COLOREDGE referencia

Csodálatos lények a tenger felszíne alatt

Pietro Formis betekintést nyújt a víz alatti fotózásba

Pietro_Formis-3_3000x2000.jpg

A tenger csodálatos élőlények valóságos kincsesbányája. Így van ez a Földközi-tenger is, amelynek biológiai sokféleségét csak csodálni lehet és védeni kell. Pietro Formis a víz felszíne alá merül, hogy lenyűgöző képeken örökítse meg a víz alatti világ szépségét és titkait.

Meséljen nekünk a víz alatti fotózásról - hogyan jött ez a szenvedély?
Több mint tíz évvel ezelőtt vettem részt az első búvártanfolyamon, hogy elkísérjem édesapámat, aki búvárengedélyt akart szerezni. Ez teljesen megváltoztatta az életemet. Egy éven belül, miután megismerkedtem a vízzel és a búvárkodással, elkezdtem fotózni, és nem tudtam betelni vele. Ezután több búvárúton vettem részt a Vörös-tengeren és Délkelet-Ázsiában. És lassan a szenvedélyemből hivatás lett.

Ma már workshopokat szervezek azokon a helyeken, amelyeket akkor ismertem meg, amikor búvárkodni kezdtem. Egész évben búvárkodom a Földközi-tengeren, különösen Liguriában, amely olyan számomra, mintha a második otthonom lenne.

Csak víz alatt fotózol?
Nem csak. Szeretem a természetet, és a szárazföldi életet is szívesen fotózom. De a legnagyobb szenvedélyem a víz alatti világ.

Pietro_Formis-7_3000x2000.jpg

"A kevesebb mint egy centiméteres pisztolyrákot egy zöld tengeri szivacsban, egy szivacshoz hasonló, cső alakú állatban fotózták le, amelyben a rákok általában élnek."

Ezek az elsüllyedt csodák, amelyeket megmutatsz nekünk, csak a trópusi paradicsomokban léteznek, vagy a Földközi-tenger még tartogat meglepetéseket?
A Földközi-tenger nem rejtőzik a trópusi tengerek mögött - tele van csodálatos meglepetésekkel. A mérsékelt éghajlat és a különböző évszakok egész évben hihetetlenül változatos találkozásokat biztosítanak. A hideg hónapokban, amikor a tenger háborgó, például a leghihetetlenebb színekben pompázó süllőhalakat, Szent Péter-halakat vagy nudibranchákat láthatunk. Nyáron, amikor a víz tisztább, makréla-, barrakuda- vagy keszegrajok között merülhet, és megfigyelheti a tengerfenék élénk színeit, amelyek meleg tónusai gyönyörű kontrasztot alkotnak a tenger kékjével.

Ha a Földközi-tengerben szeretne fotózni, türelemre van szüksége, mert meg kell keresnie a motívumokat. Ez különösen igaz a védett területeken kívül, ahol a növény- és állatvilág gyér. 

Víz alatti fotósként, aki gyakran merül ugyanazon a helyen, egyfajta őrzővé is kell válnia, aki vigyáz a tengerfoltja jólétére. Sajnos a védett területeken kívül sokan nem viselkednek tisztelettudóan, és szemetet és törmeléket dobálnak a tengerbe, vagy egyszerűen otthagyják a halászhálóikat és a zsinórokat. A védett tengeri területek rendkívül fontosak, és biztosíthatják, hogy Földközi-tengerünk egyedisége ne vesszen el örökre. Remélem, hogy a jövőben több ilyen védett terület lesz, és hogy jobban és hatékonyabban kezelik majd őket.

Hogyan kezdtél el víz alatti fotózással foglalkozni?A búvárkodás szinte mindig a kiindulópont. A legtöbb esetben a búvárkodás szerelmesei azok, akik ki akarják próbálni a fotózás új módját. Olyan fotókat szeretnének hazavinni utazásaikról és merüléseikről, amelyek igazságot tesznek az általuk felfedezett óceáni mélységek szépségének. Az első találkozás történhet sznorkelezés útján is - valójában nem kell mindig gázpalackkal merülni ahhoz, hogy víz alatti fotókat készítsünk.

Pietro_Formis-6_3000x2000.jpg
Pietro_Formis-11_3000x2000.jpg

Miért fontos ez a műfaj?
Akik lelkesednek érte, a fotózás révén nagyobb érzékenységet fejlesztenek ki az ábrázolt élőlények iránt, és nagyobb tiszteletet tanúsítanak a tengeri élőhely iránt. Tudatosabbá válik a fajok sokfélesége, és szeretné megőrizni mindazt, ami szép és érintetlen. Óceánjaink csodáinak megörökítése egyre nehezebbé válik, és nagy elkötelezettséget igényel.

Ezért döntöttem úgy, hogy azt is megmutatom, aminek nem kellene ott lennie, például a medúzának látszó műanyag zacskó képét. Jobban tudatában kell lennünk annak, hogy mit teszünk a mindennapi viselkedésünkkel.

Milyen tipikus hibákat követnek el a kevésbé tapasztalt fotósok?
Az első hiba általában az, hogy nem mennek elég közel a témához. A másik probléma, hogy felülről fotóznak, és a témát a háttérbe "tolják", sziklák vagy korallok elé, ahol alig lehet felismerni a témát. Nagyon fontos, hogy a háttérre is figyeljünk, és próbáljuk meg kiemelni és értékelni a témát, ahelyett, hogy elterelnénk róla a tekintetünket és figyelmünket. A koncentrációnak is nagy szerepe van: az alapvető szabályokról könnyű megfeledkezni, különösen az első néhány alkalommal, mert annyira lefoglalja az embert maga a búvárkodás.

Egyszerű felszereléssel kezdte, vagy már a kezdetektől fogva professzionális technológiára van szüksége?
Minden apránként fejlődött. Az első fényképezőgép egy klasszikus kompakt fényképezőgép volt néhány száz euróért, polikarbonát védőházzal. Ezután vettem egy víz alatti vakut, ami elengedhetetlen volt. Amikor eljött az idő az igazi minőségi ugráshoz, átálltam a kifinomultabb rendszerekre, és megvettem a megfelelő felszerelést: egy jó tükörreflexes fényképezőgépet, egy halszem objektívet és néhány jó vakut. Könnyen lehet több tízezer eurót költeni komplett professzionális felszerelésre.

Milyen felszerelést használ jelenleg?
Egy Canon 5D Mark III fényképezőgépem van, a Nauticam alumínium vázával. A víz alatti fotózáshoz használt objektívek: egy Sigma 15 mm-es Fish-Eye, egy Tokina 10-17 Fish-Eye, amelyet 1,4-szeres szorzóval használok, egy Canon 100 mm-es L Macro, további víz alatti objektívek dioptriákkal és egy Canon 17-40. És az EIZO grafikus monitorjaival dolgozom, amely nagyon fontos partner a digitális képek világában.

Pietro_Formis-18_3000x2000.jpg
Pietro_Formis-10_3000x2000.jpg

Hogyan hallott az EIZO-ról?
Az egyik tanfolyamom egyik résztvevője mutatott be Roberta Scalisi-nak, az EIZO Italy termék- és marketingmenedzserének. Régóta ismerem a céget, mivel a fotómonitorok terén a legmagasabb minőséget képviseli.

Ez egy olyan együttműködéshez vezetett, amelynek keretében víz alatti fotózással kapcsolatos workshopokat tarthatok, és élvezhetem az EIZO monitorok kiváló minőségének előnyeit. A következő workshop a víz alatti képek utómunkálataira fog összpontosítani. A cél, hogy a résztvevők olyan információkkal szolgáljanak, amelyek mind a kezdők, mind a tapasztalt felhasználók számára hasznosak.

Átdolgozza a képeit?
Igen, természetesen, de nem akarok túlzásokba esni. A célom mindig az, hogy a természetet úgy ábrázoljam, ahogy van. Ennél a fajta fényképezésnél előfordulnak apró hibák vagy tökéletlenségek, amelyeket ki kell javítani, például a víz jellegéből adódó domináns kék tónusok vagy színeltérések. 

A szerkesztés magában foglalja az expozíció vagy a kontraszt beállítását, a csúnya felhőrészecskék eltüntetését - még ha ez néha nem is szükséges - és a részletek élességének optimalizálását.

Pietro_Formis-5_3000x2000.jpg

"A víz alatti fotózást nem olyan könnyű kategorizálni: Sokféle műfaj létezik - a nagylátószögű fotózástól a portrékon át a makrófotózásig, mindegyiknek megvannak a maga egyedi technikai vonatkozásai."

Hogy egy kicsit technikásabbá váljunk: Milyen lépésekből áll az utómunka?
A víz alatti képeim megvalósítása egy jól bevált eljárást követ. Először a RAW-fájl fejlesztése következik Lightroomban: képkivágás, általános expozícióbeállítás, színbeállítás, domináns elemek csillapítása, a fény, árnyék, fehér és fekete tónusok kontrasztjának beállítása, színeltérések korrekciója vagy objektívkorrekció. Ha szeretné, ezen a ponton apró, kiválasztott módosításokat is végezhet a beállításokon.

A második lépés a Photoshopban történő szerkesztés, ahol eltávolíthatja a lencsén lévő esetleges karcolásokat vagy foltokat, illetve a homályos részecskéket; a részletekre koncentrálhat, és különböző végső beállításokat végezhet. A fájlt ezután a Lightroomon keresztül exportáljuk.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
Az első fotókönyvem idén jelenik meg. Természetesen a víznek van szentelve.

Pietro_Formis_by_Marta_Pracchi_02_2000x3000.jpg

Pietro Formis-ról

Pietro Formis 1978-ban született Milánóban, és vizuális tervezést tanult. 2008-ban kezdett el a víz alatti fotózásnak szentelni magát. E szenvedélye miatt, amely mára már szinte megszállottsággá vált, Pietro Formis trópusi paradicsomokba utazik, gyönyörű Földközi-tengerünkön merül és édesvízi területeket fedez fel.

Az évek során számos képe jelent meg szaklapokban, többek között a SUB (Olaszország), a La Rivista della Natura (Olaszország), az Ocean Geographic (Ausztrália), az Unterwasser (Németország), a Naturphoto (Németország) és a Rolling Stone Italia magazinokban. Pietro Formis számos nemzetközi díjat kapott a víz alatti fotózás területén, mint például az Év víz alatti fotósa (UPY), az Év európai fotósa (GDT), Asferico, Ocean Geographic, Ocean Art. Olaszországban és külföldön workshopokat tart és fotótúrákat szervez.

Pietro Formis 2018 óta dolgozik az EIZO-val, és a képfeldolgozásban a ColorEdge monitorokra támaszkodik.

Website | Facbook | Instagram 

Termékajánlás