Ebben a fejezetben a nyomtatási beállítás konfigurálásának két lehetséges eljárásmódját mutatjuk be. Példaként az EPSON Stylus Photo R2400 nyomtatót használjuk.

A. Nyomtatóbeállítások a nyomtató-illesztőprogram konfigurálásával

Ezzel a konfigurációval úgy nyomtathatók az Adobe RGB (illetve sRGB) színteres képek, hogy azok a lehető legjobban megfeleljenek a képernyő megjelenítésének. Ennek eljárásmódja egyszerűbb, mint az Adobe Photoshop színkezelő rendszer (CMS) használata, amelyet a következő fejezetben ismertetünk. A nyomtató színegyeztetése mindig nehéz feladat, ha nem olyan professzionális nyomtatót használunk, amely a színegyeztetésre előkészített. Ahogy azt már korábban említettük, a telített színeket - ahogy az a felső ábrán, a csíkos képterületen látható - a nyomtató nem tudja visszaadni, ami megnehezíti a monitor és a nyomtató közötti színegyeztetést.

(1) Válassza ki a [File] / [Fájl] – [Print with Preview] / [Nyomtatás előnézettel] opciót.

1. lépés: Nyomtatás a Photoshopból

(2) Válassza ki az [Option] / [Opciók] - [Color Handling] / [Színkezelés] menükből a [No Color Management] / [Nincs színkezelés] opciót. Kattintson a [Print] / [Nyomtatás] gombra.

2. lépés: Nyomtatási beállítások a Photoshopban

B. Nyomtatóbeállítások az Adobe Photoshop színkezelési rendszerének konfigurálásával

Az Adobe Photoshop beépített színkezelési rendszere támogatja a nyomtatószínek szimulációját. A funkció használatához konfigurálja az Adobe Photoshop 7-es (vagy újabb verzióját) a nyomtatópapír színprofiljának megfelelően. Ezután ellenőrizhető a monitoron, milyen effektek léptek fel, ha olyan képekkel dolgozik, amelyek telített színeket tartalmaznak. 

A színkezelési rendszeren belül a képek nyomtatásához az Adobe Photoshop CMS-én keresztüli színkezelés lesz az alapértelmezett. Ennek előfeltétele továbbra is az, hogy megfelelőek legyenek az alkalmazott profilok. A szükséges eljárásmód azonban elég bonyolult. Ezért javasoljuk, hogy a színegyeztetést a fent leírtak alapján, a nyomtató illesztőprogramján keresztül végezze. Amennyiben nem elégedett a célként kitűzött eredményekkel, használhatja a Photoshop színkezelési rendszerét.

Ha a fényképeket az Adobe Photoshop Elements vagy hasonló szoftverprogrammal jeleníti meg, akkor nem használható a Photoshop színkezelési rendszere. A színbeállításokat ekkor mindenképpen a nyomtató illesztőprogramján keresztül kell elvégeznie. 

Az Adobe Photoshop színkezelési rendszerével végzett nyomtatási beállításhoz szükséges a nyomtatópapír színprofilja. A monitor és a nyomtatott kép közötti színegyeztetéshez használja a Photoshop 7, vagy az újabb verziók [View]funkcióját. A fényképek retusálásához használt minden más szoftverprogram esetén (az Adobe Photoshop Elements esetén is) a nyomtató konfigurálását a nyomtató illesztőprogram segítségével kell elvégezni.

A színek ellenőrzése nyomtatás előtt a Color-Proof funkció segítségével

(1) Nyissa meg a kívánt képet, válassza ki a [View] / [Nézet] menüben a [Proof] / [Ellenőrzés] – [Custom] / [Felhasználó által meghatározott] opciókat.

1. lépés: Színkezelési rendszer „Proof Setup”

(2) Válassza ki a [Device to Simulate] / [Szimulálandó eszköz] menüből a nyomtatópapír típusát. Az itt bemutatott példában az EPSON Premium Glossy Photo Paper elnevezésű fotópapírra nyomtatunk. Válassza ki tehát a [SPR2400 Premium Glossy] opciót. Válassza ki a [Rendering Intent] / [Megjelenítési cél] menüpontból a [Relative Colorimetric] / [Relatív kolorimetrikus] opciót, tehát ugyanazt a beállítást, mint a [Print Preview] / [Nyomtatási előnézet] menüben a végső nyomtatásnál. Ha a [Print Preview] / [Nyomtatási előnézet] menüben más megjelenítési célt használ, akkor válassza ezt a beállítást. Aktiválja a [Black Point Compensation] / [Feketepont-kompenzáció] jelölőnégyzetet. A jobb oldalon aktiválja a [Preview] / [Előnézet] ellenőrző rubrikát. Kattintson az [OK] gombra. A kép a színprofil figyelembevételével jelenik meg.

2. lépés: A színkezelési rendszer beállításai

Nyomtatás

(1) Válassza ki a [File] / [Fájl] menüben a [Print with Preview] / [Nyomtatás előnézettel] opciót. Adott esetben konfigurálja a papír beállításait. Az [Options] / [Opciók] - [Color Handling] / [Színkezelés] menükből válassza ki a [Let Photoshop Determine Colors] / [Photoshop határozza meg a színt] opciót. A [Printer Profile] / [Nyomtatóprofil] menüből válassza ki a [SPR2400 Premium Glossy] opciót. A [Rendering Intent] / [Megjelenítési cél] menüből válassza ki a [Relative Colorimetric] / [Relatív kolorimetrikus] opciót. Aktiválja a [Black Point Compensation] / [Feketepont-kompenzáció] jelölőnégyzetet.

Photoshop: Nyomtatási beállítás

(2) Kattintson a [Print] / [Nyomtatás] gombra.


A témakör áttekintése

Annak áttekintése, hogy miként befolyásolja a környezeti megvilágítás a kinyomtatott fényképek minőségét és hogyan állítható az be megfelelően.

Tovább a cikkhez

A monitorok fényviszonyokhoz igazítása

Tovább a cikkhez

A megjelenítés és a retusáló szoftver megfelelő beállítása az Adobe Photoshop példáján keresztül szemléltetve

Tovább a cikkhez

Nyomtatóbeállítások a nyomtató-illesztőprogram konfigurálásával, illetve az Adobe Photoshop színkezelési rendszerének beállítása

Tovább a cikkhez

Nyomtatóbeállítások elvégzése a nyomtató-illesztőprogram segítségével, illetve az Adobe Photoshop színkezelési rendszerének beállítása

Tovább a cikkhez