EIZO Cégtörténet

Visszatekintés az EIZO több évtizedet felölelő történetére, melynek során a vállalat világszínvonalú ismeretekre tett szert a kiváló minőségű monitorok fejlesztése, előállítása és forgalmazása terén.

EJP_23_buildings_07.JPG

1968 - 1981

Cégünk megalapítása és első újításaink

1968

Fekete-fehér TV-k
Az Eizo Nanao Corporation társaságot Hakui Electric Corporation néven alapították a japán Hakuiban. Az EIZO kezdetben OEM (Eredeti berendezésgyártó) vállalatként fekete-fehér televíziókészülékekhez gyártott alkatrészeket.

1973

Névváltoztatás
A vállalat nevét Hakui Electric Corporationről Nanao Corporationre módosították.

 

1978

Asztali monitorok videojátékokhoz
Az EIZO termékválasztékában megjelentek a videojáték-termek számára kínált asztali monitorok. A 20. század egyik legismertebb videojátéka, a Space Invaders szintén EIZO monitorokon keresztül vált elérhetővé.

 

1980

Szoftverfejlesztés
Az EIZO felvásárolta a szoftverfejlesztésre szakosodott Irem Corporation társaságot. Ezzel kialakult az EIZO hardver- és szoftveralapú üzleti modellje, mely mind a mai napig meghatározó jelentőséggel bír.

 

1981

Új termelőlétesítmény és vállalati központ létrehozása
A társaság folyamatos növekedése egy új gyár felépítését eredményezte Hakusanban. A vállalat nemzetközi központját nem sokkal ezután szintén e helyen nyitották meg.

EIZO_History_1981.jpg

1984 - 1990

Márkaépítés

1984

Globális terjeszkedés
A személyi számítógépek világszerte tapasztalható térhódításával párhuzamosan az EIZO vezetősége elhatározta, hogy nemzetközileg ismert márkává fejleszti a céget. E célból megalapították a (később Eizo Corporation néven ismertté vált) Hitec Associates Ltd. vállalatot a japán Kanazawában. Az újonnan létrehozott leányvállalat elsősorban az európai piac igényeit szolgálta ki.

 

1985

Új márkanevek alatt
17 évnyi OEM (Eredeti berendezésgyártó) vállalatként folytatott tevékenységet követően a társaság első alkalommal kínált saját – voltaképpen két különböző – név alatt forgalmazott monitorokat. A Kaliforniában alapított Nanao USA Corporation (jelenleg EIZO Inc.) társaság Nanao márkanév alatt az észak-amerikai piac igényeit elégítette ki. Az Európában bevezetett „EIZO” márkanév a japán „kép“ szóból ered.

A „kompakt méretű és könnyű” készülékekként kínált első EIZO/NANAO monitorok 12, illetve 14 colos képátlóval rendelkeztek. A 8040-es modell egykori prospektusa különösen figyelemre méltóként jellemezte a monitor „kiemelkedően magas, 800 képpont x 400 sor felbontását”.

1990

Új központ és további terjeszkedés
A vállalat folyamatos növekedésének fenntartása érdekében egy új nemzetközi központtal, valamint egy kutatási és fejlesztési létesítménnyel kellett kibővíteni az 1981-ben, a japán Hakusanban megnyitott gyáregységet. Az elkövetkezendő évben mindezt egy újonnan felépített termelőlétesítménnyel egészítették ki.

1991 - 1999

Világszerte ismertté vált márka

1991

A NANAO márka megjelenése Japánban
A japán piacon megjelenő, újraimportált készülékek elterjedését követően a vállalat NANAO márkajelzésű, katódsugárcsöves (CRT) monitorok értékesítésébe kezdett Japánban.

 

1992

A svéd üzletág megnyitása
A társaság Eizo Sweden AB (jelenleg EIZO Nordic AB) néven megalapította svéd leányvállalatát. Az EIZO Nordic AB aktívan részt vett az elektromos és elektromágneses kibocsátás, az energiahatékonyság és a monitorbiztonság terén úttörő jellegű iránymutatásokat összeállító TCO fórumok tevékenységében.

Az LCD technológia hajnalán
Az EIZO már évekkel az LCD technológia széles körű elterjedését megelőzően is készített LCD monitorokat. A 10,4 colos FA-1020 modell asztali és elforgatható karra szerelt változatban egyaránt elérhető volt.

1993

ISO 9002 tanúsítvány
A vállalat elnyerte az ISO 9002 minőségirányítási szabvány szerinti tanúsítványt.

1996

Egységesített márkanév, új embléma és innovatív monitormodellek
A vállalat a Japánban és Észak-Amerikában bevezetett NANAO nevet a nemzetközi márkanévvé fejlesztett EIZO elnevezésre cserélte. Ugyanekkor megjelent a vállalat jelenleg is ismert emblémája. Ezzel egyidejűleg gyártásba kerültek a cég újgenerációs, tetszetős kialakítású CRT monitorjai, melyek a magán és az üzleti jellegű felhasználók körében egyaránt rendkívül népszerűekké váltak.

1997

ISO 9001 tanúsítvány
A vállalat az ISO 9001 minőségirányítási szabvány szerinti tanúsítványt is elnyerte. 

LCD monitorok gyártása
Az LCD technológia nyújtotta előnyök és a helytakarékos monitorok iránti megnövekedett igény nyomán sorozatgyártásba kerültek a különböző gyártók személyi számítógépekhez kifejlesztett LCD képernyői. Az EIZO a 13,8 colos FlexScan L23 modell bemutatásával próbált megfelelni a piac új elvárásainak.

 

1998

ISO 14001 tanúsítvány
Az EIZO környezetközpontú irányítási rendszerét az ISO 14001 szabvány szerinti tanúsítvánnyal ismerték el. A tanúsítványt azóta is rendszeresen megújítják.

 

1999

Névváltoztatás
A korábbi Nanao Corporation és Eizo Corporation nevek felhasználásával megalkották a napjainkban is használt Eizo Nanao Corporation cégnevet.

2001 - napjainkig

21. századi újítások

2001

LCD monitorok keskeny kerettel
Bár az LCD monitorok az 1990-es évek végére már széles körben elterjedtek, a készülékház továbbra is akkora helyet foglalt el, mint a korábbi, CRT képernyőknél. Éppen ezért az EIZO FlexScan L675 modellje jelentős mérföldkőnek számított a maga korában. Forradalmian keskeny, mindössze 18,5 mm-es keretének köszönhetően azonnal sikertermékké vált.

 

2002

Orvosi monitorok bemutatása
Az orvosi képalkotás gyors ütemű digitalizációjának hajnalán az EIZO a RadiForce termékcsaláddal jelent meg a piac e szegmensében.

5 évre visszatekintő LCD monitorgyártás
Az LCD monitorgyártás ötödik évfordulóját a 17 colos, alumínium készülékházzal rendelkező „Placeo” modell bemutatásával ünnepelte meg az EIZO. A korlátozott példányszámban előállított készülékből mindössze 3000 készült.

EIZO Eco termékek
A vállalat a környezetvédelmi címkével ellátott „EIZO Eco termékek” bemutatásával egyidejűleg bevezetett egy belső jellegű környezetvédelmi szempontrendszert, melyet a gyártása során érvényesítenek. Az „EIZO Eco Termékkatalógust” az azóta eltelt időben három alkalommal frissítették.

2003

Magas színhűségű LCD monitorok
Miközben az irodai környezetekben meglehetősen gyorsan lezajlott az LCD monitorokra történő átállás, bizonyos szakmák esetében, mint például a nyomdai előkészítés vagy a fotózás terén továbbra is a CRT képernyők domináltak. A világon elsőként kifejezetten grafikai és képfeldolgozási feladatokkal foglalkozó szakemberek számára kifejlesztett, LCD panellel szerelt ColorEdge termékcsalád bemutatásával mindez jelentősen megváltozott.

EIZO_History_2003.jpg
2004

A világ első, Adobe RGB színterű LCD monitorja
Az első ColorEdge monitorok sikerén felbuzdulva az EIZO bemutatta ColorEdge CG220 modelljét. A típus az LCD monitorok közül elsőként az Adobe RGB színtér egészét lefedte. 

Vissza a gyökerekhez
Televízió-gyártó hagyományait felelevenítve az EIZO megjelentette Japánban FORIS fantázianevű, LCD paneles TV-termékcsaládját.

2005

A svájci leányvállalat megalapítása 
Az EIZO átvette svájci üzleti érdekeltségeinek irányítását az EXCOM AG vállalattól, illetve a hozzá kapcsolódó forgalmazói hálózattól. Ezzel létrejött az anyavállalat százszázalékos tulajdonában álló Eizo Nanao AG leányvállalat. 

ISO 13485 tanúsítvány
A szabadon álló, orvosi monitorok gyártói közül elsőként az EIZO nyerte el az ISO 13485 minőségirányítási szabvány szerinti tanúsítványt.

 

2007

További felvásárlások a vertikális versenyképesség megerősítése jegyében
Az EIZO felvásárolta az egyesült államokbeli Floridában működő, grafikus kártyák fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Tech Source, Inc. társaságot. Ezzel megnyílt az út a repülésbiztonsággal, a katonai és védelmi alkalmazásokkal, valamint az irányítási és vezérlési rendszerekkel kapcsolatos termékek kifejlesztése és piaci bevezetése előtt.

A német Siemens A&D társaság orvosi monitorok fejlesztésével és előállításával foglalkozó részlegének felvásárlását követően az EIZO újabb leányvállalatot alapított, ezúttal Karlsruhéban, EIZO GmbH néven. Az említett felvásárlás több szempontból is hasznosnak bizonyult: megerősödött az EIZO orvostechnikai piacon betöltött szerepe, további fejlesztési erőforrásokra tettek szert, a gyártókapacitás pedig egy új, németországi termelőlétesítménnyel bővült ki.

Új fejlesztési központ 
A cég egy 2,5 milliárd jenes beruházás részeként egy új, hatemeletes kutatási és fejlesztési központot épített fel a japán Hakusanban fekvő vállalati központ szomszédságában. (lásd a fenti képen)

EIZO_History_2007.jpg
2008

További terjeszkedés a vertikális piacon
Az EIZO felvásárolta a németországi Wolfratshausenben működő eg-electronic GmbH társaság ipari, repülésbiztonsági és folyamatvezérlési monitorok fejlesztésével és előállításával foglalkozó részlegét. A 2008. februárjában véglegesített felvásárlástól kezdődően a kiszervezett gazdasági egység az anyavállalat EIZO Technologies GmbH nevű fiókszervezeteként működik tovább.

2009

A FORIS termékcsalád globális bevezetése
Az EIZO korábban kizárólag TV-kből álló FORIS termékcsaládját szórakoztatóelektronikai monitorokkal bővítette ki. A korábban csak Japánban elérhető FORIS monitorok ettől kezdődően világszerte megvásárolhatók.

 

2010

Kínai piacra történő termelés 
Az orvosi eszközök és berendezések iránti megnövekedett kínai piaci igények nyomán az EIZO megalapította a százszázalékos tulajdonában álló EIZO Display Technologies (Suzhou) Co. Ltd. leányvállalatát, melynek elsődleges feladata a kínai egészségügy monitorokkal történő ellátása.

 

2011

Fiókirodák Németországban és az Egyesült Királyságban
Az európai értékesítési és marketing tevékenység kiszélesítése érdekében az EIZO két újabb, teljes mértékben sajáttulajdonú leányvállalatot alapított: az EIZO Europe GmbH-t Németországban és az EIZO Limited társaságot az Egyesült Királyságban. (A jobb oldali képen az EIZO Europe GmbH Mönchengladbachban található németországi központja látható)

EIZO_History_2011.jpg
2013

Umfirmierung
Das Unternehmen ändert seinen Namen von Eizo Nanao Corporation auf EIZO Corporation.

 

2015

Akquise des medizinischen Systemintegrationsgeschäfts der Imation Corporation Japan
EIZO erwirbt im japanischen Medizinmarkt das Systemintegrationsgeschäft der Imation Corporation und gründet daraus die hundertprozentige Tochter EIZO Medical Solutions Inc.

 

2016

Übernahme des Segments Endoskopiemonitore von Panasonic Healthcare Japan
EIZO übernimmt den Geschäftsbereich Endoskopiemonitore von der Panasonic Healthcare Co., Ltd in Japan.

 

2018

Übernahme von Carina System Co., Ltd.
EIZO übernimmt Carina System Co., Ltd. ein Entwickler von Systemlösungen für Operationssäle

50. Firmenjubiläum
Die EIZO Corporation feiert im Geschäftsjahr 18F ihr goldenes Jubiläum.

 

2022

Übergang zum Prime Market der Tokyo Stock Exchange
Übergang zum Prime Market der Tokioter Börse in Übereinstimmung mit der Umstrukturierung der Marktsegmente.

 

2023

Gründung einer Tochtergesellschaft in Indien
EIZO gründet eine hundertprozentige Tochtergesellschaft, EIZO Private Limited, um seine Vertriebs- und Marketingaktivitäten in Indien auszuweiten.

Az EIZO bemutatkozik

A több mint 50 éve alapított japán EIZO az elmúlt fél évszázadban a világ egyik vezető gyártójává nőtte ki magát a felsőkategóriás monitormegoldások terén.

Referenciák

Olvassa el az aktuális referenciákat a különböző alkalmazási területekről, mint például az iroda, az orvostudomány vagy a videofelügyelet.

Newsroom

Itt megtalálja a legfrissebb híreket termékeinkről, eseményeinkről, akcióinkról és az EIZO vállalatról.