A nyomtatott fotók jelentős mértékben visszatükrözik a környezeti fényt. Az ily módon visszavert fény meghatározza az adott kép által nyújtott vizuális élményt. A papíralapú fényképek által ragyogó napsütésben visszavert fény jelentős mértékben különbözik attól, ha ugyanazt a képet zárt helyen, éjjeli fényviszonyok mellett tekintik meg. A probléma lényege, hogy a monitorok egyáltalán nem tükrözik vissza a környezeti fényeket. Éppen ellenkezőleg, fényt sugároznak magukból. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a nyomtatott képek összevetésekor jelentős eltérések fedezhetők fel az egyes alkotások színvilága között.

A színillesztés első lépése a környezeti megvilágítás megfelelő beállítása

Amennyiben a monitor színvisszaadását papíralapú nyomatokhoz igazítjuk, elsőként a környezeti megvilágítás megfelelő beállítását kell elvégeznünk. Azt javasoljuk, hogy magas CRI értékkel rendelkező fénycsöveket használjunk. A célra legalkalmasabb, legalább 80-as CRI értékű lámpatestek elektronikai üzletekben vásárolhatók meg. A színvisszaadási index (CRI) az adott fényforrás színvisszaadási minőségének felel meg. A 100-as érték a normál fény (természetes fény, illetve napfény) színvisszaadásának felel meg.

Azt javasoljuk, hogy körülbelül 5000 K színhőmérsékletű lámpatestet válasszon. Felhívjuk a figyelmét, hogy a lámpatest és a fénycső színhőmérséklete egymástól eltérhet, ha a lámpát bevonattal látták el.

A külső fény a váltakozó időjárási körülményektől, a napszaktól és a szobába beeső fény szögétől függően folyamatosan változik. Ennek hatása függönyök és redőnyök használatával minimálisra csökkenthető. Azt javasoljuk, hogy a színillesztést éjjel, lehetőleg állandó szintű mesterséges megvilágítás mellett végezze el.

A témakör áttekintése

Annak áttekintése, hogy miként befolyásolja a környezeti megvilágítás a kinyomtatott fényképek minőségét és hogyan állítható az be megfelelően.

Tovább a cikkhez

A monitorok fényviszonyokhoz igazítása

Tovább a cikkhez

A megjelenítés és a retusáló szoftver megfelelő beállítása az Adobe Photoshop példáján keresztül szemléltetve

Tovább a cikkhez

Nyomtatóbeállítások a nyomtató-illesztőprogram konfigurálásával, illetve az Adobe Photoshop színkezelési rendszerének beállítása

Tovább a cikkhez

Nyomtatóbeállítások elvégzése a nyomtató-illesztőprogram segítségével, illetve az Adobe Photoshop színkezelési rendszerének beállítása

Tovább a cikkhez