Az Adobe RGB kiterjesztett színvisszaadási tartományának használata

A színvisszaadási tartományok megjelenítése: Adobe RGB, SRGB és ISO Coated Color Space

Az Adobe RGB egy gyakorlati elvárásokhoz igazított RGB színtér, melyet 1998-ban jelentetett meg az Adobe Systems Inc. vállalat. Amint az 1. ábrán bemutatott összehasonlításból is látható, az Adobe RGB színtér bizonyos részek – például a kéktől a zöldig terjedő szakasz – esetén az sRGB-hez képest szélesebb színvisszaadási tartományt fed le. Az Adobe Photoshop az Adobe RGB színtér szerint tárolt képadatok feldolgozására alkalmas. Általában a korszerű, nagy teljesítményű szkennerek és a professzionális digitális fényképezőgépek is az Adobe RGB színteret használják. Az Adobe RGB színtér szerint tárolt képadatok esetén alapvető elvárás, hogy az adott képek megjelenítésére szolgáló monitor az Adobe RGB kiterjesztett színvisszaadási tartományát is támogassa.

A monitorok színkalibrálási pontosságának javítása

Az Adobe RGB színtér árnyalatainak megjelenítésére alkalmas monitorokon a digitális fényképezőgépek Adobe RGB módjaival rögzített képek is a megfelelő színvisszaadási tartomány szerint jelennek meg. Az ezáltal elérhető pontosság a képek feldolgozásakor, illetve szerkesztésekor is rendkívül hasznos.

Amint az 1. ábrán is látható, a nyomdai előkészítések alkalmával használt Adobe RGB az ISO-Coated szabvány szerinti színtér teljes színvisszaadási tartományát lefedi, így széles körben elterjedt nyomdaipari megoldásnak számít. Az Adobe RGB színtér megjelenítésére alkalmas monitorokon a próbanyomat-ellenőrzésekhez kapcsolódó színkorrekciós műveletek is nagyobb pontossággal végezhetők el.
Emellett léteznek olyan nyomtatási eljárások is, melyek a cián, bíbor, sárga és fekete színeken túlmenően a narancssárgát és a zöldet is használják. Például a Hexachrome® elnevezésű eljárás is ebbe a körbe tartozik. Ezek közös jellemzője, hogy színvisszaadási tartományuk meghaladja az sRGB határértékeit. Az ilyen eljárásokkal magasabb fokú képminőség érhető el. Ehhez természetesen szélesebb színskálájú monitor szükséges.

A témakör áttekintése

Mi az oka annak, hogy az egyes munkafázisok során azonos módon megjelenő színek a különböző készülékeken megtekintve eltérőnek tűnnek?

Tovább a cikkhez

A hardveres és a szoftveres kalibrálás összehasonlítása. Miért lényeges a kalibrálás rendszeres elvégzése?

Tovább a cikkhez

Az Adobe RGB színtér bizonyos részek – például a kéktől a zöldig terjedő szakasz – esetén az sRGB-hez képest szélesebb színvisszaadási tartományt fed le.

Tovább a cikkhez