A Neumayer III kutatóállomáson néhány évvel korábban már huzamosabb időt eltöltő Christmannak egyidejűleg többféle feladatkört is el kellett látnia a háromfős stábon belül: a természetfotózáson kívül a kamera asszisztens és a biztonsági felelős feladatai is rá hárultak. Az Antarktiszon honos császárpingvinek életét bemutató képsorozat a BBC természettudományi részlegének megrendelésére készül, a 2016. decemberében kezdődött expedíció pedig 2017. novemberben ér véget.

Christmannak számos különböző feladattal meg kell birkóznia: Az expedíció természetfotósaként a leendő dokumentumfilm későbbi népszerűsítésére szolgáló álló- és sorozatképek elkészítése csak egy számos egyéb feladatköre közül. Kamera asszisztensként a kameraman számára is segítséget kell nyújtania a felszerelések szállítása és felállítása, valamint szükség esetén a nagyméretű és nehézkes filmes eszközök kezelése során. Biztonsági felelősként pedig szintén az ő feladata annak meghatározása, hogy az adott helyszín és a várható időjárási viszonyok alkalmasak és biztonságosak-e a forgatáshoz. Korábbi expedíciója alatt Christmann megtapasztalhatta, hogy a lenyűgöző látnivalókat rejtő Antarktiszon meglehetősen veszélyes élni és dolgozni.

Az eszközök gondos kiválasztása

Az utazást részletekbe menő tervezés előzte meg, mivel egyértelműnek tűnt, hogy a Déli-sarkon fekvő célállomás elérését követően az időjárási viszonyok mintegy kilenc hónapig nem teszik lehetővé a kontinens elhagyását. Mindenekelőtt a logisztika állított jelentős kihívás elé. Christmann: „A megfelelő felszerelés kiválasztása meglehetősen gondos mérlegelést igényel, mivel az elkövetkezendő egy évben nem nyílik arra mód, hogy új eszközöket hozassunk a kutatóállomásra, még abban az esetben sem, ha a rendkívül barátságtalan környezeti feltételek következtében időközben valami tönkrement.”

Christmann végül egy FX érzékelővel ellátott D810, és egy DX formátumú, D500 típusú Nikon fényképezőgép mellett döntött. Az expedícióra szintén magával vitt, különböző objektíveknek és átalakítóknak köszönhetően a téma esetleges elmozdulása esetén is tökéletes minőségű felvételeket alkothat. Képfeldolgozás céljára az EIZO új, ColorEdge CG2730 monitorját választotta. "

A természetfotózás teljes mértékben a helyi időjárási viszonyok függvénye. Christmann véleménye szerint a szél még a hőmérsékletnél is jelentősebb módon behatárolja a természetfotós munkáját. Következésképpen minden egyes munkanapot az időjárási információk kiértékelésével kezdünk. Ha kedvezők az időjárási viszonyok, a csapat felpakolja a szükséges felszerelést a motorszánokra és a szánkókra, és felkeresi a forgatás helyszínét. A különböző eszközöket házi készítésű fadobozokban szállítjuk a helyszínre, mivel azok megóvják az érzékeny készülékeket a rázkódásoktól. A helyszínen nem ritkán néhány perc áll csak rendelkezésre felvételkészítés céljára, „mivel – magyarázza Christmann – télen több héten keresztül mindössze egy órára kel csak fel a Nap.

Barátságtalan körülmények között

A szabadban végzett munka során a fény és az időjárási viszonyok fokozott figyelembevételén kívül a felszerelés működképességének megőrzése is jelentős kihívás elé állítja a szakembereket. Ez a mozgórészek, mint például az objektívhez tartozó rekesz esetében, a szélsőséges környezeti feltételek következtében különösen nehéz feladat. Mindez gyakorta okoz túlexponálást, azt már nem is említve, hogy a lencsék a legenyhébb lélegzetvétel hatására is megfagyhatnak.

Végezetül a megszokottól jelentősen eltérő képalkotási munkafolyamat is megemlítendő. Mivel a császárpingvinek általában széles kiterjedésű, teljes egészében fehérben pompázó, sík területeken fordulnak elő nagyobb számban, az elő- és a háttér, valamint a középtartomány szokásos beállításai egyáltalán nem alkalmazhatók. Mindazonáltal, ha sikerül leküzdeni a nehézségeket, a pillanat varázsa sokszorosan kárpótol az elszenvedett kényelmetlenségekért, hiszen „egy életre szóló élményben lehet részem”, fűzi hozzá Christmann.

„Feltétlen lelkesedés”

Beszélgetés Stefan Christmannal

Hogyan lehet felkészülni egy antarktiszi expedícióra?Stefan Christmann:
Az Alfred Wegener Intézet minden évben kilenc kutatót küld az Antarktiszra, hogy továbbfolytassák a már több mint 30 éve elkezdett méréseket. Az expedíciós kutatók egy gondosan kidolgozott előkészítő programban vesznek részt, mely többek között a jeges és havas körülmények közötti alpesi hegymászást, és a szükséges tűzvédelmi képzéseket is magában foglalja. Én személy szerint a megfelelő erőnlét és állóképesség elnyerése érdekében rendszeresen sportolok is. A rendkívül nehéz filmes felszerelést megfelelő csapat hiányában nekünk kell cipelnünk. A felszerelés összeállítása gondos tervezést igényel. A hajózási útvonalak befagyása és járhatatlanná válása következtében az Antarktisz elérését követően már nem nyílik mód új eszközök beszerzésére. Ilyen körülmények között a fogkrém vagy a kontaktlencse-tisztító hiánya is komoly problémává válhat.

Véleménye szerint a megfelelő teljesítményű és minőségű monitor is elengedhetetlen része az antarktiszi expedíciókhoz szükséges felszerelésnek?

Stefan Christmann: Mindenképp. Bár a szállítással járó előkészületek meglehetősen nagy kihívást jelentettek, mivel a szükséges eszközöket és személyes dolgokat már hónapokkal az elindulást megelőzően össze kellett készíteni Zargeskistenben. Az odavezető, különböző éghajlati öveket átszelő út alatt viszont a szélsőségesen eltérő hőmérsékleti viszonyok tették próbára a hatalmas jégtörő (RS Polarstern) fedélzetén elhelyezett felszerelés tartósságát. Rendkívül fontos volt, hogy a különösen érzékeny eszközöket hőszigetelt csomagolásban szállítsuk. Az külön nehézséget okozott, hogy a még Zargeskistenben összekészített dobozok meglehetősen szűknek bizonyultak, így a szükséges eszközök éppenhogy csak befértek. Mivel az EIZO gyári csomagolását nem vihettem magammal, a monitort is a meglévő dobozokba kellett bepakolnom. Azonban az EIZO monitor kimagasló stabilitásának és kidolgozási minőségének köszönhetően ez semmilyen gondot nem okozott.

Megérte a fáradtságot?Stefan Christmann:
Annak ellenére, hogy korábban a nagy felbontású Retina és PPI képernyőket részesítettem előnyben, azt kell mondjam, hogy igen. Bár eleinte kissé aggódtam, hogy nem lesz megfelelő a felbontás, a helyszíni munkálatok meggyőztek arról, hogy ez egy minden tekintetben kiváló készülék. A 27 colos CG2730 monitor 2560 x 1440 képpontos felbontása 110 ppi-nek felel meg. A monitor méretét figyelembe véve ez bőven elegendő szokásos megtekintési távolság esetén. Arról nem is beszélve, hogy a készülék fényerőssége egészen kivételes: 350 cd/m2. Az antarktiszi nyár napsütötte, végtelennek tűnő nappalai során ez különösen hasznos. Kezdeti aggodalmaimat felváltotta a feltétlen lelkesedés.

Ennek bizonyára más okai is voltak.

Stefan Christmann: Természetesen. Többek között a széles színtér és az árnyalatok tökéletes minőségű megjelenítése. A színskála gyakorlatilag az Adobe RGB színtartomány 99%-át lefedi. Mivel általában magas színtelítettségű árnyalatokkal dolgozom, ez különösen fontos a számomra. Bár sokan úgy tartják, hogy a színvilág tekintetében az Antarktisz meglehetősen szegényes, a sarki fény még éjjel is káprázatosan telt színekkel ragyogja be a tájat, a vörösen izzó napfelkeltéről és naplementéről, valamint a jéggel borított vidék megszámlálhatatlanul sok kékárnyalatáról már nem is beszélve.

10 bites színvisszaadásának köszönhetően a CG2730 minden egyes színcsatornájára 1024 színfokozat jut. Most először tapasztalhattam meg, hogy a különböző színárnyalatok közötti apró eltérések is nagyszerűen visszaadhatók a munkáimban. Mivel a narancssárgából sötétkékbe hajló naplemente színárnyalatai is tökéletesen megjeleníthetővé váltak, a munka semmilyen nehézséget, viszont annál több élményt okozott.

Az EIZO IPS True Black Panel technológiájának köszönhetően egyedülálló minőségben sikerült megörökítenem a császárpingvinek életét. Ez egyrészről a látószögtől függetlenül kiváló színmegjelenítés, másrészről az igazán sötét feketeárnyalatok érdeme. A monitor színvisszaadása teljes mértékben lenyűgözött.


A legrosszabbra, vagyis a monitor esetleges meghibásodására is felkészült?Stefan Christmann:
Egyrészről tisztában voltam vele, hogy az EIZO milyen nagy hangsúlyt fektet a monitorok kimagasló minőségére. Minden egyes EIZO monitort, mielőtt elhagyná a japán gyártóüzemet, alapos vizsgálatnak vetnek alá, és gondosan kalibrálnak. Mivel én is egy gyárban dolgozom, és sok időt töltök a termelőegységekben, pontosan tudom, hogy milyen idő- és költségigényes az említett vizsgálatok elvégzése. Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy az alapos végellenőrzés aranyat ér. Mivel az expedícióra magammal vitt monitort is átvizsgálták az utolsó csavarig, 100%-ig megbízhatóan üzemelt. Vagyis rendkívül alacsony volt annak a valószínűsége, hogy az Antarktiszon töltött tél során bármikor is meghibásodjon. Másrészről, mivel számos olyan helyzet adódhat, amire még a legalaposabb gyári szakemberek sem készülhetnek fel, a biztonság kedvéért egy tartalék CG2730 monitort is magammal vittem az expedícióra.

Rövid életrajz

Stefan Christmann 1983-ban született, Koblenzben. A természet- és állatfotózás szépségét 2002-ben fedezte fel, amikor cserediákként feltárult előtte az egyesült államokbeli Yellowstone Nemzeti Park lenyűgöző világa. 2005-ben, első külföldi hallgatóként az NANPA (Észak-Amerikai Természetfotós Szövetség) főiskolai ösztöndíját is elnyerte. Christmann fizikusi tanulmányainak befejezése után kutatásokat végzett és rendszeresen fotózott, majd 2012/2013-ban egy 14 hónapos expedíción vett részt a német Neumayer III antarktiszi kutatóállomáson. Visszatérését követően egy nagy német autógyár leányvállalatánál dolgozott, mint kamerafejlesztésekért felelős műszaki igazgató.

CG2730 CG sorozat
CG2730 ColorEdge

Der vollausgestattete CG2730 erfüllt mit seinem True-Black-Panel, der 16-Bit-Look-Up-Table sowie der mitgelieferten Lichtschutzblende die Anforderungen anspruchsvollster Fotografen und Designer.

  • 68,4 cm (27 coll)
  • 2560 x 1440, 16:9 Képarány
  • IPS (Wide Gamut)
  • Beépített érzékelő önkalibrációhoz
1899,00 EUR
RRP incl. 27 % ÁFA.
  • 68,4 cm (27 coll)
  • 2560 x 1440, 16:9 Képarány
  • IPS (Wide Gamut)
  • Beépített érzékelő önkalibrációhoz