A folyamatos színminőség biztosítása a munkafolyamatok rendkívül fontos eleme

Amennyiben egy adott munkafolyamat során ugyanazokat a digitális adatokat alkalmazzák, nagy a valószínűsége annak, hogy az egyes folyamatokat azonos színbeli adatok jellemzik. A gyakorlatban azonban a különböző készülékek eltérő színvisszaadási képességeiből adódóan általában eltérések jelentkezhetnek. Ez az egyes folyamatok során használt különböző készülékekre is érvényes. Ezáltal a színek a munkafolyamat különböző fázisaiban eltérnek egymástól.

A munkafolyamatban résztvevő egyes készülékek színterei
Digitális munkafolyamatok során alkalmazott színterek

Miért nem egyeznek a különböző készülékek színterei?

Ennek egyik oka az, hogy a bemeneti és kimeneti készülékek, mint például a szkennerek, monitorok és színes nyomtatók eltérő módszereket alkalmaznak a színképzés tekintetében, valamint a színvisszaadási tartományaik is különböznek. Így előfordulhat, hogy a megjelenített színek az adatok azonossága ellenére is készülékenként eltérőek. A különböző készülékeken megjelenő színek „tökéletes” egymáshoz illesztése nemcsak gyakorlatilag, hanem elméletileg is lehetetlen. A különböző monitorok egyrészt eltérő tulajdonságokkal, például színvisszaadási jellemzőkkel rendelkeznek, másrészt a készülékek öregedési folyamata is különböző módokon megy végbe. E tényezők egyenes következménye a különböző monitorok eltérő színvisszaadása.

A pontos színkezelési rendszerek használatát igénylő professzionális munkafolyamatok esetén az egyes készülékek eltérő színvisszaadási jellemzői azt eredményezik, hogy sohasem látható előre, hogy a végtermék színei megfelelnek-e majd az előzetes elvárásoknak. Mindezt a hatást az egyes alkalmazottak eltérő színérzékelése csak tovább fokozza, amit sajnos a végtermék színvilága is visszatükröz.

Egységes színtér használatakor azonban már az első lépéstől garantálható az egyenletes színkezelés. A színkezelési rendszerekkel szemben támasztott legfontosabb követelmény a különböző munkahelyi környezetek (ügyfél, tervező, nyomdai előkészítés és nyomtató) és az alkalmazott készülékek közötti eltérések megfelelő kiegyenlítése, valamint egy olyan környezet létrehozása, melyben az egymással megegyező adatok minden egyes alkalommal azonos módon jelennek meg.

A témakör áttekintése

Mi az oka annak, hogy az egyes munkafázisok során azonos módon megjelenő színek a különböző készülékeken megtekintve eltérőnek tűnnek?

Tovább a cikkhez

A hardveres és a szoftveres kalibrálás összehasonlítása. Miért lényeges a kalibrálás rendszeres elvégzése?

Tovább a cikkhez

Az Adobe RGB színtér bizonyos részek – például a kéktől a zöldig terjedő szakasz – esetén az sRGB-hez képest szélesebb színvisszaadási tartományt fed le.

Tovább a cikkhez