Az Akadémia (Academy) olyan szakemberek és cégek számára ítéli oda a Tudományos és Mérnöki (Scientific and Technical Award) díjat, akiknek, illetve amelyeknek az újításai jelentős hatást gyakoroltak a filmipar fejlődésére. Az Akadémia 17 tudományos és technológiai teljesítményt részesít elismerésben a tudományos és technikai kategória 2021. február 13-án, szombaton megrendezendő virtuális díjátadóján. Az Oscar-díj honlapján elérhető díjátadó ünnepség a csendes-óceáni időzóna (PT) szerint 13 órakor veszi kezdetét.

Academy of Motion Picture Arts and Sciences Scientific and Technical Award for ColorEdge Self-Calibration Monitors

Az EIZO rendkívül megtisztelőnek tartja a beépített kalibrációs érzékelőkkel felszerelt, hardveres kalibrációt lehetővé tevő ColorEdge CG sorozatú monitorok kifejlesztéséért odaítélt díjat. A díjat a cég technológia újításainak kidolgozásáért felelős munkatársai kapják: Masato Nakashima vezető termékmenedzser, Junji Sakuda főmérnök, Koichi Ueno vezető főmérnök és Junro Yonemitsu vezető főmérnök.

Az EIZO beépített kalibrációs érzékelőt magában foglaló korszerű technológiája a különböző felhasználási módok, így többek között az egészségügyi alkalmazások céljára szolgáló képalkotási megoldásokkal kapcsolatos átfogó jellegű kutatás és beruházás eredménye. Az EIZO 2005-ben mutatta be a képernyő kalibrálására és a fekete-fehér röntgenfelvételek pontos megjelenítéséhez szükséges fényerő stabilizálására szolgáló beépített érzékelővel felszerelt orvosi monitorját. A technológia továbbfejlesztésének köszönhetően 2010-re a monitorgyártók közül elsőként az EIZO termékkínálatában vált elérhetővé az önkalibrációs funkcióval is rendelkező képernyő, a kivételesen pontos színmegjelenítést nyújtó ColorEdge CG245W formájában. Az EIZO beépített érzékelővel is rendelkező, kifejezetten korszerű technológiája az automatikus kalibrálás funkcióval szükségtelenné teszi a külső gyártóktól származó kalibrációs eszközök használatát, miközben változatlanul pontos színmegjelenítést garantál. Az EIZO pontos képalkotás iránti szenvedélyének és elkötelezettségének jegyében az említett érzékelőt az EIZO saját létesítményeiben fejlesztették ki, és természetesen az előállítása is ott történik.

A felhasználók számára megbízható minőséget nyújtó képernyő számos iparágban elengedhetetlenül fontos, így többek között az egészségügyben, ahol életek múlhatnak a diagnosztizáláshoz és kezeléshez szükséges pontos képalkotáson, valamint a kreatív gondolkodásmódot igénylő olyan ágazatokban, mint például a filmgyártás, ahol a technológia előmozdítja a hatékonyságot, és nyugodt munkakörülményeket teremt, hogy a filmkészítők és a színművészek jobban összpontosíthassanak az elmesélni kívánt történetre.

A világ számos jelentős filmstúdiója az EIZO ColorEdge monitorjait használja, hogy hihetetlenül izgalmas történeteikkel életre szóló élménnyel ajándékozzák meg a közönség tagjait, szerte a világon.

„Ahhoz, hogy díjnyertes munkánk méltóképpen jelenjen meg a vásznon, díjnyertes technológiai partnereket választunk magunknak. Ezúton is gratulálunk az EIZO-nál dolgozó barátainknak ahhoz, hogy az Akadémia méltó elismerésben részesítette a munkájukat! A DNEG büszke arra, hogy a vizuális effektek teljes körű kidolgozásáért felelős központjainkban dolgozók kizárólag az EIZO automatikus kalibrálásra is alkalmas ColorEdge monitorjait használják, mivel így mindig a lehető legkiemelkedőbb minőségű filmélményt nyújthatjuk nézőink számára.”
DNEG
Dune (2021), No Time To Die (2021), Wonder Woman 1984 (2020), Tenet (2020)

„Az EIZO monitorokkal sikerült elsőként hatékonyan kiváltani a kreatív gondolkodásmódot igénylő munkaköröknél használt katódsugárcsöves készülékeket, az önkalibrációs funkcióval rendelkező modellek bemutatásával pedig a pontos színmegjelenítésre kiemelt hangsúlyt fektető számítógépes grafikusok megszokott képernyőivé váltak. Az EIZO monitorok lehetővé teszik a Framestore számára, hogy világszerte egységes képminőséget érjen el. Gratulálunk az EIZO-nak, hogy a technológiája és az iparágon belüli piaci pozíciója méltó elismeréseként elnyerte ezt a díjat!”
Framestore
No Time To Die (2021), The Midnight Sky (2020), His Dark Materials (2019), Wonder Woman 1984 (2020), Blade Runner 2049 (2017), Gravity (2013)

„Gratulálunk a díj elnyeréséhez! Az EIZO monitorok megbízhatóságának köszönhetően zökkenőmentessé vált az alkotók közötti együttműködés, lehetővé téve ezzel, hogy számos csodálatos játékfilmmel és animációs alkotással kápráztassuk el a nagyérdeműt. Hálásak vagyunk az EIZO munkatársainak az évek alatt nyújtott támogatásukért.”
IMAGICA Lab. Inc.

„Az Industrial Light & Magic munkatársait már a bemutatásukkor lenyűgözte az önkalibráló EIZO monitorok kimagasló képalkotási teljesítménye és átfogó funkcionalitása. Az EIZO-nál dolgozó barátainkkal folytatott nagyszerű együttműködésünket követően nagy örömünkre szolgált a hír, miszerint az Akadémia Tudományos és Mérnöki (Scientific and Technical Award) díjakat odaítélő bizottságának tagjai úgy döntöttek, hogy őket részesítik ebben a méltó elismerésben.”
Industrial Light & Magic
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019), The Mandalorian (2019), Solo: A Star Wars Story (2018), Star Wars: The Last Jedi (2017), Rogue One: A Star Wars Story (2016), Star Wars: The Force Awakens (2015)

„Örömmel hallottuk, hogy az EIZO-nál dolgozó barátaink és munkatársaink ilyen rangos megtiszteltetésben részesültek. A ColorEdge CG monitorok és a ColorNavigator szoftver – amelyeket kifejezetten azzal a céllal fejlesztett ki az EIZO, hogy hatékonyabbá tegye a színtérkezelést a munkatársaink számára – használatával az elképzelhető legzöldebb világokat tárhatjuk nézőink elő a LAIKA filmstúdió alkotásaiban. Köszönjük az EIZO valamennyi munkatársának a fáradhatatlan kitartást, amivel hatékonyabbá tették ezeket az eszközöket, és gratulálunk ehhez a rendkívüli teljesítményhez!”
LAIKA
Missing Link (2019), Kubo and the Two Strings (2016), The Boxtrolls (2014), ParaNorman (2012), Coraline (2009)

„Gratulálunk az EIZO-nak a kiérdemelt elismerésért! A vizuális effektek kidolgozásában kulcsfontosságú szerepet betöltő, önkalibráló ColorEdge monitorok az Oscar-díjas alkotások elkészítésekor is alapvető jelentőséggel bírtak. A munkafolyamat egésze tekintetében egységesen pontos színmegjelenítést nyújtó készülékek jelentős mértékben megkönnyítik a munkánk és a színművészek feladatát.”
Method Studios

„Mivel a színárnyalatok pontos megítélése alapvető jelentőséggel bír a szakmánkban, felbecsülhetetlen értékűnek tartjuk az EIZO nyújtotta segítséget, valamint azt, hogy messzemenőkig figyelembe vette és az általunk elvárt, kiváló színvonalon elégítette ki az igényeinket. Éppen ezért korántsem meglepő, hogy az iparág legrangosabb díjával ismerték el kitartó fáradozásaikat. Az EIZO kulcsfontosságú szerepet tölt be a filmgyártás szempontjából, a munkatársaik valódi technikai partnerség iránti elkötelezettsége pedig egészen egyedülálló. Gratulálunk az AMPAS Tudományos és Mérnöki (Scientific and Technical Award) díjához!”
MPC Film
Godzilla vs. Kong (2021), 1917 (2019), The Jungle Book (2016)

„Határtalan örömmel és büszkeséggel tölt el mindannyiunkat, hogy az EIZO-nál dolgozó munkatársaink ilyen kivételes és alaposan kiérdemelt elismerésben részesültek. Mivel a Pixar stúdió valamennyi filmjének elkészítéséhez EIZO kijelzőket használunk a Findiing Dory forgatása óta, őszintén örülünk annak, hogy az Akadémia méltóképpen elismerte a munkájukat. Gratulálunk!”
Pixar Animation Studios
Soul (2020), Toy Story 4 (2019), Coco (2017)

„A ColorEdge sorozatú monitorok jelentős segítséget nyújtottak ahhoz, hogy leküzdjük a filmkészítéssel kapcsolatos akadályokat, és hogy célkitűzésünknek megfelelően a kívánt színvilágot tárjuk a filmszínházakban helyet foglaló nézőink elé. Hálásak vagyunk azért, hogy sikeresen áttérhettünk a munkánkat határozottan megkönnyítő digitális színkezelésre. Ezen túlmenően az utómunkálatokért felelős stúdióknak és a cégünkkel együttműködő színkezelő szakembereknek, valamint az EIZO mindazon mérnökének is nagy köszönettel tartozunk, akik elérhetővé tették ezt a technológiát. A ColorNavigator nemcsak a stúdió falain belül, hanem a külső helyszíneken is átfogóbb színkezelést tett lehetővé a számunkra. Ezek a készülékek egyértelműen előmozdították a színfalak mögött zajló munkálatokat.”
SHIROGUMI INC.
STAND BY ME Doraemon 2 (2020), The Great War of Archimedes (2020)

„Az önkalibrálást tartom az EIZO monitorok egyik legkiemelkedőbb tulajdonságának. Vizuális effektekért felelős felvételvezetőként pedig alapvető jelentőséggel bír a számomra az, hogy mindig pontosan tudatában legyek annak, hogy az éppen megtekintett felvétel valóban tökéletes minőségű, és hogy a megjelenített színárnyalatok egységesen pontosak és élesek.”
Skydance Media
Terminator: Dark Fate (2019)

„Gratulálunk az Akadémia Tudományos és Mérnöki (Scientific and Technical Award) díjának elnyeréséhez! Immáron 2011 óta a Ghibli stúdió valamennyi alkotása az EIZO ColorEdge sorozatú monitorjainak használatával készül, a produkciós munkálatoknál pedig mind a mai napig igen nagy hasznát veszik ezeknek a készülékeknek. Köszönettel tartozunk a digitális videokészítés alapvető fontosságú eszközeivé váló kalibrációs monitorok úttörőinek, vagyis az EIZO fejlesztőcsapatának.”
Studio Ghibli
When Marnie Was There (2014), The Wind Rises (2013)

„Őszinte örömmel tölt el mindannyiunkat, hogy a kihívásoktól sem mentes, mégis rendkívül sikeres technikai partnerségünk ilyen nagyszerű elismerést eredményezett az EIZO igazán nagyszerű munkát végző csapata számára.”
Walt Disney Animation Studios
Raya and the Last Dragon (2021), Frozen 2 (2019), Ralph Breaks the Internet (2018)

„És a díjat kapja... az EIZO!! Gratulálunk a Tudományos és Mérnöki (Scientific and Technical Award) díjhoz! A cég monitorjai jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy hihetetlenül látványos képi világot kölcsönözzünk Hollywood legnépszerűbb filmes és televíziós alkotásai számára: Dune, Terminator: Dark Fate, Beastie Boys Story és a The Stand, csak hogy néhányat említsünk közülük. Igazán kiérdemelték az elismerést!”
Wylie VFX
Dune (2021), Beastie Boys Story (2020), The Stand (2020), Terminator: Dark Fate (2019)

Yoshitaka Jitsumori, az EIZO Corporation elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: „Az EIZO-nál úgy véljük, hogy az alkalmazottaink javát szolgáló folyamatos beruházásokkal olyan vállalati kultúrát teremthetünk, ami jelentős mértékben előmozdítja a sikerhez elengedhetetlenül szükséges kreatív gondolkodásmódot, problémamegoldó készséget és a munka iránti szenvedélyt. Az EIZO rendkívül büszke arra, hogy ilyen rangos elismerésben részesítették a filmes és televíziós szakemberek munkáját elősegítő megoldásokon dolgozó munkatársai elkötelezettségét, kreativitását és csapatmunkáját, és ebbe a körbe természetesen az orvosi eszközök kalibrációs megoldásait kifejlesztő kollegáinkat is beleértjük.

Mivel a különböző újítások egyben építőköveik is a rájuk következőknek, büszkeséggel tölt el a tudat, hogy munkatársaink különféle iparágakban szerzett sokszínű tapasztalatai változatlanul hozzájárulnak a jövő innovatív technológiának létrehozásához. Ez a teljesítmény tovább fokozza elkötelezettségünket aziránt, hogy a figyelemmel és odaadással készülő, kivételesen precíz és kifinomult képalkotó eszközeink tökéletesítésével minden eddiginél nagyobb dolgokat vigyünk majd végbe a jövőben.

Az EIZO márkanév, az EIZO embléma, valamint a ColorEdge és ColorNavigator elnevezések az EIZO Corporation Japánban és más országokban bejegyzett védjegyei. Az Oscar-díj (Academy Award) a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) szerzői jogokkal védett tulajdona és bejegyzett védjegye. Az összes többi cégnév, terméknév és embléma az adott vállalat védjegye vagy bejegyzett védjegye.