FlexScan referencia

EUROCONTROL

300 EIZO monitor telepítése az új Network Manager Operations Centre-ben, Belgiumban

Stage_eurocontrol_3000x2000px.jpg

Az EUROCONTROL új hálózatkezelő üzemeltetési központja (NMOC) megkezdte működését! Az üzemeltetők aktívan és zökkenőmentesen kezelik az idén Európa-szerte várható 11 millió járatot. Mindezt 121 ergonomikus munkaállomáson, több száz érintőképernyő és a legmodernebb szoftverrel felszerelt képernyő mögött végzik.

Főbb jellemzők

  • Gazdag és összetett, de felhasználóbarát megoldások, amelyek középpontjában a végfelhasználó áll
  • Bővített rugalmasság, mellyel készen áll a jövőre
  • Fókuszban az ergonómia a 24/7-es környezetben, beleértve a személyzet beiskolázását
  • A szoftverrendszerek, valamint a tervezés és az elrendezés legmagasabb biztonsági szabványai


„A berendezések új épületben való elhelyezése nagyon zökkenőmentesen zajlott, köszönhetően az összes érintett szereplő, köztük az EUROCONTROL csapata, az épület kivitelezői, a Whitemilk és a technológiai beszállítók közötti nagyszerű koordinációnak. Nagyon elégedettek vagyunk” - mondta Matthis Birenheide, az EUROCONTROL műveleti támogatásért felelős vezetője, akinek 2020 decemberében került az asztalára ez a projekt.

NMOC, front-end támogatás, oktatóterem, irodahelyiségek

Végül az NMOC (Network Manager Operations Centre) mellett az IT front-end support, az üzemeltetési központot támogató informatikai szolgáltatás is átköltözött. Egy tizenkét munkaállomással és egy tanári pulttal felszerelt oktatóteremmel bővült, amely a főteremmel azonos felszereltségű. Az első emeleten több vezetői és igazgatói iroda kapott helyet. És a technológia szerelmeseinek: az alagsorban található rackek és kábelek lenyűgözőek. „A 2022. márciusi pitch egy olyan projekt kezdetét jelentette, amelyben az EUROCONTROL teljes bizalmat szavazott nekünk” - mondja Jan De Keyser, a Whitemilk ügyvezető igazgatója.

Image-01.jpg
Image02.jpg

Eközben Matthis Birenheide számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy kitalálja, hogyan tudja egyszerre támogatni a folyamatban lévő műveleteket, és ugyanakkor felkészülni a jövőre. "Az átállás óriási volt, különösen a front-end támogatás szempontjából. De az volt a nagyszerű, hogy már a kezdetektől fogva nagyon nyitottak voltak. A kutatásainkból kiderült, hogy egy konzolos koncepciót céloztunk megvalósítani, ezért tudni akartuk, hány képernyőre volna szükségük. Az akkori válasz: sokra! Hozzászoktak ahhoz, hogy két sorban körülbelül harminc képernyővel dolgozzanak. Ez így alakult ki az évek során. De az új koncepcióval ez nem volt opció. A csapat soha nem csinált belőle problémát, és azonnal hajlandóak voltak újragondolni a munkavégzési módszerüket." Az EUROCONTROL az íróasztalokon elhelyezett képernyők esetében ismét az EIZO-t választotta, amelyek évek óta az irodák standard monitorai.

Maximális rugalmasság

Az ultramodern épületben egy korszerű irányítóközpont kapna helyet. 121 ergonomikus íróasztallal, több mint 300 képernyővel, 6 nagy LED-fallal, egy UniSee fallal, OpSpace és TransForm N szoftverrel, érintőképernyőkkel és még sok mással felszerelve. Ennél a kritikus európai infrastruktúránál a magas rendelkezésre állást biztosító redundancia, a legmagasabb szintű biztonság (az ablakoktól elkezdve a szigorú hozzáférés-ellenőrzésen keresztül egészen a különböző részlegek számára rendelkezésre álló erőforrásokig) és a maximális rugalmasság voltak a legfontosabb szempontok. Rugalmasság minden elképzelhető módon, a videofalakon megjelenített forrásoktól a kezelői munkaállomásokig. Vagy rugalmasság a skálázhatóság szempontjából: ha a járatok száma tovább nő (2050-re akár évi 16 millióra) és az adatcsere még kiterjedtebbé válik, az EUROCONTROL már most jól fel akar készülni.

Image03.jpg

Az egyik kihívás, amelyet az EIZO a monitoraikkal megoldott, az volt, hogy minden egyes munkaállomáson minden alkalmazás hozzá férhető és könnyen váltható legyen. „Korábban minden munkaállomásnak saját számítógépe volt, amely kifejezetten bizonyos funkciókhoz volt felszerelve, és az adatközpontunkhoz volt csatlakoztatva. Most egy tiszta operációs szobát akartunk, nagy számítógépek nélkül, de minden rugalmassággal” - magyarázza Matthis Birenheide. „Alapvetően bármelyik konzolról bármilyen feladatot el lehet végezni. Ez vezetett bennünket az egykonzolos koncepcióhoz: Minden munkaállomás ugyanolyan, pontosan ugyanannyi képernyővel.” A front-end operátorokat egy vezérlőteremben általában rengeteg információval bombázzák. „A mi rendszereinkkel ők maguk határozhatják meg a megjelenített információk alakját és méretét. Ugyanazzal az egérrel interakcióba léphetnek különböző forrásokkal, vagy áthúzhatnak valamit egy nagy képernyőről egy kisebb kijelzőre” - magyarázza Jonas Standaert az OpSpace megoldást.

"A front-end támogatásához egy nagy TFT-falat kombinálunk konzolonként két 42 hüvelykes kijelzővel az interaktív munkához. Az NMOC operátorok három 31,5 hüvelykes monitorral rendelkeznek a konzolokon. Ez a teljesen új megoldás a 21. századba katapultál minket a front-end támogatás terén."

Matthis Birenheide

Head of Operations Support az EUROCONTROL-nál

Ergonómia

Egyértelmű volt, hogy a korábbi műveleti központ felszereltsége már nem volt ideális. A 25 év során új berendezéseket építettek be anélkül, hogy az ergonómiát kellőképpen figyelembe vették volna. "Az ergonómiát gyakran alábecsülik a 24/7-es környezetben. Az emberek stresszes környezetben dolgoznak, de eltérő munkaterheléssel. Egyik pillanatban figyelmesen és intenzíven kell dolgozniuk, míg egy másik pillanatban sokkal csendesebb és nyugodtabb a munka. Mindezeket az aspektusokat figyelembe kell venni a megfelelő látóvonalak és átjárók kialakításakor, valamint annak biztosításakor, hogy az emberek kényelmesen ülhessenek az asztaluknál. Sajnos a hát-, váll- és nyakproblémák nagyon gyakoriak az ilyen típusú környezetben" - jegyzi meg Steve Beeckmans. A lehető legjobb kompromisszumot kellett keresni a funkcionális és az ergonómiai követelmények között. Az EIZO monitorok tökéletesen alkalmazkodnak a 24/7-es környezethez, és hosszú élettartamot, valamint a szem elfáradását megakadályozó technológiát kínálnak. A technikai szempontok mellett a monitorok nagyon fenntartható és energiatakarékos megoldást kínálnak, és ez minden bizonnyal kulcsfontosságú volt az EUROCONTROL új hálózatkezelő üzemeltetési központjának megközelítése során.

Image04.jpg

Az együttműködés

A tényleges telepítési idő körülbelül 2,5 hónapig tartott. Ez elég figyelemre méltó az ilyen terjedelem és összetettség mellett. Az üzemeltetési csapat számára zökkenőmentes volt az átállás 2023. október 30. és 31. között. Készen állnak az elkövetkező évek jövőbeli lépéseire, készen arra, hogy ügyfélközpontú szolgáltatásokat nyújtsanak az működési érdekeltek számára. „Igen, feltétlenül. Most már készen állunk a jövőre” - mondja Matthis Birenheide.

Fotók és szöveg a Whitemilk jóvoltából.