MONITORISMERETEK

USB-C: Mi áll a háttérben?

usb-c_stage.jpg

Jelenleg az USB-C-t igazi mindentudóként emlegetik. Ennek ellenére csak az USB család egy újabb csatlakozódugó formátumáról van szó. Az A és B modellekhez képest ez a típus szimmetrikus, ezért sokkal könnyebben csatlakoztatható.

Kicsi és kompakt csatlakozódugó formátum

A gyakorlatban ez a következőt jelenti: A csatlakozódugó tájolásától függetlenül, az mindig illeszkedik. További előnye a kompakt mérete: Az éppen 8,4 x 2,6 milliméteres méretének köszönhetően nem nagyobb, mint egy mikro-USB-csatlakozódugó és legalább 10000 csatlakoztatási műveletre tervezték, így nagyon tartós. Ezáltal az USB-C-csatlakozó robusztus és vékony készülékek esetén is ideális.

Az USB-C-csatlakozódugóval együtt az USB 3.1-et új USB szabványként hozták nyilvánosságra. Először is az adatok, képjelek és a villamos energia együttes átvitele egyetlen USB-kábelen keresztül valósítható meg. Ehhez az USB 3.1 Gen 1-el akár az 5 Gbit/s adatátviteli sebesség is lehetséges, sőt az USB 3.1 Gen 2-vel akár 10 Gbit/s-os sebesség is elérhető.

usb-c_drei_funktionen_HU.png

Egy kábel - három funkció

Az USB-C-csatlakozók között is van különbség

Az univerzális csatlakozónak megvannak a maga buktatói is: Egyedül az USB-C-csatlakozódugó még semmit nem árul el a használt protokollról. Például létezik olyan USB-kábel is, amely kizárólag az USB 2.0 vagy az USB 3.0 szabvány szerint működik. Ekkor a kábelen keresztül csak adat- vagy áramátvitel valósul meg, mindez adott esetben csak megfelelően lassú sebességgel.

Egy további, éppen a Mac világban kedvelt protokoll a Thunderbolt 3. Ez a protokoll is az USB-C-csatlakozódugót használja, de az általa kínált átviteli sebesség elérheti az akár 40 Gbit/s értéket is. Két Thunderbolt 3-as készülék összekapcsolásához egy speciális aktív kábel szükséges, amely a csatlakozódugókban kiegészítő elektronikával rendelkezik. Ezzel egyidőben a Thunderbolt 3 csatlakozó mindig tartalmaz egy USB 3.1 Gen 2 csatlakozót is.

Alternatív mód a sokoldalúbb protokollhoz

Mindeddig a számítógép és a monitor összekapcsolása HDMI, DisplayPort vagy DVI csatlakozón keresztül jött létre. Az új bemenettel ez már nem lehetséges: Az úgynevezett alternatív módban az USB 2.0 és USB 3.1 adatkábelhez kiegészítésként a DisplayPort-, HDMI-, MHL- valamint audio jelek is átvihetők. Ennek előfeltétele, hogy a komponens mindkét USB-C-csatlakozója – például a monitoré és a táblagépé – ugyanazt az alternatív módot támogassa.

Az USB-C-csatlakozóval rendelkező EIZO monitorok tetszés szerint az alternatív mód DisplayPort-ot vagy az alternatív mód HDMI-t támogatják.

usb-c_alternate-modes.png

USB-C-ről DisplayPort-ra

A képjel adatkábelen keresztül akkor is átvihető, ha a monitor nem rendelkezik USB-C-csatlakozóval. Ekkor nem állnak rendelkezésre egyéb funkciók.
Megjegyzés: Az Apple Thunderbolt 3 a Thunderbolt 2 adapterre nem ad ki DisplayPort jelet.

Akár 10 Gbit/s sebességű adatátviteli

Az USB-C további újítása a nagyobb átviteli sebesség. Az új szabvány az USB 2.0 (480 Mbit/s) mellett az USB 3.1 Gen 1-et (USB SuperSpeed) és Gen 2-t (USB SuperSpeed+) is támogatja, ahol az akár 5 Gbit/s, illetve a 10 Gbit/s átviteli sebesség is lehetséges.

Az USB-C-csatlakozóval rendelkező EIZO monitorok az USB Superspeed-et akár 5 Gbit/s adatátviteli sebességgel is támogatják. Továbbá a Software Screen InStyle segítségével OSD nélkül is módosítható a monitor beállítása, valamint a monitor USB elosztói is használhatók.

usb-c_daten.png

Nagyobb töltőáram a Power Delivery 2.0-n keresztül

Az átdolgozott Power Delivery 2.0-nak köszönhetően az új USB 3.1 szabvány 20 volt és 5 amper esetén jelentősen nagyobb, akár 100 wattos áramellátást kínál. Így nemcsak a kisebb készülékek, például az okostelefonok, hanem az energiaigényesebbek, például a notebookok is elláthatók energiával és feltölthetők.

Az USB 3.1 szabvány a különböző felhasználási célokra öt különböző profilt irányoz elő. 5 volt és 2 amper mellett a 10 watt teljesítményű 1-es profilt elsősorban kis méretű mobil eszközök használják. A fennmaradó profilok 18 watt, 36 watt, 60 watt és 100 watt teljesítményűek. A mindenkori teljesítményérték több tényezőtől is függ: a végberendezéstől, az USB változatától, a használt kábeltől és az USB-csatlakozódugótól. Mivel a rendelkezésre bocsátandó áram mennyiségét, valamint a töltőfeszültséget a speciális kommunikációs folyamaton belül a töltő- és a végberendezés határozza meg, ezért a túl magas feszültség miatti lehetséges sérülések kizártak. Az energia- és adatátvitel emellett egymástól elválasztott vezetékeken keresztül a kábelen belül megy végbe, ezért a csatlakoztatott végberendezések egyidejűleg adat hosztként is működnek és elláthatók töltőárammal. Természetesen töltés céljából az USB-kábelen keresztül a számítógépre további mobil készülékek is csatlakoztathatók.

Az USB-C-csatlakozóval ellátott EIZO monitorok a notebookokat akár 70 watt teljesítménnyel töltik. Nagyobb töltőteljesítmény esetén jelenleg külső monitor hálózati egységre lenne szükség, amelyről az EIZO az ügyfelek kérésére hagyományosan lemond.

usb-c_power_HU.png

Rendezett íróasztal

Az univerzális használhatósága miatt az USB-C már most a jövő bemenetének számít. Nem véletlenül dolgoznak jelenleg a számítógép- és perifériagyártók is azon, hogy az új készülékeket kiegészítésként USB-C-csatlakozóval is felszereljék. Ennek ellenére az USB-C használata esetén figyelembe kell venni, hogy a tényleges funkció a gyakorlatban gyártóról gyártóra változhat. A rendelkezésre álló funkciók és protokollok tényleges támogatása a két összekapcsolt készüléktől, valamint a használt kábeltől függ.

Az USB-C egy nagy lépéssel közelebb kerül a célul kitűzött univerzális kapcsolathoz. Az asztali számítógép egyetlen kábel segítségével összeköthető a külső monitorral, mindezzel párhuzamosan feltölthető a notebook és az adatok átmásolhatók a külső merevlemezre, amely a monitorra van csatlakoztatva – ez a feladat az új bemenet segítségével már megvalósítható. A hagyományos perifériák csatlakoztatásához az USB-C-csatlakozóval rendelkező EIZO monitorokhoz például már legalább két USB-A-csatlakozó is tartozik.

Az új szabvány keretén belül a monitor így univerzális elosztóvá válhat, amely összeköti a monitort és a perifériát. Így a DisplayPort alternatív mód használata esetén az audio- és videójelek átvihetők a külső monitorra, mialatt ezzel párhuzamosan a laptop vagy a táblagép ellátható töltőárammal és a monitoron hozzáférhetők az USB-készülékek – mindez egyetlen kábel használatával. Az USB-C-csatlakozó tehát megszünteti a kábelrengeteget az íróasztalon, és óriási változást eredményez, különösen a modern munkamodelleket illetően, például a „Hozd a saját eszközöd” és a „Tiszta íróasztal” esetében.

usb-c_clean_desk.jpg

Amit az irodai monitorokról tudni kell