontokat. A funkció manuális be-, illetve kikapcsolása a „Képernyő” menün keresztül is elvégezhető. Felhívjuk figyelmét, hogy a színhőmérséklet módosítása a színkezelésre is kihat. A színkezelés szükségessége esetén kapcsolja ki ezt a funkciót.

Color-2

E funkció az EIZO „Papír módjához” hasonlatosan felmelegíti a monitor által kibocsátott fényt, az olvashatóságot is javítva ezzel. Hasonlóan működik, mint a színhőmérsékletet napszakok szerinti fokozatokban szabályozó Software Screen InStyle és Screen Manager Pro szoftverek cirkadián fénytompítása. Mindazonáltal az Éjszakai mód mindössze napi egy alkalommal teszi lehetővé a színhőmérséklet módosítását. 

Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben az említett funkciót „Papír móddal” rendelkező EIZO monitoron használják, az Éjszakai mód és a Papír mód egyidejű alkalmazásakor a színhőmérséklet jelentősen eltolódhat a vörös szakaszon (lásd alább). A funkció a Screen InStyle vagy Screen Manager Pro szoftverekkel ellátott EIZO monitorok cirkadián fénytompítását is kedvezőtlenül befolyásolja, ha azt bekapcsolják. Azt javasoljuk, hogy ne használja egymással egyidejűleg az EIZO említett szoftvereit és a Windows Éjszakai módját.

Color-3
A képernyő vörös színre vált át, ha egyidejűleg használják az EIZO Papír módját és az Éjszakai módot.

Méret és elrendezés

Scale-and-layout-1

A szövegek, alkalmazások és egyéb elemek méreteinek módosítása

E beállítással megváltoztathatja a monitoron megjelenő szövegek, alkalmazások, ikonok és egyéb elemek méreteit. Ha például a kívánt szövegeket egy magas képpont sűrűségű (például egy 4K felbontású, 27 colos) monitoron jeleníti meg, a betűk rendkívül kis méret szerint fognak megjelenni, így a leolvashatóságuk is nehézkesebbé fog válni. A Windows 10 automatikusan az adott monitor PPI értékének leginkább megfelelő megjelenítési beállításokat ajánlja fel. Ugyanakkor e beállítás segítségével azok bármikor megváltoztathatók.

Scale-and-layout-2
4K felbontású monitor 100%-os arányú megjelenítés esetén (kisméretű, nehezen felismerhető ikonok és szövegek)
Scale-and-layout-3
4K felbontású monitor az ajánlott, 150%-os arányú megjelenítés esetén (könnyen felismerhető ikonok és szövegek)
Scale-and-layout-4
4K felbontású monitor 200%-os arányú megjelenítés esetén (nagyméretű ikonok és szövegek; látássérült felhasználók számára különösen hasznos)

A fenti példákat egy 27 colos, 4K felbontású, 163 PPI képpont sűrűségű monitoron keresztül szemléltettük. E monitornál a magas képpont sűrűség ellensúlyozása érdekében 150% az ajánlott szövegméret.  

A Windows 10 esetében a „Szövegméret módosítása” beállítást eddig egy lenyíló menün keresztül lehetett elérni. Az Alkotói frissítést követően a különböző százalékos beállítások egy legördülő listából választhatók ki. Az igényeinek leginkább megfelelő, legkényelmesebb beállítást válassza ki. Felhívjuk figyelmét, hogy ez minden egyes monitornál eltérő beállítást igényel. Második monitor csatlakoztatásakor a számozott téglalapra kattintva választhatja azt ki. Majd állítsa be a kívánt szövegméretet.

Scale-and-layout-5

Felbontás

A megjelenítés kívánt felbontását a felbontási beállításoknál választhatja ki. A Windows 10 automatikusan felismeri és felajánlja az adott monitor natív felbontását. A megjelenítés felbontását továbbra is bármikor megváltoztathatja.

Korábban ezt a beállítást a Windows Speciális beállítások menüjén keresztül érhette el. Az Alkotói frissítést követően közvetlenül a „Képernyő” menün keresztül érhető el.

Resolution-1
A felbontással kapcsolatos beállításokat korábban a „Speciális megjelenítési beállítások” tartalmazták.
Resolution-2
Az Alkotói frissítést követően a „Képernyő” menün keresztül érhetők el.

ClearType szövegoptimalizálás

A ClearType szövegoptimalizálási program már a Windows számos korábbi generációjánál is elérhető volt. A program különböző vizsgálatok segítségével a felhasználó igényei szerint végzi el a szövegmegjelenítés finomhangolását. A program használatával például félkövér betűtípussal jelenítheti meg a rendszer működésével kapcsolatos szövegeket.

E programot korábban a Vezérlőpulton keresztül lehetett elérni. Az Alkotói frissítéssel azonban ez megváltozott. Mostantól a tálca keresőmezőjének használatával alkalmazható a program. A Vezérlőpulton belüli kereséskor azonban nem jelennek meg találatok.

Clear-type-1
„ClearType” keresés a tálca keresőmezejében
Clear-type-2
A Vezérlőpulton keresztüli „ClearType” kereséskor nem jelennek meg találatok

Alkalmazások menü

Az Alkotói frissítéssel valamennyi program és alkalmazás az „Alkalmazások” menün keresztül érhető el. Az egyes programokat és alkalmazásokat korábban a rendszerbeállítások használatával indíthatta el.

Apps-Menu-1

Az újonnan bevezetett Alkalmazások menün keresztül a programok és alkalmazások letöltési helyeit is meghatározhatja, bárhonnan is töltse le azokat: a különböző webhelyekről (figyelmeztetéssel vagy anélkül), vagy csak a Windows Store áruházból. A különböző programok és alkalmazások eltávolítását szintén itt végezheti el.

Apps-menu-2