Kontraszt

Az orvosi felvételek megtekintésekor a pontos diagnózis felállításának egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelő kontraszt. Minél nagyobb a kontraszt, annál több árnyalatbeli különbség fedezhető fel szabad szemmel a felvételeken. Mivel a kontrasztjavítás elsődleges és egyben legfontosabb módja a kellően nagy kontrasztarány elérhetővé tétele, az orvosi monitorok többsége ilyen képernyővel rendelkezik. Azonban még a kellőképpen nagy kontrasztarányú monitorok esetében sem feledkezhetünk meg egy elsőre jelentéktelennek tűnő apróságról: a kontrasztot jelentős mértékben lecsökkentő környezeti fényről.

A környezeti fényviszonyok többféle módon ronthatnak a kontraszton: Leginkább a következő módokon:

1. Diffúz visszaverődés: A fény a képernyőfelület egészén egyenletesen tükröződik vissza, világosabbá téve ezzel a fekete árnyalatokat.
2. Tükrös visszaverődés és tükröződés: A külső fényforrásból származó fény közvetlenül a képernyőn tükröződik vissza, vagy a tárgyakról visszaverődő fény tükröződést okoz, illetve az adott tárgy képernyőn megjelenő „szellemképét” idézi elő. Ez elvonhatja a felhasználó figyelmét és csökkentheti a kontrasztot az érintett területeken.

Ezek a hatások azonban minimális mértékűre csökkenthetők, ha az adott képernyő tükröződésmentes bevonattal rendelkezik, a monitort pedig úgy helyezik el, hogy azzal megakadályozzák, hogy a fény közvetlenül a képernyőn tükröződjön vissza.

A környezeti fény leginkább oly módon ronthat a kontraszton, hogy csökkenti a szem különböző fényviszonyokkal szembeni alkalmazkodóképességének hatékonyságát. Az emberi szem egyidejűleg 1000:1 kontrasztarány érzékelésére képes, bár ez az arány viszonylagos jellegű. Például egy gyengén megvilágított alagútban állva a legtöbb tárgy tisztán látható. Hirtelen kilépve a napfénybe azonban a tárgyak többsége világosabbnak tűnik az alagúton belüli világosabb tárgyakhoz képest, a szem ugyanis fényes fehérként érzékeli azokat. Ennek oka, hogy amíg a legsötétebb tárgyak a gyenge megvilágítású alagútban állva „feketének”, addig a fényesebb objektumok – például a mennyezetet érő halvány fény – „fehérnek” tűnnek a szem számára. A szem mindent, ami a homályos fénynél fényesebb, automatikusan „fehérként” érzékel. Következésképpen az alagútból kilépő személyt hirtelen elvakítják a fényviszonyok, a tárgyak többsége pedig világosabbnak tűnik majd, mint előzőleg bármi az alagútban.

A szem alkalmazkodik a különböző
A szem alkalmazkodik a különböző környezetek eltérő fényerősségéhez. A sötét alagúthoz hozzászokott szemet néhány pillanatra elvakítja a fényviszonyok hirtelen kilépéssel összefüggő megváltozása. Néhány perc elteltével azonban a szem nagyszerűen hozzászokik a fényesebb környezethez.

Ezzel szemben, ha napos környezetből hirtelen belépünk egy sötét alagútba, minden, ami a napsütésben látott sötét tárgyakhoz képest sötétebb, hirtelen feketének fog tűnni. Valószínűleg Ön is megtapasztalta már azt, hogy amikor belép egy alagútba vagy egy sötét szobába, illetve amikor kilép onnan, eltart néhány percig, amíg ismét tisztán látja a dolgokat az új környezetben.

Ez azért is lényeges szempont a röntgendiagnosztikai helyiségek esetében, mert a képernyő megvilágítása és a környezeti fényviszonyok jelentős mértékű eltérésekor – akár világosabb, akár sötétebb az egyik a másiknál – a szem minden egyes alkalommal „újrakalibrálódik”, ha a felhasználó elfordul a képernyőtől. A képernyőhöz szokott szem azonnal hozzáigazodik az új fényviszonyokhoz, mihelyt a felhasználó elfordítja a fejét egy fényesen megvilágított fal, illetve egyéb tárgy, vagy egy nagy fényerejű fényforrás felé. Ha pedig a felhasználó ismét a képernyőre tekint, akár percig is eltarthat, amíg a szemei újrakalibrálása következtében ismét optimálissá válik a látása.

Az Amerikai Radiológiai Szakmai Kollégium iránymutatásainak ajánlása szerint a környezeti megvilágítást a képernyő fényerejéhez célszerű hozzáigazítani: legalább 350 cd/m² fényerősségű képernyőknél – mammográfiai készülékeknél pedig 420 cd/m² fényerőnél – 20-40 lux fényáramú környezeti megvilágítás az ideális. Az emlőrákszűrés céljára szolgáló diagnosztikai vizsgálatok minőségbiztosítására vonatkozó európai irányelvek azonban 20 lux vagy annál alacsonyabb fényáram alkalmazását javasolják. Egy tanulmány megállapításai szerint a 7 luxnál kisebb fényáramú környezeti megvilágítás túl sötét, a 100 luxot meghaladó mértékű pedig túlságosan világos fényviszonyokat teremt, vagyis a követendő ajánlástól függetlenül mindig figyelni kell arra, hogy a környezeti fényviszonyok ne váljanak sem túlságosan sötétté, sem pedig túlzott mértékben világossá. Ezen túlmenően az is lényeges, hogy a munka megkezdése előtt legalább 15 percük maradjon arra a radiológusoknak, hogy az optimális látóviszonyok elérése érdekében megfelelően hozzászokjanak a szemeik az adott fényviszonyokhoz.

A röntgendiagnosztikai helyiségek
A röntgendiagnosztikai helyiségek környezeti megvilágítása akkor tekinthető ideálisnak, ha azt megfelelően hozzáigazították a képernyő fényerejéhez.

Szemfáradtság

Az emberi látás a korábban említett környezeti, valamint az élettani tényezőktől függően hihetetlenül eltérő minőségű. A szemfáradtság – azon kívül, hogy meglehetősen kellemetlen – átmenetileg a látás minőségét is leronthatja. Mivel a radiológia egy olyan szakterület, ahol az optimális látás elengedhetetlenül fontos, a jelentős mértékben a környezeti fényviszonyoktól is függő szemfáradékonyság mérséklése kiemelt jelentőséggel bír.

Az olyan helyiségekben, ahol a környezeti megvilágítás jelentős mértékben eltér a képernyő fényerejétől, a tekintetét a monitorról levevő felhasználó pupillái gyengébb környezeti megvilágítás esetén kitágulnak, erőteljesebb környezeti megvilágításnál pedig összehúzódnak. Az állandó kitágulás és összehúzódás elfárasztja a szemizmokat, szemfáradtságot okozva ezzel. Ezzel együtt pedig az is több időt igényel, hogy a felhasználó szeme hozzászokjon az új beállításokhoz.

A szemet a tükröződések és a képernyőről történő fényvisszaverődések is fáraszthatják, ugyanis a világosabb területek megtekintését követően a szem minden egyes alkalommal újrakalibrálja önmagát.

A szemfáradtságot az ergonómiai hiányosságok egy jelentős része is kiválthatja. További információkért tekintse meg „Az ergonómiailag ideális és hatékonyságot előmozdító stresszmentes munkakörnyezet megteremtése” című cikket. 

A fény visszatükröződhet a képernyőn, „szellemképet” (balra) és tükröződést (jobbra) okozva ezzel.
A fény visszatükröződhet a képernyőn, „szellemképet” (balra) és tükröződést (jobbra) okozva ezzel.

Az optimális környezeti megvilágítás megteremtése

A leghatékonyabb módon a képernyő mögé helyezett, kis fényerejű fényforrásokkal szabályozható a környezeti megvilágítás. Mivel a mennyezeti lámpatestek – akár a kisebb fényerejűek is – tükröződéseket és fényvisszaverődéseket okozhatnak, a fényforrásokat a monitor mögött célszerű elhelyezni.

Az ilyen munkakörnyezetet azonban a radiológusok többsége túlságosan sötétnek találhatja a dokumentumok kényelmes megtekintéséhez és jegyzeteléshez. Ennek kiküszöbölése érdekében kis fényerejű fényforrás telepíthető a monitor alá vagy mellé, hogy ideálissá váljon az íróasztalra helyezett dokumentumok és jegyzetek megvilágítása.

Az EIZO készüléke az előbb említettek mindegyikére tökéletesen alkalmas. A RadiForce monitorok hátlapjához rögzíthető RadiLight egy olyan, kisméretű lámpa, amellyel finoman megvilágítható a képernyő mögötti falfelület. Az eszköz azonkívül, hogy megakadályozza a tükröződéseket, illetve a fényvisszaverődéseket, ideális fényerővel világítja meg az adott helyiséget. Az eszközt ezenkívül egy állítható karra szerelt, mindössze egyetlen gombnyomással egyszerűen be- és kikapcsolható olyan olvasólámpával is ellátták, amellyel nagyszerűen megvilágítható az íróasztal kívánt területe. Mivel tükröződésmentes anyagok felhasználásával készül, hatékonyan kiküszöböli, hogy a fény visszatükröződjön a képernyőn. Az ideális környezeti megvilágítás megteremtése érdekében mindkét lámpa fényereje szabályozható. 

A monitor mögüli megvilágítással megakadályozhatók a fényvisszaverődések és a tükröződések.
A monitor mögüli megvilágítással megakadályozhatók a fényvisszaverődések és a tükröződések.
RadiLight Animation
RadiLight: szemkímélő olvasólámpa

A RadiLight egy egyszerűen kezelhető Komfortlámpa sötét környezetben dolgozó radiológusok számára. A képernyő finom hátsó megvilágításával hatékonyan megelőzhető a szem túlzott mértékű megerőltetése, amit a sötét környezetben megtekintetett világosabb képekkel és objektumokkal kapcsolatos, folyamatosan változó fényviszonyok okoznak. Mivel a RadiLight az egyedüli fényforrás, ami már a diagnosztikai munkaállomások ingadozási méréseinél is felhasználható, jelentős segítséget nyújt az egységes megvilágítás kialakításához. Az ily módon beállított környezeti fényerősség a későbbi állandósági mérésekkel is hatékonyan reprodukálható. A RadiLight fényforrást ezenkívül egy kisméretű, külön kapcsolható olvasólámpával is felszerelték, mely különösen ideális a különböző dokumentumok és betegkartotékok megtekintéséhez, vagy a billentyűzet, illetve egyéb segédeszközök használatához.

Tovább a RadiLight olvasólámpához

Tovább a RadiForce termékekhez

RX850 G&R sorozat
RX850 RadiForce

A 8 megapixeles RX850 diagnosztikai monitor 2 vagy 3, általában egyetlen diagnosztikai munkaállomáshoz tartozó monitor kiváltására alkalmas. A DICOM-GSDF görbe beállítása gyárilag történik.

 • 79 cm (31,1 coll)
 • 8 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 2x DisplayPort, 2x DVI-D
 • Képarány 17:9
 • 79 cm (31,1 coll)
 • 8 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 2x DisplayPort, 2x DVI-D
 • Képarány 17:9
GX340 G&R sorozat
GX340 RadiForce

A 3 megapixel felbontású GX340 diagnosztikai monitor 14 bites Look-Up-Table-jével a mellkasról, a koponyáról vagy a végtagokról készített felvételek rendkívül pontosan jeleníthetők meg.

 • 54 cm (21,3 coll)
 • 3 Megapixel (szürkeszint)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 3:4
 • 54 cm (21,3 coll)
 • 3 Megapixel (szürkeszint)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 3:4
GX240 G&R sorozat
GX240 RadiForce

A GX240 diagnosztikai monitor röntgen- és tomográfiás felvételek megjelenítésére szolgál. A gyárilag beállított DICOM GSDF fényerősségi jellemzők automatikus kalibrálás útján frissíthetők.

 • 54 cm (21 coll)
 • 2 Megapixel (szürkeszint)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 3:4
 • 54 cm (21 coll)
 • 2 Megapixel (szürkeszint)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 3:4
MX242W MX sorozat
MX242W RadiForce

MX242W: a DICOM gyári beállításokkal rendelkező 24 colos monitoron egyszerre két felvétel is megjeleníthető, illetve egy felvétel esetén bőven van hely az egyéb információknak is.

 • 61 cm (24,1 coll)
 • 2,3 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-I
 • Képarány 16:10
 • 61 cm (24,1 coll)
 • 2,3 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-I
 • Képarány 16:10
RX250 G&R sorozat
RX250 RadiForce

A RX250 egyik legfőbb erőssége a röntgen- és tomográfiás felvételek megjelenítése. A DICOM GSDF fényerősségi jellemzőknek köszönhetően a radiológiai felvételek is pontosan jeleníthetők meg.

 • 54 cm (21,3 coll)
 • 2 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 3:4
 • 54 cm (21,3 coll)
 • 2 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 3:4
MX232W-DT MX sorozat
MX232W-DT RadiForce

MX242W: a DICOM gyári beállításokkal rendelkező 24 colos monitoron egyszerre két felvétel is megjeleníthető, illetve egy felvétel esetén bőven van hely az egyéb információknak is.

 • 58,4 cm (23 coll)
 • 2 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-I
 • Képarány 16:9
 • 58,4 cm (23 coll)
 • 2 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-I
 • Képarány 16:9
MX315W MX sorozat
MX315W RadiForce

A 4096 x 2160 képfelbontásnak köszönhetően minden képrészlet tűéles. A röntgenfelvételek szürkeárnyalatai az MX315W képernyőjének bármelyik részén tökéletesen azonos módon jelennek meg.

 • 79 cm (31,1 coll)
 • 8 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 2x DisplayPort, DVI-D
 • Képarány 17:9
 • 79 cm (31,1 coll)
 • 8 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 2x DisplayPort, DVI-D
 • Képarány 17:9
RX660 G&R sorozat
RX660 RadiForce

A monitorok mérete és felbontása maximális szabadságot és rugalmasságot kínál a képek elrendezésében. Ezen kívül, az RX660 rendkívül helytakarékos is, köszönhetően a 3 megapixeles, kétképernyős üzemmódnak.

 • 76 cm (30 coll)
 • 6 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 2x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 16:10
 • 76 cm (30 coll)
 • 6 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 2x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 16:10
RX1270 G&R sorozat
RX1270 RadiForce

A kompaktméretű és kényelmesen kezelhető, különösen sokoldalú monitoron gyakorlatilag bármilyen méretben és felbontásban megjeleníthetők a színes és fekete-fehér röntgendiagnosztikai felvételek.

 • 78,4 cm (30,9 coll)
 • 12 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 2x DisplayPort, HDMI
 • Képarány 3:2
 • 78,4 cm (30,9 coll)
 • 12 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 2x DisplayPort, HDMI
 • Képarány 3:2
MS236WT MX sorozat
MS236WT RadiForce

Az egyidejűleg akár 10 különböző érintés felismerésére is alkalmas MS236WT folyamatos és pontos írást tesz lehetővé. A hibás, vagy például a kéz pihentetéséből származó, nem kívánt karakterbevitelt figyelmen kívül hagyja.

 • 58 cm (23 coll)
 • 2 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D, 1x Dsub
 • Képarány 16:9
 • 58 cm (23 coll)
 • 2 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D, 1x Dsub
 • Képarány 16:9
GX560-MD G&R sorozat
GX560-MD RadiForce

A GX560 MammoDuo a mammográfiás felvételek legfinomabb részleteit is a lehető legnagyobb felbontásban jeleníti meg. A kétszer 5 megapixeles felbontás és a feladatalapú fényerő optimális megjelenítést garantál.

 • 54,1 cm (21,3 coll)
 • 5 Megapixel (szürkeszint)
 • IPS
 • 2x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 4:5
 • 54,1 cm (21,3 coll)
 • 5 Megapixel (szürkeszint)
 • IPS
 • 2x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 4:5
RX360 G&R sorozat
RX360 RadiForce

A 3 megapixeles felbontásnak és a DICOM GSDF-fényerősségi jellemzőknek köszönhetően az RX360 ideális választás a fekete-fehér és színes röntgenfelvételek pontos megjelenítéséhez.

 • 54,1 cm (21,3 coll)
 • 3 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 2x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 3:4
 • 54,1 cm (21,3 coll)
 • 3 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 2x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 3:4
MX194 MX sorozat
MX194 RadiForce

Gyárilag beállított DICOM® színárnyalat karakterisztikákkal rendelkező MX194 monitor. Torzításmentes szürkeárnyalat megjelenítés a röntgenfelvételek megtekintése során. Tökéletes megoldás a digitális felvételek kiértékeléséhez.

 • 48,1 cm (19 coll)
 • 1,3 megapixeles (színes)
 • VA
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D, 1x Dsub
 • Képarány 5:4
 • 48,1 cm (19 coll)
 • 1,3 megapixeles (színes)
 • VA
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D, 1x Dsub
 • Képarány 5:4
MX216-SB MX sorozat
MX216-SB RadiForce

2 megapixeles színes monitor orvosi felhasználás céljára DICOM® gyári beállításokkal, gyárilag kalibrált 240 cd/m2 fényerővel és beépített érzékelővel a megbízható képminőségért.

 • 54 cm (21 coll)
 • 2 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 3:4
 • 54 cm (21 coll)
 • 2 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 3:4
MX216-HB MX sorozat
MX216-HB RadiForce

2 megapixeles színes monitor orvosi felhasználás céljára DICOM® gyári beállításokkal, gyárilag kalibrált 340 cd/m2 fényerővel és beépített érzékelővel a megbízható képminőségért.

 • 54 cm (21 coll)
 • 2 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 3:4
 • 54 cm (21 coll)
 • 2 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 3:4
RX560-MD G&R sorozat
RX560-MD RadiForce

Az RX560 MammoDuo készülék Hybrid Gamma PXL funkciója automatikus módon, képpontokra lebontva különbözteti meg egymástól a szürkeárnyalatos és a színes felvételeket. Minden egyes képpont megfelelő fényerővel jelenik meg.

 • 54,1 cm (21,3 coll)
 • 5 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 4:5
 • 54,1 cm (21,3 coll)
 • 5 Megapixeles (színes)
 • IPS
 • 1x DisplayPort, 1x DVI-D
 • Képarány 4:5