Színkezelés és kalibrálás

Mindent a monitor kalibrálásról

Monitor kalibrálási módszerek, tippek a profiktól és betekintés a színkezelés kulisszái mögé.

Monitor_Kalibrierung_-_00_Stage_V1.jpg

A kalibrálás alapja a pontos mérés

Pontos árnyalatérték-görbék, olyan tudatosan, mint még soha. Így készítik a profik:

Az LCD monitorok esetén a fényerőfokozatok a képjelhez képest modulról modulra változnak. Semmi esetre sem felelnek meg a kívánt gamma funkciónak. Az árnyalatgörbék leginkább S-alakúak. Emellett a piros, zöld és kék szín görbéinek lefutása különböző alakú. Ha tesztképként szürkeátmenetet használunk, akkor az színes területeket és egyenetlen lefutást mutat.

A gyári beállítás és a 16 bites LUT miatt a ColorEdge monitorok esetén nincsen sem színárnyalat szakadás, sem összeolvadás. A szürketengely egyenletes lefutású, állandó fehérpontot mutat és nincsenek elszíneződések.

Monitor_Kalibrierung_-_01.jpg

Más monitorok (balra) kontra Eizo ColorEdge monitorok (jobbra) - 1) Színárnyalat szakadás; 2) Árnyékolás szakadás

16 bites LUT-tal a pontos és fokozatmentes szürke árnyalatok színhű megjelenítéséért, melynél a tényleges (kék) és az ideális gamma görbe (piros) pontosan egybevágó

Monitor_Kalibrierung_-_02.jpg

Szokásos 8 bites LUT; ideális gammagörbe (piros) és nem javított görbe (kék)

Monitor_Kalibrierung_-_03.jpg

A 16 bites LUT esetén a valódi és az ideális gamma görbe teljesen egybevágó

Kiváló minőségű mérőműszerek a pontos korrekcióhoz

A pontos igazítás csak különleges, és sajnos elég drága mérőeszközök segítségével állapítható meg és irányítható exakt módon. A kereskedelemben megszokott koloriméter és spektrálfotométer különösen a mély és sötét középszínek esetén pontatlan. A teszteszközök és a referenciák nehéz problémájával találkozhat, ha a kalibrálásra és a koloriméterrel vagy spektrálfotométerrel végzett mérésre alapoz. Mivel a színjavítás és a referencia is ugyanazt a mérési hibát tartalmazza, a képernyő színpontossága csak látszólag lesz jó.

A grafikonok a koloriméter (DTP94) színeltérését mutatják a Minolta Color Analyser CA210-hez képest.

Monitor_Kalibrierung_-_04_-_HU_-_X_Abweichung.jpg
Monitor_Kalibrierung_-_05_-_HU_-_Y_Abweichung.jpg

Ezért az EIZO az LCD modulok árnyalatgörbéinek javításánál másik lehetőséget választ az egyszerű koloriméter és spektrálfotométer használata helyett. A magas költségek miatt nem valószínű, hogy a felhasználó a Color Analyser használata mellet dönt. Ezért az EIZO az LCD árnyalatgörbéit minden egyes ColorEdge monitor esetén már a gyártás során beállítja. Minden alapszínt 255 kompenzációs ponton pontosan beállítunk. Ezáltal a teljes szürkeérték skálán, a feketétől a fehérig, konzisztens színhőmérséklet érhető el. Az eredmény: A különböző típusú ColorEdge monitorok esetében a színvisszaadás azonos, pontos és megbízható.

A felhasználó által a helyszínen végzett későbbi kalibrálás során a kívánt fehérpont mérésének és számításának kombinációja átkerül a szürke tengelyre. A gyártó általi kalibrálás pontossága ehhez biztos alapként szolgál.

Monitor_Kalibrierung_-_06.jpg

A Colos Analysernek köszönhetően az EIZO különböző típusú ColorEdge monitorai esetében a színvisszaadás azonos, pontos és megbízható.

Kalibrálás - a módszer jelenti az igazi különbséget

Pontos árnyalatérték-görbék, olyan tudatosan, mint még soha. Így készítik a profik.

A fényerőfokozat a képjelhez képest LCD modulról LCD modulra változik. A fehérpont esetén ugyanez a helyzet. A kalibrálásnak kell ezt ellensúlyoznia.

 

Szoftver kalibrálás

Alapvetően a kalibrálásnak három módszere van. A legegyszerűbb a szoftver kalibrálás, például az Apple ColorSync, az Adobe Gamma Loader vagy a Logo Loader. Ez vezérli a színvisszaadást jellemzően a grafikus kártya 8 bites keresőtábláján belül. Mindez gyakran színárnyalat szakadáshoz vagy összeolvadáshoz vezet, amire most bővebben nem térünk ki.

 

Hardveres kalibrálás

Megfelelőbb a hardveres kalibrálás. Ez a monitor keresőtábláját vezérli, amely a színek és árnyalatok felbontásához nagyobb színskálával rendelkezik. Két fajtáját különböztetjük meg.  Az egyszerű fajta a kereskedelemben kapható koloriméter és spektrálfotométer használatán alapul. Mivel sötét árnyalatok esetén a mérés pontossága nem túl jó, a fekete értékét enyhén megemelik. Az igazítást legtöbbször a monitor LUT-jába írják a gyártóra jellemző szoftver segítségével.

 

Hardveres kalibrálás az EIZO-nál

Az EIZO a hardveres kalibráláshoz a média előkészítés számára kifejlesztett két LUT-os, saját fejlesztésű ColorEdge monitorokat használja, és ez jelenti a döntő különbséget. Az egyik LUT tárolja a fehérpontra és a gammaértékre vonatkozó saját, egyedi beállításokat, a másik LUT a gyártó általi kalibrálást tartalmazza. Az EIZO alapvetően kizárólag a gyártó általi kalibrálást részesíti előnyben. Mivel az árnyalatgörbe nem lehet pontosabb, a kalibrálás csak a fehérpontot változtatja.

 

Még több az EIZO-tól

A ColorNavigator azonban lehetővé teszi a „Grey balance” (szürke egyensúly) helyszíni kalibrálását. A szürkeátmenet több tartópontja bekerül a LUT vezérlésbe és a profilba. Ezáltal tehát az EIZO még egy lehetőséget kínál, vagyis a gyártó általi kalibrálás és a Grey Balance helyszíni kalibrálásának a kombinációját. Azonban a fekete értéket itt is enyhén meg kell emelni.

 

Az eredmény

A lenti diagram a különböző képernyő árnyalatgörbéit mutatja be. A mérést Minolta CS1000 mérőeszközzel végezték. Az A és B gyártó készülékei összességében a legmélyebb árnyalatértékek esetén hullámvonalakat és pontatlanságokat mutatnak. Ez arra utal, hogy itt csak a hardveres kalibrálás egyszerű módját használták.

Az EIZO készülékek színárnyalatai ezzel szemben folyamatosak és összességében közelebb vannak a kívánt fényerőértékekhez.

Színkezelés a kulisszák mögött

Pontos árnyalatérték-görbék, olyan tudatosan, mint még soha. Így készítik a profik. 

Az LCD monitoroknál a fényerőfokozat a képjel és a vörös-zöld-kék (addiciós) színkeverék viszonyainak megfelelően, modulról modulra egyedileg változik. A pontos méréshez és beszabályozáshoz speciális mérőeszköz szükséges. Ezért az EIZO minden Color Edge képernyőt, valamint azok színét és árnyalatgörbéjét 343 adatponton gyárilag állítja be, valamennyi alapszín esetében. Ezáltal a teljes szürkeérték skálán konzisztens színhőmérséklet érhető el. A színeltérés átlagban kisebb, mint 0,34 Δe. Az eredmény: A különböző típusú ColorEdge képernyők esetében a színvisszaadás azonos, pontos és megbízható.

A 16 bites keresőtáblának köszönhetően a ColorEdge képernyők a képjelet 1/65 ezredrész pontossággal bontják fel. Különösképpen a sötét színtónusoknál őrizhetők meg a parányi színkülönbségek és a képszerkezet. A megbízható és precíz képvisszaadás csökkenti a korrektúra lépések számát, ezáltal lerövidíti a feladat elvégzéséhez szükséges értékes munkaidőt. A különösen pontos kalibrálás érdekében az EIZO a legtöbb modellnél a színhozzárendelést egy háromdimenziós keresőtáblához (3D LUT-hoz) kapcsolja. Amely elvégzi az alapszínek pontos addícióját a tetszőleges színárnyalathoz.

A színbecsléshez és kalibráláshoz a ColorEdge LCD monitorok beépített áramköre (ASIC) két javítótáblázatot tartalmaz (LUT-ot). A 16 bites keresőtábla tartalmazza a kívánt céljellemzőket, például a felhasználó által végzett kalibráláshoz a fehérpontot és a gamma értéket. A másik hátsó LUT a nem kívánt LCD színárnyalat jellemzőinek kiegyenlítését tartalmazza. A lenti képen a három alapvető folyamat és jellefolyás működése látható - azaz a monitor színkezelése.

Monitor_Kalibrierung_-_08_-_HU_-_LUT.jpg

A három alapvető folyamat és jellefolyás működésének sematikus ábrázolása - a monitor színkezelése

Az első LUT esetén a kívánt fehérpont mérésének és számításának kombinációja átkerül a szürke tengelyre. A g-céljellemzők (például 1,8) matematikailag meghatározhatóak. Minél nagyobb a számítás pontossága - az EIZO 16 bites keresőtáblát használ - annál pontosabbak és folyamatosabbak az abból származó g-jellemzők.

Színtér konvertálás: Ha a g-céljellemzők beállítása nem vezet a konkrét színhőmérséklethez, matematikailag meghatározzák a színhőmérsékletet is. Ismét érvényes a szabály: minél pontosabb a számítás, annál közelebb lesz a megcélzott színhőmérséklet a célértékhez.

A hátsó LUT-ban az egyedi LCD tulajdonságok kompenzációja megy végbe. Ez a lépés megtisztítja a nem kívánatos LCD színárnyalat jellemzőket (S alakú színárnyalat görbék) és biztosítja, hogy a folyamatos g-jellemzők legyenek a célértékek.

EIZO kalibrálással kapcsolatos tapasztalat

frame_by_frame_-_Header.jpg

frame by frame

Az olasz filmgyártó cég 75 ColorEdge monitort használ, köztük két PROMINENCE CG3146-ot.

Bővebben
Radomir_Jakubowski_-_Header.jpg

Radomir Jakubowski

Radomir Jakubowski fotós természetfotókat szerkeszt az EIZO ColorEdge CG2700X készülékén - így biztosítva, hogy a kép színei, élessége és fényereje megfelelő legyen.

Bővebben
Lilli_Nass_01.jpeg

Lilli Nass

Lilli Nass a "cursare" című fotósorozatával részt vett a BFF Új Fiatal Tehetségek Díján, és első helyezést ért el. A verseny fődíjaként Nass egy ColorEdge CG2700X monitornak örülhetett.

Bővebben
Diana-Mehner_Teaser.jpg

Diana Mehner

Diana Mehner profi kutyafotós egy interjúban tippeket ad a négylábúakról készült szokatlan képekhez, és elmagyarázza, mennyire fontos számára, hogy az EIZO ColorEdge CG2700S monitorával színhűen dolgozzon.

Bővebben

Még mindig vannak kérdései?

Mi és meghatalmazott partnereink szívesen segítenek Önnek a környezetéhez megfelelő modell kiválasztásában. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kapcsolatfelvétel
H07_Kontakt.jpg