Színkezelés

A fényképezőgép profilozása

Farbmanagement_Workflow_-_Stage.TIF

Bár ezt a folyamatot gyakran fényképezőgép-kalibrálásnak is nevezik, valójában profilalkotási folyamat, mivel nem végeznek beállításokat, illetve korrekciókat a fényképezőgépen, hanem konverziós profilt hoznak létre.

Tekintse meg a számítógépen, hogy mit látott a fényképezőgépe

Ez a profil garantálja azt, hogy a számítógépen tárolt képfájl színvilága és fényereje pontosan megfeleljen annak, amit a fényképezőgép „látott”. Ez különösen a divat-, termék- és reprodukciós fotózásnál lényeges. A fotózás olyan ágainál, ahol a fotós vagy képfeldolgozást végző szakember további feldolgozást végez a fájlon, például különleges megjelenést kölcsönöz a kép számára, szükségtelen a fényképezőgép külön kalibrálása, mivel a kész képnek nem kell különösebben természetesnek tűnnie, hanem olyannak kell kinéznie, ahogy azt a képfeldolgozást végző szeretné.

A fényképezőgép-profil létrehozásához elsőként le kell fotózni a referenciatáblát tartalmazó referenciaképet. Ez a tábla szabványosított színeket és szürkeárnyalatokat tartalmaz, a megfelelő program pedig felhasználhatja azt a képfeldolgozó szoftver számára elkészítendő konverziós profil létrehozásához. Ez a profil ezután minden olyan képnél felhasználható, amelyet azonos fényviszonyok között készítettek. Ha a feltételek megváltoznak, új konverziós profil létrehozása is szükségessé válik.

Oktató videó: A fényképezőgép profiljának beállítása
Oktató videó: A fényképezőgép belső színbeállításainak hatása a fájlra

Ha a képfeldolgozó szoftver használatakor is ezt a konverziós profilt alkalmazzák, gondoskodni kell arról, hogy az adathordozón tárolt fájl a lehető legpontosabban megfeleljen a lefotózott objektumnak. A kalibrált monitornak köszönhetően pedig a fotót feldolgozó is hibamentesen tekintheti meg ezt a fájlt.