COLOREDGE AMBASSADOR PASCAL VANDECASTEELE

Építészeti fotózás és egyéb

Modern építészet

Pascal Vandecasteele vizuális mesemondóként jellemzi magát. Munkáinak témái éppoly változatosak, mint a vizuális kifejezési formák. Alkotói munkájának jelenleg a fényképezés teszi ki a fő részét, de egyre inkább kiegészül mozgóképekkel, drónfelvételekkel, panorámaképekkel vagy 360°-os felvételekkel. Vandecasteele emellett szívesen adja át tudását, akár számos workshopján, akár tanácsadóként olyan vállalatoknak, amelyek például saját belső stúdiót szeretnének létrehozni.

A művész a kamera mögött

Portré Pascal Vandecasteele

A belga Pascal Vandecasteele életében sok munkahelye volt már. Sokáig a ruhaiparban dolgozott. De volt már étterme is. A fotózás sokáig csak hobbi volt, amely fokozatosan egyre nagyobb teret hódított, és végül néhány hónapon belül a fő foglalkozásává vált. Ma a Vandecasteele Antwerpenben rendelkezik stúdióval, és az egész Benelux-régióban tevékenykedik. "Rendkívül kíváncsi vagyok, szeretek tanulni, és őrülten gyorsan unatkozom" - magyarázza Vandecasteele. Éppen ezért Vandecasteele, aki autodidakta módon fotózik, nem állapodott meg egyetlen fotótéma mellett, hanem a legkülönbözőbb területeket fedte le.

 

Egy modell portréja csillámokkal és gyöngyökkel az arcán.
Egy macska alsó nézete.

Vandecasteele munkásságának egyik pillére az építészeti fotózás. Gyakran kíséri a nagy építkezéseket az alapkőletételtől a befejezésig. A másik pillér a portréfotózás. Vandecasteele például számos menedzsert állított már lencsevégre. "Egyre több vezető ismeri fel, hogy a saját személyének vizuális kommunikációs stratégiája a professzionális megjelenés része. Ez egy izgalmas terület" - mondja Vandecasteele. Munkásságának további fókuszpontjai az olyan témák, mint az enteriőr- és rendezvényfotózás.

A szolgáltatás, a minőség és a perfekcionizmus mint védjegy

"Az ügyfelek egyre több szolgáltatást szeretnének egyetlen forrásból. Így a fotózás mellett jön a filmezés is" - magyarázza Vandecasteele, hogyan változott a munkája az elmúlt években. A világjárványban pedig egyre több vállalat építi ki saját házon belüli megoldásait, hogy saját maga hozzon létre tartalmakat, vagy hogy professzionálisan tudjon digitálisan kommunikálni. Vandecasteele itt is tanácsadóként támogatja ügyfeleit. Amennyire a világjárványhelyzet engedi, Vandecasteele szívesen adja át tudását személyesen, a fényképészeti témák széles skálájáról szóló workshopokon.

Vandecasteele beszélget a workshop résztvevőivel.

Vandecasteele beszélget a workshop résztvevőivel.

Vandecasteele az abszolút minőséget tekinti munkájának védjegyének: "Számomra a minőség több dimenzióban is kifejezheti magát. Ez magában foglalja a megbízások szakszerű előkészítését és végrehajtását, valamint a kreativitást a kivitelezésben és mindenekelőtt a technikai tökéletességet." Számára a technikai tökéletesség mindenekelőtt a színek témáját is magában foglalja. Ez a téma különösen jól látható a bőrtónusok esetében. Egyrészt minden nézőnek van saját "referenciadarab"-ja. Másrészt sok monitor küzd a bőrtónusok pontos reprodukálásával. És ha valaki termékfotózással foglalkozik, mint Vandecasteele, az ügyfelek elvárják, hogy a lehető legpontosabb képet kapják a termékeikről. Ez szintén nem lehetséges következetes színkezelt munkafolyamat nélkül.

Vandecasteele a végtermék felől közelíti meg a színkezelés témáját. Ez azt jelenti, hogy pontosan megkérdezi, mire fogják használni a készítendő képeket. Tehát, hogy csak a közösségi médiában fogják-e használni őket, vagy nyomtatásra is kerülnek. Ez utóbbi esetben konzultál a nyomdával, beszerzi a megfelelő ICC-profilokat, és pontosan előkészíti a képeket a következő gyártási folyamatra. Így elkerüli a bosszantó korrekciós hurkokat és a frusztrált ügyfeleket. A képfeldolgozási munkafolyamatának központi eleme az EIZO ColorEdge CG319X, amelyet általában magával visz a forgatásokra.

A legjobb színvisszaadás a ColorEdge CG319X készülékkel.

A legjobb színvisszaadás a ColorEdge CG319X készülékkel.

EIZO ColorEdge CG319X a forgatáson

Mobil fotóstúdió
Mobil fotóstúdió

"Egy EIZO ColorEdge biztosítja, hogy száz százalékig megbízhatok abban, amit a monitoron látok" - tudja Vandecasteele, majd így folytatja: "Teljesen pontos képet kapok a fájlomról. Ez az, ami számít." Ami azonban olyan nyilvánvalónak hangzik, az minden más, mint az. A workshop résztvevői közül néhányan azt várják, hogy a kalibrált EIZO ColorEdge-en különösen látványosan nézzenek ki a képek. De nem ez a cél. A cél az, hogy a képek a lehető legpontosabban megfeleljenek a fájlnak, és minden részletet, legyen az bármilyen kicsi, a fénypontokban és árnyékokban is megjelenítsenek. "A MacBookomon a képek mindig látványosabbak. Még akkor is, ha az akta ezt egyáltalán nem adja meg" - panaszkodik Vandecasteele. A fényes laptop képernyőjén, mondja, a képek rendkívül színesek és kontrasztosak. Ez szemre tetszetős, de ha a tényleges fájl egyáltalán nem így néz ki, akkor kreatívként nem erre van szükséged. "Az első EIZO-m valóságos reveláció volt" - emlékszik vissza lelkesen Vandecasteele. "Hirtelen olyan részleteket és árnyalatokat láttam, különösen az árnyékokban, amelyeket a fényes Apple-kijelzőmön nem láttam. Végre tényleg ki tudtam dolgozni és tökéletesen ki tudtam nyomtatni a képzőművészeti nyomatokat a monitoron." A ColorEdge CG319X másik funkciója, amelyet Vandecasteele nagyon értékel, a beépített kalibrációs érzékelő.

Vandecasteele egy monitor előtt.

"Be tudom programozni a monitort, hogy rendszeresen kalibrálja magát. Így mindig biztos lehetek abban, hogy amit a monitoron látok, az valóban a memóriakártyámon vagy a merevlemezen van, akár a stúdióban, akár útközben, akár a képek szerkesztése közben készítek tethered felvételeket. Ez nagyon kellemes biztonságérzetet és megnyugvást ad."

Pascal Vandecasteele