Miért nem azonosak a kimeneti készüléken látható színek?

A monitoron szerkesztett és retusált képek kinyomtatásakor előfordulhat, hogy a különböző készülékek eltérően jelenítik meg az adott felvételeket, bár a feldolgozandó adatok teljesen azonosak. Valamennyi készülék – legyen az tintasugaras nyomtató, fénymásoló vagy ofszet nyomtatáshoz használt professzionális nyomtató – különböző színvisszaadási jellemzőkkel rendelkezik. A színkezelési rendszerek (Color Management Systems, CMS) a színvisszaadási eltérések kiegyenlítésére szolgálnak.

Példa: Eltérő színek a különböző kimeneti készüléken

A színkezelési rendszerek arra szolgálnak, hogy az összes kimeneti készüléken egyöntetűen jelenjenek meg a színek

A színkezelési rendszerek olyan integrált megoldások, melyek a különböző be- és kimeneti készülékek színkarakterisztikáinak korrigálása útján a színvisszaadási eltérések kiegyenlítésére szolgálnak.

A színkezelési rendszerek (CMS) összeállításakor elsőként az egyes készülékek színkarakterisztikáit tartalmazó színprofilokat hozzák létre. Bizonyos esetekben a szükséges színprofilokat már a készülékek gyártói megalkotják. Amennyiben az adott munkafolyamat különösen nagy pontosságot igényel, CMS eszköz használata is szükségessé válhat. A különböző készülékek színvisszaadási jellemzőinek egységesítéséhez szükséges színprofilok a számítógépek operációs rendszerein vagy az egyes alkalmazásokon keresztül is szabályozhatók.

Egységes színprofil minden egyes készüléken

A Color Management rendszer használata által nyújtott előnyök

A színkezelési rendszerek használatának előfeltétele, hogy az összes felhasznált monitor színprofilja rendelkezésre áll. Az operációs rendszerekkel minden egyes kalibráláshoz optimális színprofilok állíthatók be. Ennek köszönhetően még tovább fokozható a színkezelési pontosság.

Példa: Egységes színprofilok

Ahhoz, hogy a monitoron és a végterméken látható színek megegyezzenek egymással, pontos színvisszaadású monitor használata szükséges.

A színkezelési rendszerek használata lehetővé teszi, hogy a nyomatok is pontosan olyan színekkel készüljenek el, melyek a szerkesztés alkalmával a monitoron láthatók. Vagyis a megfelelő monitor használata rendkívül lényeges szempont.

Biztonságos színkezelés a digitális munkafolyamatok során is

Amennyiben a különböző munkafázisok közötti színegyezést színkezelési rendszerek használatával felügyelik, a próbanyomat-ellenőrzési szakasz akár el is hagyható. Mivel a színillesztési műveleteket nem szükséges minden egyes munkafázis során külön-külön elvégezni, a színkezelési rendszerek jelentős mértékben javítanak a teljes munkafolyamat pontosságán és hatékonyságán.

A témakör áttekintése

A színkezelési rendszerek olyan integrált megoldások, melyek arra szolgálnak, hogy a színvisszaadás valamennyi be- és kimeneti készüléken egységes maradjon.

Tovább a cikkhez

Miként különböztethetők meg az egyes monitorok paneltípusuk, színskálájuk (színterük) és (hardveres, illetve szoftveres) kalibrációs képességeik alapján?

Tovább a cikkhez

A ColorEdge monitorok esetében egy speciális ASIC áramkör gondoskodik a megbízható színvisszaadásról és az egyenletes fényerő-görbékről.

Tovább a cikkhez