50 éves az EIZO – 0. rész

Az EIZO Corporation 2018. április 1-jén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.  Ennek alkalmából az elkövetkezendő 50 héten minden szerdán egy-egy újabb résszel idézzük fel a vállalat történetének fontosabb fordulópontjait. Természetesen a legfrissebb termékekről is beszámolunk.

Jó szórakozást!

50 éves az EIZO – 1. rész

Az EIZO (cégcsoport) gyökerei egészen 1967-ig nyúlnak vissza. Az Ishikawa prefektúra Nanao City városában alapított Nanao Electric Co., Ltd. vállalat 14 colos, fekete-fehér TV-k alvállalkozóként végzett előállításával kezdte meg tevékenységét 1968-ban. A fekete-fehér televíziókészülékek termelése során a vállalat fontos ismeretekre tett szert a minőség-ellenőrzés és a sorozatgyártás terén, így a minőség iránti elkötelezettség is egyre meghatározóbbá vált.

50 éves az EIZO – 2. rész

A cég 1978-tól OEM (eredetiberendezés-gyártó) vállalatként asztali monitorokat épített az elsöprő sikerű Space Invaders videojátékhoz. Az eredetileg csak fekete-fehérben kaphaó játék az EIZO-nak köszönhetően vált színessé. Mindez nagyszerűen bizonyította a cég TV-kel és egyéb termékekkel kapcsolatban már korábban is megmutatkozó jelentős fejlesztési potenciálját.

50 éves az EIZO – 3. rész

1981-ben épült fel az EIZO Corporation jelenlegi székhelyének is otthont adó termelőlétesítmény Ishikawa prefektúra Hakusan City városában. A termelési kapacitását a nanaói gyártóüzem megnyitásával kibővítő vállalat a videojátékok lejátszására szolgáló katódsugárcsöves (CRT) monitorokon kívül videomagnók és rádiós-kazettás TV-k eredetiberendezés-gyártójaként (OEM) is megjelent a piacon.

50 éves az EIZO – 4. rész

A személyi számítógépek az 1980-as évektől váltak széles körben is népszerűvé. A számítógépes monitorok előállítását 1981-ben még OEM (eredetiberendezés-gyártó) vállalatként elkezdő társaság vezetősége körében idővel egyre nagyobb teret nyert magának az elképzelés, hogy a cég saját márkanév alatt jelentesse meg képernyőit. Ez a pillanat a 12 colos, „7030” elnevezésű katódsugárcsöves (CRT) monitor 1985-ös bemutatásával érkezett el. 

50 éves az EIZO – 5. rész

Az EIZO márkájú katódsugárcsöves (CRT) monitorok elsőként a minőséget kiemelt szempontnak tartó európai piacon váltak elérhetővé. A készülékeket a japán „kép“ szóból származó „EIZO” márkanév alatt forgalmazták. A képalkotó technológián alapú főtevékenységet folytató cég kiemelkedő minőségű képmegjelenítő készülékek előállítását tűzte ki céljául.

50 éves az EIZO – 6. rész

A saját márkajelzésű termékcsalád kialakításán dolgozó vállalat 1984-ben tárgyalásokat folytatott, hogy megfelelő partnereket találjon az EIZO termékek európai forgalmazásához. A legfontosabb szempontnak a „kiváló minőségű termék elfogadható áron” filozófia elfogadását tartották. Az első forgalmazói szerződések német, svájci, dán és holland felekkel jöttek létre. Az értékesítési hálózat a későbbiekben Ausztriával, Svédországgal és Görögországgal is kibővült. A forgalmazók egy része később beolvadt a cégcsoportba, az EIZO termékek forgalmazása azonban továbbra is a tevékenységük egyik alappillére maradt. 

50 éves az EIZO – 7. rész

1985-ben a vállalat az Egyesült Államokban is megjelent. Amerikai központi irodáját Kaliforniában nyitotta meg. A minőség és az árfekvés közötti megfelelő egyensúly kialakítása jelentős kihívás egy ilyen hatalmas piac esetében. A grafikus kártyával felszerelt, ennélfogva nagy felbontású tartalmak megjelenítésére is alkalmas monitorok forgalmazása azonban gyümölcsözőnek bizonyult.

50 éves az EIZO – 8. rész

Az EIZO cégcsoport jelenleg 7 japán és 10 külföldi vállalatból áll. Az EIZO cégcsoport képviselői és forgalmazói évente egyszer összegyűlnek az EIZO japán központjában szervezett „EIZO United” elnevezésű rendezvényen. Az esemény keretében személyesen is megszemlélhetik a legfrissebb, még fejlesztés alatt álló termékeket, és elmélyíthetik az EIZO termékválasztékával kapcsolatos ismereteiket. A 2017-es eseményen 86-an vettek részt a világ 29 országából.

50 éves az EIZO – 9. rész

A vállalat japán központjában egyedi módszer alapján nevezték el az egyes tárgyalótermeket. Minden egyes tárgyaló a cégcsoportot alkotó vállalatoknak otthont adó városok után kapta a nevét. Így például „Az értekezletet Bécsben tartjuk” mondat teljesen megszokottnak számít (németül: Wien).

50 éves az EIZO – 10. rész

A cégcsoporthoz tartozó német EIZO Europe GmbH vállalatnál japán városok után nevezték el a tárgyalótermeket. Többek között (az EIZO japán irodájának otthont adó) Hakusan, és a jóval szélesebb körben ismert Kiotó és Oszaka után.

50 éves az EIZO – 11. rész

A rövid kis kitérő után a cégtörténet fontosabb állomásainak ismertetésével folytatjuk visszatekintésünket. Mivel az 1980-as és 1990-es évek személyi számítógépei csak az alacsony felbontást támogatták, a nagy felbontású képek megjelenítése grafikus kártya használatát igényelte. A vállalat saját fejlesztésű grafikus kártyája a 9070S típusú katódsugárcsöves (CRT) monitor alapfelszereltségéhez tartozott. Tekintettel arra, hogy akkoriban a 14 colos képernyők számítottak a legelterjedtebbnek, az EIZO 16 colos monitorja Európán kívül az Egyesült Államokban is jelentős sikernek örvendett.

50 éves az EIZO – 12. rész

Az 1980-as évek végére egyre szélesebb körű tengerentúli népszerűséget kivívó EIZO katódsugárcsöves (CRT) monitorok újraimport keretében Japánban is megjelentek. Mivel a katódsugárcsöves (CRT) monitorok képminőségére a Föld mágneses mezeje is hatást gyakorol, a vállalat létrehozott egy olyan üzemegységet, ahol valósághű módon modellezhető a termék célországában jellemző mágneses tevékenység, így minden egyes készülék képminősége egyénileg állítható be. Amennyiben az adott készüléket a tervezett térségen kívül használják fel, nem megfelelő módon jelennek meg rajta a színek, vagyis a Japánba visszaimportált EIZO monitorok működése nem lesz kielégítő. 1991-ben kezdetét vette a japán piacra szánt, a vállalat akkori elnevezése alapján „NANAO” márkajelzésű monitorok előállítása és forgalmazása.

50 éves az EIZO – 13. rész

Az 1990-es évek elején a katódsugárcsöves (CRT) monitorok uralták a piacot. Bár már várható volt az LCD monitorokra történő közelgő átállás, a műszaki problémák és a magas költségek egyelőre még gátat szabtak az új technológia szélesebb körű elterjedésének. Ugyanakkor az EIZO már évekkel az LCD technológia népszerűvé válását megelőzően is készített LCD monitorokat. Az FA-1020 modell például már 1993-ban megjelent. A készülék akkoriban egy millió japán jenes vételára mai árfolyamon számolva mintegy 8900 amerikai dollárnak felel meg. Bár a cég történetében jelentős mérföldkőnek számító termék kereskedelmi értelemben bukás volt, az LCD technológiával kapcsolatban szerzett tapasztalatok felbecsülhetetlen értékűnek bizonyultak.

50 éves az EIZO – 14. rész

Az euró árfolyamokra gyakorolt hatása és a meghatározó számítógépgyártók által folytatott árpolitika következtében az 1990-es évek elején erőteljes árverseny alakult ki a monitorok piacán. Gyakorivá vált, hogy a vállalatok az olcsóbb munkaerőt kínáló délkelet-ázsiai országokba szervezték ki a termelésüket. Az árak világszerte csökkenésnek indultak, jelentősen megnehezítve ezzel a piaci szereplők működését. A vezetőség ennek hatására úgy döntött, hogy Szingapúrba szervezi ki a termelését. A felállítandó gyártósor mellett dolgozó helyi alkalmazottakat a tervek szerint egy céges program keretében képezték volna ki. De aztán történt valami.

Folytatás a jövő héten.

50 éves az EIZO – 15. rész

A múlt heti rész folytatása.

A vállalat közvetlenül a megvalósítása előtt visszavonta a termelés Szingapúrba történő kiszervezésére vonatkozó tervét. A vezetőség úgy gondolta, hogy az említett lépés megtétele olyan, egyszerűen kivitelezhető költségcsökkentési intézkedések jövőbeli meghozatalának ágyazna meg, ami adott esetben már a minőség rovására menne. A vállalat úgy határozott, hogy a kiváló minőségű és rendkívül megbízható készülékek előállítását lehetővé tevő, magas színvonalú vállalati kultúra megőrzése ennél jóval fontosabb. A termelés áthelyezése helyett a készülékek kialakításának alapvető jellegű módosításával próbálták meg lejjebb faragni a költségeket. A sikeres intézkedéseknek köszönhetően 1994-re jelentős mértékben lecsökkentették a monitorok vételárait, miközben a változatlanul kiemelkedő minőség megőrzésével számtalan új ügyfélre tettek szert. 

50 éves az EIZO – 16. rész

A vállalat 1996-ban a Japánban és Észak-Amerikában korábban bevezetett NANAO, és az Európában elterjedt EIZO márkaneveket az egységes EIZO elnevezésre cserélte. A cégcsoport az egységesített márkanév alatt tovább folytatta nemzetközi terjeszkedését.

50 éves az EIZO – 17. rész

Az EIZO 1996-ban bevezetett új emblémája a fény három alapszínéből (piros, zöld, kék) álló RGB színtér alapján nyerte el külső megjelenését. Az embléma kialakításában ezenkívül még számos egyéb szempont is szerepet játszott.

50 éves az EIZO – 18. rész

Az EIZO márka megújult emblémájának 1996-os megjelenésével párhuzamosan a termékek kialakítása is megváltozott. A készülékek külső megjelenésén kívül azok belső felépítését is teljes mértékben átdolgozták. A mérnökök a „felhasználóbarát” kialakítás* jegyében a korábbiakhoz képest jelentősebb hangsúlyt fektetettek az ergonómiára. A katódsugárcsöves (CRT) monitor tetszetős formaterve 2007-ben a japán Institute of Design Promotion szervezet „Long Life Design Award” díját is elhódította.

*Ha a monitort a hátoldalával a falnak párhuzamosan (a padlóra merőlegesen) helyezték el, a képernyő a felhasználók lefelé néző látómezejéhez illeszkedve kissé elfordult felfelé.

50 éves az EIZO – 19. rész

A vállalat 1997. márciusában indította el az LCD monitorok népszerűsítését célzó széles körű kampányát. Az elsőként megjelent, 13,8 colos FlexScan L23 modell alapára mai árfolyamon számolva elérte a 3500 dollárt. A 15 colos FlexScan L34 ugyanazon év novemberében került piacra. Mivel az LCD monitorok felbontása akkoriban még elmaradt a katódsugárcsöves (CRT) képernyőkéhez képest, a vételáruk azonban meghaladta azokét, kezdetben csekély érdeklődést mutattak iránta a potenciális ügyfelek, idővel azonban hozzáigazították a készülékeket a pénzintézetek tárgyalótermeiben történő felhasználáshoz. Mivel a pénzügyi szektorban a felhasználók egyidejűleg általában több monitort használnak, a helytakarékos LCD monitorok előnyösebb választásnak bizonyultak, mint a magasabb energiafogyasztású katódsugárcsöves (CRT) képernyők.

50 éves az EIZO – 20. rész

Az elsősorban a pénzintézetek igényei alapján kifejlesztett, nagy képernyőméretű és felbontású FlexScan L66 típus 1998-ban jelent meg a piacon. A készülék a világon elsőként kínált 1280 x 1024 képpontos felbontást 18 colos képernyőfelületen. A tárgyalótermi felhasználási módoknak megfelelve az L66-os modell karszerkezetre felszerelhető és hagyományos asztali változatban is elérhető volt.

50 éves az EIZO – 21. rész

A 2001-ben megjelent, 18.1 colos FlexScan L675 modell jelentős mérföldkőnek számított a maga korában. Forradalmian keskeny, mindössze 19 mm-es keretének köszönhetően azonnal sikertermékké vált a pénzintézetek körében. A keskeny keretű készülék alapfelszereltségéhez egy állítható magasságú állvány és egy képernyőforgatási mechanizmus is hozzá tartozott. A széles betekintési szöget lehetővé tevő IPS panellel szerelt készülék a termékjellemzők tekintetében bizonyos szempontból a jelenlegi LCD monitorok előfutárának tekinthető.

50 éves az EIZO – 22. rész

A folyamatosan csökkentett keretszélesség 2001-ben 19 mm, 2004-ben 11 mm, 2006-ban 6,9 mm, 2015-ben pedig mindössze 1 mm vastagságú kerettel ellátott készülékek megjelenését eredményezte. A keretvastagság ilyen jelentős mértékű csökkentését a folyadékkristályos panel szerkezeti felépítésének módosítása és a monitor mechanikai kialakításának továbbfejlesztése tette lehetővé. Ezáltal jóval tetszetősebbé vált a monitor, az egymás mellé helyezett képernyőknél pedig jelentősen lecsökkent a holttér terjedelme, így az semmilyen módon nem zavarta a felhasználókat.

50 éves az EIZO – 23. rész

Az 1997-ben kezdődő LCD monitorgyártás ötödik évfordulóját a 17 colos FlexScan PLACEO modell bemutatásával ünnepelte meg a vállalat 2002-ben. A korlátozott példányszámban előállított készülékből mindössze 3000 db. készült. A készülékház és a különböző felületek kialakításakor jelentős kihívásokkal szembesültek a mérnökök. A megfelelő minőségű kidolgozás érdekében szemcseszórást és gyémántvágót is felhasználtak a szálcsiszolt alumíniumból készített külső felületek előállításakor.

50 éves az EIZO – 24. rész

A röntgenfelvételek és az orvosi képalkotás gyors ütemű digitalizációjával párhuzamosan 2002-től elérhetővé váltak a vállalat kifejezetten orvosi képmegjelenítés céljára kifejlesztett LCD monitorai. Az ilyen monitoroknál különösen fontos a röntgenfelvételeket alkotó árnyékos részek pontos megjelenítése. Az orvosi képalkotással kapcsolatos ismeretek alapos elsajátítása érdekében meghívott radiológusok tartottak előadásokat a vállalat alkalmazottai számára.

50 éves az EIZO – 25. rész

A mammográfiás szűrővizsgálatok céljára szolgáló monitorok kifejlesztésén és előállításán kívül az EIZO az orvosok számára – többek között Japánban, az Egyesült Államokban és Oroszországban – szervezett szemináriumok támogatására is jelentős hangsúlyt fektet.

Az emlőrák elleni küzdelem szimbólumává vált, minden év októberben megrendezett Rózsaszín Szalag napon az EIZO alkalmazottjai világszerte tájékoztató előadások keretében hívják fel a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.

50 éves az EIZO – 26. rész

A vállalat 2003-ban kezdte meg a kreativitást igénylő szakterületek, mint például a fotózás és a nyomtatás céljára kifejlesztett LCD monitorainak forgalmazását. Mivel akkoriban még az LCD monitorok képminősége elmaradt a katódsugárcsöves (CRT) képernyőkéhez képest, a vállalat a kiváló képminőség elérése érdekében a korszerű funkciók, mint például a hardveres kalibrálás kifejlesztésére összpontosított.

50 éves az EIZO – 27. rész

A fotózás és a képalkotás területén a TIPA, az európai EISA és a japán Camera Grand Prix (DGP) díjak számítanak a legrangosabbaknak. Az EIZO ColorEdge monitorai mindhárom díjat elnyerték: a TIPA-t 2005-ben, 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben, az EISA-t 2017-ben, Grand Prix trófeát pedig 2008-ban.

50 éves az EIZO – 28. rész

Az EIZO 2003-ban vezette be „working casual” (hétköznapi munkaviselet) elnevezésű öltözködési szabályzatát japánban foglalkoztatott alkalmazottai számára. Abban az időben a legtöbb japán vállalat nem hivatalos öltözködési szabályai alapján az öltöny számított elvárt viseletnek. A vállalat a kötetlenebb öltözködést lehetővé tevő szabályzattal a kreatív gondolkodásmódot előmozdító munkakörnyezet kialakítására törekedett.

50 éves az EIZO – 29. rész

A cég videomegjelenítő műszaki megoldásai 2004-től otthoni LCD TV-k formájában is elérhetővé váltak Japánban. Ezzel megszületett a természetes képi megjelenítést és hangzást, valamint ergonomikus kialakítást nyújtó FORIS.TV. A készülékház kék színe a fontos kulturális örökségnek számító Seisonkaku Villánál alkalmazott azúrkék díszítőelemekre utalt. Az említett épület az EIZO központjának otthont adó Hakusan szomszédságában fekvő Kanazawában található.

50 éves az EIZO – 30. rész

A cég 2007-ben egy új, hatemeletes kutatási és fejlesztési központot épített fel a japán Ishikawa prefektúrában fekvő Hakusanban, a vállalati központ szomszédságában. A beruházás a fejlesztési kapacitás, a mobilitás és a hatékonyság növelésének, valamint a kivitelezési minőség javításának céljára szolgált. A legfelső emeletről csodálatos kilátás nyílik a Hakusan hegyre és a Japán-tengerre. A munkatársak – az egyszerű alkalmazottak és a vezetőség tagjai egyaránt – az első szinten működő vállalati étkezdében ebédelnek.

50 éves az EIZO – 31. rész

A vállalat 2007-ben felvásárolta az egyesült államokbeli Tech Source (jelenlegi nevén EIZO Rugged Solutions Inc.) társaságot. Az említett társaság akkoriban elsősorban a légiforgalmi irányításnál használt grafikus kártyák fejlesztésével foglalkozott. A felvásárlásnak köszönhetően a vállalat a légiforgalmi irányítással kapcsolatos termékek piacán is megjelent.

50 éves az EIZO – 32. rész

A német Siemens AG társaság orvosi monitorok fejlesztésével és előállításával foglalkozó részlegének felvásárlását követően az EIZO újabb leányvállalatot alapított, EIZO GmbH néven. A társaság elismert gyártónak számít az orvosi képalkotó eszközök és a műtőkben használatos készülékek előállítása terén. A vállalat sikeresen ötvözte egymással az említett ismereteket és a diagnosztikai felvételek megtekintésére szolgáló eszközökkel kapcsolatban szerzett szaktudását, így tovább erősítette az egészségügyi piacon betöltött pozícióját.

50 éves az EIZO – 33. rész

A vállalat 2009-ben felvásárolta a német eg-electronic társaság monitorokat és vezérlőkártyákat előállító részlegét. Az említett társaság ipari és a légiforgalmi irányításnál használt monitorok fejlesztésével, előállításával és forgalmazásával foglalkozott. A vállalat ennek és a (légiforgalmi irányítás céljára szolgáló grafikus kártyákat fejlesztő) Tech Source társaság 2007-es felvásárlásának köszönhetően tovább erősítette a repülésbiztonsági eszközök piacán betöltött pozícióját.

50 éves az EIZO – 34. rész

2013. április 1-jén a vállalat Eizo Nanao Corporationről EIZO Corporationre változtatta a nevét. A márka- és cégnév egyesítése a nemzetközi elismertség javításának és a további növekedés elérésének célját szolgálta.  Ezenkívül a videotechnológiai piac által támasztott elvárások gyors és teljes körű kielégítése is lényeges szerepet játszott a névegyesítésben.

50 éves az EIZO – 35. rész

2015. októberében a vállalat felvásárolta a japán Imation Corporation társaság orvostechnikai rendszerek integrálásával foglalkozó üzletágát, és egyúttal megalapította az EIZO Medical Solutions Inc. leányvállalatot. Az akvizíció a monitorokkal kapcsolatos hardver- és szoftvertechnológiai megoldások és az EIZO minőségellenőrzés terén szerzett tapasztalatainak kölcsönös hasznosítását tűzte ki céljául.

50 éves az EIZO – 36. rész

A vállalat 2016-ban felvásárolta a Panasonic Healthcare Co., Ltd társaság endoszkópos vizsgálatoknál alkalmazott monitorokat gyártó üzletágát. Az EIZO 3D technológiát használó sebészeti monitorai elsőként 2017-ben jelentek meg a piacon.

50 éves az EIZO – 37. rész

Az EIZO világszerte elérhető termékei és szolgáltatásai jelentős népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében. Ennek szemléltetéseképpen EIZO felhasználókkal kapcsolatos érdekfeszítő esettanulmányokat olvashat honlapunkon.

50 éves az EIZO – 38. rész

Az Ishikawa prefektúra Hakui City városában működő EIZO MS Corporation EIZO monitorokban alkalmazott áramköri lapok előállításával foglalkozik. A több száz apró elektromos alkatrésznek a nyomtatott áramköri lapokhoz történő hozzácsatlakoztatását végző üzemben szigorú vizsgálatoknak vetik alá a részegységeket. Mivel az áramköri lapok gyártása meghatározó jelentőséggel bír a monitorok megbízhatósága szempontjából, az EIZO saját maga állítja elő azokat. Többek között az áramköri lapokon feltüntetett EIZO jelzés is erről tanúskodik.

50 éves az EIZO – 39. rész

Az EIZO termékek több mint 80%-át a japán Hakusanban működő központi gyártóüzemben állítják elő. Annak érdekében, hogy a sorozatgyártású modellek széles választékán kívül az alacsony példányszámban készülő, egyedi termékeket is megfelelő minőségben lehessen előállítani, a vállalat különböző gyártási módokat alkalmaz. Ezek egyike a szállítószalagos gyártási eljárás. Az elsősorban a sorozatgyártású modellek előállítására szolgáló eljárást leginkább FlexScan monitorok gyártására használják.

50 éves az EIZO – 40. rész

Az összeszerelést követően szigorú ellenőrzési eljárásoknak vetjük alá a monitorokat. Elsőként az „aging” elnevezésű vizsgálatnak. A munkaszakasz kezdetén egy bizonyos időre bekapcsolják a monitort és megvizsgálják a próbaképek megjelenítését. A cél az áramkör üzembiztos állapotának ellenőrzése és az esetleges gyártási hibák feltárása. Valószínűleg Önnek is feltűnt, hogy a képen látható monitorok képernyőin eltérő a fényerősség és a színvilág. Valójában az említett jellemzők valamennyi folyadékkristályos panelnél különbözők, az eltérések pedig már összeszerelés közben nyilvánvalóvá válnak. Következésképpen a gyárban elvégzendő beállítások rendkívül nagy jelentőséggel bírnak.

50 éves az EIZO – 41. rész

Az aging-eljárást követően beállítják a monitorok szükséges értékeit, és egyenként megvizsgálják a készülékeket. A vizsgálat elvégzésekor kiküszöbölik a múlt heti részben említett eltéréseket az egyes készülékek között. Ennek köszönhetően a színvilágot és a fényerőt jellemző eltéréseket olyan alacsony szintre csökkentik, hogy az még azok számára sem zavaró, akik több, egymás mellé helyezett EIZO monitort használnak.

50 éves az EIZO – 42. rész

A vállalat gyártóüzemiben alkalmazott, kis létszámú munkacsoportokban végzett termelés többek között a készülékek elhasználódásának ellenőrzésére, a beállításokra és az egyes monitorok szigorú átvizsgálására is kiterjed. Ez a gyártási eljárás elsősorban a kis példányszámban készülő, egymástól gyakorta eltérő jellemzőkkel rendelkező készülék előállítása szempontjából előnyös. Többek között az orvosi RadiForce, és a kreatív feladatok elvégzésére szolgáló ColorEdge monitorok is így készülnek. Mivel a színek és a fényerő beállítása jóval részletesebb módon történik, mint a FlexScan modelleknél, az több időt is vesz igénybe. A képernyőre ható fényerősséget jellemző eltérések kiküszöbölésére szolgáló, speciális beállítási munkaszakasz szintén az eljárás része.

50 éves az EIZO – 43. rész

A vállalat 2016. júliusában átadott, Japánban működő központi gyártóüzemében úgynevezett hibrid gyártási eljárást alkalmaznak. A módszer a szállítószalagos és a kis létszámú munkacsoportokban végzett előállítás előnyeinek hasznosításán alapul. Az összeszerelést követően a monitorok automatikusan átkerülnek egy háromszintes állványra, ahol egy mozgatható kamerarendszer állítja be az egyes készülékeket. A rendszer használatával jóval rugalmasabban állíthatók elő a monitorok különböző típusváltozatai.

50 éves az EIZO – 44. rész

A vállalat különböző gyártási eljárások keretében állítja elő a monitorokat. Bár ezek többsége automatizált, az utolsó munkaszakaszt alkotó szemrevételezéses ellenőrzést a gyár alkalmazottai végzik. Kizárólag megfelelő tapasztalatokkal rendelkező személyek végezhetik el ezt az ellenőrzést.

50 éves az EIZO – 45. rész

A gyártóüzemekben foglalkoztatott alkalmazottaknak a tényleges munkavégzésüket megelőzően részt kell venniük a Képzési központban szervezett oktatóprogramban. Az átfogó képzés során a monitor felépítéséről szóló, alapvetően elméleti ismereteken kívül az olyan gyakorlati tudnivalókra is kitérnek, mint például az elektromos csavarhúzó használata. A gyakornokok tudásszintjének felmérésére szolgáló, „Screwdriver Master” program azt méri, hogy az egyes résztvevők hány másodperc alatt végeznek meghatározott számú csavar becsavarozásával. A tanulók által elért eredményeket egy táblázatban összesítik, amit motivációs megfontolásból a gyártóüzemben is közzétesznek.

50 éves az EIZO – 46. rész

„Ne a kifogásokat keresd. Arra összpontosíts, hogy sikerüljön!”.

A gyártási filozófiát megtestesítő jelmondatot angolul és a helyi japán nyelvjárás szerinti írásmódban is feltüntették a japán gyártóüzemek falain. A cél, hogy lehetőleg teljes mértékben kiküszöböljék a selejtes termékek előállítását a gyártási eljárások során.

50 éves az EIZO – 47. rész

A hajózás és az egészségügy igényeinek kielégítése érdekében a vállalat külön gyártósort tart fenn az optikai kötés elvégzésének céljára. Az optikai kötés az LCD modul és a panel közötti rés gyantaréteggel történő feltöltésére szolgál, hogy a két részegység szorosan összekapcsolódjon. A fénytörési mutató minimalizálásával javítható a láthatóság és csökkenthető a tükröződés, melyet a külső megvilágítás képernyőről történő visszaverődése okoz.

50 éves az EIZO – 48. rész

A termékfejlesztés keretében számos vizsgálatnak vetik alá a készülékeket. Ezek egyike az elektromágneses összeférhetőséget (EMC) ellenőrző vizsgálat. Ennek keretében a rádióhullámokkal szembeni ellenállást és a termék által kibocsátott interferencia mértékét elemzik ki. A korábban külsős céggel végeztetett vizsgálatot 2001-től az EIZO saját létesítményében hajtják végre. A visszhangmentes kamrának nevezett helyiségben a külső rádióhullámok árnyékolását vizsgálják. A mobiltelefon vizsgálóhelyiségen belüli használata természetesen szigorúan tilos.

50 éves az EIZO – 49. rész

A vállalat egyik speciális vizsgálati létesítményében külön épületben végzik a különösen mostoha körülmények közötti használattal kapcsolatban végrehajtott vizsgálatok eredményeinek kiértékelését. A tartóssági vizsgálatok keretében többek között a vibrációval, hőmérséklettel, páratartalommal, porral és vízzel szembeni ellenállóságot is ellenőrzik. A cégen belüli termékvizsgálatok a fejlesztés hatékonyabbá tételén kívül a kiváló minőség megőrzését és a vizsgálati eredmények részletes kiértékelését is elősegítik.

50 éves az EIZO – 50. rész

Elérkeztünk az EIZO vállalatot bemutató, tavaly áprilisban indított sorozatunk utolsó részéhez. Reméljük, hogy élvezték a kezdetben még OEM (Eredeti berendezésgyártó) vállalatként fekete-fehér televíziókészülékekhez alkatrészeket gyártó, időközben azonban hatalmas fejlődésen keresztülment EIZO vállalat fennállásának 50. évfordulója alkalmából összeállított sorozatunkat.

Célunk, hogy továbbra is a lehető legkorszerűbb műszaki megoldásokat nyújtó, kiváló minőségű képmegjelenítő eszközöket kínáljunk ügyfeleink számára.