EIZO Academy

Kalibrálási jelentés

Hogyan olvasható a ColorEdge Factory Report a gyári kalibrálásról.

Graphics_Calibration.JPG

Minden egyes ColorEdge-monitort az összeszerelés után az EIZO gyárban kalibrálnak és állítanak be. Az egyes készülékek egyedi optimalizálása az egyetlen módja annak a pontosságnak, amelyre világszerte számtalan kreatív szakember támaszkodik nap mint nap.

Az EIZO gyári kalibráció kiváló pontosságának bizonyítására a CG sorozat minden ColorEdge monitorát, valamint a CS sorozat 2023-tól piacra került modelljeit egyedi kalibrációs jelentéssel (Factory Report) szállítjuk. A CG sorozatú modellek esetében a jelentés a beépített kalibrációs érzékelő pontosságára vonatkozó mért értékeket is tartalmazhatja.

Ez a kalibrálási jelentés dokumentálja a monitor gyártáskori kiváló pontosságát, és tájékoztatást nyújt az egyedi mért értékekről és a beállítási eredményről. 

A modelltől függően a kalibrálási jelentés terjedelme eltérő lehet.

Nézzük meg, milyen információkat olvashat a kalibrálási jelentésből:

Modell/Sorozatszám

A kalibrálási jelentés tetején a monitor termékneve és sorozatszáma (S/N) található. A sorozatszám megtalálható a készülék hátoldalán lévő típustáblán és az elektronikus monitor menüben (OSD) az "Információ" menüpont alatt is.

Monitor beállítások

A beállítások, a mérési feltételek és a használt mérőeszköz itt vannak felsorolva. A jelentésben leírt négy pont a következő:

  • Fényerő
  • Fehér pont
  • Gammagörbe
  • A használt mérőérzékelő

Homogenitás

Korrekció nélkül minden LCD-panel a kialakításából adódóan inhomogenitásokat mutat. A legtöbb mindennapi alkalmazásnál ezek nem jelentenek problémát, ezért például az irodai monitoroknál nem korrigálják őket. Kreatív szakemberként azonban feltétlenül meg akarok bízni abban, hogy a monitor képmegjelenítése pontosan megfelel a képfájlnak, és a teljes felületen homogén és pontos lesz.

Ezért a pontosságért az EIZO minden egyes ColorEdge monitor megjelenítési felületét 25 különálló szegmensben méri meg egy erre a célra optimalizált, nagy pontosságú érzékelő segítségével. Ha olyan eltéréseket észlel, amelyek kívül esnek a szigorú EIZO-határértékeken, akkor ezeket korrigálja.

 

Az eredménytáblázat

Az eredménytáblázatban mind a 25 mérési pontra vonatkozóan megtalálja a monitor színeltérés (⊿E00) és a fényerő eltérés (⊿LR ) értékeit. Ezen eltérések referenciaértéke a középső mérési mező (13. mező).

Színeltérés ⊿E00 (Delta E 00)
⊿E00 egy számérték, és a célérték és a tényleges érték közötti színeltérést fejezi ki. Minél nagyobb az érték, annál egyértelműbben látható a színeltérés az emberi szem számára. A táblázat az egyes pontok színeltérését mutatja a középponttól (13-as mező).

Az értékek osztályozásához: Ökölszabályként feltételezhető, hogy az 1-2-es ⊿E az emberi szem számára nem felismerhető, a 2-3-as ⊿E-t általában csak rendkívül képzett szem ismeri fel, a 3-as vagy annál nagyobb ⊿E pedig a képzetlen szem számára is észrevehető.

Fényerősségi eltérés ⊿LR (Delta LR)
A ⊿LR a képernyő fényerejének (fénysűrűségének) homogenitásáról ad információt. A táblázat az egyes mérési pontok fényerősségi arányát írja le a középső mérési mezőhöz (13. mező) képest, amely referenciapontként 100%-ra van beállítva.

DUE (Digital Uniformity Equalizer)

A szabadalmaztatott Digital Uniformity Equalizer (DUE) korrigálja a szín- és fényerő-eltéréseket még azután is, hogy a monitor elhagyta az EIZO gyárat. Ezt a tónusértékek pixelenkénti szabályozásával éri el.

Gamma

Az LCD-nél a fényerőgörbe nem olyan pontos, mint amilyenre kreatívként szüksége van. Ezért a fényerősség-gradiens a megfelelő fényerősségi szintekben van mérve és beállítva.

Mivel az emberi érzékelés nem lineáris, ez a korrekció a Windows és Mac számítógépeken leggyakrabban használt 2,2-es szabványos gammagörbén alapul. Ez a gammakorrekció biztosítja a fényerőgörbe helyes beállítását, és szintén az emberi érzékelésen alapul, így a fényerőgörbe lineárisnak tűnik a néző számára.

A gyári kalibrálás részeként a gammagörbék menetét egy összetett mérési folyamat során tökéletesen beállítják. A vörös (R), a zöld (G) és a kék (B) gammaértékek minden fényerőértékhez 0 - 255 (8 bit) és 0 - 1023 (10 bit) között vannak beállítva. Az ábra a célgörbét és a tényleges gammagörbe mérési eredményét mutatja. Ha mindkét görbe megegyezik, ez azt jelenti, hogy a ColorEdge monitora a pontos szürkeárnyalatos reprodukcióhoz (szürke ék) ideális gammagörbét ér el, eltérés nélküli fényerősség vagy színárnyalatok nélkül.

Gamut

A színterekre és színskálákra vonatkozóan különböző normák és szabványok léteznek, mint például a DCI-P3 vagy az AdobeRGB. Egy adott monitor színskáláját gyakran háromszögként ábrázolja a CIE (International Commission on Illumination) által létrehozott xy-színskála. A legtöbb ColorEdge modell széles színskála lefedettséggel rendelkezik.

A kalibrálási jelentés a kalibrált ColorEdge RGB-méréseit mutatja az sRGB/BT.709 és a DCI-P3 szabványokhoz képest. A szabvány által meghatározott színteret egy folytonos vonal, a monitor mérési eredményeit pedig egy szaggatott vonal mutatja. Így fel lehet mutatni, hogy a ColorEdge monitor az egyes szabványok színteréből mennyit fed le.

Színhőmérséklet

Az ábrán látható, hogy a monitor fehérpontja mennyire marad stabil különböző fényerőszinteken. Ideális esetben a mért értékeknek a lehető legközelebb kell lenniük a 6500 Kelvin célértékhez.

A 6500 K fehérpont az elfogadott irányelv különféle általános PC-alkalmazások, az sRGB színtér és a digitális High-Definition nemzetközi szabványa (ITU-R BT.709) számára. 

Factory-Report_Image_07_-_Farbtemperatur.jpg

Az érzékelő pontossága

EIZO volt 2010-ben világszerte az első gyártó, amely önkalibráló grafikus monitort, azaz beépített érzékelővel ellátott grafikus monitort dobott piacra. A ColorEdge CG sorozat monitoraiban használt érzékelőt az EIZO maga fejlesztette ki, és az EIZO gyártja ezt is. A kiváló mérési pontosság biztosítása érdekében a CG monitorokba beépített minden érzékelőt professzionális referencia-minőségű spektrofotométerrel kalibrálják, és a beépített panellel együtt állítják be.

Így biztosítjuk, hogy minden felhasználó abszolút megbízhat a ColorEdge készülékébe beépített mérőérzékelő kiváló pontosságában, és abban, hogy a monitor a pontos szín- és fényerőmegjelenítését rendszeres újrakalibrálással hosszú távon is megőrizheti.

A gyári jelentés tartalmazza a beépített érzékelő és a referencia spektrofotométer közötti korrelációs pontosság mérési eredményeit a 0, 512 és 1023 fényerőértékekre vonatkozóan. Minél közelebb van az eredmény a diagram közepéhez (az alábbi ábrán nyíllal jelölve), annál nagyobb a beépített kalibrációs érzékelő abszolút pontossága. A szaggatott vonallal jelölt terület jelzi azokat a szigorú paramétereket, amelyeken belül kell maradniuk a mérési eredményeknek ahhoz, hogy az EIZO pontosnak minősítse az értékeket.

Sok külső kalibráló érzékelő viszonylag nagy sorozati szórással rendelkezik. Ha a monitort ilyen külső mérőeszközzel kalibrálják, egy pontatlan mérőérzékelő pontatlan kalibráláshoz vezethet.

A következő ábra a beépített ColorEdge kalibrációs érzékelő tipikus mérési pontosságát mutatja más gyártók külső kalibrációs érzékelőivel összehasonlítva.

 

Tudtad már?

Gyári kalibrálásunknak van egy másik előnye is: mivel a monitor gyárilag tökéletesen be van állítva, az újrakalibrálás során csak néhány referenciapontot kell ellenőrizni a monitor öregedésének ellensúlyozására. Ezért olyan gyors az újrakalibrálás a ColorNavigatorral, anélkül, hogy a pontosság rovására menne. Standard üzemmódban az összes kalibrációs célpontot egyetlen újrakalibrálással frissíti.