Mit jelent az Auto EcoView?

Az EcoView automatika rövid gombnyomás segítségével bekapcsolható. Erősebb megvilágításnál megnöveli a képernyő fényerejét, míg gyengébb megvilágításnál csökkenti azt. Ezáltal a munkahelyen az állandó kontrasztnak köszönhetően a legoptimálisabb ergonómia biztosítható, ami mellékesen a pénztárcát és a környezetet is kíméli.

A ColorNavigator nem ismeri fel a CG/CX/CS monitoromat. Mi lehet a hiba?

Gyakran elfelejtjük létrehozni a számítógép és a monitor közötti USB kapcsolatot. A ColorNavigator az USB kábelt használja a monitor kalibrálásához. Ezért bizonyosodjon meg róla, hogy az USB kábel helyesen van csatlakoztatva és működőképes.

Mi célt szolgál a Power Resolution funkció, és mire kell figyelni a használatakor?

A Power Resolution funkcióval élesebben jeleníthetők meg a képernyőn a körvonalak és a finomstruktúrák. Így egyértelművé, valamint kifejezőbbé válik a megjelenítés. A fokozott színmélység gyakorlatilag térbeli megjelenést kölcsönöz a játékok, videók és képek számára. Ez különösen a kissé homályos és a fémesen tükröződő jelenetek megjelenítésekor előnyös. A különböző struktúrák és körvonalak igény szerint határozottabb vagy lágyabb módon jeleníthetők meg. A felhasználók a Power Resolution funkció aktiválását és használatának mértékét a képernyőn megjelenő menün keresztül állíthatják be.

Hasznos tudnivaló:
Nagy felbontású, 1 pontos képpont-minta (hálózatos minta) alkalmazásakor például a bokrokat és köveket ábrázoló mozgóképek optimális megjelenítése nagy teljesítményű grafikus kártya használatát igényli. Az alacsonyabb teljesítményű grafikus kártyák használatával járó késlekedések kiküszöbölése érdekében azt javasoljuk, hogy állítsa 1-es fokozatra, vagy kapcsolja ki a Power Resolution funkciót. Ezáltal késleltethető a fényerősség zavaró ingadozása.

Meddig érvényes az EIZO gyógyászati monitorainak garanciája?

A legtöbb modell esetén az EIZO RadiForce monitorok garanciája 5 év, beleérte a helyszíni csereszolgáltatást. A diagnosztikai monitorok esetén az EIZO az QS-RL szerinti minimális követelménynél jelentősen magasabb képernyő fényerőt javasol. Az EIZO garantálja ezt a javasolt fényerőt.
A megfelelő termékadatlapok tartalmazzák, hogy melyik RadiForce modellre mennyi garancia vonatkozik.

Hogyan csökkenthető a fényudvar és hogyan javíthatók az inhomogén fekete területek?

A legtöbb LCD paneltípus esetén nem teljesen egyenletesen világít a képernyő, a fényerő enyhén ingadozik. Emiatt előfordulhatnak fényudvarok vagy felhők. Ezek leginkább a sötét képek esetén látszódnak a képernyő szélén. Mivel a FORIS FG2421 pl. rendkívül alacsony feketeértékkel rendelkezik, ezért bizonyos esetben még a minimális fényudvar is észrevehető. Ez a hatás csökkenthető, vagy akár meg is szüntethető, ha az értékeket a feketeérték, kontraszt, gammaérték vagy a Contrast Enhancer értékeihez állítjuk.

Miként állíthatók be a leghatékonyabban a monitor gamma és fehérpont értékei?

Az alábbi tudnivalók ColorEdge monitorokra vonatkoznak:

Fehérpont:
A fehérpont értékek beállítását a gyakorlatban leginkább a Lightbox-nak (nem pedig a munkafelület színterének) a kiegyensúlyozására használják. A D50-es referenciaérték például 5000 kelvinnek felel meg.
Természetes fény melletti ellenőrzéskor, vagy fényképezés esetén általában D65-ös értéket alkalmaznak.

Gamma:
Azt javasoljuk, hogy a monitor színárnyalat karakterisztikáját úgy állítsa be, hogy az minél jobban illeszkedjen a munkafelület színteréhez. Így az alkalmazás, illetve az operációs rendszer színkezeléskor kisebb mértékben kell korrigálni a kívánt megjelenítésnek megfelelő színárnyalatokat.

Példa:
A PhotoRGB, AdobeRGB és sRGB színtartományok például 2,2-es gammaértéken alapulnak. Vagyis a képernyőt 2,2-es értékre kell kalibrálni. Az ECI-RGB színtartomány gammaértéke 1,8.

Az L*-színteret nem érinti a gamma funkció, az L ugyanis egyenlő távolságot takar. A cél, hogy minél kisebbé váljon a színárnyalatok közötti különbség.
A színkezelési funkció a monitorprofil beállított gammaértékei figyelembe vételével végzi el a szükséges számításokat. Az optimális eredmény érdekében a monitor gammaértékeit a színtér hasonló jellemzői alapján kell kiválasztani. Az L* esetében a gammaértékekkel azonos módon kell eljárni a monitor és a színtér beállításakor. A színkezelés egyedül az ellenőrzéshez kapcsolódó megvilágítás esetében nem érvényesül megfelelőképpen. Ezért a képernyő fehérpontját az ellenőrzéshez kapcsolódó megvilágítás alapján, nem pedig a színtér szerint kell kiválasztani.

A következő értékek Flexscan monitorokra vonatkoznak:
gamma = 2,2; fehérpont = 6500

Az EIZO monitorok bármilyen típusú grafikus kártyával kompatibilisek?

Ha a monitorokon elérhető csatlakozókat tekintjük: a válasz, hogy gyakorlatilag igen. 4K felbontású monitor esetén DisplayPort 1.2 (60 Hz) csatlakozóval ellátott grafikus kártya használatát javasoljuk.

Hogyan kapcsolódnak a kalibráláshoz használt EIZO ColorEdge LCD monitorok és mérőeszközök az USB portokhoz?

A mérőeszközök feszültségellátást igényelnek és közvetlenül kell csatlakozniuk a monitor vagy a számítógép USB aljzatához. Az EIZO ColorEdge monitorokat közvetlenül a számítógép USB aljzatához kell csatlakoztatni, a monitor jelosztó funkciójának elérése érdekében.

Mi célt szolgál a fényerő stabilizálás?

A kitűnő színvisszaadáshoz elengedhetetlen a fényerő állandósága. A szokásos monitorok esetében egy-két órába is beletelik, amíg fényerejük eléri a végleges értéket. Ám ezt követően is érzékenyen reagálnak a hőmérsékletingadozásokra. A háttérvilágítást bizonyos modelleknél egy szabadalmaztatott elektronikus funkció szabályozza. Ez automatikusan gondoskodik a – használat idejétől vagy a hőmérséklettől független – konstans megvilágításról.

Nem működnek a hangszórók, mit tegyek?

Kérem ellenőrizze, össze van-e kötve hangkábellel a számítógép hangkártyája és a monitor. Állítsa be a monitor hangerejét a jobbra mutató nyíllal.

Korábbi EIZO modellek

A korábbi EIZO modellekre vonatkozó információkat az EIZO Global weboldalon találja.

Tovább az EIZO Global weboldalra