Bizonyára Önnek is feltűnt már, hogy a megtekintet fájlok megjelenítése mennyire eltér egymástól az Ön képernyője, valamint a munkatársai notebookjai vagy számítógépei esetében. Sok esetben a képek monitoron és nyomatokon történő megjelenítése között is igazán szembetűnő különbségek fedezhetők fel, a megfelelő ICC-profil szerinti próbanyomat-ellenőrzés elvégzése ellenére is. A legfőbb nehézség: Felhasználóként nem lehetséges annak pontos meghatározása, hogy a munkafolyamat mely szakasza okozza a problémát. A monitor vagy annak nem megfelelő beállítása-e a kiváltó ok? Esetleg az operációs rendszer színbeállításai vagy a képfeldolgozó szoftver okozza a problémát? Talán a nyomtató a gondok forrása? Vagy esetleg több kiváltó ok együttes hatása állhat a jelenség hátterében?

Bár nem adható általánosan érvényes válasz a problémára, a tapasztalat azt mutatja, hogy gyakran a képernyő a hibák legfőbb forrása. Mindenesetre bizton állítható: Egy megfelelő módon kalibrált, a különböző képfájlokat eltérések nélkül megjelenítő monitor hiányában a magas fokú színhűséget igénylő feladatok nem végezhetők el a kívánt minőségben, a végeredmény pedig csak a szerencsén múlik. Ebből adódóan az ilyen jellegű munkafolyamatokhoz elengedhetetlenül fontos a megfelelő monitor. De milyen szempontok figyelembe vétele szükséges a megfelelő grafikai monitor kiválasztásához?

Miként jelenítik meg a monitorok a kívánt színeket?

A monitorok képpontjai piros, zöld és kék alképpontokból állnak. Minden egyes alképpont 256 árnyalat megjelenítésére alkalmas. Mivel egy hagyományos, 8 bites monitor 256*256*256 alképpontot tartalmaz, a kívánt színárnyalat megjelenítési lehetőségeinek a száma a 16,7 milliót is meghaladja. A számos különböző változat közül mindössze egy a megfelelő. Bár a piros árnyalat minden esetben piros, a grafikai tartalmak esetében, ahol a legapróbb eltérések is jelentőséggel bírnak, a viszonylag kisebb fokú pontatlanságok is látható képhibákat eredményeznek.
A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a felhasználó a megfelelő fájl helyett egy többé-kevésbé eltérő változatot láthat a monitoron. A szerkesztési és beállítási műveletek ellenére nem teljes mértékben felel meg a tényleges fájlnak. A képszerkesztő gyakorta kisebb-nagyobb eltéréseket fedezhet fel a nyomat és a tényleges fájl megjelenése között. Az elkészült nyomatok gyakran túlságosan világosak vagy sötétek, más esetekben pedig a színekkel vagy a kontraszttal akad probléma.

Maximális mértékű pontosság a színhűséget igénylő munkafolyamatok során

Ahhoz, hogy a monitoron megjelenített tartalom és a fájl teljes mértékben megfeleljen egymásnak, a képernyőnek két követelményt kell teljesítenie: Először is az adott grafikai tartalom speciális követelményi szerint kell beállítani. Másodszor – mivel a monitorok idővel veszítenek pontosságukból – rendszeres időközönként el kell végezni azok megfelelő kalibrálását.

Homogenitást és színtisztaságot érintő korrekciók

Die DUE-Elektronik gleicht die Inhomogenitäten aus

A gyárból kikerülő monitorpanelek között nem található két olyan, amelynek a fényereje és a színtisztasága teljes mértékben megegyezne a másikéval. Bizonyos fokig mindegyik eltérő. Egyesek sötétebbek, mások pedig színesebbek a többihez képest. Szerkezeti felépítésükből adódóan minden egyes LCD panel eltérő jellemzőkkel bír. A grafikai tartalmak szerkesztésekor a felhasználónak biztosnak kell lennie abban, hogy az árnyékok és a színbeli eltérések magát a képfájlt jellemzik, nem pedig a monitor idézte elő azokat.

Az említett hibaforrás kizárása érdekében az EIZO különleges eljárást dolgozott ki: A gyárban a panel teljes felületét méréseknek vetik alá, melyek során sok egyéb mellett a fényerősségi szinteket is pontosan kielemzik és korrigálják. A Digital Uniformity Equalizer (DUE) elnevezésű, meglehetősen összetett eljárás az egyetlen biztos módja annak, hogy a monitor teljes felülete homogén képmegjelenítést nyújtson.

Színtér

A hagyományos monitorok leginkább csak az sRGB színteret képesek megfelelő módon megjeleníteni. A grafikai alkalmazásoknál használt, jóval átfogóbb Adobe-RGB színtér megjelenítésére viszont már nem alkalmasak. Az EIZO ColorEdge CS2730 és más, hasonlóan széles színskálájú képernyők a teljes Adobe-RGB színtéren túlmenően a nyomtatásnál alkalmazott számos egyéb színárnyalatot is kiválóan megjelenítik.

A kalibrálási folyamat ismertetése

Az alapprobléma: Egyedül a számítógép monitor számára továbbított képjele ismert. A visszatérő csatorna adatai viszont hiányoznak. A kalibrálási folyamat pontosan ennek a beállítására szolgál. A meghatározott színparancsok és a monitoron történő tényleges megjelenítés összehasonlításáról a kalibrációs érzékelő és a kalibrációs szoftver gondoskodik. Az összevetés során általában kisebb-nagyobb mértékű eltérések tapasztalhatók. Viszont ez csak az első lépés. Ezt követi a feltárt hibák kijavítása.

Hardveres és szoftveres kalibrálás

A feltért hibák kétféle módon javíthatók ki: hardveres és szoftveres kalibrálás útján. Mindkettő kalibrációs érzékelő és kalibrációs szoftver használatát igényli. A szoftveres kalibrálás során létrehozott korrekciós profil a monitor hibáinak ellensúlyozása érdekében eltorzítja a grafikus kártyához kapcsolódó jelet, hogy a torzításmentes képi megjelenítés az említett hiányosságok ellenére is elérhetővé váljon.

A hardveres kalibrálás ezzel szemben nem érinti a képjeleket. Ehelyett a felhasználó a Look-up-Table-nek (LUT), vagyis a monitor belső színleképezési táblájának a módosításával állíthatja be a monitort. Ily módon az alképpontok közötti keverési arány is korrigálható. Mivel a szoftveres kalibrálással ellentétben a hardveres beállítás nem jár együtt a minőség romlásával, mi is ennek alkalmazását javasoljuk. Következésképpen az EIZO összes ColorEdge monitora hardveres kalibrálásra alkalmas modell. A CG sorozat beépített kalibrálási érzékelője az automatikus kalibrálást is lehetővé teszi. Így Ön időt és pénzt takaríthat meg.

16 bites LUT

Az EIZO ColorEdge monitorokat 8 helyett 16 bites LUT-tal látták el. Ennek köszönhetően néhány millió helyett akár több milliárdnyi színárnyalat megjelenítésére is alkalmasak. Így a 10 bites munkafolyamatok során az esetleges korrekcióktól és kalibrálásoktól függetlenül is minden esetben elegendő színátmenet áll rendelkezésre, vagyis garantált a tökéletes minőségű megjelenítés.

Összefoglaló: Miről rendelkezzen egy grafikai monitor

  1. Széles színtér
  2. Precíz színmegjelenítés
  3. Egységes színvisszaadás és fényerő
  4. Megbízható és felhasználóbarát színkezelő szoftver
  5. Pontos hardveres kalibráció

Meggyőző tulajdonságok

A kiváló képminőségen túlmenően az EIZO ColorEdge monitorai további nagyszerű előnyöket nyújtanak: Állítható magasságúak, tetszés szerint dönthetők, és kiemelkedő antireflexiós jellemzőkkel bírnak. A tükröződés csökkentésére szolgáló árnyékoló ernyő pontosabb megjelenítést tesz lehetővé. Az EIZO ötéves helyszíni cseregaranciát nyújt termékeire. Vagyis a ColorEdge monitorok bármilyen grafikai alkalmazás céljára ideális és megbízható választásnak számítanak. Felejtse el a felesleges korrekciókat és a nyomtatási hibákat!

Monitorok tervezők és képszerkesztők számára

Tovább a pontos színvisszaadású képszerkesztő monitorokhoz