Díjnyertes és ultraprecíz

Integrált érzékelő technológia az EIZO-tól

EIZO_ColorEdge_Fotografin_Sideshot_DSF1609_V1_sRGB_3000x2000.jpg

Egy ColorEdge-monitortól nem várhat el kevesebbet, mint abszolút pontosságot és megbízhatóságot. Természetesen a teljes élettartam alatt. Annak érdekében, hogy ezt az igényt hosszú távon a lehető legkisebb erőfeszítéssel lehessen kielégíteni, a ColorEdge CG sorozat monitorai beépített érzékelővel rendelkeznek a rendszeres újrakalibráláshoz.

Maximális pontosság minimális erőfeszítéssel

Bármilyen tökéletesen kalibrálták is a monitort a gyárban - rendszeres időközönként újra kell kalibrálni. Ezt egyrészt a panel elkerülhetetlen öregedési folyamatainak korrigálása, másrészt az alkalmazásnak és a munkahelyi fényviszonyoknak megfelelő egyedi céltárgyak kalibrálása érdekében kell elvégezni.

Sensortechnologie_M01_calibration_cycle_EN.jpg

Erre a célra általában egy külső rögzítési érzékelőt használnak. Ez a folyamat mindig extra erőfeszítéssel jár. A felhasználónak emlékeznie kell az újrakalibrálásra, és időt kell szánnia arra, hogy megszakítsa a tényleges munkáját, és elvégezze a kalibrálási folyamatot. A beépített kalibrációs érzékelővel ez a folyamat automatizálható és áthelyezhető olyan időpontra, amikor a monitor nincs használatban.

A CG sorozatú ColorEdge monitorok esetében tehát gondoskodhat arról, hogy a monitor időnként (például éjszaka) újra kalibrálja magát, amikor éppen nem használja. Ez azt jelenti, hogy mindig biztos lehet benne, hogy egy állandóan pontos monitorral dolgozik.

A beépített kalibrációs érzékelőkkel rendelkező CG sorozatú monitorok előnyei még nagyobbak a számos monitorral rendelkező vállalatoknál: A ColorNavigator szoftverrel és a ColorNavigator Network felhőmegoldással kombinálva az EIZO teljes színkezelési megoldást kínál, amely lehetővé teszi a teljes minőségbiztosítás megvalósítását, beleértve a rendszeres újrakalibrálást, a kalibrációs célpontok elosztását és számos monitorfunkció központi és telephelyek közötti vezérlését.

ColorEdge_CG2700X_cn7_en_grau.png

Az újrakalibrálás automatizálása a maximális kényelem érdekében

Még ha egy ColorEdge-monitort tökéletesen beállított és kalibrált állapotban szállítanak is, rendszeres újrakalibrálásra van szükség. A beépített kalibrációs érzékelő használható az újrakalibrálás automatizálására. Felhasználóként ezt a szükséges műveletet olyan időpontokra ütemezheti, amikor a monitor nincs használatban. A monitor menü vagy a ColorNavigator segítségével meghatározható, hogy a monitornak mikor kell kalibrálnia magát. Ez történhet fix időközönként vagy a használat idejétől függően. Természetesen ez a kalibrálás nem szakítja meg a felhasználó munkáját, hanem csak akkor történik meg, amikor a monitor legközelebb alvó üzemmódba kerül.

Nagy érzékenységű beépített kalibrációs érzékelő

A beépített érzékelőt észrevétlenül és porvédetten a monitor szélébe integrálták. A DUE technológiának köszönhetően a homogén képmegjelenítés garantált, ami azt jelenti, hogy nem számít, hogy a mérőérzékelő hol helyezkedik el a monitoron. Minden beépített érzékelőt gyárilag kalibrálnak és pontosan beállítanak egy nagy pontosságú referencia-spektrofotométerrel. A nagy pontosságú mechanika biztosítja, hogy a monitor teljes élettartama alatt csak rendkívül kis távolság van a mérőérzékelő és a monitorpanel között, így a környezeti fény nem befolyásolja a mérést.

CG279X_calibration_animation_1_3000x2000.gif

Minden EIZO ColorEdge készüléket gyárilag pontosan kalibrálnak és a megfelelő értékekre állítanak be. Erre a célra egy nagy érzékenységű professzionális spektrofotométert használnak. Többek között a vörös, zöld és kék alapszínek gammaértékei a 0-tól 255-ig terjedő fényerősségi szinteken mérésre és tökéletes beállításra kerülnek. Ennek eredményeképpen a monitor 16 vagy 24 bites LUT (Look-Up-Table) által kínált több milliárd lehetőség közül mindig a tökéletes kombináció kerül kiválasztásra, így minden alkalommal tökéletes színátmenetek érhetőek el. A monitor tehát tökéletesen gyárilag kalibrálva kerül átadásra. Ez az oka annak is, hogy az EIZO újrakalibrálás olyan gyors. Mivel az újrakalibrálás során csak a panel öregedési folyamatát kell nyomon követni, elegendő bizonyos támaszpontokat ellenőrizni, és szükség esetén figyelembe venni azok változásait. Így nincs szükség számtalan színfolt időigényes mérésére.

Az LCD-monitorok gyakran egyenlőtlen fényerőeloszlással és a monitor felületén nem egyenletes színtisztasággal rendelkeznek. Ezeket az egyedi pontatlanságokat el kell távolítani egy grafikus monitorról. Ehhez az EIZO gyárilag minden egyes panelt számos mérési ponton megmér, és szabadalmaztatott DUE-technológiájával (Digital Unifomity Equalizer) korrigálja a szín- és fényerő-eltéréseket. Csak ez az összetett eljárás teszi lehetővé az integrált érzékelő használatát. Mert csak akkor van értelme a szélén végzett mérésnek az egész monitorra nézve is, ha a szín- és fényerőértékek a szélén pontosan megfelelnek a kijelzőfelület többi részén mért értékeknek.

Korreláció külső érzékelőkkel

Sok utómunka, VFX és televíziós stúdió egy adott spektrofotométert határoz meg belső színkezelésük mesterérzékelőjeként. Annak érdekében, hogy ne kelljen nélkülözni a beépített érzékelő előnyeit, lehetőség van a beépített érzékelőt egy külső mesterérzékelővel korrelálni. Ily módon a beépített érzékelő átveszi a főérzékelő mérési jellemzőit, és így megőrzi annak sajátos tulajdonságait. Így a beépített érzékelővel nem rendelkező monitorok esetében is garantált a következetes munkafolyamat.

Sensortechnologie_M02_correlation_01.jpg
Sensortechnologie_M02_correlation_02.jpg

Integrált érzékelő még a CG3146 HDR referencia monitorral is

A HDR-tartalom egyre népszerűbb a filmiparban. Az akár 1.000.000:1 szélsőséges kontrasztok és az akár 1.000 cd/m² fényerőértékek nagy kihívást jelentenek nemcsak a panel-technológia, hanem a mérőérzékelő technológia számára is. Mindazonáltal az EIZO-nak sikerült olyan integrált kalibrációs érzékelőt kifejlesztenie a ColorEdge PROMINENCE CG3146 készülékhez, amely megfelel a HDR-alkalmazások követelményeinek.

Sensortechnologie_ColorEdge_PROMINENCE_CG3146_2_3000x2000.jpg
ColorEdge PROMINENCE CG3146

Központi minőségellenőrzés és a kalibrációs céltárgyak elosztása

Míg a beépített kalibrációs érzékelő már önmagában is nagymértékű kényelemnövekedést jelent az egyes felhasználók számára, és ezzel együtt időmegtakarítást is, úgy ez az időmegtakarítás a nagy felhasználási forgatókönyvek esetén még inkább megsokszorozódik. A nagy stúdiókban, ügynökségeknél vagy kiadóknál az emberek gyakran dolgoznak közös projekteken több helyszínen vagy akár országon keresztül. Ez gyorsan összehozza a számos munkaállomást, amelyeken ugyanazoknak a fájloknak természetesen ugyanúgy kell kinézniük. Ennek érdekében minden monitort azonos kalibrációs célértékekre kell beállítani, és rendszeresen újra kell kalibrálni. A hibalehetőség nagy, a kalibrálási és karbantartási ráfordítások pedig óriásiak. A számos hibaforrás kiküszöbölése és a karbantartási ráfordítások drasztikus csökkentése érdekében az EIZO egy hatékony átfogó színkezelési megoldást kínál: a beépített kalibrációs érzékelővel ellátott monitorok, a ColorNavigator kalibrációs szoftver és a ColorNavigator Network felhőmegoldás kombinációja lehetővé teszi a következetes színkezelt munkafolyamat központi felügyeletét, kezelését és karbantartását akár kontinenseken átívelően is.

A ColorNavigator Network segítségével egyetlen rendszergazda központosított minőségellenőrzést biztosíthat a hálózaton lévő összes, beépített kalibrációs érzékelővel rendelkező ColorEdge CG monitor számára. A rendszergazda beállíthatja a színmódokat, ütemezheti az automatikus önkalibrációt, engedélyezheti a kulcszárakat, regisztrálhatja vagy módosíthatja az eszközkezelési beállításokat, valamint importálhatja és exportálhatja a monitorbeállításokat minden egyes monitorhoz. A több gyártási lépést tartalmazó nagy projektek, például játékok vagy játékfilmek esetében ez biztosítja, hogy minden érintett a megfelelő színszabványokat használja, és a rendszergazdák akár egyedi beállításokat is rendelhetnek bizonyos projektekhez vagy munkákhoz. A beépített érzékelő kiküszöböli, hogy a személyzetnek minden egyes monitort meg kelljen látogatnia és újrakalibrálnia. Ez automatikusan történik. Ezenkívül az EIZO az adatcseréhez szükséges szervert egy biztonságos felhőben helyezi el, így a felhasználó számára nem jelent további beruházásokat vagy folyamatos költségeket a szerver biztosítása.

SCI-Tech díj

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tudományos és műszaki díjjal tüntette ki az EIZO-t a beépített kalibrációs érzékelőkkel ellátott CG sorozatú ColorEdge monitorok kifejlesztéséért. A zsűri indoklása: "Az EIZO automatikusan kalibráló SDR monitorai növelik a művészek bizalmát a képreprodukció pontosságában a vállalat egész területén, és csökkentik a kreatív folyamatok és a gyártási munkafolyamatok megzavarását. Számos nagy filmanimációs és effektstúdió számára nélkülözhetetlenné váltak."

Sensortechnologie_Academy_Award_2.jpg
Group photo of award recipients at the 95th Sci-Tech Awards.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences invited 2021 award recipients to join the 95th Sci-Tech Awards ceremony which took place on February 24, 2023. Masato Nakashima (Senior Product Manager EIZO Corporation) attended representing all of EIZO's award recipients. Photo courtesy of AMPAS.

Termékajánlások integrált érzékelő technológiával

Referenciák

frame_by_frame_-_Header.jpg

Rendkívül megbízható eszközök

Az olasz filmgyártó cég 75 ColorEdge monitort használ, köztük két PROMINENCE CG3146-ot.

Tudjon meg többet
Radomir_Jakubowski_-_Header.jpg

Fotóművészet a monitoron

Radomir Jakubowski fotós természetfotókat szerkeszt az EIZO ColorEdge CG2700X készülékén - így biztosítva, hogy a kép színei, élessége és fényereje megfelelő legyen.

Tudjon meg többet
Pascal-Vandecasteele-stage.jpg

Építészeti fotózás és egyéb

A ColorEdge CG319X Pascal Vandecasteele építészeti és portréfotós megbízható társa. A fotós a termékfotózás során is számíthat a monitor ragyogó színvisszaadására.

Tudjon meg többet
Portrait.jpg

Soha nem látott fotók a Föld mélyének titkairól

Ulla Lohmann 18 évesen megnyerte a "Jugend forscht" versenyt, és a nyereményből világkörüli útra indult, amelyen úgy tűnik, még ma, 40 évesen is részt vesz.

Tudjon meg többet

Kérdése van?

Mi és meghatalmazott partnereink szívesen segítünk Önnek a környezetéhez megfelelő modell kiválasztásában.

Lépjen kapcsolatba velünk
H07_Kontakt.jpg