Színpontosság és precizitás

Grafikai monitorok megvásárlásakor mérlegelendő szempontok

EIZO_ColorEdge_Drucken_1062_v8_sRGB_3000x2250.jpg

A megfelelő monitor kiválasztásánál gyakran a képernyő átmérője és felbontása, a készülék formaterve, és nem utolsó sorban annak ára játszik igazán lényeges szerepet – a kreatív feladatok céljára vásárolt monitorok esetén azonban számos egyéb szempontot is figyelembe kell venni a vásárlás során.

Bizonyára Önnek is feltűnt már, hogy a megtekintet fájlok megjelenítése mennyire eltér egymástól az Ön képernyője, valamint a munkatársai notebookjai vagy számítógépei esetében. Sok esetben a képek monitoron és nyomatokon történő megjelenítése között is igazán szembetűnő különbségek fedezhetők fel, a megfelelő ICC-profil szerinti próbanyomat-ellenőrzés elvégzése ellenére is. A legfőbb nehézség: Felhasználóként nem lehetséges annak pontos meghatározása, hogy a munkafolyamat mely szakasza okozza a problémát. A monitor vagy annak nem megfelelő beállítása-e a kiváltó ok? Esetleg az operációs rendszer színbeállításai vagy a képfeldolgozó szoftver okozza a problémát? Talán a nyomtató a gondok forrása? Vagy esetleg több kiváltó ok együttes hatása állhat a jelenség hátterében?

Bár nem adható általánosan érvényes válasz a problémára, a tapasztalat azt mutatja, hogy gyakran a képernyő a hibák legfőbb forrása. Mindenesetre bizton állítható: Egy megfelelő módon kalibrált, a különböző képfájlokat eltérések nélkül megjelenítő monitor hiányában a magas fokú színhűséget igénylő feladatok nem végezhetők el a kívánt minőségben, a végeredmény pedig csak a szerencsén múlik. Ebből adódóan az ilyen jellegű munkafolyamatokhoz elengedhetetlenül fontos a megfelelő monitor. De milyen szempontok figyelembe vétele szükséges a megfelelő grafikai monitor kiválasztásához?

Maximális mértékű pontosság a színhűséget igénylő munkafolyamatok során

Ahhoz, hogy a monitoron megjelenített tartalom és a fájl teljes mértékben megfeleljen egymásnak, a képernyőnek két követelményt kell teljesítenie: Először is az adott grafikai tartalom speciális követelményi szerint kell beállítani. Másodszor – mivel a monitorok idővel veszítenek pontosságukból – rendszeres időközönként el kell végezni azok megfelelő kalibrálását.

Homogenitást és színtisztaságot érintő korrekciók

A gyárból kikerülő monitorpanelek között nem található két olyan, amelynek a fényereje és a színtisztasága teljes mértékben megegyezne a másikéval. Bizonyos fokig mindegyik eltérő. Egyesek sötétebbek, mások pedig színesebbek a többihez képest. Szerkezeti felépítésükből adódóan minden egyes LCD panel eltérő jellemzőkkel bír. A grafikai tartalmak szerkesztésekor a felhasználónak biztosnak kell lennie abban, hogy az árnyékok és a színbeli eltérések magát a képfájlt jellemzik, nem pedig a monitor idézte elő azokat.

Az említett hibaforrás kizárása érdekében az EIZO különleges eljárást dolgozott ki: A gyárban a panel teljes felületét méréseknek vetik alá, melyek során sok egyéb mellett a fényerősségi szinteket is pontosan kielemzik és korrigálják. A Digital Uniformity Equalizer (DUE) elnevezésű, meglehetősen összetett eljárás az egyetlen biztos módja annak, hogy a monitor teljes felülete homogén képmegjelenítést nyújtson.

Színtér

Farbraum_EN_3000x2000.png

A hagyományos monitorok leginkább csak az sRGB színteret képesek megfelelő módon megjeleníteni. A grafikai alkalmazásoknál használt, jóval átfogóbb Adobe-RGB színtér megjelenítésére viszont már nem alkalmasak. Az EIZO ColorEdge CS2730 és más, hasonlóan széles színskálájú képernyők a teljes Adobe-RGB színtéren túlmenően a nyomtatásnál alkalmazott számos egyéb színárnyalatot is kiválóan megjelenítik.

A kalibrálási folyamat ismertetése

Az alapprobléma: Egyedül a számítógép monitor számára továbbított képjele ismert. A visszatérő csatorna adatai viszont hiányoznak. A kalibrálási folyamat pontosan ennek a beállítására szolgál. A meghatározott színparancsok és a monitoron történő tényleges megjelenítés összehasonlításáról a kalibrációs érzékelő és a kalibrációs szoftver gondoskodik. Az összevetés során általában kisebb-nagyobb mértékű eltérések tapasztalhatók. Viszont ez csak az első lépés. Ezt követi a feltárt hibák kijavítása.

Hardveres és szoftveres kalibrálás

A feltért hibák kétféle módon javíthatók ki: hardveres és szoftveres kalibrálás útján. Mindkettő kalibrációs érzékelő és kalibrációs szoftver használatát igényli. A szoftveres kalibrálás során létrehozott korrekciós profil a monitor hibáinak ellensúlyozása érdekében eltorzítja a grafikus kártyához kapcsolódó jelet, hogy a torzításmentes képi megjelenítés az említett hiányosságok ellenére is elérhetővé váljon.

A hardveres kalibrálás ezzel szemben nem érinti a képjeleket. Ehelyett a felhasználó a Look-up-Table-nek (LUT), vagyis a monitor belső színleképezési táblájának a módosításával állíthatja be a monitort. Ily módon az alképpontok közötti keverési arány is korrigálható. Mivel a szoftveres kalibrálással ellentétben a hardveres beállítás nem jár együtt a minőség romlásával, mi is ennek alkalmazását javasoljuk. Következésképpen az EIZO összes ColorEdge monitora hardveres kalibrálásra alkalmas modell. A CG sorozat beépített kalibrálási érzékelője az automatikus kalibrálást is lehetővé teszi. Így Ön időt és pénzt takaríthat meg.

EIZO_ColorEdge_Fotografin_Sideshot_DSF1609_V1_sRGB_3000x2000.jpg

Beépített kalibrációs érzékelő a ColorEdge monitorban

16 bites LUT

Az EIZO ColorEdge monitorokat 8 helyett 16 bites LUT-tal látták el. Ennek köszönhetően néhány millió helyett akár több milliárdnyi színárnyalat megjelenítésére is alkalmasak. Így a 10 bites munkafolyamatok során az esetleges korrekcióktól és kalibrálásoktól függetlenül is minden esetben elegendő színátmenet áll rendelkezésre, vagyis garantált a tökéletes minőségű megjelenítés.

Összefoglaló

Miről rendelkezzen egy grafikai monitor
  • Széles színtér
  • Precíz színmegjelenítés
  • Egységes színvisszaadás és fényerő
  • Megbízható és felhasználóbarát színkezelő szoftver
  • Pontos hardveres kalibráció

 

Meggyőző tulajdonságok

A kiváló képminőségen túlmenően az EIZO ColorEdge monitorai további nagyszerű előnyöket nyújtanak: Állítható magasságúak, tetszés szerint dönthetők, és kiemelkedő antireflexiós jellemzőkkel bírnak. A tükröződés csökkentésére szolgáló árnyékoló ernyő pontosabb megjelenítést tesz lehetővé. Az EIZO ötéves helyszíni cseregaranciát nyújt termékeire. Vagyis a ColorEdge monitorok bármilyen grafikai alkalmazás céljára ideális és megbízható választásnak számítanak. Felejtse el a felesleges korrekciókat és a nyomtatási hibákat!

EIZO_ColorEdge_Fotografin_0513_v5_sRGB_3000x2250.jpg
ColorEdge

Grafikus monitorok

Grafikus monitort keres? Válasszon az alap CS sorozatból, vagy a csúcskategóriás igények esetén a CG sorozatból, hogy megtalálja az alkalmazásához legmegfelelőbb monitort.

A ColorEdge portfólióhoz

Grafikus monitorok használatban

Evely_Duis_Stage_Startseite_2256x1270.png

ColorEdge Ambassador Evely Duis

Olvassa el itt, mitől tökéletes a kép Evely Duis számára, és milyen jelentőséggel bírnak az EIZO grafikus monitorok a ColorEdge nagykövet munkája szempontjából.

Tudjon meg többet
Pascal-Vandecasteele-stage.jpg

ColorEdge Ambassador Pascal Vandecasteele

A ColorEdge CG319X Pascal Vandecasteele építészeti és portréfotós megbízható társa. A fotós a termékfotózás során is számíthat a monitor ragyogó színvisszaadására.

Tudjon meg többet
Tanja_Brandt_stage2.jpg

Tanja Brandt

Tanja Brandt természetfotós és széles körben elterjedt közösségi médiajelenség. Az EIZO bemutatja munkáit, Brandt pedig megosztja tapasztalatait a CG2700X és CS2740 4K-ColorEdge monitorokkal.

Tudjon meg többet
Marianna_Santoni_Image_2_1728x1152.png

Marianna Santoni

Marianna Santoni egy nemzetközileg elismert olasz fotós és világhírű Photoshop-szakértő. Marianna bölcsészettudományi hátterét és élvonalbeli technikai tudását egyaránt felhasználja, és 2002 óta munkája a művészet és a technológia metszéspontjában helyezkedik el.

Tudjon meg többet

Kérdése van?

Mi és meghatalmazott partnereink szívesen segítenek Önnek a környezetéhez megfelelő modell kiválasztásában.

Lépjen kapcsolatba velünk
H07_Kontakt.jpg