Digitalizáció: Jelentős mérföldkő az ágazat történetében, azonban sok még a teendő

A divatáruházak és azok beszállítói napjainkban állnak át a digitális megoldások alkalmazására. Olyan módszer kidolgozásán fáradoznak, amellyel virtuálisan végezhető el a színek, textúrák, minták, képek és 3D objektumok cseréje, ezáltal pedig digitalizálható a tervezési, mintavételezési és minőségbiztosítási folyamatok jelentős része. A digitalizáció nyilvánvaló előnyei között említhető egyrészt a futárszolgáltatások igénybevételének feleslegessé válása, másrészt pedig a levélváltások gyakoriságának jelentős mértékű mérséklése.

„A digitális mintavételezési folyamatok gyakorlati megvalósításához elengedhetetlenül fontos, hogy az érintett tervezők és termékfejlesztők, valamint a márkák és gyártók munkatársai azonos kommunikációs eszközöket kínáló közös platformot találjanak az együttműködéshez.” 

Olaf Kölling, a ColorDigital ügyvezető igazgatója.

Pontosan ez az, amit a ColorDigital DMIx Cloud felhőszolgáltatása kínál. A kölni székhelyű vállalat a Német Divatintézet (Deutschen Mode Instituts – DMI) partnereként alapos ismeretekkel rendelkezik a divatipar által támasztott igényekről. A ColorDigital a 2013-as alapításától kezdődően azon dolgozik, hogy létrehozza a divat- és textilipar sikeres digitalizálásához szükséges digitális platformot. Az elengedhetetlenül fontos „közös nyelv” megalkotása a legnagyobb kihívás. Mivel az anyagok színeire a megvilágítás fénye is jelentős mértékben kihat, a színérzékelés pedig egy viszonylag szubjektív dolog, a színek objektív meghatározása a projekt egésze vonatkozásában elsődleges szempontként és sikertényezőként kezelendő. 

Digitális platform: DMIx Cloud

„Annak érdekében, hogy a különböző megvilágítási módok ne befolyásolhassák a munkafolyamatokat, a DMIx Cloud platformon már egészen a kezdetektől spektrális értékeket alkalmazunk a megosztandó színadatok meghatározásához” – magyarázza Kölling a ColorDigital egyik legfontosabb elemét. Vagyis az alkalmazott világításnak többé már nincs nagy jelentősége. A különféle operációs rendszerek, böngészők és eszközök eltérő színkezelése szintén hibákat okozhat. Az internetes és asztali alkalmazások segítségével azonban a ColorDigital nagyfokú színpontosságot és egységes minőségű megjelenítést kölcsönöz a munkafolyamatok számára. A fejlesztéseknek köszönhetően a felhőszolgáltatás már nemcsak színadatok, hanem textúrák és képek tárolására is alkalmas. A színadatokon kívül a különböző felületi tulajdonságok, mint például az egyes anyagok fényvisszaverődéssel kapcsolatos jellemzői, valamint a háromdimenziós textúrák is digitálisan rögzíthetők.

A Digital Textile Connection szakszövetséggel az EIZO is együttműködik.
A Digital Textile Connection szakszövetséggel az EIZO is együttműködik.

Monitor, mint a DMIx Cloud legfontosabb képmegjelenítő eszköze

„A rögzített adatok a lehető legpontosabbak lehetnek. „A vizuális mintavételezéshez elengedhetetlenül szükséges egy olyan monitor, amely abszolút valósághűen jeleníti meg a kívánt adatokat, és amely a digitális eszközökön tárolt színárnyalatok minél teljesebb körű ábrázolása érdekében a lehető legszélesebb színtérlefedettséget kínálja” – mondja Gerd Willschütz, a ColorDigital ügyvezető igazgatója, majd kifejti: „Pontosan e megfontolásból választottuk az EIZO ColorEdge monitorjait, és ezért ajánljuk azokat az ügyfeleink figyelmébe”. A széles színskálájú ColorEdge monitorok átfogó színtere a különösen telített színek megjelenítését is lehetővé teszi. A kifinomult és egyenletes színátmenetek garantálása szempontjából a 16 bites 3D keresőtábla (LUT – Look Up Tabel) és a 10 bites színmegjelenítés is mindenképpen megemlítendő. A Digital Uniformity Equalizer a monitor teljes kijelzőfelületén egyenletes minőségű képmegjelenítést nyújt, az 5 év helyszíni cseregaranciának köszönhetően pedig a beszerzési és üzemeltetési költségek is pontosan kalkulálhatók. A CG sorozatú monitorok kifejezetten ideálisak a digitális mintavételezési munkafolyamatok referenciamonitorjaiként. A hardveres kalibráció céljára szolgáló beépített kalibrációs érzékelőknek köszönhetően a rendszeresen elvégzendő kalibrálás automatizálható, minimális szintűre csökkentve ezzel a kapcsolódó adminisztrációs és egyéb teendők mértékét. A ColorEdge monitorok központi kezelését lehetővé tevő ColorNavigator 7 kalibrációs szoftver különösen hatékonynak bizonyult azoknál a cégeknél, ahol több, nagyfokú színpontosságot igénylő feladatok elvégzésére kialakított munkaállomást működtetnek. 

„Szorosan együttműködünk az EIZO vállalattal. Jelenleg a többek között az EIZO monitorok hardveres kalibrálását is lehetővé tevő Color Management funkciók saját fejlesztésű megoldásainkon belüli alkalmazhatóságán dolgozunk éppen. Így nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Digital Textile Connection szakszövetségen belül egy olyan fontos partnerre leltünk, mint az EIZO vállalat.”

Gerd Willschütz a ColorDigital részéről.

Az EIZO monitorok központi szerepet töltenek be a DCMI Cloud tekintetében.
Az EIZO monitorok központi szerepet töltenek be a DCMI Cloud tekintetében.

„Digital Textile Connection” szakszövetség

Ahhoz azonban, hogy ez a bonyolult munkafolyamat kifogástalanul működjön, a központi felhőn, a kapcsolódó internetes és asztali megoldásokon, valamint az EIZO ColorEdge monitorokon kívül egyéb hardver és szoftver is szükséges. Annak érdekében, hogy ügyfeleinknek olyan átfogó megoldást kínálhassunk, amely a lehető legegyszerűbben kezelhető, az együttműködésben részt vevő cégek szakszövetséget alakítottak: a Digital Textile Connection. A szövetséget alkotó, piaci részesedés és műszaki újítások szempontjából egyaránt az iparág legfontosabb szereplői közé tartozó vállalatok olyan, átfogó jellegű és gondtalanul használható csomagot kínálnak a DMIx Cloud felhasználói számára, amely az adatrögzítéstől, illetve adatgyűjtéstől kezdve a kívánt tartalmak megjelenítésén keresztül egészen az információk kinyeréséig egyszerűen kezelhető és jelentősebb technikai problémák nélkül működő megoldást garantál. 

Az X-Rite számos különböző megoldással – többek között felhasználóbarát spektrális fénymérővel és összetettebb feladatok elvégzésére is tökéletesen alkalmas TAC7 anyagleolvasóval – teszi egyszerűbbé a színadatok és az anyagjellemzők kinyerését. A 3D-s képmegjelenítési megoldások (Virtual Light Booth) sem hiányoznak az X-Rite programjából.

A szoftverekre szakosodott Assyst a textilszerkezetek virtuális modellezésére kifejlesztett Vidya szoftverével teszi gyorsabbá a szakemberek munkáját.

Az Epson szublimációs nyomtatás céljára szolgáló nyomtatói a digitálisan továbbított minták fizikai megvizsgálását azonnal az elküldést követően lehetővé teszik, kiküszöbölve ezzel a postai kézbesítéssel kapcsolatos várakozási időt. 

A digitális munkafolyamatok és a DMIx Cloud felhőszolgáltatás együttes használata nyújtotta előnyökre kiváló példa a Laufach-i Peter Büdel GmbH. A kiegészítő megoldásokra szakosodott társaság a digitális munkafolyamat által lehetővé tett gyorsaságnak és rugalmasságnak köszönhetően a lehető legrövidebb időn belül bocsátja ügyfelei rendelkezésére egyedi termékeit.

Teljes körű megoldás a digitális munkafolyamathoz – út a jövőbe

A ColorDigital vállalatnak a Digital Textile Connection szakszövetséget alkotó partnereivel együtt sikerült kidolgoznia egy olyan, átfogó jellegű és gondtalanul használható csomagot, amely rendkívül egyszerűvé teszi a digitális átállást és a hálózatépítést a divat- és textilipari vállalatok számára, ezzel hozzásegítve őket ahhoz, hogy késlekedés nélkül reagáljanak a piac egyre gyorsabban változó igényeire, és hogy képessé váljanak piaci pozíciójuk jövőbeli megőrzésére, illetve javítására. 

A kölni Rheinauhafenben található ColorDigital bemutatóteremben a textilipar képviselői gyakorlatilag a teljes termékkínálatot megtekinthetik, hogy kiválaszthassák az egyéi igényeiknek leginkább megfelelő ColorEdge monitorokat. 

Tovább a ColorEdge monitorokhoz:

CG247X CG sorozat
CG247X ColorEdge

A 24 colos CG247X kiemelkedő képminőségének és egyedülálló precizitásának köszönhetően olyan pontos színvisszaadásra képes, mely a legapróbb árnyalatbeli különbségeket is láthatóvá teszi. 3D LUT-tal és automatikus önkalibrálással.

 • 61,1 cm (24,1 coll)
 • 1920 x 1200
 • IPS (Wide Gamut)
 • Beépített érzékelő önkalibrációhoz
 • Képarány 16:10
1739,00 EUR
RRP incl. 27 % ÁFA.
 • 61,1 cm (24,1 coll)
 • 1920 x 1200
 • IPS (Wide Gamut)
 • Beépített érzékelő önkalibrációhoz
 • Képarány 16:10
CG319X CG sorozat
CG319X ColorEdge

A 4K felbontású videókkal dolgozó szakemberek, valamint a fotóművészek és grafikusok számára különösen előnyös a CG319X típus: 149 ppi képpontsűrűségének köszönhetően kivételesen éles megjelenítést nyújt.

 • 78,9 cm (31,1 coll)
 • 4096 x 2160 (4K)
 • IPS (Wide Gamut)
 • Beépített érzékelő önkalibrációhoz
 • Képarány 17:9
5229,00 EUR
RRP incl. 27 % ÁFA.
 • 78,9 cm (31,1 coll)
 • 4096 x 2160 (4K)
 • IPS (Wide Gamut)
 • Beépített érzékelő önkalibrációhoz
 • Képarány 17:9
CG279X CG sorozat
CG279X ColorEdge

A CG279X ideális a HDR tartalmak SDR mód szerinti megtekintésére és feldolgozására. A széles színtérrel és 16 bites 3D Look Up Table funkcióval rendelkező monitoron a legfinomabb színárnyalatok is pontosan jeleníthetők meg.

 • 68,4 cm (27 coll)
 • 2560 x 1440
 • IPS (Wide Gamut)
 • Beépített érzékelő önkalibrációhoz
 • Képarány 16:9
2347,00 EUR
RRP incl. 27 % ÁFA.
 • 68,4 cm (27 coll)
 • 2560 x 1440
 • IPS (Wide Gamut)
 • Beépített érzékelő önkalibrációhoz
 • Képarány 16:9