MONITORISMERET

Modern videobemenetek

Cabel_Input_3000x2000.jpg

Új monitor vásárlásakor a megfelelő videobemenet kiválasztása döntő szerepet játszik. Hiszen a saját végkészülékek csak a megfelelő interfésszel fognak a kívánt módon működni. Az EIZO áttekintést nyújt a mai monitorokon általánosan használt videocsatlakozásokról.

A modern monitorok és végkészülékek számos lehetséges interfészen keresztül kommunikálnak egymással. Ezek azonban nemcsak azt befolyásolják, hogy például egy laptop és egy monitor egyáltalán összekapcsolhatók-e egymással. Az olyan kritériumok, mint a támogatott felbontások vagy a frissítési sebességek is változhatnak a különféle csatlakoztatókkal. A megfelelő monitor kiválasztásakor tehát sok mindent figyelembe kell venni.

Főleg azért, mert a modern munka világa és a hibrid munkaállomások felé mutató trend teljesen új követelményeket támaszt a számítógépes hardverrel szemben is. A maximális kényelem érdekében például a munkahelyi laptopokat egyetlen kábellel kell tudni csatlakoztatni. Ez biztosítja, hogy a munkaállomások váltása az irodán belül vagy az iroda és az otthoni iroda között igazán gyorsan menjen.

A modern informatikai világban a monitorokat is egyre gyakrabban használják dokkolóállomásként. A billentyűzet, az egér, a webkamera és más perifériás eszközök közvetlenül a monitorhoz csatlakoznak, így a monitorhoz csatlakoztatott összes számítógép és laptop számára egyaránt elérhetőek.

A korszerű egykábeles megoldás

USB-C

Ez az a pont, ahol a modern USB-C szabvány a képbe kerül. Ezen az interfészen keresztül adatok, valamint audio- és videojelek is továbbíthatók. Még a tápellátás is lehetséges.

Ez a funkcióválaszték különösen a laptop-tulajdonosok számára teszi az USB-C dokkoló funkcióval rendelkező jelenlegi monitorokat első számú választássá, mivel csak egy kábelre van szükség. Ezzel egyidejűleg a laptopon a perifériák csatlakozóinak száma is növekszik. Ez utóbbi különösen értékes, mivel a modern és kompakt laptopok gyakran csak korlátozott csatlakozási lehetőségeket kínálnak.

USBC_3000x2000.jpg
USB-C_charging_3000x2000.jpg

Mi az a DP Alt Mode?
Az USB-C-vel kapcsolatban gyakran említik az úgynevezett DP Alt Mode-ot. Ez az alternatív üzemmód (Alt Mode) az USB-C specifikáció része, és lehetővé teszi, hogy a kábelben lévő adatvonalakat különböző jelekre használjuk. A DP Alt Mode-ot - azaz a DisplayPort Alternate Mode-ot - videojelekhez használják.

Fontos tudni: Nem minden USB-C porttal rendelkező eszköz támogatja a DP Alt Mode-ot. Ha tehát egykábeles csatlakozást szeretne megvalósítani videójelekhez USB-C-vel, akkor a DP Alt Mode kompatibilitásról is gondoskodnia kell.

A HDMI riválisa

DisplayPort

A DisplayPort szabványt az informatikai világban meghonosodott régi interfészek - mindenekelőtt a VGA és a DVI - leváltására fejlesztették ki. A DisplayPort csak digitális adatokat továbbít, és a HDMI-hez hasonlóan audio- és videojeleket is továbbít. És gyors adatátvitellel, amely szintén kiválóan alkalmas a nagy felbontású tartalmakhoz.

DisplayPort_2_3000x2000_neu.jpg

Mi a Mini DisplayPort?
A mindössze 7,55 mm széles Mini DisplayPort a DisplayPort kompaktabb változata. Ezt a változatot eredetileg az Apple fejlesztette ki. Ez a csatlakozótípus manapság már alárendelt szerepet játszik.

A modern klasszikus

HDMI

A HDMI-interfész (pontosabban: High Definition Multimedia Interface) 2002 óta van fejlesztés alatt, tehát még viszonylag fiatalnak számít - azonban gyorsan de-facto-szabvány lett, különösen a szórakoztató elektronika területén. A Blu-ray lejátszóktól a set-top boxokon át a játékkonzolokig szinte minden népszerű elektrónikus szórakoztató eszköz HDMI-n keresztül csatlakozik. A négyszögletes csatlakozó a számítógépes szektorban is régóta szabványosnak számít. 

A HDMI lehetővé teszi a video- és hangjelek továbbítását, és nagy felbontású tartalmakhoz is alkalmas.

HDMI_3000x2000_neu.jpg

A digitális kimenet úttörője

DVI

A DVI a számítógépek videokimeneti ama csatlakozója, amely a D-Sub utódjaként jelent meg a piacon. A szabvány akár 7,44 Gbit/s átviteli sebességet is lehetővé tesz, így akár a 4K jelek 33 Hz-es továbbítására is képes. A modern elektronikában azonban már nem játszik jelentős szerepet. A DVI bemeneteket számos monitoron a HDMI bemenetek váltották le. Jó hír a régebbi, DVI-D/I kimenettel rendelkező grafikus kártyák tulajdonosainak: ezek a kártyák egy adapter segítségével HDMI bemenetre is csatlakoztathatók.

DVI-input_3000x2000_neu.jpg

A jövőbe a DisplayPort és az USB-C segítségével

Modern munkakörnyezet

Gyors átviteli sebesség, magas fokú rugalmasság és kevesebb kusza kábel: az USB-C és a DisplayPort egyre inkább szokványossá válik. Ez a csatlakoztatás a modern munkakörnyezetben válik igazán hasznossá. Minden fontos csatlakozás egyetlen kábelen keresztül történik - beleértve a laptopok tápellátását is. És a szabványnak van még egy ásza a tarsolyában, ha egyszerre több képernyőre van szükség.

Egyszerűen több munkafelület

Daisy chain láncba kapcsolás

Ha a jelenlegi monitor képernyőfelülete nem elegendő, nagyobb vagy további kijelzőre van szükség. A monitor nagyobb modellre cserélése azonban nem minden esetben lehetséges vagy célszerű - a többmonitoros beállítások pedig eddig gyakran bonyolult kábelrengeteget okoztak.

Az USB-C/DisplayPort segítségével a láncba kapcsolás véget vet ennek. A daisy chain csatlakozással több monitor egyszerűen sorba kapcsolható egy-egy kábellel. Többé nem kell minden egyes monitort a számítógéphez csatlakoztatni. Az ilyen beállítások ezért egyszerűbbek és mindenekelőtt rendezettebbek.

Előfeltételek: Minden eszköznek támogatnia kell a DisplayPort 1.2-es vagy magasabb verzióját és a multi-stream transportot (MST). Ez az olyan szoftverkomponensekre is vonatkozik, mint az operációs rendszer vagy a grafikus kártya illesztőprogramja. Az utóbbi eszköz kivételével a képernyőknek természetesen megfelelő USB-C/DisplayPort kimenettel is rendelkezniük kell. A láncba kapcsolt kábeleknek is kellően magas adatátviteli sebességet kell biztosítaniuk. Az egyes beállítások követelményeiről bővebb információ a használt hardverek és szoftverek kézikönyveiben található.

DaisyChain_EV2495_Animation.gif

Csatlakoztathatóság a gyakorlatban

AEDES-3.jpg

A monitor helyettesíti a dokkolóállomást

Az Aedes ismét az EIZO monitorokat választja, és ezzel feleslegessé teszi a dokkolóállomást.

Tudjon meg többet
NEW-stage.jpg

A NEW AG munkatársai EIZO FlexScan EV2795 monitorokon keresztül építik a jövőt

„A 27 colos képátlójával ideális méretű EV2795 további előnyös tulajdonsága, hogy a C típusú USB-csatlakozójának köszönhetően dokkoló- és töltőállomásként is felhasználható. Valamennyi perifériás eszköz közvetlenül hozzácsatlakoztatható a monitorhoz.”

Tudjon meg többet
attiva_stage.jpg

Az Attiva SpA az EIZO monitorokkal való hibrid munkavégzésre áll át

Az olasz forgalmazó, az Attiva SpA az EIZO FlexScan EV2451-et teszi elérhetővé az irodai és otthoni dolgozók számára. A kompakt kialakítás tökéletesen illeszkedik bármilyen munkakörnyezetbe, és mindkét helyen kiváló ergonómiát biztosít.

Tudjon meg többet