Hogyan jeleníti meg a monitor az éles képeket

4K felbontás és pixelsűrűség

EIZO_ColorEdge_Drucken_Sideshot_1285_sRGB_3000x2000.jpg

A monitorok megjelenítési minősége az elmúlt években lenyűgöző fejlődésen ment keresztül. Bizonyos alkalmazási területeken a 4K felbontás már régóta szabványnak számít. A képernyőméretek és a képernyőátmérők is egyre nagyobbak. A felbontás és a képernyő átlójának kombinációja pedig a pixelsűrűséget eredményezi - ezt a kifejezést gyakran használják a monitorokkal kapcsolatban. Ebben a cikkben az EIZO elmagyarázza, hogy mit jelent a pixelsűrűség, és miért olyan fontos.

A modern monitorok lenyűgözően nagy felbontást képesek megjeleníteni lenyűgözően nagy képernyőátlóval. De vajon a több tényleg jobb ebben az esetben? Erről a pixelsűrűség ad felvilágosítást.

Ezt az értéket általában "pixel per inch" (képelem per hüvelyk) vagy "dots per inch" (pont per hüvelyk) - röviden: ppi vagy dpi - mértékegységben adják meg. A képpontsűrűség tehát azt írja le, hogy hány képpont jut egy hüvelyknyi képfelületre.

Pixelsűrűség és kijelzőminőség

Minél nagyobb a pixelsűrűség, annál "finomabb" a megjelenített kép. Egyszerűen fogalmazva, nagy pixelsűrűség esetén nagyon közel kell kerülni a kijelzőhöz ahhoz, hogy az egyes pixeleket egyáltalán látni lehessen. Alacsony pixelsűrűség esetén viszont a kijelző szemcsésnek és elmosódottnak tűnik.

Pixeldichte_Image_01.jpg

Képzelje el, hogy képet fest egy ecsettel. Minél finomabbak az ecset sörtéi, annál több részletet tud a vászonra vinni. A pixelsűrűség olyan, mint az ecset finomsága: minél több képpontot kínál hüvelykenként a monitor, annál élesebb és tisztább lesz a kép.

Éppen ezért a képernyő átlója és a felbontás közötti kölcsönhatás olyan fontos a végső megjelenítési minőség szempontjából. Egy egyszerű példaszámítás is mutatja ezt: egy 32 hüvelykes kijelzőn a pixelsűrűség WQHD felbontással (2560 x 1440) 91,79 ppi, ami megegyezik egy 24 hüvelykes kijelzőn a Full HD felbontás (1920 x 1080) pixelsűrűségével.

A több nem automatikusan jobb. A jó és tiszta kijelzőminőség több tényezőtől függ - és végül is szubjektív is, hiszen mindenki másképp érzékeli a pixelrácsokat.

Mi az a pixelmagasság vagy pixel pitch?
A pixel pitch kifejezést alkalmanként a monitorokra használják. Ez a kifejezés a szomszédos képpontok közötti - a képpont közepétől a képpont közepéig mért - távolságra utal. Ebben az esetben a kevesebb több, mivel a kisebb pixelmagasság tisztább képet biztosít. Ez a tény azonban a pixelsűrűségre is visszavezethető, mivel ez a pixelek közötti kisebb távolsággal nő.

Jó tudni: a 4K nem egyenlő a 4K-val
A "4K" kifejezés a körülbelül 4000 pixeles vízszintes felbontásra utal. A "K" a "kilo" (ezer) betűt jelenti. A legtöbb 4K képernyő jelenleg 3840 x 2160 pixeles felbontást kínál (4K UHD). Ezek tehát négyszer annyi pixelt biztosítanak, mint a Full HD képernyők (1920 x 1080 pixel) - gyakran 4K UHD képernyőként is emlegetik őket. Vannak azonban a filmipar számára 4096 x 2160 pixeles (DCI 4K) modellek is, amelyeket szintén 4K képernyőként emlegetnek - ebben az esetben DCI 4K képernyőként.

Pixelsűrűség és kijelzőfelbontás a gyakorlatban

A számítógépes kijelzőket sokáig azzal a feltételezéssel fejlesztették ki, hogy mind az operációs rendszer, mind az alkalmazások rögzített szövegméretet/dpi-t használnak (96 dpi a Windows esetében). Ezért a rendelkezésre álló munkaterület automatikusan nőtt a felbontás növelésével.

A modern alkalmazások szövegmérete/dpi-je azonban skálázható. Ebből különösen a 4K felbontású kijelzők profitálnak.

Tegyük fel például, hogy egy 27 hüvelykes 4K UHD kijelzőt úgy állítunk be, hogy a munkaterület úgy jelenjen meg, mint egy 27 hüvelykes Full HD kijelzőn. Az eredmény egy 200 százalékkal méretezett kép lenne, mivel a 4K UHD (3840 x 2160 képpont) kétszer akkora függőleges és vízszintes felbontással rendelkezik, mint a Full HD (1920 x 1080 képpont). Az operációs rendszer képernyőnézetének egy képpontja tehát négy pixelen jelenne meg. Az operációs rendszer méretezési funkciójával kombinálva ez nagyon éles és pontos képet eredményezne.

ImageQuality_EffectiveWork4KScreen.jpg

A Full HD, WQHD és 4K kijelzőfelbontás összehasonlítása

ImageQuality_4K-resolution.jpg

A Full HD, WQHD és 4K pixelsűrűségének összehasonlítása

Ez a különbség a Full HD és a 4K UHD megjelenítésében azonos képernyőméret mellett. Az ikonok fotói ugyanabból a távolságból készültek. A 4K UHD sokkal tisztább megjelenítést biztosít majdnem azonos méret mellett.

A nagy pixelsűrűségű kijelzők ugyanakkor lényegesen nagyobb rugalmasságot tesznek lehetővé. Az alacsonyabb nagyítás nagyobb munkaterületet tesz lehetővé. A nagyobb nagyítás lehetővé teszi, hogy például a médiaszerkesztés során a legapróbb részletek is kirajzolódjanak, anélkül, hogy további szoftveres nagyításra lenne szükség.

Melyik pixelsűrűség a helyes?

Mind a vizuális érzékelés, mind a pixelrácsok érzékelése nagyon egyéni. Ebben a tekintetben nincs általános válasz erre a kérdésre. Az irodában szokásos 50-60 centiméteres látótávolságra vonatkozó ökölszabályt lehet megállapítani: A 92 és 110 dpi közötti pixelsűrűségtől felfele a kijelző élesen mutatja a képet. A különböző alkalmazási területek azonban természetesen más-más követelményeket támasztanak a monitoron láthatósággal szemben.

 

Irodai alkalmazások (munka, tanulás)

A dpi követelmények mérsékeltek a webböngészők, szövegszerkesztő és e-mail programok használatához. Ez különösen akkor igaz, ha nincs szükség többfeladatos munkavégzésre. Ha több ablakot vagy összetett táblázatokat használ rendszeresen, 92 és 110 közötti érték ajánlott. Meg kell azt is jegyezni, hogy a magas pixelsűrűség javíthatja a részletek kontrasztját, ami kímélő a szemnek. Azoknak, akik különösen intenzíven és hosszú ideig dolgoznak a monitor előtt, ezért érdemes a magas pixelsűrűséget választaniuk.

EIZO_FlexScan_Bildqualitaet_Sideshot_1967_sRGB_3000x2000.jpg

Grafikai munka (médiatervezés, CAD)

Amikor a legapróbb részletek is fontosak, csak technikai korlátok szabnak határt. Minél nagyobb a kijelző pixelsűrűsége, annál könnyebb pixelpontossággal dolgozni. Az érdekes monitorok ezen alkalmazási területen 110 dpi-nél kezdődnek.

EIZO_ColorEdge_Illustratorin_7884_V2_sRGB_3000x2250.jpg

Gaming

A játékrajongók számára a monitor kiválasztása elsősorban attól függ, hogy milyen játékokat szeretnek játszani. A nagy játékvilággal és nagy látótávolsággal rendelkező játékok például profitálnak a nagy pixelsűrűségből, mivel a tárgyak még nagyobb távolságból is élesen és tisztán felismerhetők. A 92-120 dpi megfelelő irányérték.
A játékoknak azonban van egy másik aspektusa is. A nagy felbontás együtt jár a növekvő hardverkövetelményekkel is: ha a modern játékokat nagy felbontásban és gyors képfrissítési sebességgel szeretné élvezni, akkor ennek megfelelően nagy teljesítményű számítógépre van szüksége. A rendelkezésre álló felszereltségtől függően tehát meg kell fontolni, hogy nem lenne-e jobb választás egy kicsit alacsonyabb felbontás a simább megjelenítés javára.

Pixeldichte_Image_04_-_Gaming.jpg

A jövő nagy felbontású

Az új monitor vásárlásakor manapság szinte minden alkalmazáshoz ajánlott a Full HD felbontásnál nagyobb felbontású eszköz. A megfelelő kijelzők már régóta megfizethetővé váltak. Ráadásul a vásárlás már nem csak a kreatív szakembereknek, hanem a puszta fogyasztóknak is megéri, hiszen egyre több tartalom készül nagy felbontásban.

A konkrét 4K monitor és az ideális pixelsűrűség kiválasztásában számos tényező szerepet játszik. A kívánt felhasználási terület mellett olyan szempontok is szerepelnek ezek között, mint a rendelkezésre álló költségvetés és a szabad hely az íróasztalon.

Az EIZO a digitális élet minden területére különböző monitorok széles választékát kínálja. Néhány különösen ajánlható modellt itt felsorolunk:

4K monitorok használatban

frame_by_frame_-_Header.jpg

Frame by Frame

Az olasz filmgyártó cég 75 ColorEdge monitort használ, köztük két PROMINENCE CG3146-ot.

Tudjon meg többet
KDDI_stage.jpg

IP dekóderdobozok és irodai monitorok a KDDI-nél

A japán KDDI távközlési vállalat DuraVision IP dekóderdobozokkal és FlexScan monitorokkal szereli fel a felügyeleti helyiségeket és az irodai környezetet.

Tudjon meg többet
Radomir_Jakubowski_-_Header.jpg

Fotóművészet a monitoron

Radomir Jakubowski fotós természetfotókat szerkeszt az EIZO ColorEdge CG2700X készülékén, hogy a kép színei, élessége és fényereje megfelelő legyen.

Tudjon meg többet
RAA_teaser.jpg

Fenntarthatóság és hosszú távú megtérülés

A fenntarthatóság és a hosszú távú megtérülés kulcsfontosságú tényezők voltak a Royal Automobile Association EIZO FlexScan monitorok melletti döntésében.

Tudjon meg többet