TÁJKÉPFOTÓZÁS

Colourclass Lofoten

Colourclass_Lofoten_-_Stage_v2.jpg

A tervezéstől a nyomtatásig

A Colourclass Lofoten című filmsorozatból a tájképfotózás minden apró fortélya elsajátítható. A nézőket a Norvégia északi részén fekvő Lofoten-szigetcsoport csodálatos világába elkalauzoló alkotás hat epizódjában a tájképfotózás teljes munkafolyamata nyomon követhető: a megfelelő felszerelés és helyszín kiválasztásán, valamint a fényerőszabályzás, a szűrőhasználat és a képszerkesztés kérdéskörein kívül a fényképezőgép és a monitor szakszerű kalibrálására, a színprofilkészítésre, a nyomtatásra, továbbá a minőségi nyomtatópapírokra, a próbanyomat-ellenőrzésre és az ICC-profilokra is kitérnek az alkotók.

Az epizódok ismertetése

1. epizód: A felszerelés kiválasztása és odautazás a helyszínre

A Colourclass Lofoten első epizódja a megfelelő felszerelés kiválasztásáról szól. A tájképfotósok számára a készülékek alacsony tömege legalább olyan lényeges szempont, mint azok kiváló minősége. Ennélfogva a Fujifilm kompakt méretű és könnyű GFX és X sorozatú fényképezőgépei mellett döntöttek az alkotók, mivel azok tökéletes párost alkotnak a Gitzo szénszálas állványaival. A fényerősség szakszerű szabályozásáról Haida márkájú szűrőkkel gondoskodnak. Az említett felszerelést F-Stop Gear hátizsákokban viszik magukkal. Serdar, a PhotoTour4U munkatársa ezenkívül azt is megosztja a nézőkkel, hogy mi az, amiről semmiképpen nem szabad megfeledkeznünk, ha a sarkkörön túlra indulunk fotózni.

2. epizód: A pontos helyszín alkalmazásokon keresztüli kiválasztása

A fény- és időjárási viszonyok kulcsfontosságú tényezők a tájképfotózás előkészítésekor. A Colourclass Lofoten második epizódjában a helyszín kiválasztásáról és az e célra használt alkalmazásokról esik szó. A polgári és navigációs szürkület közötti időszak megörökítése ugyanis különösen vonzó téma a tájképfotósok számára.

3. epizód: Hisztogramkezelés, valamint a gradiens és az ND-szűrők használata

Tájképfotózás közben időnként olyan gyorsan változnak a fényviszonyok, hogy az még a legkiemelkedőbb fényérzékelők képességeit is próbára teszi. Ezért különösen fontos a tökéletes expozíció. A Colourclass Lofoten harmadik epizódjában elmagyarázzák, hogy miként maximalizálható az érzékelő dinamikatartománya a hisztogram segítségével, valamint, hogy miként szabályozható a dinamika a Haida gradiens szűrőivel. Annak érdekében, hogy napközben is hosszú záridőt alkalmazhassanak, ND-szűrőket használnak.

4. epizód: „A helyszín kiértékelése” – Miként örökíthetjük meg lenyűgöző módon a magával ragadó szépségű tájakat?

Hogyan készíthetünk pompás fotókat a látványos tájegységekről? A Colourclass Lofoten negyedik epizódjában Serdar és Christian a patinás Gimsøy fatemplom példáján keresztül szemlélteti a nézőkkel a kívánt helyszín szakszerű felmérését. Serdar részletesen elmagyarázza a kívánt tájképpel kapcsolatos szempontok pontos kiértékelését.

5. epizód: A fényképezőgép és a monitor beállítása, illetve kalibrálása

A Colourclass Lofoten ötödik epizódjában a „digitális sötétkamrák” színkezeléséről esik szó. Christian a datacolor SpyderCube és SpyderCheckr termékeinek használatán keresztül avatja be a nézőket a nyersadatok átalakításába és a képpontalapú utólagos képfeldolgozásba. Professzionális fotósként alapvető jelentőséggel bír, hogy megfelelő grafikai monitort, például az EIZO egy ColorEdge modelljét használjuk. Ahhoz, hogy a képfájlok hosszabb idő elteltével is torzítás nélkül jelenjenek meg, rendszeresen el kell végezni a monitor kalibrálását. Erre is részletesen kitérnek ebben az epizódban.

6. epizód: Színprofilkészítés, ICC-profilok használata, papírválasztás, nyomtatási beállítások és nyomtatás

Hogyan ellenőrizhető a monitoron, hogy miként festenek majd a különleges minőségű nyomtatópapírokra kinyomtatandó képek? Mit takar pontosan a próbanyomat-ellenőrzés? Christian a Colourclass Lofoten hatodik epizódjában az említetteken kívül még számos egyéb kérdésre megadja a megfelelő választ, így többek között az ICC-profilkészítés rejtelmeibe is beavatja a nézőket. Egy Epson nyomtatón keresztül a nyomtatással kapcsolatos legfontosabb szempontokat is végigveszi, hogy a kiváló minőségű ILFORD papírra nyomatott tájképek a Colourclass Lofoten valamennyi nézőjét magával ragadják.

Az alkotók célja

A színek és a fények különleges szerepet töltenek be a tájfotózásban. Ezek alapján különböztethetők meg a lenyűgöző szépségű tájképfelvételek az adott tájegység egyszerű megörökítésére szolgáló tájképektől.

A felszerelés kiválasztásán és az utazás megszervezésén kívül a hisztogram és a szűrők szakszerű használatára is részletesen kitér a sorozat. Mindezek az ismeretek nélkülözhetetlenek a tökéletes megvilágítás elérése, a fényerősség szabályozása, valamint a képérzékelő korlátozott dinamikatartományának maximális mértékű hasznosítása és az optimális fényviszonyok időbeli kiterjesztése szempontjából. A sorozat alkotói a kívánt téma kiválasztásához is segítséget nyújtanak. Amint azt már a filmsorozat címe – Colourclass – is jelzi, a szereplők különös hangsúlyt fektetnek a színekre. Az egyes epizódokból a fényképezőgép professzionális beállítása, valamint a megfelelő monitor kiválasztása és annak kalibrálása is elsajátítható. Az ICC-profilok segítségével már a monitor képernyőjén keresztül ellenőrizhetők a felvételekről készítendő későbbi nyomatok minősége. A Colourclass Lofoten alkotói ezen túlmenően a próbanyomat-ellenőrzési nézetek és az ICC-profilok használatát, valamint a nyomtatáskor figyelembeveendő szempontokat is bemutatják.

Colourclass_Lofoten_-_Mission.jpg

A helyszín: Lofoten (Norvégia)

A norvégul hiúzláb jelentésű Lofoten-szigetcsoport Norvégia északi részén, az északi sarkkörtől mintegy 300 km-re északra fekszik. A szélsőségesen északi elhelyezkedés következtében április végén állandó szürkületben telnek a Lofoten-szigeteken élők mindennapjai. A magával ragadó szépségű, aranyszínű napsugarak ilyenkor gyakorta hosszú órákon keresztül tündökölnek. Egy kis szerencsével az északi fény pompázatos jelensége is megcsodálható. A látványos színvilág ideális körülményeket teremt a tájfotózás szerelmesei számára.

Colourclass_Lofoten_-_Lofoten_Map.jpg

A fotósok

Colourclass_Lofoten_-_Serdar_Ugurlu.jpg

Serdar Ugurlu

Serdar Ugurlu a fotótúrák szervezésével foglalkozó neves PhotoTours4U iroda alapítója és vezetője. Mivel számtalan alkalommal járt már a Lofoten-szigeteken, a szigetcsoport igazi szakértőjeként tartják számon. A hosszú évek alatt felhalmozott fotózási szaktudását műhelyfoglalkozások és a világ különböző pontjaira vezetett fotótúrák keretében osztja meg másokkal.

PhotoTours4U
Colourclass_Lofoten_-_Christian_Ohlig.jpg

Christian Ohlig

A több mint 16 éven keresztül fotósként tevékenykedő Christian Ohlig korábban a Kölni Műszaki Egyetemen oktatott fotózást és képszerkesztést. A 2015-től az EIZO Europe vállalat ColorEdge grafikai monitorokért felelős vezetőmunkatársaként dolgozó szakember rendszeresen tart színkezelést ismertető előadásokat a különböző fotófesztiválokon. Mindig is különös érdeklődést mutatott a tájfotózás iránt. Mivel a fotóriporterek munkája meglehetősen feszültségteli, a tájképek készítése nagyszerű felüdülést kínál a számára.

EIZO Europe
Colourclass_Lofoten_-_Partner.png

Making Of

Háttérképek

Colourclass_Lofoten_-_wallpaper1_1920x1200.jpg
Preview Lofoten Háttérképek 1
Colourclass_Lofoten_-_wallpaper2_1920x1200.jpg
Preview Lofoten Háttérképek 2
Colourclass_Lofoten_-_wallpaper3_1920x1200.jpg
Preview Lofoten Háttérképek 3

Lofoten Háttérképek 1

Lofoten Háttérképek 2

Lofoten Háttérképek 3

Colourclasses

Namibia_Stage.jpg

Colourclass Namibia

A Colourclass Namibia a panoráma- és az asztrofotózás, valamint a vadon élő állatok fényképezésének alapjaival foglalkozik. Tekintettel arra, hogy a korszerű fényképezőgépen kívül mostanra már nagy teljesítményű videokamera is a rendelkezésünkre áll, az időköz csúsztatásos felvételek készítésére és a filmes történetmesélés témakörére is kitérünk majd.

Fedezze fel most