ColorEdge referencia

Frame by Frame

Az olasz filmgyártó cég 75 ColorEdge monitort használ, köztük két PROMINENCE CG3146-ot.

frame_by_frame_-_Header.jpg

A Frame by Frame, Olaszország egyik legjelentősebb filmes utómunka-vállalata úgy döntött, hogy minden stúdióját a ColorEdge és FlexScan sorozatú EIZO monitorokkal szereli fel. A kihívás egy konzisztens, színhű munkafolyamat kialakítása volt több csapat és helyszín között. Az EIZO ColorEdge CG sorozatú monitorokból álló teljes megoldása a beépített kalibrációs érzékelőkkel, a ColorNavigator szoftverrel és a ColorNavigator Network felhőmegoldással döntő szerepet játszott e cél elérésében.

A Frame by Frame egy dinamikus és kreatív vállalat, ahol a legmagasabb szintű professzionalizmus és egy fiatal, avantgárd csapat találkozik. A különböző helyszíneken több mint 70 alkalmazottat foglalkoztató Frame by Frame a tartalomgyártástól a késztermékig (hangkeverés, VFX, tervezés, vágás, színkorrekció, befejezés és digitális szállítás) teljes csomagot kínál ügyfeleinek. Ennek következtében egységes színmegjelenítésre volt szükség. És nem csak a csapat munkatársai között, hanem az egyes projektek egyéb, több helyszínen működő szakosodott részlegei között is.

Az EIZO-t nemcsak a ColorEdge sorozatú monitorok elismert minősége miatt választották, hanem a kiegészítő szoftvermegoldások miatt is, amelyek lehetővé teszik a munkafolyamatok következetes és pontos kezelését.

Minden olyan munkaállomáshoz, amely nem kapcsolódik közvetlenül a színkezeléshez, például a 3D rendereléshez, és minden adminisztratív területhez, a Frame by Frame szintén EIZO monitorokat használ a FlexScan termékcsaládból. Így minden alkalmazott mindig maximális kényelemben és a legjobb megjelenítési minőségben dolgozhat.

frame_by_frame_-_Image_02.jpg

75 ColorEdge monitor van használatban, köztük 2 PROMINENCE monitor CG3146

Vladimir Vasiljevic, a római székhelyű vállalat műszaki vezetője elmagyarázza, hogyan használták az EIZO megoldásait a különböző csapatok és helyszínek közötti egységes színkezelési munkafolyamat létrehozására.

Hogyan könnyítette meg a munkáját az integrált érzékelő, és mennyi időt takarított meg vele?
Nagyszerű dolog, hogy minden új projekt előtt rendszeresen ellenőrizheti a kalibrációt. Mindez automatikusan, éjszaka, a kreatív munka megszakítása nélkül történik, anélkül, hogy ugyanazokat a műveleteket több mint 70-szer kellene manuálisan megismételni - ez nagyszerű! A belső érzékelő a ColorNavigator szoftverrel kombinálva garantálja a régebbi referencia-monitorok speciális, külső színmérő eszközökkel történő több órás kalibrálásával elért eredményekhez hasonló eredményeket.

A ColorNavigator 7 és a ColorNavigator Network mely funkcióit találta a leghasznosabbnak az Ön konkrét igényei szempontjából?
Először is, a monitorbeállítások replikálásának lehetősége, azaz egy monitor klónozása, hogy az összes többi monitor ugyanazokkal az értékekkel működjön, és ugyanazt a színmegjelenítést mutassa. Az első sorozatot be tudtam állítani és tesztelni a laboromban, hogy létrehozzak egy mesterprogramot, míg az összes többi egységhez csak a beállítási fájlt kellett betöltenem, hogy biztosítsam az azonos színmegjelenítést! A színtér egy gombnyomással történő testreszabása lehetővé tette számunkra, hogy bármilyen feladatot megoldjunk, a nagy streaming platformok számára készített televíziós sorozatokat Dolby Visionben, a mozikba szánt filmeket, a televíziós reklámokat vagy a weboldalakat. A ColorNavigator segítségével alkotóink mindig kiválaszthatják a megfelelő környezetet bármilyen munkához: sRGB, Rec709, DCI P3 vagy HDR PQ P3D65 előnézet egyetlen kattintással a monitoron. Lehet, hogy furcsa rövidítéseknek tűnnek, de minden VFX-művésznek, grafikusnak vagy szerkesztőnek pontos színekre és megbízható monitorokra van szüksége mindenféle projekthez.

A ColorNavigator Network lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy mindenki a helyes színtérben dolgozik-e, és ezt a kontrollfunkciót az egyes csapatok vezetői között szétosztani: ez a legjobb módja a kellemetlen meglepetések elkerülésének. Szolgáltatóként más vállalatokkal dolgozunk együtt, amelyek nem mindig rendelkeznek ugyanolyan figyelemmel és szakértelemmel a színterek terén, ezért fontos az egyeztetés, és a ColorNavigator Network lehetővé teszi számunkra, hogy az egész csapat számára egyéni vizualizációt állítsunk be, és azt minden egyes projekthez annak megfelelően variáljuk.

"L'amica geniale" filmes projekt

A "L'amica geniale" című projekt nagyszerű lehetőség volt a Frame by Frame számára, hogy megújítsa gyártási folyamatait és fejlessze a vállalatnál már meglévő eszközöket. Sok minden forgott kockán: egy olyan sorozat, amelyet Olaszország előtt már az USA-ban is sugároznak, 4K UHD formátumban és Dolby Vision HDR-ben.

A minőségre való összpontosítás rendkívül fontos volt, és a kalibrált monitorok használatának kiterjesztéséhez vezetett a teljes VFX részlegre, amely hagyományosan addig vonakodott a monitorok frissítésétől, hiszen hát más részlegek gondoskodtak a végső színről. Most úgy döntöttek, hogy a művészek rendelkezésére bocsátják a ColorEdge CG2730 (Utódmodell: CG2700S) és CG2420 monitorokat, amelyek ugyanazt a technológiát használják, mint a gradingben használt modellek, de kisebb képátlóval és kedvezőbb áron.

frame_by_frame_-_Image_03_1920.JPEG
frame_by_frame_-_Image_04_1920.JPEG

A forgatás és a vágás kivételével mindig EIZO CG sorozatú monitorokat használtunk, ahol a színhűség elengedhetetlen volt. Az online szerkesztéshez/megfelelőségi ellenőrzésekhez CS sorozatú monitorokat használtak.

Néhány éve, a 4K megjelenésével a képkockák színminősítése a ColorEdge PROMINENCE CG3145, a CG318-4K és a CG319X készülékekkel történik, amelyek rendkívül megbízható eszközöknek bizonyultak.

Az az előny, hogy a színkorrekció és a VFX különálló részlegekkel rendelkeznek, már a projektek előkészítése során lehetővé tette így a párbeszédet, és a hangsúlyt már a kompozitálás fázisában a színre és a minőségre helyezte át.

Színtér - referencia monitor EIZO ColorEdge CG3146
Az operatőr a rendező javaslatára "próbafelvételek" segítségével és a colorist színművésszel együtt határozta meg a "look-ot (megjelenést).

A gyártás által biztosított monitor, Rec709
A forgatáson, a sorozat felvételei alatt lehetséges volt élőben nézni és olyan felvételeket megtekinteni, ahol a "look" minden egyes felvételbe beépült, és a korrekciókat menet közben lehetett elvégezni és elmenteni.

Color grading stúdió: - Referenciamonitor CG3146
A colorist minden nap feltöltötte a felvételeket, a forgatás lookjával  a korrekcióval együtt, és szükség esetén tökéletesítette a jelenetet a vágáshoz.

Vágóterem: nagy formátumú TV, a gyártás által biztosított
A vágási fázisban a vágó és a rendező egy Rec709-re kalibrált előnézeti (preview) monitoron látja a képet, amely már nagyon közel áll a végeredményhez, és amelyet az operatőr és a colorist már jóváhagyott.

frame by frame kompatibilis - CS2740 vezérlő monitor
A vágás befejezése után az online vágó/jóváhagyó részleg az idővonalak alapján kivonja a felvételeket a VFX részleg számára, hogy létrehozza az úgynevezett "lemezeket", azaz a nagy felbontású, tömörítés nélküli, színkorrigálatlan, EXR formátumúkamerafájlokat, valamint a look fájlt és a CDL-eket (Colour Decision Lists) minden egyes felvételhez.

frame by frame - VFX osztály - Referencia monitorok CG2730 és CG2420
Az effektek létrehozásakor minden kompozitőrnek a képernyőn ott vannak a "lemezek" a CDL-ekkel és a rájuk alkalmazott "look”-val, így úgy láthatják a képet, mint ahogy az operatőr, a rendező és a színész látta. Azonban minden munkát közvetlenül a lemezeken végeznek, hogy eltávolítsanak tárgyakat, egy egész CGI-negyedet adjanak a díszlethez, vagy rekonstruálják a környező tájat. 
A jelenet felvételeihez annyi különböző elemet adnak hozzá, hogy a tökéletes összemosáshoz szükséges volt, hogy a képeket szinte végleges megjelenésükben lássuk, illetve a "színt" egy megbízható és minőségi monitoron hozzuk létre.

Megfelelőség - Control Monitor CS2740
Eközben a jóváhagyó részlegben a színtervek a kamerából származó nyers fájlok és a VFX-től visszaérkező fájlok kombinálásával álltak össze, hogy a végső színt lehetővé tegyék.

Color grading stúdió referencia monitor CG3146
A fájlok újbóli megnyitásával, és a "look" és a CDL fájlok alkalmazásával a look visszatért ahhoz a lookhoz, amelyet a rendezővel és az operatőrrel már megbeszéltek. Ebben a szakaszban a jeleneteket "újramegvilágítással" (re-lighting) kellett kiemelniük, mesterségesen árnyékokat és fénypontokat adva hozzá, elmosódást létrehozva és a drámaiságot növelve, vagy jelenetről jelenetre világosabbá téve a domináns színek korrigálásával, a kontraszt csökkentésével vagy növelésével, területek vagy egész képkockák sötétítésével vagy világosabbá tételével.

Véglegesítési terem - referencia monitor CG3145
Miután az egyes epizódok színezése befejeződött, az utolsó fázisban hanggal, grafikával és címekkel egészítették ki őket. A befejezés eredménye az fájlok átadása, amelyeket először belső minőségellenőrzésre, majd a végső jóváhagyásra az ügyfélnél ellenőriznek. A minőségellenőrzés ezen szakaszában úgy döntöttünk, hogy a ColorEdge PROMINENCE CG3145-öt használjuk, amelyet a Dolby jóváhagyott a Dolby Vision mastering kijelzőjeként.

Credits: "L'amica geniale" - Az én ragyogó barátnőm
Az HBO rai fiction sorozata Saverio Costanzótól, a Fandango, a The Apartment és a Wildside, mindkettő a Fremantle része, a Rai Fiction, az HBO Entertainment, a Mowe és az Umedia koprodukciójában.

VIDEO PROGETTI - Az EIZO professzionális videós partnere

A rendszerintegrátor, aki az egész projektet lehetővé tette, az olasz EIZO Professional Video Partner VIDEO PROGETTI.

A Video Progetti S.r.l. egy olasz vállalat, amely több mint 20 éve tevékenykedik a televíziós, filmes és távközlési professzionális berendezések forgalmazása és integrálása területén. A Video Progetti római és milánói irodáival állandó kapcsolatban áll az említett ágazatok főszereplőivel, és a legfejlettebb gyártási technológiákat kínálva ügyfeleinek részt vesz a műsorszolgáltatási ágazat fejlődésében.

Csak a rendszerintegrátor döntő közreműködésének köszönhetően sikerült a monitorokat telepíteni és integrálni az ügyfél munkafolyamataiba.