ColorEdge referencia

Ki is valójában #MSCHKY, Robert Maschke?

EIZO_Arbeitsplatz.jpg

Robert Maschke kísértetiesen sötét "#MSCHKY" megjelenése népszerű a zenészek, színészek és komikusok körében. Találkoztunk a német fotóssal, és megkérdeztük, hogyan találta meg saját stílusát, hogyan változik a mesterséges intelligencia révén a professzionális képek piaca, és milyen szerepet játszik a ColorEdge CG2700X a képszerkesztési munkafolyamatában.

Robert Maschke mindig is kreatív, nonkonformista és nyughatatlan volt. A hagyományos szakképzés szóba sem jöhetett számára. Miután egy divatüzletben dolgozott egy hozzá tartozó divatmárkával, Maschke a polgári szolgálat teljesítése után megalapította Németország egyik első eBay ügynökségét. Ez idő alatt fedezte fel a fotózást mint művészi kifejezési formát. "Az első publikációm 2008-ban jelent meg. Ez a viszonylag kis kép akkoriban fontos megerősítést jelentett számomra" - emlékszik vissza Maschke. Ezt gyors egymásutánban további publikációk követték, köztük nagy formátumúak is.

Maschke úgy döntött, hogy a fotózás lesz a hivatása, és talált magának egy ügynökséget. Ezután következtek az első kereskedelmi megbízásai. "Hamar rájöttem, hogy a fotózás kreatív folyamatán túl a kereskedelmi fotós munkája gyakran azzal is jár, hogy a fotózást (általában túl szűkös költségvetéssel) egyáltalán lehetővé tegye. Ez is megfelelt nekem" - magyarázza Maschke. És a kilencvenes évek óta tartó lelkesedése a digitális képfeldolgozás iránt is meghozta a gyümölcsét: a mai napig mindig maga végzi a képei utómunkálatait."

Az üzlet jól ment, Maschkénak most már jó ügyfelei és egy lenyűgöző fotófelszerelés-gyűjteménye volt. De művészileg hiányosnak érezte magát, és maga is túlságosan telítettnek érezte magát a fényes, ultra-tökéletes fényes emberfotók uralkodó korszellemétől.

Művészi kézírás, amely egy parkolóban született

Hogy kilábaljon kreatív válságából, Maschke egy DSLR fényképezőgépből és egy 50mm-es fix gyújtótávolságból álló, szándékosan minimalista felszereléssel, elindult egy barátjával Köln belvárosába. Odaérve szakadt az eső, és a frusztrált Maschke már visszafelé tartott, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve befordult a legközelebbi parkolóházba. Maschke akkor még nem is sejtette, hogy ez a spontán döntés milyen nagy hatással lesz rá. Ma így emlékszik vissza: "Ebben a lepukkant parkolóházban fényképeztem aztán egyik barátomat technikailag abszolút gyenge fényviszonyok között. A fotózás után nem éreztem úgy, hogy valami különösebben úttörő dolgot örökítettem volna meg." Éppen ezért csak napokkal később nézte meg az elkészült képeket, de akkor gyorsan rájött, hogy nagyon kifejező portrékat sikerült készítenie a parkolóban. Ebből két stílusformáló felismerést vont le: a kevesebb technika ebben az esetben többet ér, és hogy a sötét, kevésbé elbűvölő helyszínek az erőssége. Így a megfelelő képfeldolgozással valami olyasmi jött létre, amit Maschke tovább akart folytatni. A Galileo Press (ma Rheinwerk) kiadó is felismerte, hogy valami izgalmasat talált, és 2014-ben a kiadó garázsában elkészítette Maschkével az első videós bemutatóját.

Kreatív a kreatívokért

Maschke megtalálta a saját kézírását a "#MSCHKY-stílusával", és nyilvánvalóan eltalálta az ideget. A német Foto-TV-vel (fotós tanulási online platform), az Adobe-val és a Sony-val való együttműködések fejlődtek ki, és Maschke technikai kiválóságának, stiláris függetlenségének és kreatív utómunkájának keveréke néhány éven belül számos színpadi művész első számú keresettjének tette őt. Az eredmény látványos és néha polarizáló produkciók, mint például a német rapper Azad "Leben II" című albumának borítója, amellyel közel hat év szünet után a slágerlisták első helyére került. A képen egy békésen, embrionális helyzetben alvó csecsemő látható, fekete kígyókkal körülvéve. "Hosszasan kutattuk, hogy élő, ideális esetben valóban fekete kígyókat fotózhatunk-e a motívumhoz. Természetesen a babát külön akartuk lefotózni" - emlékszik vissza Maschke kacsintva. Amikor azonban kiderült, hogy ilyen kígyók valóban léteznek, de ha összeállítanánk őket, felfalnák egymást, úgy döntött, hogy csak a babát fotózza le élőben, a kígyókat pedig teljesen digitálisan rendereli. Ez 2016-ban drága és időigényes volt - a mesterséges intelligencia akkoriban még nem volt téma. "Az egy igazán nagyszerű időszak volt" - emlékszik vissza Maschke szeretettel. "Rengeteg hely volt a kreativitásra és a költségvetésnek a megvalósítására."

Galerie_Kuenstler_03.JPG

A streaming és az AI drámaian megváltoztatja a rendelési helyzetet

"Sajnos manapság a dolgok gyakran másképp alakulnak" - ismeri el Maschke, és kifejti: "Manapság sok zenész számára a zenei streaming jelenti a fő hangsúlyt. Az albumok egyre kevésbé fontosak. Ehelyett a zene streaming-szolgáltatások algoritmusai az egyes dalok rövid időközönkénti, rendszeres megjelenésével akarnak boldoggá tenni. A zene streaming-szolgáltatókon és a közösségi médiában megjelenő kis miniatűrökhöz sok művész már nem készít bonyolult fotó sorozatot, hanem okostelefonját és egyre inkább a mesterséges intelligencia (AI) által generált képeket használja."

AI - átok vagy áldás?

KI-Bild_komprimiert.PNG

AI-generált #MSCHKY-stílus

Maschke vegyes érzelmekkel áll a mesterséges intelligencia rohamosan fejlődő terjedéséhez: "A bennem lévő technológiai kockát teljesen lenyűgözi, én is kipróbálom és igyekszem naprakész maradni. A képszerkesztésben az AI-alapú funkciók, például a Photoshop által kínáltak, érezhetően megkönnyítik a munkámat." A teljesen mesterséges intelligencia által generált képek is lenyűgözik. Ugyanakkor az amúgy is feszült keresleti helyzetben az AI-képek a professzionális fotózás iránti kereslet további fájdalmas visszaeséséhez vezetnek, amit Maschke is érez.

Kiút: őszinteség és valóság

Maschke ezért visszatért a klasszikus reklámfotózásra. Rendszeresen fotózza egyik nagy háztartási készülékgyártó cég kampányait, vagy nagyvállalatok munkáltatói márkaépítési intézkedéseihez készített munkavállaló-portréit és látványterveit. Az #MSCHKY stílus itt nem szükséges, azonban Maschke tehetsége a fotózások megszervezéséhez és ahhoz, hogy a képeknek az utómunkálatok során pontosan olyan kinézetet adjon, amilyenre az ügyfélnek szüksége van. "Itt az őszinteségre és a hitelességre van szükség. Arról van szó, hogy valódi alkalmazottakat és valódi helyzeteket mutassunk be. Ez nem helyettesíthető stockfotókkal vagy mesterséges intelligenciával generált képekkel. Ezért lesz a jövőben is piaca a valódi fényképészetnek" - ebben biztos Maschke.

ColorEdge CG2700X a képfeldolgozás központi eleme

Bármennyire is ellentmondásosnak tűnik első pillantásra Maschke munkásságának két pólusa - egyrészt a stílus, a világítás és az utómunka egyértelmű kézjegye, másrészt pedig a rendelés alapú reklámfotózás - egy dolog mindig elengedhetetlen Maschke számára: egy kiváló monitor. Ezért az EIZO ColorEdge CG2700X képfeldolgozó berendezésének központi elemét az EIZO ColorEdge CG2700X képezi. "A CG2700X pontosan azt teszi, amit kell: pontosan úgy mutatja a képfájljaimat, ahogyan azok vannak.  Ez talán banálisan hangzik, de aki valaha is szorosan foglalkozott képszerkesztéssel, az tudja, hogy ez nem magától értetődő, épp ellenkezőleg" - magyarázza Maschke a monitorválasztását, és hozzáteszi: "A ColorEdge-em ugyanolyan tökéletesen működik együtt a MacBook Pro-mal, mint a Windows munkaállomásommal." Maschke gyorsan csatlakoztatja a MacBook Pro-t az EIZO-hoz USB-C-n keresztül, és egyben a monitor jelét továbbítja, a MacBook feltöltődik, és a monitor USB hubjához csatlakoztatott összes eszköz összekapcsolódik a MacBookkal. A MacBook Pro még a vezetékes hálózathoz is csatlakozik a monitorba integrált LAN-porton keresztül. A monitor így egy dokkolóállomást helyettesít. Maschke Windows munkaállomása HDMI-n és USB-n keresztül csatlakozik a CG2700X-hez, a monitor beépített KVM-kapcsolója pedig biztosítja, hogy a monitor USB-hubjához csatlakoztatott grafikus táblagép és webkamera mindig automatikusan az aktív számítógéphez kapcsolódjon, amikor a bemeneti jelet a monitorra kapcsolják. "Ez tényleg szuper praktikus" - mondja Maschke boldogan.

Kiváló képminőség és automatikus kalibráció

A kérdésre, hogy mi a legkiemelkedőbb tulajdonsága a monitorának, Maschke két egyértelmű választ ad: "Egyrészt: az éles, kiváló, a kép sarkáig homogén képmegjelenítés és a nagy színtér. Másrészt a színkezelés valóban rendkívül gyors és kényelmes a beépített kalibrációs érzékelőnek köszönhetően" - örül Maschke. Annak érdekében, hogy a képfeldolgozó munkaállomáson megbirkózzon a különböző fényviszonyokkal, Maschke a különböző fényviszonyokhoz egyedi kalibrációs célokat hozott létre, amelyeket egy gyors mozdulattal át tud váltani a monitoron vagy a számítógép tálcáján. A ColorEdge CG2700X készülékét úgy állította be, hogy az havonta egyszer, éjszaka automatikusan újrakalibrálja az összes kalibrációs célt.
Így Maschke teljes mértékben a számítógépen végzett tényleges kreatív munkára koncentrálhat, nem kell a digitális sötétkamra műszaki karbantartási munkáival foglalkoznia, és továbbra is biztos lehet abban, hogy az általa készített képek valóban úgy néznek ki, ahogyan ő elképzelte - függetlenül attól, hogy azokon rajta van-e az ő összetéveszthetetlen #MSCHKY kézjegye, avagy pontosan úgy néznek ki, ahogyan a megrendelő azt előírta.

A CG2700X pontosan azt teszi, amit tennie kell: pontosan úgy mutatja meg a képfájljaimat, ahogyan azok vannak. Ez talán banálisan hangzik, de aki valaha is igazán foglalkozott képfeldolgozással, az tudja, hogy ez egyáltalán nem magától értetődő, épp ellenkezőleg.

Robert Maschke

Fényképész

Robert Maschke

Robert Maschke német fotós, aki művészi portréfotózásra, kereskedelmi fotózásra és képzőművészeti fotózásra specializálódott. Intenzív és kifejező portréival figyelmet keltett a művészi színtéren, ami rendszeresen a zeneipar neves tagjaival való együttműködéshez vezet. Kreatív és technikailag kifinomult munkáit olyan együttműködő partnerek is nagyra értékelik, mint a Sony, az Adobe és a Hensel.

Weboldal | Instagram Robert Maschke Photography | Instagram ARTnique

Portrait_Maschke_2.jpg