A képernyő és a nyomatok közötti optimális színillesztés alapvető fontosságú előfeltétele a megjelenítés és a retusáló szoftver helyes beállítása alapján végrehajtott színkezelés. E rész az SLR fényképezőgépekkel rögzített digitális fényképek feldolgozásához használt Adobe Photoshop CS4 program ajánlott beállításait és azok végrehajtását ismerteti. Ezen kívül ismerteti a nyomtatás elindításáig terjedő konfigurációs lépéseket is. A megfelelő színillesztést a nyomtató-illesztőprogram használatán keresztül mutatjuk be.

Az Adobe Photoshop CS4 ajánlott beállításai

(1) Válassza ki az [Edit] / [Szerkesztés] menüsor [Color Settings] / [Színbeállítások] elemét.

Színbeállítások a Photoshop programban 1. lépés

(2) Válassza ki a Beállítások legördülő menüben az [Europe Prepress 2] / [Európai nyomdai előkészítés 2] menüpontot. Kattintson az [OK] gombra. Ha a CS4-től eltérő verzióval dolgozik, a „Nyomdai előkészítés” elemet válassza.

Színbeállítások a Photoshop programban 2. lépés

(3) Nyissa meg a képet. Válassza ki a megjelenő párbeszédablakban a [Use the embedded profile (instead of the working space)] / [Beágyazott profil használata (munka-színtér helyett)] lehetőséget. Kattintson az [OK] gombra.

Színbeállítások a Photoshop programban 3. lépés

A következőkben nem ismertetett beállításokkal és eljárásokkal, valamint a szoftveralkalmazásokkal kapcsolatos kérdések esetén, kérjük, hogy közvetlenül a szoftver gyártójával vegye fel a kapcsolatot.


A nyomtató kiválasztása

E dokumentumban az EPSON R2400 UltraChrome K3 tintasugaras nyomtató példáján keresztül ismertetjük a színillesztés elvégzésének helyes módját. E tekintetben az alábbiak érdemelnek említést: 

    • A nyomtató pigmentált tintát használ, melynek színe a nyomtatástól a színstabilizálásig terjedő időszak során alig módosul. 
    • Az sRGB képek nyomtatásához egy gyárilag beállított nyomtatási mód is rendelkezésre áll. 
    • A nyomtató és a színkonvertálásért felelős nyomtató-illesztőprogram között zajló műveletek során csak minimális mértékű a kromatikus (színbeli) eltérés. 

Más nyomtatók használata esetén nem szolgálhatunk érdemi információkkal. Kérjük, hogy ilyen esetben közvetlenül a gyártóval vegye fel a kapcsolatot.


A témakör áttekintése

Annak áttekintése, hogy miként befolyásolja a környezeti megvilágítás a kinyomtatott fényképek minőségét és hogyan állítható az be megfelelően.

Tovább a cikkhez

A monitorok fényviszonyokhoz igazítása

Tovább a cikkhez

A megjelenítés és a retusáló szoftver megfelelő beállítása az Adobe Photoshop példáján keresztül szemléltetve

Tovább a cikkhez

Nyomtatóbeállítások a nyomtató-illesztőprogram konfigurálásával, illetve az Adobe Photoshop színkezelési rendszerének beállítása

Tovább a cikkhez

Nyomtatóbeállítások elvégzése a nyomtató-illesztőprogram segítségével, illetve az Adobe Photoshop színkezelési rendszerének beállítása

Tovább a cikkhez