ColorEdge referencia

Pilótafülkék beltere és az onnan nyíló kilátás a felhők felett

Látványos kilátás a pilótafülke ablakaiból: Mehrdad Abedi légiutas-kísérő és utazási fotós a ColorEdge CS2731-et használja képfeldolgozásra.

Abedi_Stage.jpg

Mehrdad Abedi foglalkozásából adódóan folyamatosan a világot járja állandó útitársával, a fényképezőgépével. Légiutas-kísérő foglalkozása egyrészt lehetővé teszi a számára, hogy utazó fotósként legkedvesebb szenvedélyének hódoljon. Másrészről így a repülőgép olyan részeibe is beléphet, ahová az utazóközönség tagjai nem.

Abedi olyan monitort keresett otthoni képfeldolgozó munkaállomásához, amely nagy teljesítményű notebookjával együtt teljes körű asztali megoldást nyújthatna a számára, a ColorEdge CS2731 modellben pedig meg is találta az ideális készüléket.

Az elmúlt három évben készített képei lenyűgöző bepillantást nyújtanak az utasszállító repülőgépek pilótafülkéibe, és egyúttal csodálatos módon bemutatják az onnan nyíló lélegzetelállító kilátást.

A foglalkozása szerint légiutas-kísérő Mehrdad Abedi elsősorban távolsági járatokon teljesít szolgálatot. A fotózás világa már tinédzserként rabul ejtette. Az eleinte édesapja Canon F1 analóg készülékét használó Abedi számára hosszú út vezetett jelenlegi, Leica M10 típusú fényképezőgépéig. Az építőmérnöki diplomát szerzett fotós előszeretettel próbálja ki a legfrissebb fényképezőgép- és objektívmodelleket, amelyeket aztán a nagyközönségnek is részletesen bemutat qimago blogján.

Abedi_Gallery1.jpg
Abedi_Gallery2.jpg
Abedi_Gallery3.jpg
Abedi_Gallery4.jpg
Abedi_Gallery5.jpg

A nagyvilág az otthona

Az úti-, utcai és tájképeken kívül Abedi természetesen azokat a helyeket is szívesen megörökíti, ahová munkájából adódóan jut el. Ebből a szempontból különösen előnyös a számára, hogy a rövid távú járatoktól eltérően a jelentős távolságokra repülő gépek általában nem azonnal indulnak vissza a célállomásról. Munkája ideális feltételeket teremt az elkötelezett fotózáshoz: „A külföldi járatok indulása közötti szabadidőmet természetesen fotózásra használom fel. Ez a munkám egyik legfőbb előnye. A hátránya azonban az, hogy meglehetősen kevés időt töltök otthon” – mesél a munkájával kapcsolatos legnagyobb, időnként jelentős kihívást okozó előnyről.

Lenyűgöző munkahely

Idővel azonban Abedi munkahelye egyben fotózás iránti szenvedélyének központi témájává is vált. Légiutas-kísérőként természetesen olyan helyekre – így többek között a repülőgép pilótafülkéjébe vagy a repülőtér mások elől elzárt területeire – is beléphet, ahová az utazóközönség tagjai nem. Abedi hamar felismerte az ebben rejlő fotózási lehetőségeket, és úgy döntött, hogy hosszabb távon is a repülőgépek belső és külső megörökítésével kíván foglalkozni szakmailag. „A pilótafülke egy varázslatos hely” – magyarázza az egyébként berlini illetőségű fotós: „a számtalan gombhoz, jelzőfényhez, karhoz, csúszkához és kerékhez különféle kijelzők és képernyők társulnak, és ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pilótafülkében helyet foglaló szakembereknek az előírt protokollokat követő, összehangolódott csapatként kell ellátniuk a munkájukat ahhoz, hogy a több tonnányi fémből, szénből és kerozinból álló technológiát biztonságosan a levegőben tartsák, még akkor is, ha egyébként csak nemrég ismerkedtek meg egymással.” Már önmagában ez is eléggé érdekes, a pilótafülke azonban egyéb izgalmakat is magában rejt: az ablakain keresztül csodálatos kilátás nyílik a világ nagyvárosaira és számtalan egyéb látványos helyére, így például a hófödte hegycsúcsokra, a szokatlan formájú felhőkre és a nagyvárosokat beborító fénytengerre. Ezek után nem meglepő, hogy Abedi gyakorlatilag mindig magával viszi tükör nélküli kompakt fényképezőgépét, ha repülőgépre száll. „Természetesen a munkaidőm túlnyomó részét az utasok kiszolgálása teszi ki” – hangsúlyozza a légiutas-kísérő. Szerencsére azonban arra is marad elegendő idő a szünetekben, hogy megcsodálhassam és megörökíthessem a munkahelyem szépségeit” – meséli boldogan Abedi, majd hozzáteszi: „A mindennapi stressz és a munkával járó feszültségek ellenére soha nem téveszthetjük szem elől, hogy milyen gyönyörű tájak felett repülünk el.” A diplomás építőmérnök valójában anyagi okokból kényszerült arra, hogy kipróbálja magát a repülés világában, még a 2000-es évek elején, az építőipart akkoriban jellemző pangás idején. A kellemes tapasztalatoknak köszönhetően azonban úgy döntött, hogy végleg ennél a munkakörnél marad, amint azt a képei is bizonyítják.

Abedi képei általában a pilótafülke belsejét és az onnan nyíló kilátást mutatják be. Az utasokkal ellentétben, akik csak a gép oldalsó ablakain keresztül tudnak fotózni, a pilótafülke személyzete pazar kilátásban részesül. A fel- és leszállás közben készített képek elsősorban a műszereket ábrázolják. Azonban amint a repülőgép eléri a repülési magasságot, a pilótafülke személyzetének is marad ideje arra, hogy az alattuk elterülő és Abedi által megörökített tájakban gyönyörködhessen. A pilótafülke belseje és a feltáruló kilátás nyújtotta látvány egyidejű és harmonikus megörökítésével olyan képeket alkot, amelyek jóval nagyobb élményt nyújtanak a szokásos drónfelvételekhez vagy a helikopterekről készített légi felvételekhez képest. Tekintettel arra, hogy Abedi a repülőterek be- és kilépési sávjaira is bejáratos, olyan felvételeket készíthet az éppen fel- és leszálló repülőgépekről, amelyeket drónokról vagy helikopterekről egyébként lehetetlen volna.

Univerzális mobilgép

A kompakt fotófelszerelésen kívül egy MacBook Pro Abedi állandó társa az utazásai alatt. Ezen keresztül tekinti át a képeit, írja meg a bejegyzéseit, frissíti a blogját és tartja a kapcsolatot a családjával. Korábban asztali számítógépen dolgozott. A jelenlegi mobilgépe azonban olyan nagy teljesítményűnek bizonyult, hogy Abedi feleslegesnek tartotta azt, hogy továbbra is két külön számítógépet használjon. Ennélfogva olyan módszert keresett, ami lehetővé teszi a nagy teljesítményű notebook zökkenőmentes integrálását az asztali munkafolyamatba. „Bosszantott, hogy egyszerre több számítógépet kellett használnom” – magyarázza Abedi. Az adatok, programok és beállítások fáradtságos szinkronizálása immár a múlté.

ColorEdge CS2731

Abedi azonban semmiképpen sem szeretett volna nagyméretű és megbízható monitor nélkül maradni: „a notebook képernyője túlságosan kicsi a képfeldolgozással kapcsolatos teendők elvégzéséhez. A fényes monitorfelület és a kiegészítő üvegtábla nem igazán ergonomikus, ezen túlmenően pedig a notebookom nem teljesen alkalmas a kalibrálást követő próbanyomat-ellenőrzési feladatokhoz” – mondja Abedi, magyarázatot szolgáltatva arra, hogy miért keresett grafikai monitort asztali munkaállomásához. Az EIZO ColorEdge CS2731 modellje azonban ideális választásnak bizonyult a számára. „A számítógép asztali munkafolyamatba történő integrálásához mindössze egy C típusú USB-kábelen keresztül hozzá kell csatlakoztatnom a mobil Mac-eszközöm a CS2731 monitorhoz. A különféle perifériás eszközök, mint például a billentyűzet, a memóriakártya-olvasó vagy a merevlemezek állandó jelleggel vannak hozzácsatlakoztatva a CS2731 monitorhoz, a kábelen keresztül pedig szükséges esetén a Mac-eszközömet is feltölthetem. Ennél egyszerűbb és kényelmesebb már nem is lehetne.” A légiutas-kísérő és fotóblogger olyan, teljes értékű asztali megoldást hozott létre, amely elegendő helyet kínál a képek pontos otthoni feldolgozásához, és ami lehetővé teszi, hogy két különálló számítógép szinkronizálása, adatmásolás vagy körülményes konfigurálás nélkül is ugyanazokat a beállításokat használja otthon és útközben is.

„A CS2731 minden szempontból megfelel az elvárásaimnak” – magyarázza Abedi: „az EX4 érzékelőnek és a ColorNavigator szoftvernek köszönhetően villámgyorsan és rendkívül egyszerűen kalibrálható, és tökéletesen valósághű módon jeleníti meg a képfájlokat. Mivel hibátlanul ellátja a feladatát, én a fotózás kreatív oldalára összpontosíthatok.”

Abedi_CS2731.jpg

qimago fotós blog

Abedit nem csak a fotózás nyűgözi le. A fotótechnika is szenvedélyesen érdekli. Abedi qimago.de címen elérhető blogja már évek óta vonzza a fotózás iránt érdeklődőket. A 2007-ben életre hívott blogra eredetileg eleinte csak családtagoknak és ismerősöknek szánt tartalmakat töltöttek fel, 2012-től kezdve azonban olyan, fotózással foglalkozó webhelyé fejlesztették, amelyet Abedi más fotósokkal közösen működtet. Eleinte fotózással kapcsolatos hasznos tanácsokat nyújtó qimago időközben hűséges olvasótáborra tett szert. A témaválasztással kapcsolatos tanácsokon kívül a különféle fotófelszerelések bemutatása és kiértékelése képezi a blog tartalmának gerincét.

Tudjon meg többet a www.qimago.de.