Színkezelés

Fogalommeghatározás

Farbmanagement_Workflow_-_Stage.TIF

Annak érdekében, hogy mindenki ugyanazt a nyelvet beszélje, röviden tisztáznunk kell néhány kifejezést. A fotóművészek és grafikusok a színpontosság vizuális munkafolyamaton belüli garantálásával kapcsolatban gyakran a hétköznapinak tűnő kalibrálás kifejezést használják. Helyesebben, itt technikailag a profilozás, szimuláció, emuláció és végül a színbeállítás között kell különbséget tennünk.

Központi adathordozó: a fájl

Annak érdekében, hogy a színkezelés a felvételtől kezdődően egészen a nyomtatásig következetes maradjon, több ponton is óvintézkedéseket kell tenni, így például a megfelelő hardvert kell használni és el kell végezni a szükséges beállításokat.

Ennek a digitális munkafolyamatnak minden esetben a fájl a központi eleme. A fényképezőgép memóriakártyára menti a képfájlt, és azt jeleníti meg a kijelzőjén. Ezután átmásolják a fájlt a számítógépre, majd megjelenítik a monitoron. Ekkor végzik el a fájl optimalizálását, majd utolsó lépésként kinyomtatják azt. Mivel ez a folyamat némi hibaforrást is magában rejt, pontatlanságok is történhetnek. A színkezeléssel kapcsolatos valamennyi erőfeszítés közös célja az, hogy mindig pontosan és valósághűen váljon megjeleníthetővé az adott fájl.

Kalibrálás

Szigorúan véve a kalibrálás nem más, mint egy egyszerű mérés. Erre a célra meghatározott színmezők jelennek meg a monitoron egy kalibrációs szoftver segítségével, melyek kalibrációs érzékelővel mérhetők. Mérés közben általában kisebb-nagyobb eltérések adódnak az alap- és a tényleges értékek között. Ezzel véget is ért a tényleges kalibrálás. A felhasználó célja azonban az, hogy megszüntesse az említett eltéréseket. Ehhez korrigálni kell a szín- és fényerőértékeket. Az, hogy mikor kerül sor erre a korrekcióra, a hardveres és szoftveres kalibráció elvégzésétől függ.

A monitor kalibrálásával összefüggésben használt „kalibrálás” kifejezés alatt gyakran azt az egész folyamatot értjük, amely annak garantálására szolgál, hogy a monitor torzítás nélkül jelenítse meg a fájl tartalmazta képjeleket. Ez a megnevezés azonban technikailag nem teljesen helyénvaló.

A képhibák korrigálása

Hardveres és szoftveres kalibráció

Hardveres kalibrációnál a monitor színmegjelenítésével kapcsolatos pontatlanságokat a monitor keresőtábláján (LUT – Look-Up-Table) belül korrigálják, a háttérvilágítás fényereje pedig automatikusan áll be a megfelelő értékre.

Szoftveres kalibráció esetén nem szűnnek meg a monitor említett pontatlanságai. A monitor megjelenítési hibáinak kiküszöböléséhez inkább korrekciós profilt alkalmaznak az érintett képfájlnál. A fényerőt a felhasználónak manuálisan, a kalibrációs szoftver segítségével kell beállítania.

Mindkét módszernek ugyanaz a célja: egyértelmű képet alkotni az adott fájlról. Míg a hardveres kalibrálás veszteségmentes, addig a szoftveres kalibrálás leronthatja a megjelenítés minőségét. Ennélfogva valamennyi EIZO ColorEdge monitor hardveresen kalibrálható.

Profil és profilozás

A profilt meghatározott tulajdonságok alkotják. A színkezelésnél az ICC-profil a legszélesebb körben alkalmazott szabvány. Ezek a profilok a munkafolyamat különböző szakaszairól tartalmazhatnak információkat.

fényképezőgép profilja például a RAW-átalakítással kapcsolatos beállításokat foglalja magában. A monitorprofil pedig az adott monitor tulajdonságait tartalmazza. Hardveresen kalibrált monitoroknál ez a profil inkább informatív jellegű. Ez a monitornak, így többek között a beállított színtérnek a tulajdonságait foglalja magában, az operációs rendszernek és a képfeldolgozó szoftvernek pedig alkalmasnak kell lennie arra, hogy továbbítsa a megfelelő színparancsokat a monitor számára. Szoftveres kalibrálás esetén a monitorprofilok színkorrekciókat is tartalmaznak. Mivel az ilyen profilok automatikusan jönnek létre, magának a felhasználónak viszonylag kevés köze van hozzájuk. A felhasználó nagy valószínűséggel a nyomtatással összefüggésben kerül közelebbi kapcsolatba a profilokkal. A nyomtatási profil a nyomtatási folyamat jellemzőivel kapcsolatos információkat foglalja magában. Az ICC nyomtatási profil arról tartalmaz információkat, hogy a nyomtató, a szín és a papír miként befolyásolja a kinyomtatott fájl megjelenését. A leendő nyomat próbanyomat-ellenőrzési nézeten keresztüli szimulációjához és a nyomattal kapcsolatos színkezelés vezérléséhez a képfeldolgozó szoftvernek is ilyen nyomtatási profilra van szükséges.