A legfontosabb tényező a monitor megfelelő színvisszaadása

A digitális munkafolyamatokhoz kapcsolódó képek ellenőrzését egyre szélesebb körben monitorokon végzik el. Kétségkívül rendkívül lényeges, hogy a felhasznált monitor az összes színt valósághűen jelenítse meg. Elengedhetetlenül fontos, hogy a megfelelő színhőmérsékleti, fényerő és színárnyalati beállításokkal rendelkező monitoron a legfinomabb színátmenetek is precízen jelenjenek meg. Az említett jellemzők az adott munkafolyamatban résztvevő valamennyi monitorra egyformán érvényesek.

A monitorok rendszeres kalibrálást igényelnek

Ahhoz, hogy egy adott monitor képességei optimálisan hasznosuljanak, elengedhetetlen a készülék rendszeres kalibrálása. Még új monitoroknál is előfordulhat, hogy nem megfelelően állították be azokat. A készülékek kalibrálását a felhasználási körülmények és a tervezett alkalmazási cél alapján kell elvégezni. Huzamosabb idejű használat esetén jelentősen megváltozhat a monitor színvisszaadása. Még az eredetileg helyesen kalibrált készülékek színvisszaadási minősége is fokozatosan csökkenhet az idő előrehaladásával. E változások kiegyenlítése rendszeres kalibrálást igényel. A munkafolyamatban újonnan résztvevő monitorok esetében a kalibrálást eleinte rövidebb időközönként (hetente/kéthetente) kell végrehajtani. A folyamatosan stabil színvisszaadás későbbi biztosítása érdekében az adott monitort havonta, illetve hathetente kell kalibrálni.
A megfelelő kalibrálási rendszer alkalmazása esetén igazán megbízható színvisszaadási jellemzők garantálhatók.

A kalibrálás jelentőségének példán keresztüli érzékeltetése

A szoftveres és a hardveres kalibrálás közötti eltérések
A szoftveres kalibrálás sematikus ábrázolása
Szoftveres kalibrálás

A szoftveres kalibrálás a különböző monitorjellemzőket vizsgálja, hogy az így kapott vizsgálati eredmények alapján a számítógépes beállítások szükséges módosításai elvégezhetők legyenek. Ezt követően a monitor színvisszaadási jellemzőinek korrigálására a bemeneti jelek módosítása útján kerül sor. Ezt az eljárást általában kalibrációs szoftver használatával végzik el. A módszer alkalmazásával színenként legfeljebb 256 árnyalat beállítása lehetséges. A célértékekhez kapcsolódó beállítási adatokat e 256 árnyalat közül kell kiválasztani. Ugyanakkor a megjeleníthető színek száma meglehetősen korlátozott. A módszer előnye azonban, hogy bármilyen monitor kalibrálását lehetővé teszi, nemcsak a hardveres beállítási lehetőségekkel rendelkezőket.

A hardveres kalibrálás sematikus ábrázolása
Hardveres kalibrálás

A hardveres kalibrálás egy olyan eljárás, mely a monitorjellemzők módosításával teszi lehetővé a színvisszaadás megfelelő beállítását. A ColorEdge monitorok részét képező ColorNavigator szoftver is e módszer alapján működik. Az eljárás alkalmazásakor a grafikus kártyák kimeneti jelei változatlanok maradnak. A módszer nem korlátozza a színátmeneteket, a monitor beállításai használatával pedig rendkívül pontos kalibrálás érhető el. A hardveres kalibrálás előfeltétele, hogy az adott monitor legalább 10 bit/szín kapacitású Lookup táblával rendelkezzen.

A témakör áttekintése

Mi az oka annak, hogy az egyes munkafázisok során azonos módon megjelenő színek a különböző készülékeken megtekintve eltérőnek tűnnek?

Tovább a cikkhez

A hardveres és a szoftveres kalibrálás összehasonlítása. Miért lényeges a kalibrálás rendszeres elvégzése?

Tovább a cikkhez

Az Adobe RGB színtér bizonyos részek – például a kéktől a zöldig terjedő szakasz – esetén az sRGB-hez képest szélesebb színvisszaadási tartományt fed le.

Tovább a cikkhez