LCD monitorok paneltípus alapján

A színkezelő rendszerhez használt LCD monitor kiválasztásának döntő kritériuma a paneltípus. Minden LCD monitor fő alkotóeleme az LCD panel. Három különböző szerkezetű LCD panel létezik: 

  • IPS
  • VA
  • TN

 Az egyes típusok fő jellemzőit a következő táblázat mutatja be:

Nyomtatás asztal
IPS VA TN
Látószög (színeltolódás) Kitűnő (majdnem nincs színeltolódás) Nagyon jó (kevés színeltolódás) Jó (felismerhető színeltolódás)
Reakció idő Kiváló Kiváló
Kontrasztarány Kb. 500:1 1000:1 vagy nagyobb 1000:1 vagy nagyobb
Gamut Paneltípustól független
Ár Magas Közepes Alacsony

Grafikus alkalmazások esetén nagyon fontos a látószög, különösen, ha többen is nézik a monitort különböző irányból. Míg az IPS monitorok esetén a színek messzemenően azonosak maradnak, ha különböző irányból pillantunk a monitorra - fentről, lentről, balról és jobbról - a VA és TN monitorok esetén változást észlelhetünk a színárnyalatokban.

A nagy méretű, szélesvásznú monitorok esetén a közvetlenül a monitor előtt ülő szemlélők számára, úgy tűnhet, hogy a színérzet középről a szélek felé haladva megváltozik, mivel a szemlélők különböző látószögből nézik a különböző képernyőterületeket.

A nagyobb kontrasztarány nem mindig jelent jobb eredményt. Ha a kontrasztarány túl nagy, az esetleges fényerőkülönbség túlságosan látható, emiatt a kép túlstruktúráltnak tűnik és nehezebb a képernyő és a végtermék színét összehasonlítani. Kalibrálható monitor választása esetén szintén fontos kritérium lehet a kontrasztarány beállításának lehetősége.

Ezen szempontok figyelembe vétele mellett grafikus felhasználáshoz az IPS és VA monitorok javasoltak.


Az LCD monitorok megkülönböztetése a gamut alapján

A színterek különböző lefedettségének összehasonlítása

Modern monitorok esetén három gamut csoportot különböztethetünk meg.

  1. Adobe RGB Gamut
  2. sRGB Gamut
  3. A gamut megfelel legalább az sRGB-nek, de kisebb, mint az Adobe RGB

Az Adobe RGB Gamut piros háromszöggel, az sRGB Gamut pedig kék háromszöggel jelölt.

A harmadik elterjedt gamutot az NTSC szabvány határozza meg és többek között videó- és televíziókészülékeknél használják. A diagramban a zöld háromszög az NTSC gamut 92%-át jelöli. A diagramban bemutatott JMPA színek eredményezik a tipikus CMYK gamutot. A gamut kiválasztása a felhasználási cél és a környezet követelményeitől függ. Az Adobe RGB vagy a CMYK nyomtatási adatok minden színének megjelenítéséhez Adobe RGB színskálájú monitor szükséges.

Ha egy monitor a NTSC színskála 92 %-át meg is jeleníti, akkor sem fogja tudni soha megjeleníteni az Adobe RGB színskála élénkzöld árnyalatait, vagy a CMYK színskála sárga árnyalatait.

Egy későbbi előadásban foglalkozunk többek között a nagy sínskálával rendelkező monitorok használatával.


A CMS feltétele a kalibrált monitor

A színkezelési rendszerhez (Color Management Systems, CMS) elengedhetetlen monitor kalibrálás két különböző eljárással végezhető el: Szoftveres- és hardveres kalibrációval.

Tudjon meg többet a kalibrálásról

Mindent a monitor kalibrálásról

A megfelelő monitor kiválasztása a szoftveres kalibrációhoz

1. Olyan LCD monitort válasszon, amelynél lehetséges a színek beállítása.

Az LCD monitorok a színeket a piros (R), a zöld (G) és a kék (B) kombinációiból állítják elő. A színvisszaadás beállítását az egyes RGB színek (azaz a fényerő növelésével) erősítésével, vagy csökkentésével végezzük. A fehér árnyalat színhőmérsékletének kiválasztásánál, amely a monitor beállításának nagyon fontos lépése, a színvisszaadás beállítását ezeknek az RGB színeknek az erősítésével vagy gyengítésével végezzük.
Például egy hideg fehér színhez a kék megjelenítését erősítjük.
Egy meleg fehér színhez a pirosat erősítjük. Mivel ezek a beállítások nem minden monitor esetén lehetségesek, érdemes a monitor kiválasztásánál ezt a szempontot figyelembe venni.

2. Olyan LCD monitort válasszon, amelynél a fényerősséget a megfelelő értékre lehet állítani.

A modern LCD monitorok fényereje nagyon magas, ami nagyon világos képi megjelenítést tesz lehetővé. Mindez ahhoz vezet, hogy számos monitor fényereje csak korlátozott mértékben csökkenthető. Monitor választásnál ez fontos szempont.
A szokásos fényforrások fényereje olyan alacsony, hogy lehetetlen összehasonlítani a színvisszaadás monitorképét a nyomtatott papíréval. A lent bemutatott példában jobb oldalon a nyomtatott fénykép monitorképét középen magas fényerővel ábrázoljuk. Amikor LCD monitorról döntünk, fontos annak a modellnek a kiválasztása, amelynek fényerősségét a megfelelő értékre lehet állítani.

A fényerősség beállíthatósága LCD monitorok esetén

3. Lehetőleg jó fényesség-fokozatokkal rendelkező monitort válasszon.

A szoftveres kalibráció nem csak a fehér árnyalat beállítására szolgál, hanem gondoskodik az optimális fényesség-különbségről is. Ezért nagyon fontos, hogy kiváló fokozati jellemzőkkel rendelkező monitort válasszunk színárnyalat szakadás vagy összeolvadás nélkül.

Szürkeátmenet összehasonlítás: optimális fényességfokozatok kontra rossz fokozati jellemzők

Számos monitor esetén a fényességfokozatok gyárilag nincsenek optimálisan beállítva. Ez leginkább a nagyon finom képstruktúrák esetén mutatkozik meg, például a haj vagy az anyag gyűrődése esetén.

Ajánlott ezért olyan monitort választani, amely már az alapbeállításoknál jó fokozati tulajdonságokkal rendelkezik.

A megfelelő monitor kiválasztása hardveres kalibrációhoz

A hardveres kalibráció előnye az egyszerű és pontos kalibrálás, amely ennél az eljárásnál megfelelő hardverrel (azaz megfelelő monitorral) és speciális szoftverrel lehetséges.

A hardveres kalibráció esetén a fontos CMS tulajdonságok például a színhőmérséklet (fehéregyensúly vagy fehérpont) és a fényerősség konfigurálása automatikusan végbemegy. Azonban ha ezeket a beállításokat nem a kívánt pontossággal végezzük, vagy ha a színkezelő rendszer számára a profilokat nem készítjük elő gondosan, az elért hatás nem lesz kielégítő.

Mivel a kimondottan hardveres kalibrációra kialakított monitorok esetén is óriási különbségek vannak, olyan monitort válasszunk, melynek minden tulajdonsága megfelelő.

A témakör áttekintése

A színkezelési rendszerek olyan integrált megoldások, melyek arra szolgálnak, hogy a színvisszaadás valamennyi be- és kimeneti készüléken egységes maradjon.

Tovább a cikkhez

Miként különböztethetők meg az egyes monitorok paneltípusuk, színskálájuk (színterük) és (hardveres, illetve szoftveres) kalibrációs képességeik alapján?

Tovább a cikkhez

A ColorEdge monitorok esetében egy speciális ASIC áramkör gondoskodik a megbízható színvisszaadásról és az egyenletes fényerő-görbékről.

Tovább a cikkhez