A balett fotózás bűvöletében

A balett fotózás bűvöletében

Balett: Tökéletesen megtervezett, kecsesen finom mozdulatok a zene ritmusára – Sascha Hüttenhain fotós munkája ennek megörökítéséről szól. A fotófeldolgozás céljára szolgáló, kifejezetten nagyméretű fotók nyomtatásához beállított EIZO ColorEdge CS2740 monitorja a képek felvétel közbeni ellenőrzését is lehetővé teszi. Hüttenhain egyúttal a munkamódszerébe is betekintést nyújt: a fotózástól egészen a kész nyomatokig.

Sascha Hüttenhain valósággal rajong a balett-fotózásért: „Már régóta lenyűgöz, hogy mi mindenre képesek a testükkel a balett-táncosok.” A Siegenben fotóstúdiót működtető sikeres portré- és reklámfotós fotóoktatóként is dolgozik (többek között a Canon Akadémián is). A gyors és rendkívül dinamikus mozdulatokból álló balett meglehetősen nehezen fényképezhető tevékenység. A mozgássorozatok képi megörökítéséhez mindenekelőtt megfelelő időzítés szükséges. „Pontosan tisztában kell vele lenni, hogy mikor és milyen mozdulat következik éppen” – magyarázza Hüttenhain.

Balett-táncosnő az ugrásban.

Sascha Hüttenhain lélegzetelállító táncmozdulatokat örökít meg szebbnél szebb képein. Ehhez tökéletes összhangban kell állnia a táncosokkal. Éppen ezért már a munka kezdetén lefotózza a nehezebb pózokat.

Időtlen, minimalista, visszafogott

Hüttenhain képein mindig az ember áll a középpontban. Képei mentesek a zavaró hátterektől és az élénk színektől. Időtlen, minimalista és visszafogott stílusú képei a balett-táncosokra, a táncművészetre és a kifinomult mozgásokra irányítja a figyelmet.

Fotós és modell tökéletes összhangja

Ahhoz, hogy a kívánt pózt pontosan a megfelelő pillanatban örökíthessék meg, kölcsönös és megbízható kommunikáció szükséges a fotós és a táncos között. Éppen ezért már felvétel közben megvizsgálja a modellel a fotókat az EIZO monitorján.

Balett táncos

Játék a fényekkel és az árnyakkal.

Balett táncos

A cél: a tökéletesség elérése

A profi táncosok rendkívül tudatosak, és pontosan tisztában vannak azzal, hogy mikor néz ki tökéletesen az adott póz. Éppen ezért általában addig ismétlik az egyes mozdulatsorokat, amíg az a fotós és a modell számára egyaránt megfelelőnek tűnik. „Ehhez általában nincs szükség ösztökélésre a fotós részéről, mivel a táncosok sem érik be a tökéletesnél kevesebbel” – jegyzi meg Hüttenhain a táncosok elkötelezettségétől lenyűgözve, és gyorsan hozzáteszi: „Ennélfogva rendkívül fontos a számomra, hogy a munkám mindig megfeleljen azoknak a szigorú elvárásoknak, amelyeket a táncosok maguk elé állítanak. Azt is különösen lényegesnek tartom, hogy a monitor mindig pontos és valósághű módon jelenítse meg a mentett fájlokat, hogy teljes mértékben a képernyőn látottakra támaszkodhassak.

ColorEdge CS2740 fotózáshoz és képfeldolgozáshoz

Ezért a felvételkészítéshez is az EIZO ColorEdge CS2740 grafikai monitorját használom” – magyarázza Hüttenhain. „A lehető legtöbbet szeretném kihozni a technológiából, a helyzetből és a modellből. Mivel a modelljeim hasonlóképpen motiváltak és ambiciózusak, nagyszerűen együttműködünk egymással a remek munkakörnyezetben.” Hüttenhain munkafolyamatának egésze olyan kiváló megoldások használatát igényli, mint például az elvárásainak tökéletesen megfelelő ColorEdge CS2740: „Már a legelső pillanattól lenyűgözött a 4K kijelző hatalmas felbontása” – idézi fel első benyomásait Hüttenhain. „Ez már majdnem nyomtatási felbontás, a veszteségmentes hardveres kalibrálásnak köszönhetően pedig mindig biztos lehetek abban, hogy abszolút pontos képet kapok az adott fájlról. A C típusú USB-csatlakozó használatával mindössze egyetlen kábellel egymáshoz csatlakoztatható a monitor és a számítógép, a panel rendkívül hatékony antireflexiós bevonatú felületével pedig a zavaró visszatükröződések is tökéletesen kiküszöbölhetők. Ennélfogva mindig nyugodtan és magabiztosan fotózhatok” – mondja Hüttenhain. Az EIZO kompromisszumok nélküli megjelenítése elengedhetetlenül fontos előfeltétele annak, hogy a hivatásos fotósok minden körülmények között professzionális színvonalú képeket készíthessenek.

Két balett-táncos

Hüttenhain képeit visszafogott megvilágítás és kevés szín jellemzi.

Az utolsó lépés a fotó kinyomtatása

Az EIZO ColorEdge CS2740 természetesen Hüttenhain képeinek a feldolgozásakor is jelentős szerepet kap. A munkafolyamat utolsó lépéseként Hüttenhain saját maga nyomtatja ki a képeit. Ehhez általában Canon ImagePROGRAF PRO-1000 nyomtatóját használja. „Mivel a felhasznált papírral tovább javítható a tényleges fotó minősége, egészen különleges műalkotás hozható létre” – magyarázza a fotónyomtatás minőségre gyakorolt hatásától elbűvölve Hüttenhain. A felülettől, az anyagtól és a textúrától függően ugyanaz a fotó teljes mértékben eltérően festhet a különböző típusú papírokon. Éppen ezért Hüttenhain különösen nagy hangsúlyt fektet az alkotásaihoz leginkább megfelelő papírtípusok kiválasztására.

Próbanyomat-ellenőrzés a monitoron keresztül

A szokásos képfeldolgozó programok próbanyomat-ellenőrzési nézeteivel már közvetlenül a monitoron keresztül is megjeleníthető a későbbi nyomat. Utolsó lépésként Hüttenhain a papír jellemzőihez igazítja képeit. A monitor és a sikerhez elengedhetetlenül fontos következetes színkezelés központi szerepet tölt be a munkafolyamatban. „Ha nem alkotható egyértelmű kép az adott fájlról, nem várható el, hogy a későbbi nyomat és a monitoron keresztül megjelenített próbanyomat-ellenőrzési nézet megegyezzen egymással, használjon bármilyen jó minőségű papírt is az ember” – mondja Hüttenhain, majd kifejti: „Ugyanakkor az sem várható el, hogy matt árnyalatú képzőművészeti papír használata esetén pontos képet kapjon az ember a leendő nyomatról, ami meglehetősen jelentős hatást gyakorol a végeredmény minőségére. Az EIZO ColorEdge CS2740 monitorral mindig tökéletes képet alkothatok a fájlokról, a felvételkészítéstől a képfeldolgozáson át egészen a nyomtatásig. Ez nagyfokú megnyugvást jelent, mert nem kell attól tartanom, hogy a kép valóban olyan éles és világos-e, mint a monitoron, és a nyomtatás sem okoz számomra kellemetlen meglepetéseket. A megfelelő technikának köszönhetően nyugodtan a látottakra támaszkodhatok.” Ez nagyszerű összefoglalása annak, hogy valójában mit is tartanak fontosnak a fotósok. Mindössze már csak a megfelelő fotófelszerelés és a szakszerűen elvégzett egyedi beállítások szükségesek a lenyűgöző fotók megalkotását lehetővé tevő professzionális munkafolyamathoz.

Sascha Hüttenhain on CS2740

Sascha Hüttenhain CS2740 monitorja előtt.

Portré Sascha Hüttenhain

Über Sascha Hüttenhain

A szabadúszó fotósként dolgozó, 1973-as születésű Sascha Hüttenhain frankfurti és siegeni fotóstúdiókkal együttműködve elégíti ki bel- és külföldi megrendelői igényeit. Személyes képességei és érdeklődési köre alapos technikai ismeretekkel és széles körű kreativitással párosul. Stílusát leginkább visszafogottként, ugyanakkor lényegre törőként jellemzik. Munkássága középpontjában elsősorban az életmód, a reklám, az emberek és a divat helyszíni vagy műtermi megörökítése áll.

Sascha Hüttenhain