Színkezelés és kalibrálás

Színkezelés – a teljes munkafolyamat

A színkezelés célja, hogy a képfájl mindig valósághű módon váljon megjeleníthetővé a digitális, illetve grafikus munkafolyamat alatt.

Farbmanagement_Workflow_-_Stage.TIF

A fényképezőgép profiljának létrehozásával indítható színkezelés a monitor kalibrálását, valamint utolsó lépésként a nyomtató profilozását is magában foglalhatja. A próbanyomat-ellenőrzés szerinti nézet a kiválasztott papír és nyomtató hatásának monitoron keresztüli szimulációját teszi lehetővé. Az elmúlt években a színkezelési munkafolyamat valamennyi aspektusát filmre vettük. Ezt a koncentrált tudást az alábbiakban ismét összefoglaljuk.

Fontos lépések a megfelelő színkezelés munkafolyamatában

Farbmanagement_Workflow_-_Begriffserklaerung_V2.jpg

Ugyanaz a nyelv az alapja

A hardveres és szoftveres kalibrációt, valamint a profilozást és egyéb kifejezéseket időként úgy használják, hogy nincsenek tisztában azok tényleges jelentésével. Annak érdekében, hogy ugyanazt a nyelvet beszéljük, elsőként tisztáznunk kell a legfontosabb kifejezéseket.

Tovább a színkezeléssel kapcsolatos fogalmak meghatározásához
Farbmanagement_Workflow_-_Monitorkalibrierung.TIF

Cél: pontos kép a képfájlról

A nagyfokú színpontosságot igénylő munkafolyamatoknál a fájlok a legfontosabb adathordozók. Következésképpen kulcsfontosságú szempont, hogy minden körülmények között valósághű módon jeleníthesse meg a képfeldolgozást végző felhasználó az egyes képfájlokat. Sajnos sok esetben szakszerűtlenül állítják be a monitorokat, így azok csak pontatlanul vagy egyáltalán nem jelenítik meg a szükséges színteret. A nagyfokú színpontosságot igénylő feladatoknál elkerülhetetlenül fontos a monitor megfelelő kalibrálása.

Tanácsok a monitor helyes kalibrálásához
Farbmanagement_Workflow_-_Kameraprofilierung.PNG

Tekintse meg a számítógépen, hogy mit látott a fényképezőgépe

Ha azt szeretné, hogy a képfájl a lehető legpontosabban megfeleljen a lefotózott témának, végezze el a fényképezőgép profilozását. Ehhez olyan konverziós profil létrehozása szükséges, amely a lehető legpontosabb RAW-átalakítást is lehetővé teszi. Így a képfájl a lehető legszorosabban megfelel majd a fényképezőgép által „látottaknak”.

További tudnivalók a fényképezőgéppel kapcsolatos profilalkotásról
Farbmanagement_Workflow_-_Softproof.jpg

Nyomtatási szimuláció

A hordozóanyag (papír) és a nyomtató jelentős mértékben kihat arra, hogy miként néz majd ki a nyomat. Ez a hatás szimulálható a monitoron. Ehhez ICC nyomtatási profilok szükségesek Ez egyrészt lehetővé teszi a képfájl nyomtatás szerinti optimalizálását, másrészt a nyomtatás előtt ellenőrizhető, hogy a kiválasztott hordozóanyag alkalmas-e egyáltalán a kívánt képhatás elérésére.

További tudnivalók a próbanyomat-ellenőrzésről
Farbmanagement_Workflow_-_Druck.TIF

Az optimális nyomat létrehozása

A munkafolyamat utolsó lépése, vagyis a nyomtatás szerinti (próbanyomat-ellenőrzéssel történő) képoptimalizálás elvégzésekor a szükséges adatok továbbítandók a nyomtatást végző szolgáltató részére. Itt is számos beállítás elvégzése szükséges ahhoz, hogy a nyomat megfeleljen majd a várakozásoknak.

Minden, amit a tökéletes nyomtatási folyamatról tudni kell
Farbmanagement_Workflow_-_Teaser_Colourclass_Namibia.jpg

Colourclass Namibia

A videosorozat magával ragadó szépségű tájak és vadállatok csodálatosan színes képein keresztül mutatja be a panoráma- és asztrofotózás, valamint a vadvilági fényképezés alapjait.

Tovább a Colourclass Namibia sorozathoz
Farbmanagement_Workflow_-_Teaser_Colourclass_Lofoten.jpg

Colourclass Lofoten

Videós oktatósorozat tájképfotózáshoz – a tervezéstől a nyomtatásig.

Tovább a Colourclass Lofoten sorozathoz