Raptor Referencia

Micro Nav

A Micro Nav és a Holland Királyi Légierő az EIZO Raptor RP4325 monitorra támaszkodik a légiforgalmi irányító szimulátorokhoz

MicroNav_Stage.jpg

A Micro Nav a légiforgalmi irányítási rendszerek (ATC), valamint a repülőgép-szimulátorok és oktatórendszerek töretlenül vezető, díjnyertes fejlesztője 1988 óta. A Micro Nav vállalat világszerte bizalmat élvez a légiforgalmi szolgáltatók, a tudományos intézmények, a repülőterek és a hadsereg részéről.

Mi volt az elvárás?

A Micro Nav eredetileg 2009-ben szállított egy ATC szimulátort a Holland Királyi Légierő (RNLAF) számára az RNLAF és a Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) képzési létesítményeinek az amszterdami Schiphol East-be tervezett egyesítése részeként. A szimulációs fedélzet újragondolásának feladatával a Micro Nav vállalatot bízták meg a következő tíz évre, hogy egy nagyon valósághű megoldással kiváló minőségű ATC-képzést nyújtson.

MicroNav_1.jpg

Őfelsége Willem-Alexander, Hollandia királya nyitotta meg a Schiphol-East-ben található Polaris épületet.

Schiphol-East-ben Greg Pile, a Micro Nav ügyvezető igazgatója csatlakozott Michiel van Dorsthoz (LVNL) és Dennis Luythoz (Koninklijke Luchtmacht) az Őfelsége Willem-Alexander, Hollandia királya által felavatott Polaris épület megnyitóján. Az esemény részeként Őfelsége megtekintette a Micro Nav által szállított 360°-os 3D tornyot és a radar szimulátort.

MicroNav_2.jpg

Őfelsége Willem-Alexander megtekinti a Polaris radar- és képzési centrumban található új oktatási létesítményt.

Az EIZO-megoldás

Az RNLAF új oktatási létesítményében elhelyezett rendszert a Micro Nav díjnyertes Automatikus Megjelenítő-illesztő Rendszere (Automatic Display Alignment System) egészíti ki egy hátulról vetített 360°-os 3D torony szimulátorral. A rendszer 18 projektort tartalmaz, hogy lenyűgöző 3D képet nyújtson a nem átlátszó vetítővásznon. A valósághű élmény fokozásához a toronykabin a vetítővászon közepére van építve. Emellett egy mini 3D torony és a működési környezetet utánzó, a konzolokba épített repülésfigyelő radar biztosítja az RNLAF számára az elsőosztályú, teljesen valósághű szimulációs élményt.

MicroNav_3.jpg

Hátulról vetített, 360°-os 3D torony szimulátor.

A valós környezetben használt radarképernyők élethű utánzásához mindegyik repülésirányító radarállomást EIZO Raptor RP4325 monitorokkal szereltek fel. A döntéshozási folyamatban kulcsfontosságú volt a különféle bemeneti források támogatása és a folyamatos, 24 órás megbízhatóság, valamint az, hogy a későbbi rendszerfrissítések telepíthetők legyenek.

MicroNav_4.jpg

EIZO Raptor RP4325 monitorokkal felszerelt repülésirányító radarállomások.

Az EIZO 2005 óta a minőségi 2K elsődleges irányítómonitorok innovációjának és fejlesztésének iparági vezetője az ATC számára. A megjelenítési megoldások több mint 50 éves szakértelmével a Raptor RP4325 az iparág első 4K x 2K monitora, melyet kifejezetten az ATC számára fejlesztettek. Egyesíti magában az EIZO elsődleges irányítómonitorainak tulajdonságait, és további értéket nyújt a 4K felbontással, a különleges funkciókkal és a megbízható működéssel.

Szerencsés voltam, hogy 2009-ben az RNLAF-fel az eredeti projekten dolgozhattam, és megtiszteltetés számomra a meghívás, hogy folytassam a kapcsolatunkat a Polarisban kialakított új rendszer projektmenedzselésének támogatásával. A repülésirányító radarokhoz EIZO Raptor képernyőket tartalmazó, az RNLAF által elfogadott szimulációs fedélzet segítségével a hallgatók a képzés során élethű környezetet tapasztalhatnak, mely megkönnyíti számukra a hozzászokást a valóságos helyzetekhez.

Stephen Lodge

a Micro Nav projektmenedzsere

Egy több monitoros rendszerben a felhasználónak az egyik monitorról a másikra kell pillantania; ez az eljárás kimerítő lehet. Emellett hozzá kell szokni a monitorok különböző pixelméretéhez és színkarakterisztikájához, ami hosszantartó munkavégzéskor hozzájárul a repülésirányítók szemének túlerőltetéséhez. A 4K2K felbontás előnye, hogy minden információ egyetlen képernyőn látható, nincs zavaró képernyőkeret az adatok között, a színek karakterisztikája és a betűk mérete egységes a teljes vizuális területen, továbbá csökkentve a szemfáradást.

Az EIZO most kifejlesztette az iparág első 4K x 2K felbontású elsődleges irányítómonitorát kifejezetten az ATC környezet számára: A 42,5 colos Raptor RP4325 monitor mögött az elsődleges irányítómonitorok fejlesztésének több mint 10 éves szakértelme és a megjelenítési megoldások több mint 50 éves tapasztalata áll. Ipari LCD modulja megfelel az ATC legszigorúbb követelményeinek. A monitor egyszerre akár 4 jelforrásból érkező videoanyag megjelenítésére is képes, és ezek mindegyike szabadon mozgatható a képernyőn. Az EIZO az ATC-piac növekedésének és változásának figyelembe vételével a Raptor RP4325 továbbfejlesztését tervezi a vásárlók igényeinek megfelelően.

MicroNav_5.jpg

A 42,5 hüvelykes Raptor RP4325 monitor