Timm Allrich-kel a munkájáról és a monitorokról beszélgettünk.

EIZO: Hogyan egyeztethető össze egymással a fotózás és a radiológia?

Timm Allrich: Nagyszerűen! Végtére is mindkét területen képekkel foglalkozik az ember. A fotózás pedig remek lehetőséget teremt a mindennapi kórházi teendők okozta feszültség levezetésére.

EIZO: A fotózás azonban jóval többet jelent az Ön számára egyszerű kedvtelésnél. Jól tudjuk?

Timm Allrich: Igen, professzionális szinten űzöm a fotózást. Ennélfogva sokat utazom, itthon és külföldön egyaránt. Ugyanakkor rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy a tájképfotósok számára valódi Eldorádónak számító Mecklenburg-Elő-Pomerániában élhetek. A tartomány három nemzeti parkja kifogyhatatlan témákkal szolgál a fotózás szerelmesei számára. Ezenkívül számos műhelyfoglalkozást és előadást is tartanak itt.

Schwerini kastély

EIZO: Hogyan fedezte fel magának a fotózás világát?

Timm Allrich: A tájképfotózás már az orvosi tanulmányaim során is fontos kikapcsolódási lehetőséget jelentett a számomra. Nem sokkal később egy rangos fotográfiai verseny első helyezettjeként egy Zingst-i műhelyfoglalkozáson vehettem részt. 2011-től kezdődően pedig a Zingst-i fotográfiai iskola tanáraként jómagam is előadásokat tartok.

EIZO: A szintén orvosként dolgozó feleségével együtt két kisgyermeket nevelnek. Hogyan sikerül összeegyeztetnie a fotózást a hivatásával és a családi életével?

Timm Allrich: Egyrészt kevés alvással, másrészt a családom és a munkaadóm odaadó támogatásával. Megfelelő összetartás nélkül nyilván nem sikerülne. Ezen túlmenően igyekszem körültekintő módon megszervezni a fotózással kapcsolatos utazásaimat, és csak akkor indulok útnak, ha valóban ígéretes az adott téma és megfelelők a feltételek. A váltott műszakos kórházi beosztás szintén nagyon hasznos. Ily módon mentesülök az irodai jellegű feladatok ellátása alól.

EIZO: Mi az, amit igazán fontosnak tart a monitorokkal kapcsolatban?

Timm Allrich: A diagnosztikai és a grafikai monitorok sok tekintetben hasonlítanak egymáshoz: a képfájlok lehetőleg minél pontosabb megjelenítése mindkettőnél alapvető elvárás. Azonban amíg ez a fotózásnál „mindössze” a fájlok, a képmegjelenítés és a későbbi nyomatok megfelelő összevetése vonatkozásában bír jelentőséggel, addig orvoslás közben gyakran emberéletek múlnak rajta. A diagnosztikai képalkotásnál hihetetlenül fontosak az egyes részletek, mivel többek között a rosszindulatú elváltozások korai felismerését is lehetővé teszik. Következésképpen számos egyéb szakterülethez hasonlóan a mammográfiai diagnózisok felállítása is kiemelkedően nagy felbontású monitorokat igényel, hogy a szakemberek figyelmét a mellszövet legapróbb elváltozásai se kerülhessék el. Ugyanakkor vigyáznunk kell, nehogy téves diagnózist állítsunk fel. Az esetleges rendellenességek feltárása ugyanis fokozott idegi megterhelésnek teszi ki a betegeket.

Alapvetően azonban a két monitortípus számos közös jellemzővel rendelkezik. Az árnyékos és világos részletek megfelelő minőségű megjelenítésén kívül a színátmenetek rendkívül pontos ábrázolása és a veszteségmentes kalibrálás is különösen fontos. Ennélfogva a ColorEdge CG2730 típushoz hasonlóan a RadiForce monitorcsalád számos egyéb tagját is beépített kalibrációs érzékelővel szerelik fel. Mivel a kórházi környezetben kiemelt jelentőséggel bír a pontos kalibrálás, minden egyes munkanap kezdetén ellenőrzik, hogy megfelelők-e az értékek.

EIZO: Ha jól tudjuk, a diagnosztikai monitorokon kívül másféle, EIZO gyártmányú képernyőtípusokat is használ?

Timm Allrich: Igen, a műtőkben is EIZO monitorokat alkalmazunk. Többek között azért is igen hasznosak, mert a különböző információkat és felvételeket kompakt módon jeleníthetjük meg rajtuk. Természetesen a kórházakban kizárólag olyan gyógyászati monitorok használhatók, melyek megfelelnek az egészségügyi intézmények által támasztott szigorú követelményeknek. Így például a kiemelkedő megbízhatóságon kívül a higiéniai előírások betartásához szükséges fertőtleníthetőség is nagyon fontos. Az eltérő rendeltetés következtében az otthoni felhasználásra szánt képernyőkhöz képest meglehetősen eltérő elvárásokat fogalmaznak meg az ilyen monitorokkal szemben.

EIZO: Végezetül: Mik a tervei 2018-ra?

Timm Allrich: 2018 elején Izlandon jártam, ahol számtalan felvételt készítettem a magával ragadó szépségű ország lebilincselően izgalmas tájairól. Március végén a mecklenburg-elő-pomerániai nemzeti parkokról tartottam előadást a Warenben (Müritz) megrendezett észak-német természetfotós napok alkalmából.

Az év folyamán számos érdekfeszítő műhelyfoglalkozást tartanak a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány által támogatott helyi nemzeti parkokban a tartománybeli természetvédelmi központokkal és nemzeti parkokkal folytatott szoros, szakmai együttműködésnek köszönhetően. A fotózás népszerűsítésén kívül a festői szépségű természeti környezet megbecsülésének és tudatos megóvásának előmozdítását tűzte ki célul a rendezvénysorozat.

Ezenkívül több, szintén a helyi nemzeti parkok természeti szépségeit megörökítő fotóssal együtt két, jelentősebb projekteken dolgozom éppen. Ezekkel várhatóan 2019 végére készülünk el. 

EIZO: Nagyon köszönjük, hogy betekintést nyújtott izgalmas munkájába!

Speciális EIZO monitormegoldások mammográfia, szekcionált képalkotás és teleradiológia és hagyományos röntgen céljára

EIZO monitorok radiológiai diagnosztika céljára