Több monitor használata – a csatlakozások

További monitor használatakor elsőként természetesen hozzá kell csatlakoztatnia a képernyőt a számítógéphez. Ehhez modelltől függően különböző csatlakozási formátumok állnak rendelkezésre.

HDMI

Napjainkban a HDMI-kapcsolat (High-Definition Multimedia Interface) tekinthető a legelterjedtebb csatlakoztatási módnak. A viszonylag kompakt formátumú csatlakozón keresztül video- és audiojelek egyaránt továbbíthatók. A korszerű HDMI jelkimenetek általában 4K felbontást kínálnak 60 Hz frissítési frekvenciával.

A témakörrel kapcsolatos további információkért tekintse meg a kifejezetten a videobemeneteket ismertető Monitorismereteket.

C típusú USB

A jól ismert USB szabvány széles körű adatátvitelt lehetővé tevő legfrissebb verziója egyre elterjedtebbnek tekinthető. Az úgynevezett alternatív módnak köszönhetően az adatvonalak a DisplayPort- és az audiojelek továbbítását is támogatják. A szabvány ezen túlmenően több monitor láncba kapcsolására is módot nyújt a Daisy Chain elnevezésű eljárás lehetővé tételével (kizárólag DisplayPort Alt mód szerint használt kimeneti, vagyis downstream C típusú USB-csatlakozón keresztül).

További információkért tekintse meg a kifejezetten a C típusú USB-csatlakozót ismertető Monitorismereteket.

DisplayPort

A 2006-ban megalkotott szabványt a HDMI-vel együtt a DVI utódjaként hozták létre. Az eredetileg elsősorban üzleti felhasználásra szánt monitorokhoz kínált DisplayPort csatlakozó napjainkban már egyre több otthoni képernyőn is elérhető. A véletlenszerű leválasztással szemben reteszelő szerkezettel védett csatlakozó különösen praktikus. A Multi-Stream Transport Technology (MST) megoldásnak köszönhetően a DisplayPort több monitor láncba (azaz sorba) kapcsolását (Daisy Chain funkció) is lehetővé teszi.

A témakörrel kapcsolatos további információkért tekintse meg a kifejezetten a videobemeneteket ismertető Monitorismereteket.

DVI

A digitális kapcsolatok meglehetősen elavultnak tekintendő és kizárólag képjelek továbbítására alkalmas ezen változata napjainkban már csak kivételes esetekben használatos. Az 1920 x 1200 képpontot meghaladó felbontás azonban már Dual-Link rendszerű DVI-D-csatlakozót igényel. Az újabb HDMI és DisplayPort szabványok műszakilag egyértelműen korszerűbbek, különösen a felbontás, színmélység és frissítési frekvencia szempontjából.

A témakörrel kapcsolatos további információkért tekintse meg a kifejezetten a videobemeneteket ismertető Monitorismereteket.

Zwei Monitore an einem Windows 10 PC – die Betriebsmodi

Windows 10 macht es Ihnen besonders einfach, mehrere Bildschirme an einem PC zu betreiben. Nach dem Anschließen eines zweiten Monitors wird dieser vom Betriebssystem automatisch erkannt und ist einsatzbereit. Der erste Weg führt Sie nun in die Anzeigeeinstellungen, die Sie über die Systemeinstellungen, einen Rechtsklick auf die Desktop-Oberfläche oder das Projizieren-Menü aus dem Info Center (unten rechts in der Taskleiste) aufrufen.

Képernyő-beállítások a Windows 10 Vezérlőpultján keresztül
Képernyő-beállítások a Windows 10 Vezérlőpultján keresztül

Az itt elérhető, „Több kijelző” elnevezésű helyi menün keresztül állítható be, hogy miként használja a Windows 10 a két megjelenítő eszközt. A következő üzemmódok választhatók:

Kiterjesztés: Ezzel a funkcióval a két képernyő egyetlen hatalmas asztali felületté egyesíthető. Bár a két képernyőt a monitorok készülékházai fizikailag elválasztják egymástól, egyetlen kijelzőként használható a teljes megjelenítési felület. Például a kívánt alkalmazások ablakai tetszés szerint áthúzhatók az egyik képernyőről a másikra.

Megkettőzés: Ezzel a funkcióval ugyanaz jeleníthető meg mindkét képernyőn. Ez a beállítás prezentációk alkalmával különösen hasznos, ugyanis a monitoron megjelenített tartalom pontosan kivetíthető a projektoron keresztül.

Csak a második képernyőre: Ekkor minden a csatlakoztatott képernyőn jelenik meg. A másik képernyő üres marad.

Több monitor megjelenítési beállításai a Windows 10 operációs rendszeren keresztül
Több monitor megjelenítési beállításai a Windows 10 operációs rendszeren keresztül

Két képernyő Windows 10 operációs rendszeren keresztüli használata – Képernyő-beállítások

A kívánt üzemmód kiválasztásán kívül természetesen egyéb beállításokat is elvégezhet. Ehhez mindössze válassza ki a kívánt képernyőt a Képernyő-beállítások menüponton keresztül, az [1] vagy [2] jelű téglalapra kattintva.

Gyakorlati tanácsok

A két monitor egymáshoz viszonyított helyzetét szintén az említett téglalapok jelenítik meg. Az elrendezés beállításához mindössze húzza át az egérrel a kívánt lehetőséget. Ez különösen hasznos, ha a két képernyőt eltérő magasságban helyezték el. A Windows 10 ezután eszerint állítja be a monitorok elrendezését az ablakok képernyők közötti áthúzásakor.

A képernyő megjelenítését szintén a Képernyő-beállítások menüponton keresztül igazíthatja hozzá az egyéni igényeihez. Így többek között a felbontást is. A megjelenítési problémák elkerülése érdekében mindig a monitor ajánlott felbontását válassza.

Ezen kívül a képernyőn megjelenített elemek, például a szövegek átméretezése is elvégezhető. Ez különösen a nagy felbontású monitoroknál javasolt, hogy nagyobb méretben jelenjenek meg a különféle szimbólumok vagy betűtípusok.

Az asztali elemek átméretezése és a képernyő tájolása a Windows 10 Képernyő-beállítások menüpontján keresztül is beállítható
Az asztali elemek átméretezése és a képernyő tájolása a Windows 10 Képernyő-beállítások menüpontján keresztül is beállítható

A monitor tájolása szintén beállítható. Az álló vagy fekvő formátum kiválasztása különösen az elforgatható modelleknél lényeges. Azt javasoljuk azonban, hogy a képernyő elforgatását csak bizonyos esetekben, így például dokumentumok olvasásakor használja. A szélesvásznú monitorok az ergonomikusabb használat érdekében általában fekvő formátum szerint állítandók be, különösen hosszú távú felhasználás esetén.

Windows 10 operációs rendszeren keresztüli képernyőkezelés az EIZO Screen InStyle segítségével

Mit Screen InStyle bietet EIZO eine dedizierte Software für die Optimierung von Multi-Monitor-Setups an – die allerdings natürlich auch für einzelne Monitore verwendet werden kann.

Screen InStyle ermöglicht beispielsweise das gemeinsame Ein- und Ausschalten von Monitoren, die leichte Synchronisierung von Bildschirmeinstellungen und eine unkomplizierte Farbverwaltung.

Detaillierte Informationen und die Möglichkeit zum kostenfreien Download finden Sie auf unserer Übersichtsseite zu EIZO Screen InStyle.

Az ingyenesen letölthető EIZO Screen InStyle szoftver egyszerűbbé teszi a monitor-beállítások kezelését.
Az ingyenesen letölthető EIZO Screen InStyle szoftver egyszerűbbé teszi a monitor-beállítások kezelését.

Az ablakok Windows 10 operációs rendszeren keresztüli elrendezése – a további munkafelület megfelelő használata

A Windows 10 úgynevezett Dokkolósegédje jelentősen leegyszerűsíti a programablakok kezelését. Például, ha az egeret nyomva tartva az ablakot a képernyő bal vagy jobb oldalára húzza, az automatikusan nagyobbra vált, hogy kitöltse az asztali felület felét. A Windows billentyű + Balra nyíl vagy a Windows billentyű + Jobbra nyíl billentyűkombinációval szintén áthelyezheti a megnyitott ablakot a képernyő másik felére.

Ekkor megjelenik az összes többi megnyitott programablak miniatűrje a képernyő szabad felében. A kívánt programra kattintva nagyobbra vált az adott ablak. Így a két ablak a képernyőfelület egészét kitölti.

A Windows 10 Dokkolósegédje leegyszerűsíti a programablakok elrendezését, így az billentyűparancsokkal vagy egyszerű egérmozdulatokkal is elvégezhető
A Windows 10 Dokkolósegédje leegyszerűsíti a programablakok elrendezését, így az billentyűparancsokkal vagy egyszerű egérmozdulatokkal is elvégezhető

Az egér gombját nyomva tartva a képernyő négy sarkába is áthúzhatja a programablakot. Mivel így az a képernyő felületének pontosan egynegyedét tölti ki, összesen négy azonos méretű ablak jeleníthető meg. Ezt azonban a Windows billentyű + Felfelé nyíl vagy a Windows billentyű + Lefelé nyíl billentyűkombinációval is elvégezheti.

Gyakorlati tanácsok

A Windows 10 arra az esetre is kínál egy hasznos funkciót, ha túlságosan sok programablakot nyitottak meg egyszerre. Mindössze kattintson rá az egérrel a kívánt ablakra és tartsa lenyomva az egér gombját, majd rázza meg az egeret. Ezzel – vagy a megfelelő Windows billentyűkombinációval – az összes többi ablak mérete minimálisra csökkenthető.

C típusú USB

Egyre több készülék rendelkezik C típusú USB-csatlakozóval. Mi áll ennek a háttérében és milyen előnyöket kínál ez a csatlakozó?
Tudjon meg többet

Korszerű videobemenetek

A monitor videobemenetei meglehetősen nagy jelentőséggel bírnak. A következőkben a legelterjedtebb interfészeket ismertetjük.
Tudjon meg többet