COLOREDGE REFERENCIA

A kutyára!

A kutyák izgalmas modellek a fotósok számára - de nem olyan könnyűlefényképezni őket. Diana Mehner profi kutyafotós egy interjúban tippeket ad a saját vagy mások négylábú barátairól készült szokatlan képekhez, és elmagyarázza, mennyire fontos számára, hogy az EIZO ColorEdge CG2700S monitorávalszínhűen dolgozzon. Emellett hasznos tippeket ad arra vonatkozóan is, hogyan helyezheti négylábú barátját még jobban reflektorfénybe fotózva.

Diana_Mehner_-_Foxterrier_Archie_-_DJM_5597.jpg

Akár egyszerűen csak a saját kutyáját szeretné fotózni, akár barátoknak, ismerősöknek szeretne képeket készíteni az állatokról, vagy akár pénzt keresni a kutyafotózással: a négylábúak fotózása mindenképpen szórakoztató! Ez látszik Diana Mehner arcán is. Barátságosan és jó humorral közelít a kutyákhoz és gazdáikhoz - ami végül nagyszerű fotókat eredményez. Megkérdeztük az elhivatott kutyafotóst a siker receptjeiről.

Interjú

EIZO: Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kutyafotósnak?
Diana Mehner:
 Tudni kell olvasni a kutyákban, hogy felismerjük és tiszteletben tartsuk a határaikat. Ezután gyorsan bele kell helyezkedni a kutya karakterébe és minél több jó fotót kell készíteni a kutya viszonylag szűk figyelmi ablakában. Ehhez rendkívül fontos, hogy uralja a fényképezőgépét, és előre átgondolja, hogy hol, milyen fényviszonyok mellett milyen fotókat szeretne készíteni. És persze a türelem kulcsfontosságú. A kutyák nem úgy dolgoznak, mint az emberek. Ők azok, amik. Csak a legjobbat lehet kihozni belőle. De az is fontos, hogy a forgatás alatt ne törődj azzal, hogy mit gondolnak rólad a kívülállók. Gyakran fekszik valahol hason, és vicces hangokkal próbálja felhívni magára a négylábú modell figyelmét. Nekem ezzel soha nincs problémám. Mindig annyira "az alagútban" vagyok, hogy nem is érzem az olyan félelmeket, mint a tériszonyom, a kullancsoktól vagy a pókoktól való félelmem.

EIZO: Mik a kihívások a kutyafotózásban?
Diana Mehner: 
Minden kutya más és más. Ez nem csak az olyan külső tulajdonságokra igaz, mint a méret, a szín vagy a szőrzet szerkezete. A kutyák még inkább különböznek karakterükben. A kutya kora is nagy szerepet játszik. A kölykök gyakran teljesen játékosak és vadak. Az idős kutyák gyakran vakok vagy süketek, vagy csak korlátozottan tudnak mozogni. Ezenkívül néhány kutyának egyszerűen nagyon rossz tapasztalatai vannak az emberekkel. Mindezt figyelembe kell venni.

Diana_Mehner_-_Australian_Shepherd_-_Charly_-_DJF_5865.jpg

ELŐTÉR HOZZÁADÁSA

Egy olyan előtér hozzáadása, amely a kutyával és a háttérrel egy harmadik réteget alkot, szinte minden képet jobbá tesz. Ezért keressen füveket, ágakat vagy facsonkokat. Ha lehetséges, használjon nyitott blendét, hogy finoman elválassza az előteret és a hátteret, és az állatra helyezze a hangsúlyt.

EIZO: Megharaptak már valaha?
Diana Mehner:
Szerencsére engem még soha nem haraptak meg. Legfeljebb akkor kaptak meg, amikor egy kutya nem volt elég óvatos, amikor jutalomfalatot kapott. Az akciófotózásokon néha leütnek, amikor a kutyák egyenesen a kamera (és a fotós) felé futnak. Ilyenkor gyakran a becsapódás előtti képek a legjobbak.

AKTÍVAN

Hagyja, hogy a kutyák közvetlenül a kamera felé fussanak: Ez mindig nagyon dinamikusnak tűnik. A legegyszerűbb, ha egy gazda vagy gazdi segítségével, aki mögötted áll, és odacsalja a kutyát. Az útjába kerülő kis akadályok a kutyát ugrásra késztetik, ami további dinamikát teremt.

Diana_Mehner_-_Mischling_-_Cody_-_DJF_4008.jpg

EIZO: Az egyik védjegye a "vicces kutyaportré". Hogyan tudod a vágást így működésre bírni?
Diana Mehner
: Mindenekelőtt a megfelelő háttérre gondolok. Fehér vagy szürke hátteret használok, hogy ne legyen színkoszorú. Ezt nagyon nehéz eltávolítani. Szeretem, ha előre elküldik nekem a kutyáról készült fényképeket, hogy kiválaszthassam a legmegfelelőbb hátteret. A képek nagyon nyitott rekesznyílással készültek. Ez nem csak szebben néz ki - a lágyabb széllel könnyebb a vágás is. A durva kijelöléshez a Photoshop gyors kijelölő eszközét használom, majd az Enhance Edge segítségével javítom. A bolyhos fehér szőrzet különösen problémás. Végül hozzáadok egy megfelelő színű hátteret és egy fényt a kutya mögé. Nem minden háttérszín működik egyformán jól minden kutyához. Szürke kutyák esetében a világoskék vagy a menta különösen jó. Minél intenzívebb az új szín, annál problémásabb a levágott él. A rövid szőrű kutyákat is részletesen ki kell simítani.

Diana_Mehner_-_Mischling_-_Laisa_-_DJF_2384.jpg

STÚDIÓKÉPEK FELVÉTELE

Diana Mehner az ilyen stúdiófotókat nyitott rekesszel és lehetőleg nagy látószöggel készíti - a közelség megteremtése érdekében. A kutya figyelmét legkönnyebben a jutalomfalatokkal lehet felkelteni: így jön létre a hűséges tekintet. Fotózzon fehér vagy szürke háttér előtt, vágja ki és színezze ki a hátteret.

EIZO: Hogy néz ki a "digitális sötétkamrában", azaz az asztalodon?
Diana Mehner: 
Szoftveres oldalról az Adobe Lightroomot használom a képek rendszerezésére és az alapvető nyersképek fejlesztésére. Photoshopban aztán retusálom a nyakörveket, pórázokat stb... És a kutyák esetében is elengedhetetlen a szépségretusálás. Ez gyakran a fogakat és a szőrzetet érinti. Ezután kiemelem a szemeket, és ragyogóvá teszem a szőrzetet. A hardveres oldalon egy nagy teljesítményű asztali számítógépet használok, és még a képzés alatt vettem egy EIZO-monitort. A szakiskolában mindenki mindig az egyetlen EIZO ColorEdge monitoron akart dolgozni, és számomra egyértelmű volt: nekem is kell egy. Nem ColorEdge volt, de sokáig jól szolgált, és rendszeresen kalibráltam. Mostanában a vadonatúj ColorEdge CG2700S-t használom.

PERSPEKTÍV: SZEMSZINTEN VAGY SZEMSZINT ALATT

Nem számít, hogy milyen nagy vagy kicsi a kutya, lehetőség szerint szemmagasságban vagy akár szemmagasság alatt fényképezzen. Ez szinte mindig izgalmasabbá teszi az állatportrékat, mint a felülnézet. Kutyafotósként ezért nagyon gyakran fekszik a földön. Ha felülről fényképez, akkor a lehető legnagyobb mértékben túlozzon, és a kamerát közvetlenül lefelé irányítsa.

Diana_Mehner_-_Deutsche_Dogge_-_Bernadette_-_DJF_8816.jpg

EIZO: Milyen tapasztalatai vannak a csúcskategóriás grafikus monitorra való váltás után?

Diana_Mehner_-_DJM_8586-Bearbeitet.jpg

Diana Mehner az utómunka során a Lightroomot, a Photoshopot és legutóbb az EIZO ColorEdge CG2700S-t használja.

Diana Mehner: Először is, a 23 hüvelykről a 27-re való ugrás látványos.  A kalibrálás révén már viszonylag jó benyomást szereztem a képfájlomról, a régi monitor által megjeleníthető tartományon belül. Félig-meddig biztonságban voltam a teljes meglepetésektől a nyomtatott termékek megrendelésekor. De nem várhat csodákat egy olyan monitortól, amely nem rendelkezik nagy színtérrel. A nagyobb színtérnek köszönhetően a CG2700S színábrázolása teljesen más kategória. A szín- és szürkeárnyalat-átmenetek simasága valóban kiemelkedő, a beépített kalibrációs érzékelő pedig abszolút kényelmi funkció. A múltban halogattam a kalibrálást. Most már be tudom programozni, hogy a monitor automatikusan és a távollétemben is elvégezze ezt. A képmegjelenítés homogenitása egyszerűen tökéletes a szememnek. Ami a legjobban meglepett, az a monitorhoz mellékelt fényvédő képernyő hatása volt. Ez biztosítja, hogy a képet jelentősen kevésbé torzítja a beesőfény. Az új monitor a legjobbkor jött az első könyvprojektem elkészítéséhez.

Diana_Mehner_-_Mischling_-_Leia_-_DJF_8067.jpg

ÉJSZAKAI FOTÓK SZIMULÁLÁSA

Az éjszakai jelenethatás eléréséhez a legjobb időpont a kék óra. Egy pop-up vaku diffúzorral (ideális esetben kissé oldalra kibontva) lágy fényt biztosít. Dolgozzon viszonylag lassú záridővel, hogy a tájkép elegendő fényt kapjon

EIZO: Könyvprojekt? Ez izgalmasan hangzik. Miről szól ez az egész?
Diana Mehner: 
Ősszel jelenik meg a "Hundefotografie - So setzt du deine Fellnase liebevoll in Szene" című könyv a Rheinwerk Verlagnál. Társszerzőimmel, Sarah Stangllal és André Bauerrel együtt számtalan hasznos tippet adunk. Az én CG2700S-emmel biztos lehetek abban, hogy a képeimet tökéletes minőségben adtam át a kiadónak.

JÁTÉKKUTYÁK

A repülő levelek vagy más tárgyak nagyon dinamikussá tehetik a fotót, és a kutyát is megeleveníthetik. A legegyszerűbb, ha egy társad segít neked, és a leveleket az állat felé dobod. Tartsa rövidre az expozíciós időt, és ügyeljen arra, hogy a levelek kiemelkedjenek az elmosódott háttér előtt.

Diana_Mehner_-_Mischling_-_Leia_-_DJF_9021.jpg

EIZO: Hogyan tovább?
Diana Mehner: 
Hamarosan visszaköltözünk Brandenburgból Kelet-Vesztfáliába vagy Weserberglandba. Tulajdonképpen felbontottuk a lakásbérletünket, és egy évig  Európát akartuk beutazni a VW-buszunkkal. És akkor jött a Covid. Az ötlet még nem került teljesen le az asztalról. Mindenesetre a jövőben szeretnék még mobilabb lenni, és a szomszédos országokat is bevonni. Lakókocsink ideális alapot biztosít ehhez. A YouTube-csatornámat is szeretném bővíteni.

Diana_Mehner_-_Mischling_-_Perdy_-_DJF_6667.jpg

SZOKÁSOS HELYEK

A kutyákat a természetben is be lehet állítani. Győződjön meg róla, hogy engedélyt kapott az ingatlan tulajdonosától.

Diana_Mehner_-_IMG_8185.jpg

Diana Mehnerről

Diana Mehner érdeklődése a kutyafotózás iránt reklámfotós képzése során kezdődött. A "Dogs of Paderborn" című projektje keretében 2016 és 2019 között több mint 700 kutyát portréztatott. Ami egyetlen projektnek indult, ma már független fotográfusként munkájának középpontjában áll. A "Hallo Lieblingshund" márkájával ma már a német nyelvű kutyafotózás egyik meghatározó szereplője. A legtöbb kutyafotóssal ellentétben azonban ő nem a saját négylábú barátján keresztül jutott el a kutyafotózáshoz - az ő esetében ez fordítva történt. A fiatal fotós a képzés befejezése után azonnal saját vállalkozásba kezdett, és kezdetben esküvői, emberi és üzleti portrékra koncentrált. Ugyanakkor, ahogy a kutyafotózás egyre fontosabbá vált Mehner munkájában, úgy nőtt a vágya, hogy saját kutyája legyen. Így 2018-ban Leia, egy kis Jack Russell keverék, beköltözött Dianához és férjéhez, Haukéhoz, és mindkettőjüket a lábujjhegyen tartja. Azóta a kutyafotózás is Mehner munkájának középpontjába került. A különböző helyszíneken történő kutyás fotózások mellett Diana Mehner "Vicces kutyás portréi" is nagyon népszerűek. Ezek olyan stúdiófotók, amelyeken a cél a szeretett négylábú barát különösen vicces vagy szokatlan arckifejezéseinek megörökítése. Mehner kutyaportréi nagy felismerhetőséget kapnak a két softboxot tartalmazó fénybeállítás, valamint a képek utómunkálatai során hozzáadott színes hátterek révén. Fotózási munkája mellett rendszeresen tart coaching foglalkozásokat, amelyeket más kutyafotósok szívesen foglalnak le, hogy tanuljanak Mehner munkamódszereiből és képszerkesztési munkafolyamatából.

További információk Diana Mehnerről:

Website  |  Instagram  |  YouTube