ColorEdge Referencia: Tanja Brandt

Bagoly, Farkas és társaik

Tanja Brandt állatfotós nemcsak erőteljes állatfotóival inspirál, hanem az elmúlt években a közösségi médiában is széles körben elterjedt jelenséggé vált. A CG2700X és CS2740 4K ColorEdge monitorokkal kapcsolatos tapasztalatait itt osztja meg.

Tanja_Brandt_stage2.jpg

Ha megkérdezzük Tanja Brandtot, hogy mivel foglalkozik, a válasz: "Én csak én vagyok". Brandt karrierváltása után került a fotózáshoz, már sok mindent csinált az életében. Fotós karrierje előtt például fuvarozási vállalkozása volt. Egy agyvérzés után úgy döntött, hogy hobbijából szakmát csinál. Ma leginkább az állatfotóiról ismert, különösen a baglyokról és a kutyákról. Sok esetben ezek Brandt saját állatai.

A Malinois és a Farkaskutya mozgást biztosít

Tanja Brandtnak szinte mindig is voltak kutyái. Szerelme a Malinois vagyis a belga juhászkutya. A barátságos kan kutya, Ingo már tíz éve folyton mellette van. És már majdnem két éve, hogy Dio, a fiatal Csehszlovák Farkaskutya, is lázban tartja Tanját és kutyáját, Ingót. Dio nem csak megtévesztően hasonlít a farkasra, a fajtája jelleme is nagyon hasonlít vadon élő őseihez. "Egy négy lábon járó rombológolyó, aki ma már kivállóan kiképzett, csak éppen a mérete miatt eléggé indulatos" - jellemzi Brandt "a szürkét". 

Malinois Ingo

Malinois Ingo

Farkaskutya Dio

Farkaskutya Dio

Álom a saját baglyokról

Hogy megvalósíthassa álmát a saját baglyok tartásáról, Brandt vadász- és sólyomtenyésztői engedélyt szerzett, hiszen Németországban ez így a törvény. Azóta elképzelhetetlenné vált számára a mindennapjait baglyok nélkül elképzelni. Ám két nagytestű és rendkívül mozgékony kutya, vajon hogyan jön ki a kényes baglyokkal - különösen, ha saját maga neveli őket?

Brandt számos követője az Instagramon könnyedén választ tud adni erre a kérdésre: elképesztően jól! Ott ugyanis első kézből láthatták, hogyan segített Ingo és Dio Brandt szőrös játszótársként kézzel felnevelni Bruni (valójában Bruhnhilde) uhut. Bruni párja, a szibériai uhu Klaus-Bärbel szintén szoros kapcsolatot ápol Ingóval már fióka kora óta. A madárházban élnek még a gyöngybaglyok Lusi (hím) és Carola (nőstény), valamint Rüdiger és Lutz, az Uráli baglyok.

A közösségi háló legnagyobb sztárjai azonban a krónikusan rosszkedvű Gandalf és haverja, Gerd (két pamatos füleskuvik); a félelmet nem ismerő kis bagolynőstény Albi, akit Brandt apró fiókaként inkább holtan, mint élve talált és kézzel ápolta, valamint félénk társa, Siggi. Az egyetlen nem-bagoly-féle madár Brandt állományában a Harris-ölyv, Phoenix.

 

Ural Bagoly Rüdiger

Uráli bagoly Rüdiger

Fehérarcú bagoly Gandalf

Pamatos füleskuvik Gandalf

Kis bagoly Albi

Kis kuvik Albi

Uhu Lady Bruni

Uhu nőstény Bruni

Hirtelen a közösségi média sztárja

De Brandt nem csak a könyveiben vagy naptáraiban szereplő képeivel inspirál. Közel 400.000 követővel az Instagramon és több mint 220.000 rajongóval a különböző Facebook-profiljain, Tanja Brandt ma már az egyik legnagyobb elérésű fotós a német közösségi hálón. Amikor megkérdezik tőle, hogy milyen közösségi média stratégiával érte el ezt az elérést, Brandt értetlenül rázza a fejét: "Fogalmam sincs erről, egyszerűen csak csinálom". Nem kérdés, a cuki állatok önmagukban is jó előfeltételei a sikeres "tartalomgyártásnak". De ha az ember jó fotós is, az természetesen szintén előnyt jelent. Az viszont inkább árthat a karriernek, ha Brandthoz hasonlóan a legtöbb tévés szereplésre szóló felkérést visszautasítod. Az oka: egyszerűen túlságosan lámpalázas a kamera előtt. Szerencsére ez nem vonatkozik a saját okostelefonjára. És itt jön egy másik sikertényező: Tanja Brandt kiváló mesélő. Ez nem csak a könyvei írásakor válik előnyére, de különösen az Instagram és a Facebook Story funkciójában nélkülözhetetlen.

Új otthon a Hochsauerlandban

A gyakorlatban a baglyokkal való együttélés nem is olyan egyszerű. Brandt mindig is nehezen talált megfelelő ingatlant, ahol együtt élhetett volna a baglyokkal. Néhány hónappal ezelőtt talált egy volt falusi pékséget a német észak-rajna-vesztfáliai Hochsauerlandban partnerével, Christian Borchart-val, egy doktorált gépészmérnökkel, aki állítólag "nem szereti a kutyákat", ahogy Brandt kacsintva mondja. Ezt a helységet most fokozatosan ketten alakítják át új otthonukká. 


Itt van elég helyük a madáretetőnek, és a szomszédaik is toleránsak. Hogy mindig tudják, hogy a madaraik jól vannak-e, Brandt megfigyelő kamerákat szerelt a madárketrecek köré. Otthonuk Hoppecke falu központjában, a templom közelében található. Brandt azonban hamar rájött, hogy a telkét egy mosómedve bandával, számos macskával, menyéttel és különböző rókákkal osztja meg - különösen éjszaka. Ez utóbbiak nagy veszélyt jelentenek, legalábbis a kisebb baglyokra, és szükségessé tették a madárketrecek azonnali megerősítését. 


Brandtot azonnal magával ragadta a birtokán folyó állati tevékenység, és lelkesedését meg is osztja követőivel. Ennek eredményeként immár Theo és Thea rókák, Bernd és Berni menyétek, a macska Ninja-Cat és a mosómedvebanda is Brandt napi közösségi médiafelületeinek sztárjai közé tartoznak. 
 

A jó tartalmak, hitelesség és személyiség sikert eredményez

A "content is king" (azaz a tartalom a király) frázis tehát Brandtnál is igaznak bizonyul. A baglyok és a kutyák egyszerűen aranyosak. De ez önmagában még nem magyarázza meg az elérésüket. Egy másik fontos sikertényező a hitelesség. Egy olyan tulajdonság, amely sok közösségi média sztár és influencer esetében gyakran jogosan megvitatott . "Egyszerűen hagyom, hogy a követőim részt vegyenek az általában kissé kaotikus életemben" - magyarázza Brandt. Gyakran kap visszajelzést, hogy képei és történetei sokaknak jó érzést adnak. A követői számára a munkája figyelemelterelés, szórakozás, hangulatjavító, de egyben példakép is. 

Tanja Brandt

"Nemrég diagnosztizálták nálam az Asperger-szindrómát. Ez egyrészt megijesztett, másrészt viszont nagyon megkönnyebbültem, mert bizonyos mértékig azt is megmagyarázza, miért vagyok olyan, amilyen vagyok" - magyarázza Brandt. Természetesen elgondolkodott azon, hogyan kezelje ezt, és úgy döntött, hogy nyíltan beszél erről a diagnózisról. "Miért csinálnék belőle titkot? Nem én választottam, és egy pszichiátriai jellegzetességet nem kell jobban szégyellni, mint valami testi jellegzetességet" - indokolja döntését Brandt. Brandt tehát egy közösségi médiajelenség, aki elsősorban azért sikeres, mert ő Tanja Brandt. Ez a sikere titka, amit más fotósok nehezen tudnak átvinni magukra. Ennek ellenére lenyűgözően bizonyítja, hogy egyrészt "tartalomra" van szükséged, másrészt egy bizonyos személyiséggel és karakterrel kell rendelkezned, harmadrészt pedig jó mesélőnek kell lenned, aki a "tartalmait" szórakoztató és izgalmas módon közvetíti. 

Üzleti módszere?

Talán már sejthető, de még akkor is, amikor Brandtot az üzleti koncepciójáról kérdezzük, csak egy kissé tanácstalan vállrándítást kapunk. Idővel alakult ki, foglalja össze. Brandt ma már számos könyvkiadásra tekinthet vissza. Ezek között vannak fotó- és ismeretterjesztő könyvek, illusztrált könyvek és az életrajza. Brandt emellett naptárakat, posztereket és egyéb merchandising termékeket is árul a webshopjában. Üzleti modelljének másik eleme a fotó- és állateledel-ipari cégekkel való együttműködés. Emellett előadásokat, workshopokat és coachingokat kínál. Ezek a sok hasonló ajánlattól különböznek. "Igazi technikus arc vagyok" - vallja be Brandt. "Szeretnék a lehető legkevesebbet foglalkozni vele". Brandt nem állítja azt, hogy az olyan programokat, mint az Adobe Lightroom és a Photoshop az utolsó részletekig tökéletesen uralja. Azt tanítja, hogyan használja az ember az eszközöket az eredményei eléréséhez, és ezzel sok más fotóshoz is eljut. Mert Brandt számára végül is az eredmény számít, nem pedig az odavezető út.

Borotvaéles 4K felbontás

Ami a fényképészeti felszerelésre és szoftverre vonatkozik, az vonatkozik a monitorjára is. "A monitornak abszolút pontos képet kell mutatnia a fotómról" - foglalja össze Brandt az elvárásait. Ami ilyen egyszerűen és magától értetődően hangzik, az azonban egy speciális grafikus monitort igényel, amelyet rendszeresen kalibrálni is kell. Brandt maga évek óta az EIZO különböző monitorait használja erre a célra. "Egy ColorEdge CG2730-assal kezdtem" - számol be Brandt. "Sajnos az utolsó előtti költözést nem élte túl az autóm hátsó ülésén. Pedig még az övet is bekötöttem" - emlékszik vissza a fotós, láthatóan szomorúan. Azóta őrzi a szállítódobozokat. Ezután váltott a ColorEdge CS2740-re, amelyet különösen a borotvaéles 4K felbontása miatt értékel.

Tanja Brandt ColorEdge monitorokat használ

A legújabb monitorom a ColorEdge CG2700X, amely nemrég került a piacra. Egyesíti két korábbi EIZO-monitorom ragyogó tulajdonságait: a beépített kalibrációt és a nagy felbontást. Egyszerűen jó érzés, hogy mindig megbízhatok az EIZO-monitorjaimban, és biztos lehetek benne, hogy a monitoron látható kép valóban pontosan megfelel a képfájlomnak. A beépített kalibrációs érzékelő és az automatikus önkalibráció is biztosítja, hogy ez így is maradjon.

Tanja Brandt

Állat fotós

Előre, mindig előre

A következő hónapokban Brandt és partnere, Christian Borchart, szépen lassan lépésről lépésre felújítják a régi pékséget. A földszinten iroda- és műhelyhelytermet alakítanak ki a fotós és az informatikai tanácsadó számára. A felső emeleten pedig a lakórész készül. A padlás, amelyet Brandt csak "Bates Motel"-nek nevez, egyelőre használatlanul marad. "Szerintem kísértetjárta" - mondja a fotós - és vigyorog. Úgy tűnik, nem tudja pontosan, mennyire gondolja komolyan. Ha valóban kísértetjárta, a szellemek minden bizonnyal felvételt nyernek majd Brandt közösségi média klubjába, és Ingóval, Dióval, Brunival, Gandalf-val és a mosómedve bandával együtt pozitív Insta-vibrációról gondoskodnak majd. 

Tanja Brandtról

Tanja Brandtról

Tanja Brandt fényképész a vadon élő állatok fotózására specializálódott. Számos könyv szerzője, és a Nikon nagyköveteként számos fesztiválon és rendezvényen szívesen látott előadó. Tudását workshopok és coaching-ok keretében adja át.

Weboldal | Instagram | Facebook

Termékajánlás