Színkezelés

Nyomtatás

Farbmanagement_Workflow_-_Stage.TIF

Végül pedig, miután elvégeztük a képünk optimalizálását, a munkafolyamat utolsó lépése – a nyomtatás - elvégzéséhez a szükséges adatokat továbbítjuk a nyomtatást végző szolgáltatónak vagy nyomtatónak.

Szakszerű adattovábbítás a nyomda vagy a saját nyomtató számára

Amennyiben nyomdára bízza a nyomtatást, az általában a nyomtatási adatok továbbítási módjáról is kellőképpen felvilágosítja Önt. Az ideális nyomtatási felbontáson kívül a jó fotólaborok arról is pontos információkat nyújtanak, hogy melyik színtér a legmegfelelőbb az adott képhez, és hogy szükséges-e a színprofil beágyazása vagy sem, valamint a tárolási formátummal kapcsolatos adatokat is részletesen ismertetik.

Esetleges félreértések vagy a megszokottól eltérő igények esetén érdemes lehet kapcsolatba lépni a szolgáltató ügyfélszolgálatával és részletesebben megbeszélni a projektet, vagy kis formátumú próbanyomtatást készítetni velük.

Önálló nyomtatás esetén a nyomtató illesztőprogramját is megfelelően be kell állítani. Adobe Photoshop használatával történő nyomtatás esetén azt javasoljuk, hogy bízza a Photoshop programra a színkezelést. Ehhez ki kell választani a nyomtatót a nyomtatási párbeszédablakon keresztül, valamint aktiválni kell a próbanyomat-ellenőrzésből már ismerősnek tűnő megfelelő ICC-profilt, és be kell állítani a felhasznált papír megfelelő paramétereit. Ha a nyomtató gyártójának papírjait használja, közvetlenül a nyomtatás párbeszédablakon keresztül választhatja ki a papírt. A részletes beállítások gyakran összefüggésben állnak a felhasználó választásával. Ha azonban más gyártók papírjait használja, le kell töltenie az ICC-profilt a papírgyártó webhelyéről. A nyomtatási párbeszédablakon keresztül megadandó beállításokat tartalmazó fájlt szintén ott találja. Az említett fájlból megtudhatja például azt is, hogy milyen gyári papírt kell beállítania és hogy milyen további módosításokat tesz szükségessé például a papír vastagsága, valamint, hogy milyen felbontás ajánlott ahhoz, hogy a megfelelő ICC-profillal rendelkező fájl, valamint a nyomtató, a szín és a papír jellemzői valóban úgy nézzenek ki, mint amelyet a próbanyomat-ellenőrzési nézetnél szimuláltak.

Professzionális tanács: Mirage

A Mirage program jelentős segítséget nyújt az otthoni nyomtatáshoz. A Canon vagy az Epson fotónyomtatókhoz és a széles körben ismert papírgyárak termékeihez szükséges ICC-profilokat is magában foglaló program optimalizálja és egyben le is egyszerűsíti a nyomtatási munkafolyamatot. Számos egyéb hasznos funkcióján kívül a Mirage automatikusan átveszi azokat a nyomtatóbeállításokat, amelyeket a felhasználónak egyébként manuálisan kellene beállítania a nyomtatási párbeszédablakon keresztül. Ez azon kívül, hogy rendkívül kényelmes, kiküszöböli a költséges hibákat, valamint leegyszerűsíti és felgyorsítja az egész folyamatot.

Itt talál további részletes információkat a Mirage programról

Farbmanagement_Workflow_-_Druck_Teaser.PNG

Tanácsunk az otthoni nyomtatási munkafolyamathoz: Quick Color Match

Az EIZO ingyenes Quick Color Match szoftvere nagymértékben leegyszerűsíti az otthoni tintasugaras nyomtatóval végzett, összetett jellegű színkezelési munkafolyamatot. A Quick Color Match használatával a monitor, a szoftver és a nyomtató beállításai „húzd és ejtsd” módon végezhetők el. Így rendkívül gyorssá és egyszerűvé válnak a monitor és a nyomatok közötti színillesztési feladatok.

A Quick Color Matchnek köszönhetően a felhasználónak csak a kívánt papírtípust kell kiválasztania, a szükséges színkezelési beállításokat a szoftver végzi el, így a monitor és a nyomatok közötti színillesztési feladatok gyorsan és egyszerűen, mindössze néhány egérkattintással végrehajthatók.

Itt talál további részletes információkat a Quick Color Match szoftverről

Összegzés

Áttekintettük a nagyfokú színpontosságot igénylő munkafolyamatok egészéhez szükséges beállításokat, finomhangolásokat és hibaforrásokat, a felvételkészítéstől egészen a képek kinyomtatásáig. Bizonyos feladatok (mint például a fényképezőgép profilozása) választható jellegűek. A papír és a nyomtató hatása viszonylag elhanyagolható az optikai világosítással rendelkező fényes papíron, a matt, strukturált hordozóanyagoknál viszont annál nagyobb. De ami mindenképpen igaz: az ilyen munkafolyamatok sikeres végrehajtása nem lehetséges rendszeresen kalibrált grafikai monitor nélkül, úgy ugyanis a képfeldolgozás minősége teljes egészében a szerencse kérdése.

Fontos lépések a megfelelő színkezelés munkafolyamatában