Díjnyertes és meglepően más

Marvin_Dreblow_Stage.jpg

Marvin Dreblow a "State of Nature" pályázaton második helyezést ért el munkájával. Az új BFF Promóciós Díj 2022 elfoglalva. A BFF kompetenciapartnereként az EIZO biztosította a három nyertes fődíját. Itt a második helyezett betekintést nyújt munkájának koncepciójába és létrehozásába, és megosztja tapasztalatait új monitorával, a ColorEdge CG2700S-sel kapcsolatban.

Amikor az erdőben sétálunk, mindannyian a természet, az idill és a vadon érzetét társítjuk hozzá. Úgy tűnik, hogy az állat- és növényvilágot magukra hagyták. Ha egy kicsit tudatosabban nézzük, ez az állítólag vad természet gyakran erősen ember alkotta kultúrtáj, még a nemzeti parkokban is. Geometrikus formájú, sűrűn ültetett fa-monokultúrák, gyakran festékszóró festékkel megjelölt, erdei ösvények hálózata szeli át őket, amelyek a levegőből nézve nem kevéssé Manhattan utcáira hasonlítanak. A vadállományt is szigorúan szabályozzák. És mégis hamar eluralkodik a régi, ismerős erdei érzés. Marvin Dreblow erre Thomas Kirchhoff "Naturphilosophie" című könyvének olvasása közben figyelt fel. A "Naturzustand" (Természet állapota) című művében Dreblow dekonstruálja az erdőnek ezt az átformált felfogását.

Marvin Dreblow győztes munkája

A diffúz égbolt, a telítetlen színek és a kis kontrasztok alkotják Dreblow nyertes munkájának vizuális kapcsolatát.

Lebegő fák? Photoshop - vagy?

Dreblow ciklusa fákat és bokrokat mutat logikai törésekkel. Például nagy ágak súlytalanul lebegnek, néha fejjel lefelé, egy fáról hiányzik a törzs teljes része, egy másik fa körkörösen visszanő a törzsbe. Aki nem ismeri Marvin Dreblow-t és munkásságát, szinte elkerülhetetlenül arra a következtetésre jut, hogy ebben a képciklusban bizonyára sok Photoshopot használtak. De itt a néző téved. Dreblow élettörténetének közelebbi vizsgálata megmagyarázza, hogy miért van ez így.

A fotós egy wendlandi tanyáról származik. Lüchow-Dannenberg a régi szövetségi államok legkisebb és legritkábban lakott kerülete. Nem egy olyan környezet, ahol a mainstreamhez tartozol azzal a vágyaddal, hogy bölcsészetet tanulj. Ez azonban nem akadályozta meg Dreblow-t abban, hogy tervét a gyakorlatban is megvalósítsa. Öt éve tanul szabad művészetet a brémai Művészeti Egyetemen. "Szabadságot kerestem a művészi kifejezésmódomban, és nem akartam elkötelezni magam semmi mellett" - magyarázza témaválasztását Dreblow. Hamar rájött azonban, hogy a fotográfián keresztül tudja magát a legjobban kifejezni. A fényképezés a végtermék, a műalkotás dokumentálása. De az előtte és a köztes időszak is ugyanolyan fontos Dreblow számára. Számos művében az üres terek mindig fontos szerepet játszanak. Valószínűleg ez az oka annak is, hogy - ellentétben az első benyomással - valójában csak minimális Photoshopot használ munkáiban.

Marvin_Dreblow_image_2.jpg

7. feltétel: Egy nagy ág lebeg fejjel lefelé - biztosan sok Photoshopot használtak hozzá, igaz?

Marvin_Dreblow_image_3.jpg

A making-of kép megmutatja, hogy Dreblow munkáiban mennyi valóság és milyen kevés Photoshop található.

A lehető legtöbb valóság a szürrealitásban

Dreblow - ellentétben más "vidéki parasztoktól" - nem a művészet segítségével akar elmenekülni vidéki szülőföldjéről, hanem a művészetet akarja bevinni oda. Mindezt úgy teszi, hogy kihasználja a szülőföldje és szülei erdővel is rendelkező farmja nyújtotta lehetőségeket. "A 'State of Nature' projekt szinte apa-fia munka volt" - meséli Dreblow. Ő maga járult hozzá az ötlethez, a koncepcióhoz és a fényképészeti ismeretekhez. Az apja az erdő és a Traktor. Akár hiszi, akár nem, a legtöbb képen az egyetlen képmanipuláció az volt, hogy a traktorvillákat vagy más tartó infrastruktúrát eltávolították a képről. Magukat a tárgyakat a helyszínen fényképezték le. Ez magyarázza a fény és az árnyékok teljesen valósághű beesését. Összekötő elemként minden fotó diffúz égbolt alatt készült, ami már Bernd és Hilla Becher munkáinak is segítette ikonikus objektivitását. Dreblow képei szembetűnőek telítetlen színeikkel és lapos kontrasztjaikkal. "Az ötlet az volt, hogy szürreális, inkább megfigyelő, szinte fenyegető hangulatú fotókat készítsek" - magyarázza Dreblow a képek megjelenését. A fizikának ellentmondó, paradox képmanipulációkon keresztül Dreblow-nak sikerül megkérdőjeleznie és dekonstruálnia a kultúrtáj "erdő" délibábját, amelyet az átlényegülés és a szelektív érzékelés révén hoztak létre: "Olyan állításokat teszek, amelyeket a nézőknek aztán meg kell kérdőjelezniük és össze kell vetniük a valósággal". Az a tény, hogy ezek a képek a lehető legnagyobb mértékben "in situ", azaz a helyükön vannak Dreblow munkáját még értékesebbé teszi, és üdítő ellenpontot képez a korszellemnek., hogy kizárólag a számítógépen  készít képeket anélkül, hogy valaha is ki kellett volna tennie a lábát az ajtón - szívesen készítenek stock felvételekből, mesterséges égbolt és fényhangulatok segítségével, egy gombnyomással, mesterséges intelligencia segítségével.

Hogyan csinálta most?

Hogyan jöttek létre az olyan képek, mint az "1. állapot" című művének lebegő ága? "Először is készítettem egy képet a nagy ág nélkül. Ezután az ágat fejjel lefelé a traktorunk vasvilláján egyensúlyoztuk ki, és a helyére helyeztük" - magyarázza Dreblow. Az utómunka során csak a villát és a traktort kellett retusálni. És a "2. állapot" című műben szereplő fát is a helyén fotózták le a kifűrészelt törzs ellenére. Ehhez Dreblow egy rejtett tartógerendát erősített a nyírfa hátuljához, mielőtt kifűrészelt egy darabot a törzsből. A lefűrészelt törzs eltávolítása után egy újabb fotót készítve Dreblow könnyen ki tudta retusálni a tartószerkezetet.

Marvin_Dreblow_image_4.jpg

1. állapot: Egy nyírfa, amelynek törzséből hiányzik egy teljes darab. Hogyan fényképezte ezt Dreblow?

Marvin_Dreblow_image_5.jpg

Ezen a motívumon az is egyértelmű, hogy a fát a hiányzó résszel együtt fényképezték le. A trükk az utána retusált tartószerkezet.

Az új BFF-díj fiatal fotósoknak

Dreblownak ezzel a munkájával sikerült egy kezdetben csendes pályaművet alkotnia, amely csak második pillantásra és megfelelő háttérismeretekkel bontakoztatja ki teljes varázsát. Nem csoda tehát, hogy ezzel tudta inspirálni a BFF (Berufsverband für Fotografen und Filmgestalter e.V.) fiatal fotósok számára kiírt Új BFF Szponzori Díj 2022 szakértői zsűrijét. Az Új BFF-díj nem csak egy adott témában benyújtott művek zsűrizéséből áll. Inkább egy szokatlanul részletesen kidolgozott támogatási programnak szánják a fiatal fotósok és videósok számára. Sok más versenytől eltérően nem lehet kész munkával nevezni, hanem egy koncepcióval kell jelentkezni, amelyet a versenyidőszak alatt szeretnének megvalósítani. A legjobb 12 pályaművet meghívják két intenzív workshopra Hamburgba és Zingstbe. Minden résztvevőnek egy BFF-fotós lesz a mentora, aki intenzíven kíséri a koncepció megvalósítását. A 12 workshop résztvevői közül egy szakértői zsűri választja ki a három győztest. Ez az egyedülálló koncepció tehát elsősorban a tudás megszerzését és a fiatal tehetségek tényleges támogatását szolgálja, nem pedig a díjak odaítélését. "A két műhelymunka során valóban nagyszerű csoporttá nőttünk össze" - emlékszik vissza Dreblow, majd így folytatja: "Sokat tanultunk az előadóktól és egymástól, és nagy segítség volt a mentorok intenzív támogatása. Továbbra is értékes kapcsolatot ápolok mentorommal, Jörg Rothhaarral".

Rothhaar mentor kifejtette: "Akár művészként tekint magára egy fotós, akár kreatívként dolgozik a reklámszakmában, a lényeg mindig az, hogy a látottakat egy képbe sűrítse, hogy az a kívánt kontextusban működjön. Azt hiszem, ezt nagyon jól értjük jól dolgoztak együtt, nagy bizalommal, mindig elkötelezetten Marvin művészi fotós pozíciója mellett.

Marvin_Dreblow_image_6.jpg
Marvin_Dreblow_image_7.jpg

Tapasztalatok az EIZO ColorEdge CG2700S készülékkel kapcsolatban

De a sok szakmai hozzájárulás, az iparágon belüli nagyszerű kapcsolatépítés és a beszámolók mellett a második helyezés egy tárgyi nyereményt is eredményezett Dreblow számára: egy ColorEdge CG2700S grafikus monitort az EIZO-tól. "Eddig a laptopommal és egy nem túl jó monitorral dolgoztam" - magyarázza Dreblow. "A művészet, különösen diákként, nem az a tantárgy, amellyel gyorsan meg lehet gazdagodni." Ezért volt Dreblow lelkesedése olyan nagy, amikor először használta új, professzionális monitorát: "Már 'out of the box' is kiemelkedő volt a képi benyomás, először éreztem úgy, hogy tényleg megnézem a képfájlomat" - emlékszik vissza Dreblow: "Azon képek esetében, amelyeket a nyomtatás során újra korrigálnom kellett, amíg megfeleltek a kívánt eredménynek, most már a monitoron is láthattam a hibákat". A beépített kalibrációs érzékelőnek köszönhetően ez az állapot a monitor teljes élettartama alatt könnyedén fenntartható.

Marvin_Dreblow_Quote.jpg

"Csak akkor tudod, hogy mit hagytál ki, ha egyszer kipróbáltál egy ilyen monitort. És az egyéni kalibrációs célok létrehozásával még sok lehetőség van a javításra."

Marvin Dreblow

Dreblow nagy hozzáadott értéknek tartja azt a lehetőséget is, hogy a monitort egyetlen USB-C kábellel csatlakoztathatja a laptopjához, amely a kép- és adatjeleket, valamint a töltőáramot is továbbítja. Így a professzionális monitor tökéletes alapkő a saját wendlandi stúdiójához. Dreblow ezt akarja, és ebben látja élete középpontját a jövőben. "Remélem, hogy fotóművészként folytathatom az utamat. Az álmom az, hogy a fotózásból élhessek" - kívánja Dreblow. Az Új BFF Promóciós Díj 2. helyezése minden bizonnyal jó alap erre. "És a szüleim számára is szép megerősítés, hogy amit a fiuk az erdőben csinál, annak valóban van művészi értéke" - teszi hozzá Dreblow mosolyogva.

Információ a fotósról: www.marvindreblow.com