Ha a számítógép előtt ülünk, elfárad a szemünk. Ez elkerülhetetlen, ha hosszabb ideig képernyő előtt dolgozunk. A hatás számítógép esetén azonban sokkal erősebb, mint más készülék, például a televízió esetén. Hogyan előzhetjük meg a szemfáradtságot? Mi az EIZO-nál feltártuk a szemfáradtság okát, hogy ideális, szemkímélő monitorokat fejleszthessünk.


Túlságosan megterheli a LED háttérvilágítás a szemünket?

A LED háttérvilágítás növekvő elterjedésével egyre több felhasználó panaszkodik arra, hogy a villódzás miatt elfárad a szeme. Néhány érzékeny felhasználó a LED háttérvilágítás nagyon gyors villogását villódzásként érzékeli. Természetesen olyan személyek is érintettek lehetnek, akik a villódzást nem veszik egyértelműen észre.

Mitől jön létre a villódzás?

A tompításnak (fényerővezérlés) kétféle technikáját különböztetjük meg: PWM (impulzus moduláció) és egyenáram vezérlés.

A PWM tompítás a fényerő szabályozása a villogás intervallumának vezérlése által.

Előnyei:

  • Széles fényerő beállítási tartomány
  • Egyszerű kapcsolási rendszer

Hátránya:

  • A gyors be- és kikapcsolás a LED lámpák esetén villódzáshoz vezethet.

Az egyenáramú tompítás a fényerő szabályozása az áramerősség vezérlésével.

Előnye:

  • Nincs villódzás

Hátránya:

  • Sötét képek esetén nehezen vezérelhető a szín.

A LED monitorok legtöbbször a PWM módszert alkalmazzák. Egyszerű a felépítés, és sorozatgyártás útján könnyen előállítható. Honnan ered a villódzás a PWM tompítás esetén? Bár a képernyő nagyon magas frekvencián működik (kb. 200 Hz), néhányan mégis érzékelik a villódzást. Ha csökkentjük a fényerőt, LED fényforrás esetén könnyebben észrevesszük a villódzást. Ez a LED diódák felvillanási idejével függ össze. Minél sötétebb a kép, annál rövidebb a felvillanási idő. A szabály tehát: Minél sötétebb a képernyő, annál erősebb a villódzás.

Minél sötétebbre állítjuk a monitort, annál erősebb a villódzás
A képernyő fényereje és a LED felvillanási ideje közötti összefüggés

Valóban túlterheli a villódzás a szemet?

Egy kísérletet állítottunk be annak megállapítására, milyennek találják a felhasználók a fényerő szabályozás különböző technikáit.


Forrás: Kitasato Egyetem (Japán), School of Allied Health Sciences (n=10)

A villódzás észlelésének eredményei

Észrevette, hogy elfáradt a szeme?

Eredmény: Az egyenáram kíméli a szemet

Összességében melyik technika kellemesebb a szem számára?

A különböző fényerővezérlő technológiák összehasonlítása

Az EIZO kifejlesztett egy hibrid modellt, amely egyesíti a PWM és az egyenáramú vezérlés előnyeit. A villódzásmentes kép a következők által érhető el:

  • Magas fényerő esetén: Egyenáramú tompítás. Ez megakadályozza a villódzást és a szemfáradtságot.
  • Alacsony fényerő esetén: PWM tompítás. Ez megakadályozza a képernyő villogását alacsony fényerő esetén.

Túlterheli a szemet a világos képernyő?

Első pillantásra a világos képernyő tisztának és jól olvashatónak tűnik. Ennek ellenére a szemfáradtság fő oka a túl világosra állított képernyő. Azonban a túl sötét képernyő is túlterheli a szemet, mivel az rosszul olvasható. Mi, itt az EIZO-nál megvizsgáltuk az Auto ECOView funkció hatásait, amely a képernyő fényerejét automatikusan hozzáigazítja a környezeti fényhez.

Forrás: Kitasato Egyetem (Japán), School of Allied Health Sciences

Mennyire fáradt el a szeme, mennyire volt jó az olvashatóság?

Az optimális fényerőfokozatnak köszönhetően kevésbé fárad el a szem

Az EIZO legtöbb FlexScan monitora rendelkezik Auto EcoView környezeti fény érzékelő vel. Az Auto EcoView funkciónak köszönhetően a képernyő se nem túl világos, se nem túl sötét. A fényerő automatikusan igazodik. Ez csökkenti a szemfáradtságot, amelyet az órákig tartó képernyő előtt végzett munka okoz.


Túlterheli a kék fény a szemet?

Mostanában ismét egyre gyakrabban vitatkoznak arról, hogy szemfáradtságot okoz-e a kék fény. Először is vizsgáljuk meg, hová tartozik a kék fény a fényspektrumon belül.

A kék fény helye a fényspektrumban

A kék fény a fényspektrum látható tartományába tartozik. Hullámhossza az ultraibolya fény határán van.

Az UVA és a kék fény hullámhossza közel van egymáshoz

A földfelszínt érő ultraibolya sugárzás 99%-a UVA sugárzás, melynek hullámhossza 315-400 nm. Bár a kék fény a látható fényspektrumba tartozik, mégis hatással van a szem fáradtságára. Mivel a kék fény és az UVA sugárzás hullámhosszai közel vannak egymáshoz, ezért elképzelhető, hogy túlterheli a szemet.

A LED technika és a kék fény közötti összefüggés vizsgálata megerősítette, hogy a LED és CCFL háttérvilágítás esetén a kék fény aránya körülbelül ugyanolyan magas.

A LED technika és a kék fény közötti összefüggés

A kék fény arányának csökkentése LCD monitoroknál

Mivel a kék fény hozzájárul a szemfáradtsághoz, kipróbáltuk, hogy kalibrálással mennyire lehet a monitor kék fényének arányát csökkenteni.

A színhőmérséklet csökkentése

A színhőmérséklet csökkentésével a hosszúhullámú fény aránya nő (nagyobb piros arány). Ha a monitor eredeti színhőmérsékletét (6 500-7 000 K) 5 000 K-re csökkentjük, a következő képet látjuk.

A csökkentett színhőmérséklet hatása a fényerőre

Alacsony színhőmérséklet és csökkentett fényerő

Ha a monitor fényerejét a maximális szintről egy középértékre (kb. 120 cd/m²) és a színhőmérsékletet 5 000 K-re csökkentjük, a következő képet látjuk.

A kék fény aránya 1/6-ra csökkenthető

Az EIZO megoldása

A monitorok fényerejét és színhőmérséklet ét erősen csökkentettük, így a különböző technológiáknak köszönhetően a kék fény szemfáradtságot okozó hatása is mérséklődött. Az Auto EcoView automatikus fényerőszabályozással és a Fine Contrast Papír üzemmódjával (Paper Mode) kellemes vizuális környezetet tudtunk teremteni. Kívánt mellékhatás: A képernyő fényerejének csökkentése a teljes energiafogyasztást is mérsékli.