ColorEdge referencia

Fotóművészet a monitoron

Radomir Jakubowski természetfotós az EIZO ColorEdge CG2700X készülékét használja képfeldolgozásra.

Radomir_Jakubowski_-_Header_high_quality.jpg

Radomir Jakubowski Németország egyik legismertebb és legsikeresebb természetfotósa a fotópályázatokon. Most újabb sikert pipált ki a bakancslistáján: egyik képe jelenleg a londoni Természettudományi Múzeumban lóg. Ebben az interjúban tippeket ad arról, hogyan lehet sikeresnek lenni a versenyeken, hogyan készítsünk jó állatfotókat, és elárulja, milyen monitort használ képei szerkesztéséhez.

Radomir, számos pályázaton veszel részt. Miért csinálod ezt?
Régebben sok ambíció volt benne. Manapság már nem annyira fontos számomra a siker. De a pályázatoknak jó marketing hatása van. És ez fontos, ha főállású természetfotós vagy.

A nemzetközi pályázatoknak már számtalan éve állandó szereplője vagy. Van valami tipped, hogyan lehetsz sikeres ezeken?
Először is, kellő távolságot kell kialakítanod a képeidhez. Általában senki sem tudja, hogy mennyi mindenen kellett keresztülmenned a képért. Senki sem ismeri a körülményeket, és ezért senki sem tudja figyelembe venni azokat. A versenyeken nem számítanak azok a dolgok, amelyek gyakran különlegessé teszik a képeket a fotós számára. A képnek önmagában és kontextus nélkül kell működnie. El kell engedned néhány kedvenc képedet. Aztán az is fontos, hogy a zsűri hogyan ítéli meg a díjakat. Ha ez egy online zsűri, ahol mindenki saját magának ítélkezik, akkor a mainstreamebb képeknek nagyobb esélyük van. Egy olyan kép, amely minden zsűritagtól elfogadhatóan jó értékelést kap, nagyobb eséllyel indul, mint egy olyan kép, amely néhány zsűritagtól rendkívül magas, másoktól pedig nagyon alacsony értékelést kap. Ha azonban van egy zsűri, amely párbeszédet folytat, vitatkozik és néha veszekedik is, akkor a szokatlanabb, polarizálóbb képeknek is van esélyük, mert diskurzusra kerül sor.

A Wildlife Photographer of the Year (röviden WPY) egy olyan verseny, ami eddig hiányzott a pályázatodból. Ez most megváltozott.
Igen, ennek nagyon örültem. Nem nyertem kategóriát, de a verseny egyébként is másképp működik: kategóriánként egy nyertes kép van, és néhány kép, amely "Highly Commended" (a zsűri ajánlása, a szerk.). Közel 50.000 beküldött fotó mellett ez nagy siker. És persze nagyszerű, hogy a londoni Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon is szerepelnek.

A győztes képed egy meglehetősen nyugodt erdei jelenetet ábrázol. Hogyan készült a kép?
A kép a "Növények és gombák" kategóriában nyert díjat, és egy toszkán tengerparti fenyőerdőt ábrázol. A tenger közelsége az oka annak a különleges fényhangulatnak is, amely a képet olyan különlegessé teszi. A hátteret hűvös fényhangulat jellemzi, míg az előteret meleg fény árasztja el. Különösen örülök a díjnak, mert a képi nyelvezetem meglehetősen szokatlan ehhez a pályázathoz képest.

Radomir_Jakubowski_-_Gewinnerbild.jpg
Nyertes kép

Jakubowski ezzel a fotóval bekerült a nemzetközi Wildlife Photographer of the Year (Az év természetfotósa) versenybe. Egy toszkánai erdőt ábrázol.

Hogyan jöttél rá erre, és hogyan jellemeznéd a stílusodat?
A WPY-nál a dokumentarista fotóknak van a legnagyobb esélyük a sikerre. Az én képeim inkább túl absztraktak, túl művészi jellegűek. A stílusom? Nem is olyan könnyű elmondani magamról. Azt hiszem, a képeimet a különleges fény jellemzi. Szeretem a háttérvilágítást is. Gyakran pozicionálom magam alacsony szögből, és hosszú gyújtótávolsággal és nyitott rekesznyílással dolgozom.

A toszkánai kép most szinte a szokásos hatósugarad szélét jelöli. Hogyan lehetsz sikeres természetfotósként, ha főként Németországban és a szomszédos országokban dolgozol? Nem hiányzik belőle az "egzotikum"?
Épp ellenkezőleg. Régebben sokkal többet utaztam nemzetközileg. De minél tovább dolgozom természetfotósként, annál kisebb lesz a hatósugaram. Ha az ember stratégiailag és szakmai színvonalon közelíti meg a projektjeit és témáit, egyszerűen gyakran kell visszatérnie, hogy kiemelkedő eredményeket érjen el. Az egzotikum mindig a szemlélő szemében van. Az afrikai fotósok számára egy hóbagoly egzotikus, nekünk Közép-Európában egy kenguru. Ettől el kell távolodni. A világjárvány idején a regionális fókuszom igazi szerencse volt. Az utazási korlátozások ellenére valahogy folytatni tudtam a munkát. Akkoriban a véletlen is a segítségemre sietett: a "Naturfotografie vor der eigenen Haustür" (azaz "Természetfotózás a saját küszöböd előtt") című könyvem 2020. februárjában jelent meg, nem sokkal az első zárlat előtt. Ez történetesen a megfelelő téma volt a megfelelő időben. De még most is, hogy minden utazási korlátozást feloldottak, még mindig úgy gondolom, hogy nem kell a világ másik végére utazni ahhoz, hogy lenyűgöző természetfotókat készítsünk.

Véleményed szerint mi a siker titka a lenyűgöző állatfotókhoz?
Közelség! Közelség és tudás. A jó képek elkészítéséhez elég közel kell kerülni az állatokhoz. Ehhez pedig tudnod kell, hogyan és hol találod meg az állatokat, hogyan viselkednek. És persze, mint mindig a fotózásban, szükséged van a különleges fényre.

Radomir_Jakubowski_-_Making_of_Image_02.jpg
Az ember a kamera mögött

Bár a fotótechnika egyre könnyebbé válik, Radomir Jakubowski gyakran utazik nehéz teherrel - a fényképezőgépen kívül az alapfelszereléséhez természetesen hosszú teleobjektíves fókusztávolságú objektívek, állvány és hátizsák is tartozik.

Beszéljünk a felszerelésedről: Mi könnyítette meg a munkádat az elmúlt években?
Kétségtelenül: a kameratechnika! Ez az elmúlt néhány évben újabb hatalmas ugrást tett. A jelenlegi tükör nélküli fényképezőgépek, mint például az én Canon EOS R5-öm, és a modern objektívek drámaian csökkentették a selejtet. Az állatszem-autofókusz például ma már olyan képeket tesz lehetővé, amelyek néhány évvel ezelőtt még csak óriási selejtezéssel voltak lehetségesek. És a súly is óriási különbséget jelent, különösen a hosszú gyújtótávolságok esetében. A természetfotózás még mindig gyakran az anyagok csatája. Ezért nagyon jólesik, ha néhány kilóval kevesebbet kell felcipelni a hegyekbe. A fő ok azonban az, hogy az olyan objektívek, mint a három kilogrammnál is kisebb súlyú Canon RF 2,8/400, most már gond nélkül használhatók kézben. A villámgyors autofókusz, a kis súly és az objektívbe és/vagy a fényképezőgépekbe beépített stabilizátorok kombinációja azt jelenti, hogy ma már olyan zársebességgel is készíthetünk éles, elmosódásmentes képeket, amelyek néhány évvel ezelőtt még teljesen elképzelhetetlennek számítottak. Én személy szerint az elektronikus keresőt is imádom. Makrófelvételek készítésekor nagyszerű, hogy a keresőn keresztül nézve a képet a felvétel elkészítése előtt rá tudunk zoomolni a képre.

Radomir_Jakubowski_-_Image_01.jpg
Bajor barnamedve (C):

Jakubowski a Bajor-erdő Nemzeti Parkban fotózta ezt az impozáns állatot. A kép 400 mm-es gyújtótávolsággal készült. "Ez nagyon lapos szöget és olyan perspektívát biztosít, amely szinte a földhöz közelinek tűnik" - magyarázza a fotós.

Az anyagi csata nem ér véget a felvételekkel. Hiszen a zsákmányt is meg kell nézni és szerkeszteni kell. Milyen szerepet játszik a hardver az Ön képfeldolgozásában?
Időről időre lecserélem a számítógépem hardverét. Néha Windowst használok, néha Apple-t. Alapvetően mindkét rendszer azt teszi, amit kell, és a különbségek kicsik. A monitoraim a digitális sötétkamrám központi elemei. A monitorok teszik lehetővé, hogy lássam a képeimet. És száz százalékig meg kell tudnom bízni abban, hogy a monitoron a képfájl pontosan jelenik meg. Néhány hónapja erre a ColorEdge CG2700X-et az EIZO-tól használom.

Az EIZO ColorEdge nagykövete vagy 2015 óta, ennyi átláthatóság kell.
Igen, így van. Én voltam az egyik első nagykövet, és még ma is büszke vagyok rá, hogy az lehetek. Ugyanakkor már 18 éve vagyok EIZO felhasználó. Mindig igyekszem a munkámhoz a legjobb, legmegfelelőbb eszközt használni. És itt óhatatlanul az EIZO-nál kötök ki.

Radomir_Jakubowski_-_Image_02.jpg

Radomir Jakubowski fotós itt talált egy kőszáli kecskét, amely egyenesen feléje jött - az eredmény egy csodálatos állatportré lett.

Radomir_Jakubowski_-_Image_03.jpg

Az utómunka különösen fontos az ilyen felvételeknél. Jakubowski a képet az EIZO monitoron ellenőrzi.

Mitől lesz szerinted jó egy monitor a fotósok számára?
Ahogy mondtam: először is a pontosság. Egyszerűen csak arra kell hagyatkoznom, hogy a monitor abszolút pontos képet mutasson a képfájlról. Ez talán banálisan hangzik, de abszolút nem magától értetődő. Véleményem szerint a monitornak homogén megjelenítéssel kell rendelkeznie. És ahhoz, hogy a fényképezőgépeim színterét hasznosítani tudjam, a monitornak képesnek kell lennie nagy színterek, például az AdobeRGB megjelenítésére is. A monitor nem találhat ki olyan képhibákat, amelyek nem is szerepelnek a fájlban. Ez gyakran előfordul, amikor szoftveres kalibrációt végez az ember. A monitor pontosabbá válik, de fennáll a képhibák kockázata. Ezért a fotósoknak szánt monitoroknak hardveresen kalibrálhatónak kell lenniük.

Miért döntöttél végül az EIZO ColorEdge CG2700X mellett?
A CG2700X egyesíti korábbi monitoraim összes előnyét. Eddig a ColorEdge CG248-4K-t és a CS2740-t használtam. Az egyik egy 24 hüvelykes CG monitor, tehát a csúcskategóriás sorozatba tartozik, és beépített kalibrációs érzékelővel rendelkezik. Egy olyan funkció, amit én nagyon értékelek. A CS2740 egy 27 hüvelykes monitor a CS sorozatból. Elsősorban azért vettem meg, hogy a helyszínen pontos képmegjelenítést biztosítsak magamnak és a workshopjaim résztvevőinek. A CG2700X egyesíti mindkét modell legjobb tulajdonságait: 27 hüvelykes méret, 4K felbontás és a beépített kalibrációs érzékelő. Aztán a CG2700X csatlakozói is nagyon praktikusak: egyszerűen egy USB-C kábellel csatlakoztatom a MacBook Pro gépem a monitorhoz, és minden funkció csatlakozik. A MacBookom akár 94 wattal is tölthető, használhatom az USB hubot, és a monitor még LAN-kapcsolattal is rendelkezik, amivel a MacBookom már nem rendelkezik. Ez teszi az egészet igazán szuperpraktikussá munka közben.

Úgy tűnik, még egy ideig hű maradsz az EIZO-hoz?
Szeretnék, mert véleményem szerint az EIZO monitorok még mindig a legjobbak a piacon.

Making of

Radomir Jakubowskiról

Radomir_Jakubowski_-_Making_of_Image_Quote.jpg

Radomir Jakubowski természetfotós már gyermekkorában felfedezte a növény- és állatvilág iránti szenvedélyét. Ma már sikeres szerző, műhelyvezető és természetesen fotós. Képei számtalan nemzetközi pályázaton nyertek díjakat. Emellett rendszeresen publikál cikkeket szaklapokban, és tagja a GDT (Természetfotós Társaság) elnökségének.

Website | Instagram